Ziua Logo
  Nr. 3771 de vineri, 3 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Falimentul CNSAS
-- Institutia nascuta pentru a-i deconspira pe securistii care au facut politie politica nu face altceva decat sa le dea certificate de buna purtare cerberilor lui Ceausescu * Dupa ce i-a scos securisti buni pe fostii ofiteri Serban Mihailescu si Mircea Cosea, CNSAS i-a luat o piatra de pe inima si lui Ilie Sarbu * Mai mult, Colegiul e pe cale s-o reabiliteze si pe Mona Musca, celebra "Dana" * In aceste conditii, CNSAS ar trebui sa se abtina a mai judeca pana ce nu va avea o noua lege
Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Deciziile controversate pe care le-a dat in cazul fostilor ofiter DIE Serban Mihailescu si Mircea Cosea, dar si precedentul pe care il va crea odata cu "spalarea" Monei Musca, conduc la ideea ca CNSAS nu-si mai justifica in nici un fel existenta. La doar cateva luni de la investire, noul Colegiul CNSAS este incapabil sa functioneze, atat din cauza legii in vigoare, care ii complica existenta, cat si din cauza taberelor politice care s-au format in sanul conducerii institutiei. Legea incurca pentru ca defineste prea vag politia politica, pentru ca nu o asimileaza cu Securitatea in ansamblul ei, pentru ca nu face referiri explicite la ofiterii fostului regim, pentru ca nu face diferenta intre colaboratorii de bine si cei de rau s.a.m.d. Iar de aici, si nu numai, pornesc disputele intre membrii CNSAS. Legea fiind interpretabila, fiecare dintre membrii Colegiului isi ia libertatea de a-i gasi orice inteles vrea. In conditiile in care cazurile cele mai controversate sunt cele ale unor politicieni importanti, celor doi factori de mai sus li se adauga si subiectivismul uman al membrilor CNSAS. Fiecare dintre cei 11 membri ai Colegiului a fost numit politic si nu de putine ori au existat cazuri in care un reprezentant al unui partid a intervenit in favoarea unui lider al formatiunii care l-a propus in CNSAS. Ridicolul intervine atunci cand, vazand ca nu ajung la nici un rezultat, pentru ca legea nu este partea lor, iar fiecare sedinta devine un circ in sine, membrii CNSAS se gandesc ca poate ar fi mai bine sa cheme Parlamentul in ajutor pentru a le rezolva dilemele. Acelasi Parlament care intarzie dezinteresat fiind rezolvarea celei mai importante probleme a CNSAS: schimbarea legii. Haosul din institutie este completat de lipsa acuta de transparenta, care face ca deciziile, si asa discutabile, sa transpire din interiorul institutiei doar "pe surse", in speta membri care isi defuleaza frustrarile profesionale prin intermediul presei.
Chemarea Parlamentului
in ajutor
Cea mai recenta repriza de scandal din interiorul CNSAS, creata de incapacitatea de putea aplica legea, s-a consumat ieri. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, sedinta s-a transformat intr-un adevarat "balci" din cauza divergentelor pe care membrii CNSAS le-au avut pe "chestiuni procedurale". Si ca de fiecare data cand se iau de par, tehnic vorbind, membrii CNSAS s-au impartit in doua tabere. Tabara creata in jurul lui Constantin Ticu Dumitrescu, si avandu-l portavoce pe acesta, a sustinut ca cadrul sedintei ca CNSAS trebuie sa dea dovada de mai multa fermitate in luarea deciziilor si sa dea decizii clare de colaborare cu Securitatea, chiar daca acest lucru inseamna luarea in calcul doar a unui angajament semnat. Aici a intervenit a doua tabara, grupata in jurul lui Cazimir Ionescu, care are legea de partea sa si care a sustinut ca deciziile trebuie luate pe baza unui probatoriu incontestabil, adica prezenta unor note informative care sa dovedeasca faptul ca cel in cauza a atins drepturile omului sau a fost platit in urma colaborarii cu Securitatea. Tot Cazimir Ionescu a fost cel care a venit cu ciudata propunere ca CNSAS sa sesizeze comisiile juridice ale Parlamentului pentru rezolvarea dilemelor procedurale, care impiedica o opinie uniforma pe marginea unor cazuri. Propunerea lui Ionescu a starnit insa reactii negative din partea celorlalti membri, in frunte cu Mircea Dinescu, care au sustinut ca parlamentarii nu sunt destul de competenti pe aceste chestiuni. Mai mult, Dinescu le-a spus celorlalti ca intarzierea ordonantei CNSAS in comisiile juridice este un semn clar al relei-vointe fata de Colegiu.
