Ziua Logo
  Nr. 3771 de vineri, 3 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Obligatoriu la doctor
-- Guvernul a lansat programul special pentru evaluarea starii de sanatate a populatiei * Cheltuielile vor fi achitate din taxa de viciu * Vor fi exceptati copiii de 0-3 ani si romanii care au fost internati in spital cu maximum 3 luni inainte de data la care ar trebui sa faca controlul
Foto: Mediafax
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a lansat ieri Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei Romaniei - unic in ultimii 60 de ani, care are ca scop principal crearea unei imagini asupra patologiei existente in Romania. "Nimeni nu stie si nu poate sa spuna la aceasta ora de ce boli sufera romanii sau cati dintre ei sunt sanatosi. Avem nevoie sa stim acest lucru pentru a putea planifica, pe termen mediu si lung, cum si in ce sectoare ale sanatatii vom cheltui banii sistemului. Din punct de vedere al statisticilor puse la dispozitie de catre medici, stim, in prezent, ca pe locul intai in ceea ce priveste mortalitatea sunt bolile cardiovasculare. De asemenea, specialistii declara ca s-au inmultit cazurile de cancer sau diabet. Dar nimeni nu poate sa spuna procentual cat reprezinta aceste cazuri si cum au evoluat, cum sunt reprezentate pe ani, pe varste, pe sexe, pe tipuri etc.", a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este finantat integral de MSP. Suma necesara estimata pentru derularea acestui program este de 900 de milioane RON. Banii vor fi alocati din fondurile proprii ale MSP, mai precis din fondul colectat in urma aplicarii "taxei pe viciu". Partenerii MSP in acest program sunt cetatenii si medicii de familie, implicarea activa si responsabila a acestora fiind necesara pentru derularea lui.
Consultatie clinica si un set de analize gratuite
Concret, toti cetatenii Romaniei vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set gratuit de analize reprezentative care sa ajute la depistarea unor eventuale boli. Daca boala nu este inca instalata, analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient sa dezvolte afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc. Incepand cu luna decembrie 2006, Posta Romana va incepe expedierea scrisorilor si taloanelor catre cetateni. Fiecare cetatean va primi acasa 2 taloane cu nume, prenume si Cod Numeric Personal (CNP). Talonul pe care va scrie "MEDIC" va fi predat medicului de familie in momentul prezentarii la consultatie. Cu talonul inscriptionat "LABORATOR DE ANALIZE" se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Impreuna cu taloanele, fiecare cetatean va primi si o scrisoare in care i se vor explica pasii pe care trebuie sa ii urmeze in acest program, precum si obligatia de a participa in propriul folos, dar si in cel al comunitatii. Daca in urma acestor examene medicul de familie suspicioneaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis pentru investigatii paraclinice la medicul specialist, dupa care va fi vazut din nou de medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului. Din ianuarie 2007, fiecare cetatean va fi programat pentru evaluarea starii de sanatate in luna in care este nascut. Nu vor face acest control copiii de 0-3 ani, dupa caz, persoanele care au fost internate in spital cu maximum 3 luni inainte de data la care ar trebui sa faca controlul, adica persoanele care au necesitat examene medicale si de laborator si au deja confirmata sau infirmata o afectiune si care se afla in supravegherea unui medic. De asemenea, bolnavii cronici care efectueaza periodic analize pentru evaluarea afectiunii de care sufera nu vor beneficia decat de o parte din analize. De exemplu unui bolnav de diabet caruia medicul de familie, conform noului program al MSP, este obligat sa ii faca lunar glicemia, nu i-o va mai recomanda in acest set de analize. Medicul de familie va fi acela care va decide ce analize recomanda. Setul de analize este diferentiat pe grupe de varsta. Pana la 18 ani se vor face hemoleucograma completa, sideremie, glicemie, examen de urina, exudat faringian si creatina serica. Dupa 18 ani, setul de analize cuprinde transaminaze, colesterol, trigliceride, glicemie, creatinina serica, examen de urina si hemoleucograma completa. Gravidele vor beneficia si ele de sideremie. Costul unui set de analize a fost stabilit la 50 de RON. Cetatenii care nu au medic de familie si cei care nu sunt asigurati se vor putea adresa oricarui medic de familie, acesta avand obligatia sa il inscrie pe liste. In cazul in care nu reusesc sa ajunga la un medic de familie, vor putea sa apeleze la Autoritatea de Sanatate Publica pentru a primi toate recomandarile necesare.
