Ziua Logo
  Nr. 3684 de marti, 25 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Operatiunea "Extragerea"
Desi Omar Hayssam (foto) a disparut de mai bine de cateva zile, acesta nu a fost pana in momentul de fata prins. Iar acest lucru nu pare ca se va intampla in curand. Mai mult chiar, pana in prezent nu a fost gasit nici un vinovat. Nici una dintre institutiile statului nu isi asuma responsabilitatea pentru disparitia lui Hayssam. Cu toate acestea, capetele au inceput deja sa cada: Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Virgil Ardelean, Ilie Botos si ieri procurorul Ciprian Nastasiu. Misterul insa a ramas. Nimeni nu stie nimic. Nici chiar presedintele Basescu. Toti cei enumerati mai sus fug de raspundere si spun ca nu era treaba lor sa il supravegheze si sa il monitorizeze pe Omar Hayssam. De altfel, varianta conform careia sirianul a reusit sa fuga din tara profitand de faptul ca nu era monitorizat, este cea mai vehiculata in acest moment. Desigur de catre autoritati.
Cu toate acestea, scenariul scartaie foarte tare. Ba, mai mult, declaratiile de ieri ale lui Radu Timofte si Vasile Blaga dovedesc contrariul. Si anume ca Omar era monitorizat si chiar foarte serios. Si ca el a fost ajutat sa fuga. Fostul sef al SRI a recunoscut ca procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a cerut eliberarea sirianului, a informat ca doreste ca Omar sa fie pus in libertate tocmai pentru a putea vedea cu cine se intalneste. De asemenea, Vasile Blaga a dezvaluit ca serviciul secret al MAI a informat inca din 5 mai institutiile statului ca Hayssam dorea sa paraseasca tara. Totodata, surse ale ziarului ZIUA ne-au declarat ca in perioada in care a stat in arest, sirianul a fost supravegheat in permanenta chiar din interiorul celulei. Prin intermediul unor persoane aflate si ele la randul lor dupa gratii. Nu trebuie omis nici faptul ca, potrivit acelorasi surse, Hayssam a fost lasat in arest cu mai multe telefoane mobile. In aceste conditii, este cat se poate de limpede ca autoritatile au avut habar in permanenta de locul in care se afla Omar si despre ce intentioneaza acesta sa faca. Si atunci cum a disparut acesta? Poate doar cu ajutorul acelorasi institutii ale statului. Care l-au ajutat sa dispara. Varianta este sustinuta chiar de fostul sef al Politiei Romane, generalul Ion Pitulescu. Acesta a declarat ca Omar a fost scos din tara de agentii serviciului condus pana de curand de Virgil "Vulpea" Ardelean. Si presa a vorbit despre faptul ca ar fi fost ajutat sa plece. Si despre faptul ca sirianul ar fi fost vazut in Oltenita. O zona in care, conform surselor noastre, persoane din serviciul secret al MAI au interese economice si detin unitati de cazare. Aici ar fi putut sa fie adapostit Omar. Pana cand a fost scos din tara. Pana cand a ajuns la destinatia finala. Care nu este Siria. Tara in care atat el, cat si celalalt sirian plecat de curand din Romania, Zaher Iskandarani, sunt dati in urmarire generala. Ipoteza lui Pitulescu se leaga si de declaratiile fostului sef al statului Emil Constantinescu. Care afirmase ca Omar a fost agent acoperit al mai multor servicii. Si care a lansat ideea ca Omar a fost scos din tara de o retea de recuperare a fostilor agenti acoperiti. Un scenariu plauzibil care a fost aplicat cu succes in multe cazuri. (George TARATA, Bogdan GALCA)
