Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Leul maraie la euro
Leul a castigat, ieri, un ban in fata euro, si peste 2 bani in fata monedei americane. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 3,5150 lei/euro, cu 1,06 bani sub raportul de la sfarsitul saptamanii trecute. Moneda americana a pierdut 2,45 bani, referinta plasandu-se la 2,7338 lei/dolar. "Leul s-a apreciat usor fata de vineri, pe fondul ordinelor de cumparare a monedei nationale de la companiile locale. Leul o sa incerce probabil sa sparga in jos pragul de 3,51 lei/euro si sa mearga spre 3,49 lei/euro in urmatoarele zile", a aratat Liviu Olaru, dealerul ABN Amro, citat de NewsIn. Doar doua banci si-au constituit ieri depozite cu scadenta la o luna si dobanda de 8,75% pe an la BNR. Suma totala atrasa de banca centrala se ridica la 105 milioane de lei. (A.G.C.)
Trenul, masina de lux
Tarifele pentru transportul feroviar de calatori vor creste pana la finele anului 2007 cu pana la 60%, prin majorari trimestriale in valoare maxima de 7% peste nivelul inflatiei, potrivit unui proiect de Ordonanta de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Majorarile de tarife vor fi aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor si vor intra in vigoare la 15 octombrie 2006, 15 ianuarie 2007, 15 aprilie, 15 iulie si 15 octombrie 2007. In prezent, MTCT stabileste tarifele de transport feroviar de calatori, iar operatorii din domeniu nu pot modifica preturile fara aprobarea Guvernului, avand insa posibilitatea de a corela tarifele stabilite de minister cu rata inflatiei, atunci cand aceasta depaseste valoarea de 5% fata de data ultimei corectii. (C.P.)
Modificari CFR
Circulatia trenurilor de calatori spre Craiova va suferi modificari in perioada 8-15 august, din cauza lucrarilor de consolidare a terasamentului dintre statiile Recea-Balteni Olt, informeaza Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Trenurile Rapid 897, 899, 898, 890 Bucuresti Nord-Craiova si retur se vor anula in zilele de 8-14 august pe distanta Potcoava-Craiova si retur. In perioada 9-14 august se va anula trenul Rapid 895 Bucuresti Nord-Craiova pe distanta Potcoava-Craiova. De asemenea, in perioada 9-15 august trenul Rapid 896 Craiova-Bucuresti Nord se va anula pe distanta Craiova-Potcoava. Restul traseului acestor trenuri ramane nemodificat, iar pe relatia Potcoava-Slatina-Potcoava se va asigura transbordarea calatorilor cu mijloace auto, de catre executantul lucrarii. (C.P.)
Pensionarii vechi la CEC
Pensionarii care au deja deschis un cont la CEC isi vor putea primi, in continuare, pensia in contul respectiv, se arata intr-un comunicat al institutiei. Conform conventiei incheiate cu Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), CEC nu va mai deschide conturi noi de plata a pensiilor, dar masura nu afecteaza clientii care isi primesc in prezent pensia intr-un cont deschis la CEC. Acestia vor putea continua sa isi ridice banii din pensie de la CEC. Potrivit institutiei, de la 1 septembrie plata pensiilor se va efectua conform urmatorului calendar, in functie de litera cu care incepe numele titularului de cont: A - C - pe data de 14 ale lunii, D - L - pe data de 17 ale lunii, M - Q - pe data de 20 ale lunii, R - Z - pe data de 23 ale lunii. In cazul in care data incasarii pensiei este zi nelucratoare, plata se va face in urmatoarea zi lucratoare. CEC mai anunta ca taloanele de pensii nu se vor mai ridica de la unitatile bancii incepand cu data de 1 octombrie. (A.G.C.)
Pesti asfixiati
In lacul Fantanele din judetul Dolj au fost gasite 2,5 tone de peste mort, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Din primele cercetari a rezultat faptul ca aceasta mortalitate piscicola a fost cauzata de temperaturile ridicate, cresterea vegetatiei acvatice si suprapopularea lacului cu peste, precizeaza comunicatul. "Unele probleme aparute la golirea de fund a lacului i-au determinat pe reprezentantii ANIF sa scada nivelul apei in lac sub cel normal de retentie, determinand astfel o suprapopulare a vietii piscicole Apa este supusa proceselor de poluare organica sub influenta temperaturilor inalte, ca urmare a descompunerii microorganismelor din apa", se arata intr-un comunicat al Directiei Apelor Jiu din Craiova. Analizele de laborator prelevate din lacul Fantanele au indicat ulterior ca nivelul oxigenului dizolvat in apa era extrem de scazut. (L.M.)
Consultant pentru RomTelecom
Contractul de consultanta cu consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities (Europe) Limited si IEBA Trust, care va oferi serviciile financiare pentru vanzarea pe piata de capital a pachetului de actiuni detinut de statul roman la RomTelecom se semneaza astazi, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Guvernul a aprobat in 26 iulie semnarea contractului de consultanta si servicii financiare in vederea finalizarii privatizarii RomTelecom SA cu consortiul mentionat, care a fost castigatorul procesului de selectie organizat de MCTI. Scopul acestui contract este finalizarea cu succes a procesului de privatizare a operatorului RomTelecom, prin Oferta Publica Initiala si admiterea RomTelecom la tranzactionare pe o piata bursiera internationala si pe piata bursiera interna. Oferta publica secundara vizeaza pana la 45,98972% din actiunile RomTelecom. Conform contractului, consultantul va primi un comision de 1,22% din valoarea actiunilor listate (adica 1,45% cu tot cu TVA si taxe). Statul roman detine 45,99% din actiunile RomTelecom, dupa ce in 2003 grupul elen de telecomunicatii OTE a devenit actionar majoritar, cu 54,01% din actiuni. (G.M.)
A r h i v a
  PD 100%    
  Centrul istoric varuit de iberici    1 comentariu
  A fost ridicata restrictia pentru autocamioane    
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.