Ziua Logo
  Nr. 3825 de miercuri, 10 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cine a dat sfoara la zmeu? (I)
Dan CIACHIR 
-- In 1968, dupa ce Romania nu participase la invadarea Cehoslovaciei, au existat fosti detinuti politici - trecusera doar patru ani de la amnistia din 1964 - care s-au inscris in Partidul Comunist.
Sunt convins ca la decizia lor contribuisera, pe langa politica de "dezghet" si distantare fata de Moscova, elogiile pe care presa occidentala le aducea acestei politici si, indeosebi, lui Ceausescu personal. Un numar din revista britanica "Time" aparuse cu fotografia lui pe coperta. Cu prilejul vizitelor intreprinse la Bucuresti, generalul De Gaulle, respectiv presedintele american Nixon nu-si precupetisera complimentele. In anii 1968-'69 "cultul personalitatii" lui Ceausescu era anemic in tara. I-l intretinea insa presa occidentala.
In 1967 Romania stabilise relatii diplomatice cu Germania Federala si in acelasi timp nu rupsese legaturile diplomatice cu Israelul, dupa razboiul de sase zile, asa cum facusera celelalte state din Tratatul de la Varsovia. In 1968 Ceausescu vizitase Cehoslovacia lui Dubcek, iar popularitatea sa atinsese cele mai inalte cote dupa "scena balconului" din 21 august acelasi an. Era apogeul unei politici de derusificare si destindere interna formulata in mod raspicat de Gheorghiu-Dej prin Declaratia de independenta din aprilie 1964. Ceausescu va continua si va accentua acest curs pana la Tezele din iulie 1971, care au fost numite si mini-revolutia culturala, inspirata de modelul chinez. Ele au marcat procesul de involutie ireversibila care va distruge tara in urmatorul deceniu. Insa inaspririle ideologice din 1971, evidente, n-au afectat popularitatea lui Ceausescu in Occident. In 1973 Papa Paul al VI-lea ii aducea dictatorului roman un elogiu patetic, laudand-o totodata si pe sotia sa. Cativa ani mai tarziu viziteaza Romania presedintele Statelor Unite, Gerald Ford, respectiv presedintele Frantei, Giscard d'Estaing. Spre sfarsitul aceluiasi deceniu, Ceausescu se plimba in caleasca Reginei Elisabeta a II-a, verisoara regelui nostru, Mihai I, si tot atunci era oaspetele presedintelui american Carter...
Grevele din Valea Jiului (1977), refugierea in SUA a generalului de Securitate Pacepa, in 1978, indesirea actelor de incalcare a drepturilor omului n-au zdruncinat prea tare imaginea lui Ceausescu. Articolele din ziarele occidentale citite pe atunci la "Europa libera" incepeau cu cateva note critice referitoare la aprovizionare si iluminat si sfarseau invariabil cu laudarea independentei Romaniei fata de Moscova. In aceeasi perioada, liderii euro-comunisti Enrico Berlinguer, Santiago Carillo, cadorisit de Ceausescu cu un Cadillac ce apartinuse Regelui Mihai, vizitau des Bucurestiul si isi faceau, precum Georges Marchais, vacantele la Neptun. Departe de ei gandul ca Ceausescu ar compromite doctrina comunista comuna prin alunecari in nationalism sau contaminari "fascistoide". In anii '80, politica externa romaneasca inca mai avea credit la Departamentul de Stat, motiv pentru care ambasadorul american David Funderburk sa demisioneze din postul sau de la Bucuresti, scandalizat de situatie...
Nu stiu ce loc ocupa in raportul Comisiei Tismaneanu sprijinul copios acordat de presa si de politicienii apuseni atat amar de vreme lui Ceausescu si regimului sau represiv. N-a existat lider roman mai tamaiat in Occident ca el. N-am pomenit sa fi facut acolo cineva mea culpa pentru toate acestea, desi i s-au retras lui Ceausescu in 1989 niste decoratii. Daca ar fi avut in Occident statutul unui Jivkov, si-ar mai fi ingaduit oare Ceausescu toate aberatiile sale pustiitoare? Cine i-a dat sfoara la zmeu?!
 Afisari: 1386  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
chiar asa?   de Cristian G C
Multumesc,Dle Ciachir   de cantemir
Mea culpa cu decenta   de Mandela
A r h i v a
  Nici legislatia nu mai e ce-a fost...    5 comentarii
  Unii vor sa vina, altii vor sa plece    1 comentariu
  Elite si elitism    12 comentarii
  Pensiile administrate privat    1 comentariu
  La judecata zilei    6 comentarii
  Smerenie si gazetarie    2007-01-03
  Patriarhia culege roadele indolentei    2006-12-27
  Analistii si "boborul"    2006-12-20
  Boierii bunului simt    2006-12-13
  Expiratii timpurilor noi    2006-12-06
 Top afisari / comentarii 
 Becali a vrut sa se innobileze cu castelul Bran (4075 afisari)
 Dovada pentru Stradivarius! (3380 afisari)
 Evanghelia dupa Cosa Nostra (3260 afisari)
 Panza de paianjen (3245 afisari)
 Mirajul afacerilor imobiliare (2695 afisari)
 Taxele percepute la Vama Giurgiu vor fi eliminate (530 afisari)
 Ion Dinca-te-leaga, fostul lider comunist, a murit (296 afisari)
 Independenta energetica in vizorul Comisiei Europene (209 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21532 sec.