Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Meciul Cotroceni-Victoria se poarta pe bazele ANS
-- Scandalul "ANS la MAI" revine in forta * Ziarul nostru a intrat in posesia dovezii ca Octavian Morariu, actual presedinte al COR, a facut tot ceea ce i-a stat in putere pentru a trece sportul de performanta in subordinea Comitetului Olimpic Roman inca de pe vremea in care se afla la conducerea Agentiei Nationale pentru Sport * ZIUA va prezinta o adresa trimisa de Morariu in acest sens fostului premier Adrian Nastase, din care reiese ca propunerea ca ANS sa ajunga la Ministerul de Interne e mult mai veche * Acum, tema a fost reluata de ministrul Vasile Blaga, la indemnul de la Cotroceni, via consilierii Octavian Belu si Mariana Bitang * Pe langa sportul de performanta, miza e constituita din bazele sportive ale ANS, care ar ajunge la COR si MAI * Propunerea a ajuns de sase ori pe masa lui Calin Popescu Tariceanu * Din informatiile pe care le avem, actualul premier nu doreste s-o promoveze pentru a nu face pe placul Cotrocenilor
Octavian Morariu
Posibila desfiintare a Agentiei Nationale pentru Sport, preluare a sporturilor de performanta de catre Comitetul Olimpic Roman si creeare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor a unui departament care sa aiba in subordine sporturile mici au fost tratate pe larg in paginile ZIUA pe parcursul mai multor editii. ZIUA a dezvaluit faptul ca la baza acestui scenariu sta in principal un proiect de Ordonanta de Urgenta initiat si semnat de ministrul MAI Vasile Blaga si chestorul Nicolae Berechet. De asemenea, la acest plan au contribuit din plin Octavian Morariu, actualul sef al Comitetului Olimpic Roman, si consilierii prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang.
Am dezvaluit, totodata, si faptul ca ideea preluarii sporturilor de performanta de catre COR si a crearii unui departament la nivelul MAI nu este una noua. Ea nu ii apartine doar lui Vasile Blaga sau Nicolae Berechet, fiind vehiculata si in timpul guvernarii Adrian Nastase. Initiatorul a fost Octavian Morariu, fostul sef de la ANS, actual presedinte al Comitetului Olimpic Roman. Adica al institutiei care ar putea prelua sportul de performanta, bugetul alocat acestuia, bazele si complexele sportive din intreaga tara. In timpul guvernarii PSD, Octavian Morariu nu a avut sorti de izbanda. El insista insa in continuare, sprijinind din rasputeri acest proiect.
Adresa catre Nastase
Octavian Morariu a mai avut o asemenea initiativa in timpul guvernarii PSD a lui Adrian Nastase, pe vremea in care se afla la conducerea Agentiei Nationale pentru Sport. El a facut tot ceea ce i-a stat in putere pentru a trece sportul de performanta in subordinea Comitetului Olimpic Roman. Fostul sef al ANS i-a trimis, impreuna cu Ion Tiriac, atunci presedinte al Comitetului Olimpic Roman, fostului premier o adresa privind reorganizarea sportului romanesc. ZIUA prezinta astazi, in exclusivitate, cuprinsul adresei semnate de actualul lider de la Comitetul Olimpic Roman catre Adrian Nastase. Astfel, Octavian Morariu prezinta pentru inceput modul in care era organizat sportul din Romania la acea data. Apoi, fostul sef de la ANS trece in revista organizarea sportului din Germania si Italia. La finalul adresei se gaseste si partea cea mai interesanta. Este vorba despre propunerile "privind reasezarea structurilor de conducere si coordonare a activitatilor sportive din Romania".
O noua structura
In acest sens, Octavian Morariu propune "reunirea componentelor private, Federatii - Sport de Performanta, intr-un singur organism privat, neguvernamental, de interes public: Comitetul Olimpic si al Federatiilor Sportive din Romania (COFSR)". Practic, conform acestei propuneri toate federatiile sportive nationale, adica sportul de performanta, ceea ce reprezinta "componenta privata" din ANS, urmau sa se afle sub tutela Comitetului Olimpic. Institutie la care, nu peste mult timp, sef devenea chiar Octavian Morariu. Desi noua structura pe care Morariu dorea sa o infiinteze era un "organism privat, neguvernamental", totusi banii de la stat continuau sa vina. Asta, intrucat aceeasi structura era si de interes public. Potrivit sefului de atunci al ANS, sumele de finantare ale COFSR "ar urma sa fie constituite din: alocatii de la bugetul de stat; fonduri atrase (in special prin prisma facilitatilor din Codul Fiscal); sume provenite din Fondul National pentru Dezvoltarea Sportului".
