Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Democratii cer scurtarea proceselor
Mircea PAun - ZIUA Foto
PD doreste reducerea duratei proceselor civile si penale, precum si intarirea responsabilitatii magistratilor in actul de justitie si va sprijini demersurile ministrului Justitiei Monica Macovei in acest sens, a anuntat ieri liderul democrat Emil Boc. El a declarat ca in aceasta privinta este necesara atat modificarea Codului de Procedura Penala cat si a celui de Procedura Civila, iar ministrul Justitiei va primi sprijinul PD pentru ca aceste obiective sa se concretizeze in acte legislative in acest an. Boc a sustinut ca scopul acestor modificari este atingerea unei "rezonabilitati a termenelor de judecata", in conditiile in care procesele in Romania dureaza la nivelul anilor, "fapt inacceptabil". Liderul democrat a amintit ca si in Constitutie exista o prevedere care spune foarte clar ca procesele trebuie judecate intr-un termen rezonabil.
In acelasi timp, Boc a sustinut necesitatea scurtarii proceselor care privesc litigiile in materie de achizitii publice si in care sunt implicate autoritatile publice. El a remarcat faptul ca aceste procese sunt, de obicei, foarte lungi si pot duce chiar la blocarea activitatii unor institutii publice.
Lege pentru sanctionarea magistratilor
In privinta responsabilizarii magistratilor, liderul PD a aratat ca, desi statul plateste erorile acestora, judecatorii care si-au exercitat functia "cu rea credinta sau din grava neglijenta" nu pot fi absolviti de raspundere. In acest sens, el i-a solicitat ministrului Macovei elaborarea unui proiect de lege pentru sanctionarea magistratilor care comit astfel de greseli. "Magistratii sunt independenti fata de factorul politic, dar nu sunt independenti fata de lege. Trebuie sa gasim solutia pentru ca cei care gresesc sa plateasca la fel ca orice alta persoana", a opinat Boc. El a aratat ca o astfel de lege este ceruta de articolul 52 din Constitutie, care prevede ca "statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare". "Este necesara o lege care sa stabileasca concret modalitatile prin care Consiliul Superior al Magistraturii sa sanctioneze magistratii care fac dovada de neglijenta sau rea-credinta", a precizat Boc.
El a mentionat ca i-a solicitat ministrului Justitiei urgentarea procedurilor pentru elaborarea unui proiect de act normativ care sa reglementeze aceasta situatie, urmand ca acest proiect sa fie gata in toamna acestui an, pentru a putea intra in dezbaterea Parlamentului.
Liderul PD a declarat ca aceste masuri la nivelul Justitiei sunt foarte importante, ele facand parte din programul de guvernare si promisiunile din campania electorala, iar aplicarea lor va readuce increderea cetateanului in actul de justitie. (R.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Raspunderea magistratilor   de gergiana
A r h i v a
  PD dezamagit de Patriciu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00762 sec.