A fost sau
n-a fost Dana turnatoare
Scandalul declansat ieri in interiorul CNSAS a venit dupa ce, cu doar o zi inainte, fostul deputat PNL Mona Musca, deconspirata de institutie ca informator al Securitatii cu numele conspirativ "Dana", a venit in fata Colegiului, pentru a-si sustine contestatia la verdict cu legea in mana. Legea 187 de deconspirare a Securitatii ca politie politica si care ii este total favorabila. In urma cu doua zile, Mona Musca i-a spus lui Ticu Dumitrescu, in cadrul sedintei, ca intelege ca rostul legii create de el si al carei sens era altul, insa actul normativ dupa care functioneaaza acum CNSAS este de partea ei. "Sa se tina cont de faptul ca nu am dat informari de natura sa aduca atingere libertatilor si drepturilor omului si care sa sustina regimul totalitar comunist. Nici una din aceste conditii nu sunt indeplinite, darmite amandoua cumulativ", s-a aparat Musca. Urmare a modului convingator in care si-a sustinut contestatia mai multi membri ai CNSAS au anuntat dezarmati ca s-ar putea nevoiti sa-si schimbe verdictul. "Sa fie clar: va fi spalata suta la suta. Are o contestatie foarte bine argumentata din punct de vedere legal", a comentat, dupa audiere, Ticu Dumitrescu. Reactiile la contestatia Monei Musca nu au tinut insa cont de faptul ca aceasta avea angajament, nume de cod si frecventa case conspirative.
Mihailescu
si Cosea, securisti buni
Pe de alta parte, in conditiile in care senatorul PSD Serban Mihailescu si deputatul PNL Mircea Cosea au fost cu jumatate de gura declarati "curati" de catre CNSAS, desi apar in fisele de evidenta ale Securitatii ca fiind ofiteri ai DIE, cazul Monei Musca pare o copilarie. Aceasta a semnat, si-a asumat numele de cod si a turnat "frumos" despre alte persoane, in timp ce in cazul celorlalti doi verdictul a fost stupefiant, in conditiile in care au servit sistemul represiv din interiorul sau. Cu toate acestea, membrii Colegiului si-au asumat neputinta si au sustinut ca in lipsa unui probatoriu (angajament si note informative) nu pot da verdict de colaborare. (Carmen EPURAN )
Dana vrea lustratie, dar pentru altii
CNSAS este cel care ar trebui sa puna in aplicare Legea lustratiei, pentru ca dispune de un corp tehnic format din tineri exceptionali, care au expertiza in acest domeniu, a sustinut ieri deputatul Mona Musca. Ea a participat la simpozionul "Legea Lustratiei - o lege tardiva?", organizat de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului.
"Este nevoie de aceasta lege pentru ca in Romania inca exista complicitati bazate pe un trecut comun al unora, ceea ce a intarziat dezvoltarea Romaniei si a prelungit tranzitia dupa 1989", a afirmat Mona Musca. In opinia sa, indiferent de "balbele" existente la inceputul aplicarii legilor, indiferent de dramele si tragediile individuale, asemenea demersuri trebuie duse pana la capat. Mona Musca a subliniat faptul ca proiectul de lege a lustratiei nu este unul de natura punitiva, ci preventiva, care urmareste exclusiv despartirea de comunism si doreste sa previna reaparitia unui regim totalitar. Proiectul de lege a lustratiei a fost initiat de mai multi parlamentari liberali si, in esenta, interzice accesul la functiile publice a unor fosti activisti PCR, UTC sau a unor membri ai organelor de represiune ale regimului comunist. Proiectul a fost adoptat, in luna aprilie, de Senat, 69 de senatori din cei 137 prezenti exprimandu-se in favoarea sa si se afla in prezent la Camera Deputatilor, care are rol decizional. (Rompres)
Comisiile juridice dispuse sa intervina
Senatorul liberal Norica Nicolai, membru al Comisiei juridice, ne-a declarat ca Parlamentul este in masura sa rezolve problemele procedurale in care se potigneste CNSAS, cu atat mai mult cu cat OUG privind modificarea legii de functionare a Consilului se afla in dezbatere la Comisia juridica. "Noi (n.r. parlamentarii) va trebui sa stabilim o procedura foarte clara de vot in cazul deciziilor de colaborare. In plus, nu credem ca trebuie sa mai existe posibilitatea ca CNSAS sa-si reexamineze propriile verdicte, pentru ca acest lucru arunca in derizoriu institutia", a subliniat senatorul. Nicolai a precizat ca, dupa ce OUG va intra in vigoare, sintagma de "politie politica" va disparea din lege. Astfel, potrivit liberalei, simpla colaborare a unei persoane cu Securitatea va constitui esenta verdictului dat de CNSAS, nemaiavand nici o relevanta daca persoana in cauza a adus sau nu atingere drepturilor omului prin notele informative semnate. (R.P.)
