Ziua Logo
  Nr. 3747 de vineri, 6 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Eveniment: Un pesedist la GDS
Ovidiu BANCHES 
Cu exceptia lui Alin Teodorescu (un caz special) membrii PSD/PDSR/FSN s-au ferit de sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) ca dracu' de tamaie. Ce sa caute colegii lui Iliescu in acel spatiu? Sa-si piarda vremea la discutii despre democratizare, europenizare, lustratie? Sa asculte disidenti condamnand crimele comunismului sau "golani" infierand mineriade? Nu. Pesedistii au avut intodeauna lucruri mai bune de facut. Cum ar fi, de pilda, sa guverneze discretionar-autoritar, spre rotunjirea propriului buzunar. Asadar, in afara catorva "rataciti", pe care poti sa-i numeri pe degetele de la o mana, fesenistii si urmasii lor nu si-au parcat niciodata limuzinele in curtea din Calea Victoriei 120. Fie numai din acest motiv, prezenta junelui pesedist Titus Corlatean la dezbaterea gazduita de GDS cu prilejul lansarii Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene, este un eveniment care merita comentat. Pe forma si fond.
In primul rand, trebuie explicat contextul. Mai multe organizatii ale societatii civile au hotarat sa monitorizeze integritatea oamenilor politici care aspira sa reprezinte Romania in Parlamentul European. Initiativa copiaza modelul patentat in 2004 de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), cand ONG-urile active au incercat sa curete listele de candidati ale partidelor de vagabonzi politici, parveniti, securisti si "penali". Acum, ca se apropie vremea alegerii reprezentantilor Romaniei in forul de la Strasbourg, coalitia renascuta vrea sa repete figura, presand partidele sa se lepede de putregaiuri si sa trimita in Europa persoane de buna calitate. Pe scurt, cine aspira la un fotoliu in PE trebuie sa aiba toata averea la vedere, sa-si poata justifica acumularile pana la ultimul banut, sa nu fi fost activist PCR, turnator sau (Doamne fereste!) ofiter al Securitatii, sa nu fi schimbat mai mult de doua partide la viata lui si sa nu fie client al DNA.
Corlatean a fost prezent la popularizarea acestor criterii. Le-a admis validitatea si a considerat initiativa oportuna. Cu mici retineri la punctul "lustratie". Per ansamblu, tanarul pesedist a promis ca partidul sau nu va respinge initiativa, ci, dimpotriva, o va imbratisa. Ar fi de amintit aici ca, in 2004, cand Coalitia pentru un Parlament Curat a comunicat partidului de guvernamant ca mai mult de 100 (o suta!) dintre candidatii sai sunt neeligibili, din cauza trecutului murdar sau prezentului mizerabil, reactia PSD a fost extrem de ofensiva. Lideri precum Vacaroiu, Stanoiu, Nica, au dat in judecata CPC, in timp ce purtatorul de cuvant al partidului - cuprins de febra electorala, ce-i drept - a acuzat de lasitate varfurile Aliantei PNL-PD, spunand ca "doi barbati, copresedintii Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, se ascund dupa fustele unei femei".
Uimitor este faptul ca protagonistii acelui episod - petrecut in 2004, pe fondul eforturilor CPC de a impiedica accesul in Parlament al politicienilor patati - au stat alaturi, pe fotolii, ieri, la GDS. Alina Mungiu - femeia banuita, in urma cu doi ani, ca ascunde sub fustele sale vectorii fortei de dreapta, Basescu si Tariceanu - l-a avut langa ea tocmai pe cel care a emis respectiva acuzatie: Titus Corlatean. Si acum s-au inteles ca fratii. Tu ce sa mai pricepi?
Pe de o parte, ai la indemana proverbul adaptat: "Pesedistul isi schimba discursul, dar naravul ba". Poti sa-ti imaginezi, astfel, ca Titus Corlatean a venit la GDS numai pentru o falsa poza cu societatea civila, care ar prinde bine pe pliantul electoral. Pe de alta parte, acordandu-i circumstante atenuante pentru trecut (era "vocea" partidului atunci cand s-a legat de fustele Alinei Mungiu) poti sa-l banuiesti ca se numara printre pesedistii cu viziuni democratice. Doar este un euro-observator destul de activ in comparatie cu altii, iar in ultimul timp constientizeaza necesitatea reformarii PSD. Si a avut curaj sa nominalizeze "baroni" si "talibani" care refuza sa faca pasul inapoi. O speranta pentru PSD?
Privita din aceste unghiuri, prezenta pesedistului Corlatean la GDS poate provoca pareri pro sau contra. Ne vom lamuri pe parcurs, dupa ce observatiile Coalitiei pentru un Parlament Curat vor ajunge in forurile de decizie ale PSD. Daca partidul din care (inca) face parte Iliescu va imbratisa criteriile de integritate propuse de societatea civila si va impiedica accesul "patatilor" pe listele pentru Parlamentul European, atunci vom putea nota, in sfarsit, ca PSD isi doreste reforma. Daca nu, va ramane cum il stim.
Surpriza vine, insa, din alta parte. Partidele recunoscute de centru-dreapta - sustinute, promovate si menajate de organizatiile societatii civile care-si dau intalnire la GDS - nu si-au trimis nici un reprezentant la conferinta CPC dedicata alegerilor europene. Dar pesedistii au avut un om. Poate ca acesta este stirea.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Din viclenie, PSD si Polul de Stanga(Iliescu) curteaza Societatea Civila pt. a reveni la PUTERE!   de Radu Ioan
Cine este la putere n-are nevoie de GDS   de sandu
Grupul "pentru dialog social"   de Finette
societatea civila   de catalin_mattei
Baiet de casa al lui Nastase.....   de veres
Un PSD-ist la GDS   de doctorul
A r h i v a
  CNSAS trebuie sa colaboreze cu Internetul    2006-08-09
  Mai avem nevoie de partide mici?    2006-07-14
  Sageata liberala si tintele ratate    2006-07-07
  Lovitura la Axa    2006-06-30
  Batalia pentru sinistrati    2006-06-28
 Top afisari / comentarii 
 Militienii soselelor democrate (2479 afisari)
 11 pentru Ceausescu (2122 afisari)
 Eveniment: Un pesedist la GDS (2074 afisari)
 Zoe PETRE: "Fata toata, gatul tot" (2070 afisari)
 Hayssam a fost acoperit de DIICOT (2070 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24550 sec.