Blaga: Sirianul n-a fugit printr-un concurs de imprejurari
Ministrul declara ca serviciul secret al MAI a avertizat inca din 5 mai ca Hayssam vrea sa paraseasca Romania * Blaga a spus ca se are in vedere ipoteza unei iesiri cu ajutorul unei masini din Corpul Diplomatic
Vasile Blaga, ministru al Administratiei si Internelor, a afirmat ieri, la finalul reuniunii conducerii PD, ca Omar Hayssam a parasit Romania nu printr-un concurs de imprejurari, ci ajutat, el avansand posibilitatea ca sirianul sa fi iesit din tara cu o masina a Corpului Diplomatic. Mai mult, seful Internelor a sustinut ca serviciul secret din institutia pe care o conduce a avertizat inca din data de 5 mai ca Hayssam vrea sa plece din Romania. "Sa vedem ce a iesit si ce a intrat inclusiv pe masini ale corpului diplomatic", a explicat ministrul, precizand ca, pentru a rezolva problema plecarii din tara a lui Omar Hayssam, a luat legatura cu politia din statele vecine Romaniei. "Analizam si varianta iesirii ilegale din tara a lui Hayssam, fara ca Politia de Frontiera sa fi putut interveni", a spus Blaga, sustinand, totodata: "Analizam toate pistele, inclusiv mult trambitatul caz Mahmud 4, desi in bancuri nu prea cred, cu ciobanasul Hayssam printre berbecuti, care s-a urcat pe vapor. Si acest caz il avem in analiza, dar este numai o ipoteza de lucru". Ministrul democrat a recunoscut ca povestea plecarii lui Hayssam cu nava "Mahmoud 4" nu i se pare plauzibila. El a precizat ca Directia de Informatii si Protectie Interna, serviciul secret al Ministerului de Interne, "inca din data de 5 mai a transmis insitutiilor abilitate informatii ca Hayssam ar intentiona sa plece din tara si din nou, in 19 iunie".
Procurorul e vinovat
Ministrul a subliniat ca inca de joi seara a cerut Parchetului emiterea mandatelor internationale, adaugand ca structurile MAI nu au competenta de a stabili daca un cetatean este sau nu in tara, alte institutii fiind abilitate in acest sens. "Nu vreau sa dau vina pe nimeni", a completat sec ministrul. Intrebat daca Parchetul ar fi trebuit sa ia masuri pentru ca Hayssam sa nu mai paraseasa Romania, Blaga a raspuns: "Sigur", explicand: "Infractiunile de terorism sunt de competenta DIICOT, din cadrul Ministerului Public. Sunt in sarcina exclusiva a procurorului. In toate aceste cazuri, toate actele de urmarire penala sunt efectuate de catre procurorul specializat. Orice act de urmarire penala efectuat de un politist ar fi astfel lovit de nulitate. Politia poate efectua acte de urmarire penala in astfel de cazuri numai pe baza unei delegari din partea procurorului". "Nimeni nu oprea institutiile statului sa desfasoare actiuni specifice, nu in cele trei dosare, pentru ca nu aveau dreptul legal, ma refer la cele de terorism, spalare de bani, Foresta, pentru ca nu puteau fi dezvoltate probe decat sub mandat de catre procuror, dar in rest puteau sa desfasoare activitati", a completat Blaga. El a aratat si ca politia nu a avut acces la dosare dupa ce acestea au fost transmise in instante. "Am avut acolo un politist. Parchetul cere un politist anume si l-a cerut pe politistul Miron, comisarul Miron, de Ia Investigatii Criminale Cluj, care a lucrat in toata aceasta perioada cu Parchetul", a mentionat seful Internelor.