Si Ilie Sarbu a fost spalat
CNSAS a decis in sedinta de ieri ca fostul ministru al Agriculturii, pesedistul Ilie Sarbu, nu a colaborat cu Securitatea. Acesta a fost acuzat ca ar fi colaborat cu Securitatea, in vara acestui an, de Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, cel care si-a asumat propria colaborare inca de la inceputul anilor '90. Acesta a sustinut ca Sarbu, ca fost preot cu functii la mitropolie si fost consilier economic la Mitropolia Banatului, ar fi colaborat cu Securitatea. Sarbu a negat aceste acuzatii, invocand certificatul de buna purtare pe care il are de la CNSAS. Acelasi Sarbu a fost, potrivit NewsIn, cel care s-a impotrivit public publicarii dosarelor preotilor, pe motiv ca Biserica nu trebuie terfelita si ea in acest scandal. Potrivit unor surse din CNSAS, in unele note din dosarele de urmarit ale unor persoane, se arata ca Sarbu ar fi prezentat interes pentru Securitate. Dupa verificari suplimentare, s-a ajuns insa la concluzia ca nu exista nimic compromitator in cazul sau. Pe langa Sarbu, tot in sedinta de ieri au mai primit certificate de necolaborare cu Securitatea fostul sef al Statului Major General al Armatei din timpul guverarii PSD, Mihail Popescu, senatorul PRM Eugen Mihaescu, deputatul UDMR Kelemen Hunor, senatorul PSD Mihail Popescu, deputatul PSD, Catalin Voicu si Marius Petrescu, directorul Oficiului National al Informatiilor Secrete de Stat. (C.E.)
Varujan e curat
CNSAS a hotarat ieri, potrivit postului Realitatea TV, ca nu poate da un nou verdict, de colaborare sau nu, in cazul purtatorului de cuvant al PNL Varujan Vosganian, prin urmare ramane valabila decizia de necolaborare din 2004, in conditiile in care serviciile secrete au anuntat ca nu au documente care sa ateste colaborarea. Reamintim ca "Jurnalul National" a publicat saptamana trecuta un material in care fostul ofiter de Securitate Liviu Turcu sustinea ca liberalul Varujan Vosganian a fost recrutat ca informator al Securitatii, la inceputul anilor 1980. Potrivit fostului sef al Centrului de Informatii Externe, Liviu Turcu, Varujan Vosganian ar fi fost racolat de catre un ofiter care a lucrat in subordinea sa. (C.E.)
Sandru: CNSAS se compromite
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru sustine ca Mona Musca "se compromite in totalitate" daca decizia data in cazul Monei Musca "va fi una care va incerca sa o reabiliteze in ochii opiniei publice". Sandru arata, intr-un comunicat de presa dat ieri publicitatii, ca "e de-a dreptul injositor" ca un om care a fost dovedit ca informator sa primeasca in final "certificat de buna purtare din partea CNSAS, in loc sa fie obligat sa renunte pentru totdeauna la viata publica si sa se retraga cu ultima ramasita de demnitate pe care o mai are". Potrivit vicepresedintelui PIN, un alt verdict in cazul Monei Musca "inseamna inmormantarea deconspirarii fostilor informatori ai Securitatii si toti membrii CNSAS care se dovedesc responsabili de aceasta inmormantare ar trebui sa-si prezinte demisia". (V.D.)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
incepe sa se confirme din ce in ce   de simiondan
sunt de acord   de cosor ion
CNSAS   de puiu1952
CNSAS si profitorii de acolo   de sucamoromete
Lustratie 100% !!!   de (I)rationalul
Falimentul CNSAS....   de doctorul
cnsas   de cosor ion
intoxicari   de niculina
A r h i v a
  Taxele cresc cu 15% in Bucuresti    3 comentarii
  Forta din afara    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Zoe PETRE: Atentie, universitati, vi se pregateste ceva! (1) (2465 afisari)
 Marie Jeanne, "sotia secreta" a lui Munaf (2354 afisari)
 Stoica si asociatii - episodul III (1952 afisari)
 Israelul ameninta voalat Iranul (1706 afisari)
 Pavel Felgenhaue: Militarii lui Putin nu ies la socoteala (1498 afisari)
 Iarna la inceput de noiembrie (47 afisari)
 Desemnarea judecatorilor europeni din partea Romaniei, amanata a doua oara (19 afisari)
 PSD la sfat (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01754 sec.