Ziua Logo
  Nr. 3684 de marti, 25 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stolojan acuzat de presiuni in dosarul RAFO
-- Seful AVAS, Razvan Orasanu (foto), a afirmat ieri ca interventiile consilierului prezidential pe tema rafinariei din Onesti "pot constitui elementul unei presiuni" * Stolojan afirmase recent ca RAFO e necesara economiei si trebuie gasita urgent o solutie pentru rezolvarea problemei datoriilor istorice
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu negociaza sub presiune si va considera toate aspectele referitoare la contractul de novatie intre Balkan Petroleum si Calder-A numai in momentul in care va avea toate documentele, a declarat ieri, presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Potrivit acestuia, in ultimul timp s-au facut tot felul de presiuni prin advertoriale in presa sau prin proteste sindicale care au vizat obtinerea acordului AVAS referitor la cesiunea actiunilor Rafo de catre BKP catre Calder-A. Mai mult, intrebat daca recentele afirmatii ale consilierului prezidential Theodor Stolojan referitoare la situatia de la RAFO sunt tot presiuni, seful AVAS a raspuns: "afirmatiile lui Stolojan pot constitui elementul unei presiuni". Aflat saptamana trecuta la RAFO, Stolojan a afirmat ca rafinaria este necesara economiei tarii si ca, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesati sa gaseasca un aranjament, astfel incat datoriile mai vechi sa poata fi achitate. "Exista o secure care sta sa cada deasupra rafinariei. Daca in sase luni nu se gaseste o solutie pentru datoriile vechi, RAFO intra in faliment fara nicio discutie", a adaugat Stolojan.
AVAS nu stie cati bani face Calder-A
In acest context, Orasanu a aratat ca, pana in acest moment, AVAS nu si-a dat acordul asupra acestui contract in primul rand pentru ca firma Calder-A nu a prezentat institutiei situatiile financiare consolidate (bilant) pentru anul trecut care sa ateste bonitatea companiei. "Din ultimele informatii, datate in 15 iunie, 100% din actiunile Calder-A sunt detinute de Vienna Capital Partners Finance Olanda care, la randul ei este detinuta de Viena Capital Partners Unternehmungsberatung Austria. 51% din actiunile companiei austrice sunt detinute de fundatia cu sediul in Austria Colegia Privatstiftung care la infiintare avea un capital disponibil de circa 25.000 de dolari. In momentul de fata, actionariatul a fost schimbat, iar despre noii actionari nu se mai cunoaste nimic", a precizat Orasanu. El a explicat ca tocmai de aceea a solicitat situatia financiara consolidata la nivelul grupului pentru a vedea daca acesta poate indeplini obligatiile care decurg dintr-o eventuala preluare a actiunilor RAFO.
Balkan risca o amenda de 11 milioane de dolari
Pe de alta parte, Razvan Orasanu a amintit ca Balkan Petroleum a realizat, prin instrainarea actiunilor RAFO Onesti catre Calder-A fara acordul AVAS, o actiune in mod expres interzisa prin contractul de privatizare, care prevede o penalitate foarte clara, de 100% din pretul platit pe actiuni la privatizare, adica 11,4 milioane de dolari. Ordonanta Guvernului nr. 25/2002 privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare prevede, la articolul 20, ca in perioada de derulare a contractelor care contin obligatii asumate de catre cumparator, transmiterea actiunilor de la acesta catre terti este conditionata de obtinerea prealabila a acordului scris al Autoritatii, in lipsa caruia aceasta poate cere in instanta declararea nulitatii transmisiunii actiunilor.
Orasanu a precizat ca exista pe rol o serie de procese legate de RAFO, conform legislatiei privind reorganizarea falimentului. "Exista o confirmare, in principiu, a planului de reorganizare de catre judecator, facuta in 2005. Trebuie sa existe o confirmare definitiva a planului de reorganizare, iar AVAS si ANAF au depus contestatii, atat referitor la primul pas, cat si la cel de-al doilea", a spus Orasanu. "AVAS va actiona in problema RAFO solidar cu Ministerul Finantelor Publice, astfel incat inaintea discutiei despre novatie trebuie sa existe o reglementare si gasita o modalitate de plata a datoriilor istorice", a afirmat Orasanu. Potrivit acestuia datoria de baza de la RAFO se ridica la 6000 de miliarde de lei, iar penalitatile si majorarile care s-au tot adaugat au determinat ca totalul restantelor sa ajunga la 10.000 de miliarde de lei".
Soarta RAFO, decisa in decembrie
Orasanu a mentionat ca, pana in acest moment, actualul proprietar de la RAFO, Balkan Petroleum, si-a respectat obligatiile asumate prin contractul de privatizare. El a adaugat ca soarta companiei va fi decisa in luna decembrie a acestui an, atunci cand se implinesc doi ani de reoganizare a societatii, iar creditorii isi vor spune parerea vizavi de situatia de la RAFO. Cat priveste ridicarea sechestrului asigurator asupra actiunilor, seful AVAS a aratat ca acest fapt nu schimba semnificativ datele problemei. AVAS a vandut, in 2001, 59,9% din actiunile RAFO, la pretul de 1,5 milioane de dolari, catre Imperial Oil si Canyon Servicos. Ulterior, Ministerul Finantelor a realizat o conversie a unei datorii de 3,6 miliarde de lei vechi, redevenind actionar cu 94,5% din actiuni. Aceste actiuni au fost vandute catre Imperial Oil si Canyon Servicos pentru pretul de 11,46 milioane de dolari, potrivit datelor AVAS. In 2004, Balkan Petroleum a preluat de la firmele Imperial Oil si Canyon Servicos pachetul majoritar de actiuni la RAFO. Calder-A a incheiat, in iulie 2005, cu Balkan Petroleum un contract pentru preluarea a 98% din actiunile RAFO.
Andreea CALOMFIRESCU 
A r h i v a
  Meciul Rosia Montana se joaca pe stadion    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Proces de cartea recordurilor (381 afisari)
 Hayssam avea informatii ca va fi eliberat (228 afisari)
 Bisericii din Bals nu i se retrocedeaza propria curte (125 afisari)
 Operatiunea "Extragerea" (112 afisari)
 Moldova intre europenizare si transnistrizare (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02241 sec.