"Hayssam contra romanii din Liban", o manipulare
Vasile Blaga a tinut sa arate ca speculatiile aparute in presa cu privire la legatura dintre disparitia lui Omar Hayssam, plecarea lui Zaher Iskandarani si aducerea in tara a romanilor din Liban prin Siria sunt simple "manipulari". "Am mai dat, azi, o dispozitie ca absolut toti, indiferent cum ii cheama, indiferent ce functii au prin partide, care au stat in arest, sa-i monitorizam la frontiera si sa spunem celor care ii ancheteaza ca nu avem dreptul sa le monitorizam libertatea de miscare. Vedeti, eu nu pot sa inteleg un lucru: Cum cineva este atat de vinovat incat sta la beci 180 de zile, cum spun politistii, iar cand iese nu mai are nici o problema, nici o interdictie. Inseamna ca a fost tinut cam fortat jos", a apreciat ministrul. El a mentionat si faptul ca, la nivelul Ministerului, se va face o analiza sa se vada daca actiunile de intarire a controlului pe frontiera au fost suficiente, dupa ce interdictia de a parasi tara emisa pe numele lui Omar Hayssam a fost comunicata Politiei de frontiera. "Rudele lui nu au colaborat, ci dimpotriva au mintit pas cu pas si pas cu pas. Am desfiintat o serie de alibiuri, mai ales ale sotiei, ale amantei. Si acum continua acest lucru", a mai precizat Blaga. (A. HRIBAN)
Pitulescu: Agentii "Doi s'un sfert" l-au ajutat
Fostul sef al Politiei Romane, generalul in rezerva Ion Pitulescu (foto), a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Omar Hayssam a fost ajutat de agenti de la "serviciul doi s'un sfert" (DGIPI) sa iasa din tara. Pitulescu a declarat ca Omar Hayssam si Zaher Iskandarani sunt cei mai mari mafioti arabi care au actionat pe teritoriul Romaniei. "Cei doi si-au impartit Romania in doua: Zaher a luat partea de vest, iar Hayssam partea Bucurestiului si Moldova. Am reusit sa-l tin in puscarie pe Zaher timp de cinci ani. I-am facut sapte dosare, pe care nu le-am conexat. Cum scapa basma curata dintr-un dosar, cum ii puneam altul pe rol", a spus fostul sef al Politiei Romane. Ion Pitulescu a sustinut ca Hayssam a fost ajutat de agenti de la "serviciul doi s'un sfert" sa fuga din tara. "Punerea in libertate a lui Omar Hayssam a fost aranjata. Instrumentele sunt medicul de la penitenciar si medicul legist, pentru ca expertizele medicale si probele de laborator sunt legate intre ele. Vinovati de punerea lui in libertate sunt procurorii si judecatorii din instanta", a spus Pitulescu. (G.T.)
Reteaua Securitate - Serviciile siriene - KGB
"A existat o retea a Securitatii romane, si am spus de multe ori acest lucru, care a lucrat in complicitate cu serviciile siriene, in special arabe, si cu KGB pe filiera de arme si care a continuat si dupa '90 cu aceiasi oameni", a afirmat fostul sef al statului Emil Constantinescu, joi, la emisiunea "100%"a lui Robert Turcescu, de la Realitatea tv. Constantinescu a continuat: "Marturia dlui general Pitulescu, care mi-a spus mie, si apoi a scris intr-o carte, un lucru uluitor: atunci cand Zaher Iskandarani a provocat in centrul Timisoarei un lucru greu de imaginat - deci au navalit peste alta filiera araba, care era legata, printre altii, de Hayssam, au navalit cu sabii ninja si cu pistoale, au omorat trei persoane in centrul Timisoarei, peretii erau plini de sange -, dupa care au chemat oamenii politia, i-au luat, i-au dus la politie si generalul-sef al Politiei pe Timisoara le-a dat drumul acasa sa se barbiereasca si sa se spele, dupa care, condusi de o masina a politiei, au fost scosi din tara. Acesta este un lucru care s-a intamplat in perioada '90 - '96, si pe care dl. general Pitulescu, ca sef al Politiei, o descrie in cartea lui si mi-a facut si mie un raport. Tot cu aceasta ocazie a descoperit ca unul dintre cei omorati era unul dintre criminalii care omorasera pe un student din caminul din Timisoara, cand generalul Pitulescu era locotenent si i s-a dat sa ancheteze acest caz, si a descoperit o secure plina de sange, l-a identificat, l-a arestat pe studentul arab si l-a dus la politie, dupa care s-a prezentat Securitatea si a spus <<este omul nostru>> si l-au scos din tara. Si dupa '90 a reaparut in Romania".
