Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Se dubleaza salariile soldatilor
-- Ministrul Apararii se plange ca nu are bani pentru misiunile externe * MApN are nevoie de zece miliarde de lei noi pentru a-si putea respecta angajamentele asumate in fata NATO sau pe plan international
Ministrul Apararii a declarat, ieri, la Arad, ca salariile soldatilor vor fi dublate de la 1 ianuarie 2007, iar celelalte salarii ale militarilor vor creste cu 15 la suta, masura avand ca scop atragerea voluntarilor in conditiile in care armata nu va mai fi obligatorie. Teodor Atanasiu a spus ca singura sansa de ocupare a posturilor ce raman libere in armata dupa 1 ianuarie 2007 este cresterea salariilor. "Fiti siguri ca nu vor veni soldati pentru salarii de 3,5 milioane de lei (n.r. - lei vechi), iar noi vom avea destule posturi libere. Ca sa le ocupam pe toate, trebuie sa marim aceste salarii, iar noi am cerut deja Ministerului Finantelor o dublare a salariilor pentru soldati la sapte milioane de lei", a afirmat ministrul Apararii. Atanasiu a mai spus ca doreste sa creeze si conditii de pregatire mai bune pentru militari, urmand ca in Romania sa fie construite baze militare tipic americane. "Vor arata ca niste orasele cu baze de antrenament, case pentru familiile militarilor, gradinite, scoli, biserica si tot ce e nevoie", a spus ministrul.
Buget prea mic
Atanasiu a mai declarat ca Romania, desi are o strategie de aparare nationala coerenta, aceasta "nu este adaptata cu resurse". Ministrul Apararii a spus ca Romania are un buget de aparare de numai 6,69 miliarde de lei noi, fata de cele peste zece miliarde de lei de cat ar avea nevoie pentru a-si putea respecta angajamentele asumate in fata NATO sau pe plan international. "Acest buget de 1,78 la suta din PIB fata de 2,38 la suta angajat de Romania nu ne ajunge nici pe departe pentru dotarile noi care trebuie aduse armatei si pentru o serie de alte obligatii, printre care credite contractate. Cheltuielile totale estimate de noi sunt de peste zece miliarde de lei, iar pentru asta trebuie sa ne stabilim cu precizie prioritatile", a spus ministrul.
Atanasiu sustine ca Romania trebuie sa decida daca isi respecta angajamentele de a forma o armata profesionista sau daca va cheltui sume importante in continuare in unele teatre de operatiuni, "in care si-a indeplinit oricum misiunea". Ministrul Apararii crede ca Romania trebuie sa "ia urgent unele decizii". "Fie trimitem trupe in afara, fie cumparam avioane noi sau nave, fie schimbam calibrul armelor sau rachetelor, pentru ca banii de acum sunt insuficienti. Nu putem deveni interoperabili cu NATO cu acest buget", a mai spus Atanasiu. (D.E.I.)
 Afisari: 439  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Magistratii buni de plata    5 comentarii
  Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92    2 comentarii
  Meciul Cotroceni-Victoria se poarta pe bazele ANS    
  Gabriel Bivolaru regim preferential in puscarie    1 comentariu
  Musetescu cercetat in dosarul ARO    2 comentarii
  Tender ramane in arest    
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00809 sec.