Nu a fost omisa nici problema complexelor sportive. "Activele COFSR ar regrupa CO Izvorani si o parte din Complexele Sportive Nationale (in special cele de pregatire, dupa o analiza amanuntita a gradului de ocupare si a investitiilor necesare)".
Departamentul de la MAI
In aceeasi adresa exista propuneri si privind sporturile mici, Directiile Judetene pentru Sport (DJS) si Cluburile Sportive Municipale (CSM). Mai exact, "componenta publica" din cadrul ANS. Astfel, toate acestea ar fi trebuit sa fie coordonate de un Departament pentru Sport creat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. "Infiintarea unui Departament pentru Sport in Ministerul Administratiei si Internelor, departament care ar prelua "Componenta publica" din ANS, urmata de descentralizarea ei, avand in vedere ca si "Componenta publica" din MECT este descentralizata (n.r. - Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului coordoneaza sportul scolar). Astfel, activitatea sportiva "publica" ar fi total descentralizata la nivelul Consiliilor Judetene, pastrandu-se, totusi, o coordonare a acestei activitati la nivelul aparatului central", se mai arata in adresa trimisa catre fostul premier Adrian Nastase. In final, semnatarii adresei arata ca "in acest fel, sportul de performanta ar fi dotat cu o structura unica (privata), iar sportul scolar si cel de masa ramane "incadrat" de catre administratia publica locala, coordonata de administratia centrala (MAI si MECT)".
La mana lui Tariceanu
Propunerile lui Octavian Morariu nu au fost insa acceptate de cabinetul Adrian Nastase. Totusi, ideea nu a fost abandonata. Proiectul a fost reluat in timpul guverarii Aliantei DA. Cu mai mare ardoare. Octavian Morariu, Vasile Blaga, Octavian Belu si Mariana Bitang, ultimii trei apropiati fideli ai lui Traian Basescu, au acelasi tel. Trecerea sportului de performanta la COR si crearea unui Departament pentru sporturile mici la nivelul MAI. Toti cei mentionati mai sus doresc ca COR sa devina ordonator de credite si sa administreze bugetul alocat sportului de performanta. Ramane ca apoi Ministerul Administratiei si Internelor si Comitetul Olimpic Roman sa negocieze si sa isi imparta bazele si complexele sportive, cu tot cu hoteluri si restaurante. Unele probabil vor fi folosite in continuare pentru sport, iar altele mai mult ca sigur vor fi instrainate catre diversi oameni de afaceri.
Interesant este insa ca intregul plan poate fi stopat chiar de catre "dusmanul" lui Traian Basescu. Este vorba despre premierul Calin Popescu Tariceanu. Cel care poate decide asupra viitorului sportului romanesc. Cel care fie va sta cu mainile in san si se va uita cum oamenii apropiati presedintelui Basescu fac ceea ce vor cu sportul romanesc, fie va respinge proiectul semnat de Blaga si Berechet, si sprijinit de Morariu, Bitang si Belu. Pana acum acestia au inregistrat numai infrangeri. De sase ori proiectul a fost introdus de Vasile Blaga pe ordinea de zi a Executivului, dar de tot atatea ori el fie a fost amanat pentru a se aduce noi lamuriri, fie nu s-a discutat. Totusi, conform unor surse ale ZIUA, premierul Tariceanu nu doreste sa promoveze acest proiect pentru a nu face pe placul Cotrocenilor.
George TARATA 
 Afisari: 448  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Magistratii buni de plata    5 comentarii
  Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92    2 comentarii
  Gabriel Bivolaru regim preferential in puscarie    1 comentariu
  Musetescu cercetat in dosarul ARO    2 comentarii
  Tender ramane in arest    
  Se dubleaza salariile soldatilor    
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01213 sec.