Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
PD 100%
-- Afacerea consolidarii primariei lui Videanu este la indemana lui Berceanu
Cladirea Primariei Capitalei urmeaza sa intre in consolidare, deoarece risca sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic, dar inceperea lucrarilor depinde de avizul pe care trebuie sa-l dea comisia tehnica ce activeaza in cadrul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului, a anuntat, ieri, Vladimir Sommer, directorul de cabinet al primarului general Adriean Videanu. Expertiza tehnica a cladirii a fost dezbatuta de mai multe ori de specialistii ministerului si cei ai municipalitatii, insa de doua luni se asteapta avizul tehnic pentru aprobarea lucrarilor. Dupa obtinerea avizului, se va finaliza studiul de fezabilitate a proiectului de consolidare, dupa care se va putea organiza licitatia pentru inceperea lucrarilor.
Seful de cabinet al edilului Capitalei sustine ca lucrurile treneaza si pentru faptul ca metoda de lucru cuprinsa in proiect este diferita de cea clasica, aceasta din urma nepermitand lucrul in prezenta celor 800 de angajati ai municipalitatii. Concret, specialistii au optat pentru o metoda noua in Romania, care prevede izolarea bazei, conform recomandarilor Bancii Mondiale, cea care sustine financiar consolidarea cladirilor de importanta strategica. Costul lucrarilor de consolidare este estimat la 10 milioane de euro. "Este vorba despre o metoda care abia din 2006 se poate folosi in tara noastra, dupa ce a fost aprobata legal, si care se numeste izolarea bazei. Varianta clasica de consolidare, chiar daca s-ar fi realizat pe fragmente, ar fi produs serioase inconveniente: poluare sonora prelungita, praf imprastiat peste tot si conditii de santier in care ar fi trebuit sa-si desfasoare activitatea atat angajatii primariei, cat si sutele de cetateni care vin zilnic sa-si rezolve diverse probleme", a spus Sommer.
Metoda se bazeaza pe lucrari concentrate masiv la nivelul subsolului, cele de la suprastructura fiind foarte reduse, a mai spus reprezentantul Primariei. Baza cladirii va fi asezata pe izolatori din metal si neopren in straturi succesive. Noua metoda are doua avantaje importante: activitatea nu se intrerupe in cladire pe perioada lucrarilor, iar nivelul de siguranta in caz de cutremur este mult mai mare. Fiecare primar de pana acum a sustinut necesitatea consolidarii cladirii, dar nu si-a asumat raspunderea de a bloca activitatea Primariei timp de cel putin cateva luni. Abia din luna februarie au intrat in vigoare noile norme de consolidare, care includ metoda izolarii bazei, utilizate cu succes timp de 25 de ani in tari ca Noua Zeelanda, Japonia, SUA, Cipru.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 364  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Centrul istoric varuit de iberici    1 comentariu
  A fost ridicata restrictia pentru autocamioane    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00744 sec.