Toti au fost agenti dubli si tripli
"Au fost toti, toti au fost agenti dubli si tripli, si Zaher Iskandarani, si Omar Hayssam, au fost agenti ai Securitatii romane, ai serviciilor siriene si tripli, ai KGB. Acesta este un lucru..., ei cunosc aceste..., numai ca le-au acoperit, pentru ca in aceasta perioada cei care au fost pana acum la serviciile secrete au acoperit acest lucru", a subliniat fostul presedinte. Emil Constinescu a mai explicat: "In perioada '97, cand am scos toate dosarele, care erau numai dosare de presa si de santaj, si au fost bagate in lucru sub CSAT la CNAICO, in momentul in care incepeau arestarile si anchetele de la Procuratura erau eliberati de Justitie, plina si ea de securisti, dupa care imediat erau scosi de filiera aceasta din tara. Si este vorba de conducatorii bancilor - care v-am spus ca erau fosti ofiteri de Securitate, am dovedit acest lucru, toti erau fosti ofiteri de Securitate, fosti militieni si fosti criminali si din lumea interlopa, care conduceau bancile private din Romania si care jefuiau banii tarii. Toti acestia, care au fost condamnati ulterior, erau scosi din tara - ca Steriu Popescu, ceilalti - si au ajuns, abia tarziu au fost recuperati, dupa sfarsitul mandatului meu. Deci, a existat o filiera de scoatere din tara la toate nivelele, pana la cele mai inalte nivele. Si armata participa, ca a fost cazul generalului Stanculescu, care a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie si care a fost scos din tara". (Anca HRIBAN)
Basescu da vina pe legile proaste
Presedintele Traian Basescu si-a platit ieri toate politele catre liberalii care au mobilizat societatea civila, au infierat si au blocat legile sigurantei nationale la diverse niveluri, anuntand ca nu va numi noii sefi ai serviciilor secrete pana cand Parlamentul nu va adopta noilor reglementari. Pentru Basescu fuga lui Hayssam a parut a fi pretextul perfect pentru a se razbuna pe toti adversarii sai politici. Presedintele i-a bagat in aceeasi oala pe toti directorii de servicii, chiar daca avea posibilitatea de a propune Parlamentului pe noul sef al SRI. "In dezbaterea publica ce s-a facut in februarie s-a accentuat faptul ca legile sigurantei sunt indreptate impotriva a 22 de milioane de romani. Vreau sa precizez ca proiectele de lege au destule deficiente dar intareau capacitatea de lupta a structurilor sigurantei nationale si ii vizau numai pe aceia care incalcau legile si nu pe cele 22 de milioane de romani. A fost o dezbatere incorecta din punct de vedere a abordarii dar a fost o motivatie de discreditare a institutiei prezidentiale si de amanare a introducerii unei legislatii adaptate la realitatile zilei, a fost o motivatie de a intarzia cresterea eficientei institutiilor statului in lupta impotriva terorismului. Dupa ce s-au facut toate incriminarile cu putinta, nici macar n-au promovat proiectele, macar la forma la care doreau sa fie", a spus Basescu atacandu-l pe premier. Pentru ca declaratiile sale sa aiba un impact mai mare, presedintele a vorbit despre existenta a 76 de cazuri similare lui Omar Hayssam, care au fost pusi in libertate de instante si asupra carora institutiile staului nu pot actiona decat in baza unor mandate emise de judecator sau procuror, legislatia nepermitand sa continue urmarirea dupa ce dosarul se afla pe rolul instantei. Tariceanu nu a fost singura victima a sagetilor presedintelui, pentru ca Basescu l-a tintit si pe mai vechiul sau adversar Dan Voiculescu caruia i-a "satisfacut" rugamintea de a desecretiza dosarul Dunarea. Mai mult chiar seful statului a anuntat ca toti fostii securisti, actuali politicieni vor iesi la iveala. Intrebat daca stie unde este Hayssam si cu cine a plecat din tara, Basescu s-a amuzat copios si a ridicat din umeri. "Daca as fi stiut, as fi spus-o pentru ca as fi stiut cine e vinovat. E o formidabila zvonistica: toata lumea stie unde e Hayssam exact numai serviciile nu", a spus presedintele adaugand ca a apreciat demisia sefilor de servicii in momentul in care el s-a indoit de eficienta institutiilor de informatii in cazul Omar Hayssam. "Nu inseamna ca in activitatea lor nu au facut lucruri bune", a continuat tolerant seful statului.