Programe informatice
Dupa 8 ianuarie 2007 medicii de familie au obligatia sa inceapa consultatiile in cadrul acestui program. Pentru buna desfasurare a acestuia si pentru o evidenta clara a pacientilor pe grupe de varsta si afectiuni, medicii de familie vor fi dotati cu un program informatic special si un calculator portabil. Acesta va fi dat medicilor pe semnatura si va fi concesionat pe o perioada de cinci ani. " Vrem sa debirocratizam medicii de Familie acestia sa nu mai fie nevoiti sa scrie ceva cu mana. Astfel, medicul de familie va putea sa consulte pacientii atat la cabinet cat si in orice alta locatie", a precizat Nicolaescu. Medicii de familie vor fi platiti pentru serviciile pe care le vor realiza in cadrul acestui program, iar decontarea se va face pe baza taloanelor inscriptionate "MEDIC". Pana la sfarsitul anului, medicii de familie vor primi si ei o scrisoare in care se vor detalia pasii pe care ii au de facut. Consultatiile din cadrul programului nu le exclud pe cele acordate in mod obisnuit pentru pacientii cronici sau acuti inscrisi pe lista. Medicul de familie va munci mai mult, dar va fi platit in consecinta. Si intrucat este vorba de bani publici, laboratoarele unde se vor recolta analizele sunt laboratoarele din unitatile sanitare publice. In cazul in care managerii unitatilor respective declara, pe proprie raspundere, ca nu au capacitatea sa efectueze integral sau partial analizele cerute, Autoritatea de Sanatate Publica are obligatia sa organizeze, pe plan local, cerere de oferta pentru laboratoare particulare, dar nu la pret mai mare decat pretul practicat in sistem public. Pana la 1 ianuarie 2007, ASP-urile au obligatia sa indeplineasca aceste formalitati si sa anunte ministerul si medicii de familie care laboratoare din sistemul public si privat sunt acreditate sa faca analize. Cu precizarea pentru cele private ca pretul analizelor nu va fi mai mare decat cel hotarat in cadrul programului.
"Programul MSP este amplu si foarte ambitios. Vor fi consultati aproximativ 22 de milioane de oameni. Este de asteptat sa apara disfunctionalitati. S-ar putea, din motive tehnice, ca unele scrisori catre cetateni sau medici sa intarzie. S-ar putea sa fie expediate scrisori catre persoane decedate sau netransportabile. S-ar putea sa nu primeasca scrisori persoane care nu au domiciliul stabil sau acte de identitate. Ne asteptam la toate acestea si vom incerca sa le rezolvam pe fiecare in parte", da asigurari ministrul Nicolaescu. El a adaugat ca persoanele care nu primesc scrisorile cu cele doua taloane se pot adresa Autoritatii de Sanatate Publica care vor redirectiona scrisorile returnate. Nicolaescu a adaugat ca se pregatesc masuri pentru sanctionarea persoanelor care nu se prezinta la consultatiile din acest Program. "Daca o persoana nu se va prezenta la consultatie in 2007, iar in 2008 medicul de familie ii va prescrie analize din setul gratuit inclus in program, atunci respectivul pacient va plati acele analize", a mai spus ministrul Sanatatii.
Carmen POPESCU, Corina SCARLAT 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce prostie !   de folclorist
A r h i v a
  Demolari in calea Pasajului Basarab    
  In Bucuresti se asfalteaza, desi sta sa ninga    2 comentarii
  Scoli inghetate    1 comentariu
  Alerta de iarna in Capitala    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Zoe PETRE: Atentie, universitati, vi se pregateste ceva! (1) (2465 afisari)
 Marie Jeanne, "sotia secreta" a lui Munaf (2354 afisari)
 Stoica si asociatii - episodul III (1952 afisari)
 Israelul ameninta voalat Iranul (1706 afisari)
 Pavel Felgenhaue: Militarii lui Putin nu ies la socoteala (1498 afisari)
 Iarna la inceput de noiembrie (47 afisari)
 Desemnarea judecatorilor europeni din partea Romaniei, amanata a doua oara (19 afisari)
 PSD la sfat (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01406 sec.