Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Romii bulgari avertizeaza UE
Liderul comunitatii rome din Bulgaria a avertizat ca dupa aderarea Sofiei la spatiul comunitar, statele membre ale UE vor fi afectate de extinderea crimei organizate, transmite Mediafax. "Crima si coruptia sunt printre cele mai grave probleme care trebuie rezolvate, si imediat ce Bulgaria va adera la UE, va incepe sa le exporte pe ambele", a declarat Kiril Raskov, alias tarul Kiro, pentru cotidianul britanic The Sun, apreciind ca integrarea europeana a Bulgariei va oferi infractorilor noi ocazii de a-si extinde retelele, iar "birocratii corupti parte, vor putea sa fraudeze intr-o masura mai mare fondurile europene acordate acesteia". Ministrul britanic de Interne, John Reid, a exercitat presiuni pentru a restrange accesul celor 140.000 de cetateni romani si bulgari care ar urma sa soseasca in Marea Britanie dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune, propunand - pentru prima data - reducerea cotelor de imigratie, aminteste Mediafax. (D.E.)
Consulat romanesc in Timoc
Consiliul National al Minoritatii Romane (CNMR) din Serbia va sprijini autoritatile de la Bucuresti in deschiderea unui consulat in zona Timocului. Prim-vicepresedintele CNMR, Draghisa Constandinovic, a declarat ieri, pentru Rompres, ca acest demers a devenit o prioritate dupa intalnirea la nivel inalt de la Bucuresti, dintre presedintii Boris Tadic si Traian Basescu. "Deschiderea consulatului reprezinta o sansa pentru romanii din nord-estul Serbiei in consolidarea drepturilor lor", a precizat Constandinovic. Infiintarea unui asemenea institutii in Timoc va da populatiei de etnie romana posibilitatea sa beneficieze de un regim mai flexibil in ceea ce priveste obtinerea vizelor. Potrivit sursei citate, autoritatile sarbe sunt dispuse sa faciliteze deschiderea consulatului "care ii poate asista mai bine pe romanii din aceasta parte a Serbiei, chiar daca acestia isi zic rumani sau vlahi". (D.E.)
Kosovo, runda a doua
La Viena a inceput ieri o noua runda de negocieri directe in problema provinciei Kosovo, prevazuta pe durata a doua zile, transmite Rompres. Negocierile se desfasoara la nivel de experti, in continuarea dialogului initiat in februarie in problema descentralizarii puterii si a asa-numitelor "chestiuni tehnice", care nu sunt insa legate de stabilirea statutului juridic final al Kosovo. In prima zi se va discuta despre crearea, pe teritoriul Kosovo, a unui numar suplimentar de comunitati sarbe cu drept de autoadministrare. Belgradul insista sa fie create 16 comunitati de acest fel, in timp ce Pristina limiteaza numarul lor la 5-6. Pentru a doua zi de negocieri sunt prevazute dezbateri referitoare la asigurarea drepturilor minoritatilor nationale in Kosovo. Partea sarba nu intentioneaza ca, la Viena, sa fie recunoscuta drept minoritate nationala, intrucat o atfel de admitere de catre Serbia ar echivala cu recunosterea indirecta a independentei Kosovo, opineaza expertii. (D.E.)
Romanovii, aproape reabilitati
Un tribunal din Moscova a anulat ieri o decizie a justitiei ruse, prin care a fost respinsa reabilitarea ultimului tar rus Nikolai al II-lea si a familiei sale, asasinati in 1918 de bolsevici, informeaza Rompres. Instanta moscovita a aprobat cererea de recurs inaintata de avocatul Gherman Lukianov, reprezentantul Casei imperiale a Romanovilor, dosarul privind reabilitarea ultimului tar al rusilor si a familiei sale fiind trimis spre o noua examinare la Tribunalul districtual Tver. La 26 iunie, Tribunalul Tver din Capitala rusa a respins o solicitare in acest sens a Casei imperiale a Romanovilor, care insista ca tarul Nikolai al II-lea si membrii familiei sale sa fie considerati drept victime politice ale Regimului rosu de atunci, aminteste Rompres. (D.E.)
SISMI acopera CIA
Guvernul italian a recunoscut ca exista documente secrete pe care nu le poate declasifica, legate de acuzatiile privind posibila rapire de catre agenti CIA a unui suspect de terorism la Milano, a declarat un inalt oficial de la Roma. Potrivit Mediafax, directorul agentiei militare de informatii (SISMI), Nicola Pollari, a refuzat sa coopereze in totalitate cu magistratii care ancheteaza posibilul rol jucat de Italia in incident, afirmand ca marturia sa este limitata de "secrete de stat". Duminica, presedintele comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii serviciilor secrete, Claudio Scajola, a declarat ca noul Guvern de centru-stanga a refuzat sa declasifice documentatia privind acest caz. Presa sustine ca documentele au fost clasificate in timpul guvernului de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi. Procuratura spune ca agenti CIA l-au rapit pe clericul musulman Mustafa Nasr, din Milano si l-au transportat in Egipt, unde, sustine acesta, a fost torturat in cursul interogatoriilor. (D.E.)
A r h i v a
  Romania, luata peste picior in problema Bastroe    3 comentarii
  Inca un hop pentru Kiev    
  Americanii mor pe capete in Irak    17 comentarii
  Chavez ar bea "un cocktail din soia si ovaz" cu Fidel    5 comentarii
  Scandalul Rompetrol in Rezolutia 949 a Congresului SUA    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.