Nu va numi sefi la SRI si SIE
"Am informat CSAT ca in momentul de fata nu este posibila numirea sefului SIE din cauza contradictiei dintre Constitutie si Legea de functionare a SIE. Am semnalat faptul ca legile sigurantei cu accent pe Legea 14/1992 care vizeaza functionarea SRI, Legea 1/1998 care vizeaza functionarea SIE si Legea 51/1991 privind siguranta nationala nu mai corespund nevoilor de securitate nationala ale Romaniei. Am rugat Guvernul sa accelereze procesul de transmitere catre Parlament a pachetul de legi privind siguranta nationala. Nu mai este posibil sa se mai faca fata amenintarilor la siguranta cetatenilor cu o legislatie din 1991 sau 1992 sau chiar 1998", a spus Basescu, anuntand ca a informat CSAT ca nu-i va numi pe noi sefi de la SRI si SIE pana cand nu vor fi adoptate legile sigurantei nationale si puse in acord Legea SRI si SIE cu Constitutia.
El a pus tunurile pe toti cei care au criticat legile sigurantei, ironizand "show-urile televizate" pe care le-au organizat pentru a scoate in evidenta deficientele legii. "Nu vreau sa credeti ca profit de acest incident, dar mai sunt 76 de infractori nejudecati, pusi in libertate de instante si asupra carora institutiile statului nu pot actiona decat in baza unor mandate emise de judecator sau procuror, legislatia nepermitnd sa continue urmarirea dupa ce dosarul se afla pe rolul instantie. Sper ca in urma discutiei de azi Guvernul sa decida trimiterea legilor catre Parlament si va asigur ca nu voi desemna noii direct ai serviciilor decat dupa ce legile sigurantei vor fi adoptate Parlament", le-a aratat Basescu pisica liberalilor. El a vorbit si despre dubla sau chiar tripla atributiune a serviciilor, exemplificand cu cazurile lui Zaher Iskandarani si Omar Hayssam unde nici unul dintre cele trei servicii nu a stiut daca un alt serviciu a primit mandat sa-i supravegheze in libertate.
De la Felix la I.C. Dunarea
Drept multumire la cererea lui Dan Voiculescu ca presedintele sa demisioneze dupa esecul Hayssam, Basescu i-a transmis acestuia hotararea CSAT de a desecretiza arhiva Dunarea. "Am propus CSAT si s-a acceptat solicitarea ca arhivele statului sa predea CNSAS arhiva Dunarea, in speranta ca CNSAS, daca are nevoie sa se documenteze, sa gaseasca lucruri de care poate avea nevoie", a continuat seful statului. Un alt segment atins de presedinte a fost cel al dosarelor de securitate nationale pe care Basescu le vrea desecretizate in asa fel incat sa iasa la iveala si fosti securisti, actuali politicieni, de la parlamentari pana la primari si consilieri locali. (D.I.)
