Ziua Logo
  Nr. 3756 de marti, 17 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cel mai influent om de arta
Magnatul modei franceze, Francois Pinault, care este si proprietarul faimoasei case de licitatii Christie's a fost "incoronat" ca fiind cea mai puternica personalitate din lumea artei contemporane. Topul - care este intocmit anual - a fost realizat de catre revista ArtReview.
Lista se intocmeste in functie de influenta comericiala, intelectuala precum si dupa gradul de popularitate.
Francois Pinault este patronul gigantului conglomerat al modei PPR, care detine marci ca Gucci, Bottega, Veneta, Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen. El a ajuns in fruntea acestui top din trei motive: este un avid colectionar de arta, este detinatorul casei de licitatii Christie's si a reusit, anul acesta, sa socheze lumea artei prin decizia sa de a-si muta colectiile de arta de la Paris la Venetia. Cand birocratii din capitala Frantei i-au zadarnicit planurile lui Pinault de a construi un muzeu pe malul Senei, boss-ul de la Gucci si-a mutat colectiile la Palazzo Grassi din Venetia, Italia, dupa ce a renovat vechiul castel. "Grassi a suportat si repercusiuni politice dupa ce a facut acest gest" se mai arata in revista ArtReview. Acum, Venetia se poate lauda ca gazduieste o colectie deosebita, care cuprinde lucrari ale unor mari artisti din ultima parte a secolului XX, precum sculptorul american minimalist Donald Judd, artistul francez multimedia Pierre Huyghe si italianul Piero Manzoni.
Saatchi pe locul 7
Este prima data cand persoana aflata in fruntea topului ArtReview, ajuns la a cincea editie, nu este un american sau un englez. Anul trecut, cel mai influent om de arta a fost numit artistul britanic Damien Hirst. In cazul sau, ca fruntas al topului ArtReview 2005, editorii au recunoscut succesul comercial, dar au considerat ca exista artisti mai influenti. �Cu artistii suntem deseori pusi in situatia de a pune in balanta succesul vanzarilor si avantajul intelectual", a spus editorul ArtReview. �Jeff Koons si Damien Hirst au un succes enorm, dar ne-am fixat asupra lui Bruce Nauman (aflat pe pozitia a noua in top - n.n..) pentru ca este cel mai influent artist in viata".
Acum, pe lista celor mai puternici 100 de oameni din arta figureaza, printre altii, 40 de americani, 25 de britanici, noua germani, noua elvetieni, sapte francezi, trei chinezi si trei italieni. Topul celor mai puternici oameni din arta in 2006: 1. Francois Pinault - colectionar francez, sarind de pe locul al treilea, pe care il ocupa in anul 2005; Pe locul al doilea se situeaza Larry Gagosian, un alt colectionar american, pe locul al treilea este Nicholas Serota - un patron de galerii in Marea Britanie. Pe locul 4 - americanul Glenn Lowry, pe locul al cincilea Sam Keller - director de targuri de arta, pe locul 6 - americanul Eli Broad - colectionar, pe 7 Charles Saatchi - colectionar britanic; Pe 8 Matthew Slotover si Amanda Sharp (britanici, directori ai unui targ de arta, pe 9 artistul american Bruce Nauman si pe locul zece artistul american Jeff Koons. (D.M.)
A r h i v a
  Topul filmelor horor    
  Bunica si mama surogat pentru acelasi copil    
  Scorsese nu mai vrea la Hollywood    
  Kefirul poate vindeca alergiile alimentare    1 comentariu
  meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoarea III (3209 afisari)
 "Lacheul", "penibilul" si "betivul" (2614 afisari)
 Seful PPE il someaza pe Basescu (2431 afisari)
 Adrian SEVERIN: Republica de la Cluj (2046 afisari)
 Politica de doi poli: platforma Stoica-Stolojan (1941 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01897 sec.