Ziua Logo
  Nr. 3696 de marti, 8 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila
Aleksandr DUGHIN 
Inchiderea intr-un singur stat national a doua absolut diferite fragmente geopolitice a fost de la bun inceput sortit destramarii. Inconsistenta Ucrainei a devenit un fapt geopolitic inca din 1991, dar faptul ca Ucraina este cu adevarat un "fail state", un stat nereusit, a devenit definitiv evident dupa revolutia portocalie. Cu doi ani in urma am vazut cum populatia tarii s-a scindat nu dupa preferinte politice, ci dupa orientarea geopolitica. Partea vestica vroia in NATO, in Europa si atlantism, Estul vroia in Rusia, in patria lui. In Ucraina s-au format doua identitati geopolitice, care s-au transpus in harta electorala a tarii. Dupa a treia runda a alegerilor a devenit clar ca putem sa ne luam ramas bun de la o Ucraina unitara. Razboiul civil nu a inceput acolo doar din cauza temperamentului lent al ucrainenilor, dar este o chestiune de timp.
In timpul presedintelui Kucima, insasi ideea de "kucimism" era cuprinsa in balanta dintre identitatile vestica si estica ale Ucrainei. Dar la putere au venit oameni mult mai activi, care au spus lucrurilor pe nume. Inclusiv Iulia Timosenko. Azi, pe strazile Kievului s-au ciocnit doua proiecte imposibil de realizat pentru Ucraina, doua utopii, care nu au nici o sansa de implinire practica. Prima - utopia portocalie, care include intreaga Ucraina (si Vestul, si partea pro-rusa) - in NATO si UE. A doua - nu mai putin utopica idee a lui Ianukovici - de a alipi intreaga Ucraina impreuna cu Lvov si Ivano-Frankovsk la Rusia. Utopia lui Ianukovici, chiar daca mai placuta pentru noi, oricum nu are sanse de izbanda. Ce mai ramane?
Mai ramane impartirea Ucrainei. O parte a Ucrainei va merge in NATO, o parte se va intoarce in campul geopolitic rusesc. Ceea ce nu inseamna ca intreaga Ucraina, cu exceptia regiunilor vestice, trebuie sa adere la Rusia. Mult mai reala este crearea a doua semiautonomii - o statalitate eurasiatica est-ucraineana si o statalitate vest-ucraineana. Posibil, acolo vor fi sisteme politice diferite, dar din punct de vedere geopolitic sunt doua popoare absolut diferite.
Deocamdata, problema divizarii Ucrainei nu se pune de ambele parti, dar va avea loc o ciocnire frontala a celor doua utopii - utopia estica a lui Ianukovici si cea vestica a lui Timosenko.
Daca este sa privim lucrurile mai in detaliu, exista patru Ucraine: "occidentalista", care tinde sa se desprinda in favoarea Occidentului, Crimeea cu drumul ei istoric deosebit, regiunile din estul extrem al tarii - etnici rusi - si Ucraina, situata intre "linia lui Stalin" din 1921 (care trece pe raul Zbruci si care desparte teritoriile vestice) si Dnepr. Aceasta Ucraina este in deplinatate obiect al nasterii politice a unui proiect pentru un stat ucrainean national.
Ucraina se destrama. Iar dupa revolutia portocalie, oprirea acestui proces a devenit ceva imposibil. Multi in Rusia ar dori sa vada Ucraina de astazi o tara neutra, infloritoare si prietenoasa, o Ucraina in plina modernizare in stil european. Dar asa ceva nu se va intampla niciodata. Ce va fi? Un conflict civil.
Daca regiunile din estul extrem vor putea pur si simplu sa adere la Rusia, o mare parte a zonei ce intra in perimetrul geografic est-ucrainean nu este Rusia, ci o enclava geopolitica de sine statatoare. Iar misiunea Rusiei este de a demonstra ca noi propunem realizarea unui stat ucrainean suveran si independent, nu un stat limitat, care sa nu fie un obstacol, cum este astazi, ci o punte intre Rusia si Europa.
Geopolitician si politician rus de extrema dreapta, totodata presedinte al Partidului Eurasiatic, Aleksandr Dughin este autor al catorva titluri, printre care "Bazele geopoliticii" (1997).
Comentariu publicat de Vedomosti
Copyright: Agentia "Rusia la zi"
 Afisari: 2429  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Slovacia, Polonia, Romania   de warry
De-abia asteptam!   de Gargantua
Extremist de dreapta...   de Denis Curteanu
A r h i v a
  Diluarea raspunderii    5 comentarii
  Descoperirea necunoscutelor    3 comentarii
  "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"?    21 comentarii
  Cei slabi, cei tari si cei drepti    59 comentarii
  George Paduraru de la USR pe urmele Civic Media    
  Tatele    9 comentarii
  Esecul Constitutiei Europene - o sansa pentru Rusia    2005-06-17
 Top afisari / comentarii 
 Siria e gata de razboi (3681 afisari)
 "Presedinte ticalos" sau "sistem ticalosit"? (2728 afisari)
 Romania, luata peste picior in problema Bastroe (2517 afisari)
 Buzura trebuia sa-i ia locul lui Iliescu in '92 (2464 afisari)
 Proiectul Ucraina: divizarea este inevitabila (2429 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87827 sec.