Coldea, interimar pe timp nelimitat
Interimatul la SRI va fi asigurat de catre colonel Mihai Florian Coldea, iar la SIE de general-maior Silviu Predoiu. Fostii directori ai SRI si SIE, Radu Timofte si, respectiv, Gheorghe Fulga, au participat ieri la sedinta CSAT, in care au fost dezbatute, conform Administratiei prezidentiale, "aspecte" legate de numirea noilor directori ai celor doua servicii. La sedinta au fost prezenti si directorii interimari ai celor doua institutii: colonel Mihai Florian Coldea de la SRI si general-maior Silviu Predoiu de la SIE. CSAT-ul a fost in formatie completa, inclusiv ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, aflat in conflict deschis cu institutia prezidentiala, care il si ancheteaza, de altfel, prin intermediul comisiei speciale pentru cercetarea potentialelor infractiuni comise de ministri, in baza Legii raspunderii ministeriale. (D.D.)
Nastasiu e gata de sacrificiu
Procurorul Ciprian Nastasiu - cel care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam- a fost eliberat din functia de sef-adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in care fusese numit cu delegatie la inceputul lunii iulie. Nastasiu a declarat la Antena 3 ca isi asuma responsabilitatea pentru disparitia lui Hayssam si, "daca va fi nevoie", se va autosuspenda si se va "pune la dispozitia justitiei". Procurorul a mai spus ca a cerut revocarea mandatului de arestare preventiva in baza raportului medico-legal, si nu din cauza adeverintei care atesta metastazele canceroase "descoperite", la un simplu consult, de medicul Tanasescu. (B.C.G.)
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
Radu Timofte este nevinovat- este o victima sa stiti a diferitilor   de ionion
Informatii de ultima ora confirma ca Omar Hayssam nu apartine cu grad structurii SIE, nici SRI-ului, ci Armatei, si....   de March
Haideti sa ne punem intrebari ca sa PRICEAPA si cine trebuie...   de adi micos
" Diversiunile ministrului militienilor - Dupa ce a prins aripi ca Traian Basescu a baut de ziua lui, Vasile Blaga ....   de March
emisarul sol   de cunctator
Alo ! Stati linistiti la locurili voastre,Hayssam a servit sub un diktator si 3 presedinti si isi va continua "munca"..   de March
Ar fi fost normal ca operatiunea "Extragerea" sa declanseze imediat operatiunea "Introducerea...   de Tzepelica
Tzepelica!!! Este vremea DREPTATII SI ADEVARULUI?????Inca putina vreme si DREPTATEA SI ADEVARUL va striga pe uliti.   de everest_555
Aducere aminte.   de attius.navius
Pe popor nu-l doare ca e sau nu e agent dublu, il doare ca iarasi fuse furat de sute de milioane de dolari de data asta   de Giculica zbanghiul-turbat
ILIESCU ION KGB-istul nr.1 din Romania.   de ursu livia
VICTIMELE MAGISTRATILOR   de Neagu Rodica
feudalii sunt de vina !   de susu
Este momentul RESPONSABILIZARII. Vinovatii trebuie sa plateasca !   de Tzepelica
Popeye a luat o portie de spanac si apasa pe pedala : Vreau legile securitatii aprobate urgent si apoi ...   de March
Hayssam NU AVEA INTERDICTIE de a parasi tara - expirase !   de Raquel
Popunere   de adi micos
STATUL TICALOSIT SUNT EU   de voyager
PACEPA A AVUT DREPTATE !   de CONU
Am intrat in Europa !   de Sorin
Arta Conversatiei pe Forum   de Machiavelli
Totul o aiureala, extragerea spionilor, basma curata pentru vinovati.   de GGane
A r h i v a
  Nastasiu n-a cerut SRI sa-l urmareasca pe Hayssam    1 comentariu
  Hayssam avea informatii ca va fi eliberat    1 comentariu
  Legea talionului dupa Tzahal    53 comentarii
  FIJ sustine "Voci curate"    
 Top afisari / comentarii 
 Proces de cartea recordurilor (381 afisari)
 Hayssam avea informatii ca va fi eliberat (228 afisari)
 Bisericii din Bals nu i se retrocedeaza propria curte (125 afisari)
 Operatiunea "Extragerea" (112 afisari)
 Moldova intre europenizare si transnistrizare (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03147 sec.