Ziua Logo
  Nr. 3654 de marti, 20 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Motiune de cenzura
Primul discurs al presedintelui Traian Basescu tinut in fata Parlamentului a fost in fapt o motiune de cenzura a Cotrocenilor la adresa Guvernului in cadrul careia Cabinetul Tariceanu a fost facut praf. Mesajul director al sefului statului a punctat mediocritatea functionarii institutiilor statului, lipsa de strategie a Guvernului in principalele domenii si absenta solutiilor pe termen lung. Discursul zdrobitor al presedintelui a fost tinut in absenta premierului Calin Popescu Tariceanu, fapt care marcheaza decisiv ruptura portocalie. Premierul a receptat loviturile prezidentiale in biroul sau de la Palatul Victoria. El anuntase in cursul diminetii ca are o agenda incarcata si ca nu se va deplasa la Parlament. De altfel, mesajul presedintelui vine intr-un moment in care tensiunile din Coalitie par fara de sfarsit. Ministrii liberali aflati la sedinta comuna a Parlamentului au evitat expunerea directa in fata tirului prezidential, preferand sa se "ascunda" printre colegii parlamentari sau sa-si faca de lucru pe holuri. Discursul lui Basescu a starnit, in cateva randuri, aplauze, rasete si rumoare in randul parlamentarilor opozitiei. Presedintele a fost aplaudat de mai multe ori de parlamentarii PSD si ai PRM, in timp ce recunostea ca situatia din tara nu merge bine si critica reforma din unele domenii cum ar fi sanatatea si educatia. Aplauzele Opozitiei l-au facut pe Traian Basescu sa se opreasca, la un moment dat, din citirea mesajului si sa precizeze ca el este presedintele romanilor si are datoria sa spuna adevarul. (Mihai TOADER)
Refuzul restructurarii, gest politicianist
Refuzul primului-ministru de a restructura Guvernul a fost taxat dur de seful statului, care a spus ca respingerea acestei idei reprezinta o abordare politicianista. "Pozitia unor politicieni de a nu restructura Guvernul este cel putin greu de inteles, mai ales cand blocajul este sustinut in numele integrarii in UE. Respingerea restructurarii Guvernului reprezinta o abordare politicianista", a fost prima lovitura sub centura administrata premierului Tariceanu. In continuare, presedintele a adaugat ca cea mai mare provocare pentru perioada urmatoare o constituie procesul de modernizare a institutiilor statului, regandind rolul, responsabilitatile si numarul institutiilor centrale. "In Raportul Comisiei Europene din 16 mai Romania avea 43 de stegulete galbene si 4 stegulete rosii. Daca precizam ca printre aceste capitole au fost agricultura, politica sociala, mediu, justitia, controlul financiar, constatam ca in puncte cheie Romania se inscrie intr-o zona a mediocritatii. El a adaugat ca "batalia reala nu se da cu steguletele, ci cu realitatile Romaniei, cu nevoia de performanta a institutiilor statului". Traian Basescu a apreciat ca "scoaterea din mediocritate a institutiilor statului" ar fi "raspunsul corect" la intrebarile pe care si le pun astazi europenii in privinta capacitatii Romaniei de a deveni membra UE.
Condamnarea deliberata la saracie
Basescu a facut referiri punctuale la mai multe domenii, Educatie, Agricultura, Sanatate, Justitie. El a cerut eforturi maxime din partea Guvernului pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene in agricultura. "Romania intra in UE cu peste 30 la suta din populatie ocupata in agricultura, in timp ce altii au 26 de procente din populatie ocupata in agricultura. Intra in UE cu aproape jumatate din populatia tarii locuind in mediul rural. Mai mult de trei sferturi din locuintele de la sat nu beneficiaza de apa curenta si de canalizare In plus, practicam o agricultura de subzistenta", a afirmat Traian Basescu. Presedintele a subliniat ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt elemente strategice fundamentale de dezvoltare a satului romanesc. "Cred ca se impun o serie de masuri urgente pentru a pregati capacitatea de absorbtie a fermierilor, a taranilor, pentru a beneficia de sustinerea financiara disponibila incepand cu 1 ianuarie 2007 odata cu intrarea in UE", a spus presedintele. El a atras atentia ca eventuala incapacitate de absorbtie a fondurilor destinate agriculturii inseamna condamnarea deliberata la saracie si inapoiere a celei mai napastuite categorii de populatiei - populatia din mediul rural, iar responsabilitatea va apartine tuturor, inclusiv Executivului.
Sanatatea e din ce in ce mai rea
Presedintele s-a referit si la problemele sistemului sanitar, spunand ca acestea sunt neglijate din cauza blocajului administrativ care exista la nivelul Ministerului Sanatatii. El a vorbit de "calitatea discutabila" a actului medical. Basescu a spus ca, desi se inregistreaza cea mai mare crestere in sistemul finantarii, situatia din sanatate e din ce in ce mai rea. "Analizand pachetul de legi privind sanatatea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, singurul capitol cu adevarat util priveste reforma spitalelor. In rest, cele 850 de articole ating tangential problemele din sanatate", a comentat Basescu. Presedintele a spus ca 80 la suta din prevederile pachetului de reforma din sanatate este un balast legislativ care necesita elaborarea altor 80 de acte legislative pentru a nu bloca sistemul. Seful statului a criticat in mod special elaborarea listei de medicamente gratuite si compensate si faptul ca MS nu a organizat inca licitatiile pentru achizitia de medicamente pentru programele nationale. Potrivit presedintelui, lista de medicamente compensate si gratuite, pe de o parte, depaseste capacitatea de sustinere financiara, iar, pe de alta parte, cuprinde medicamente introduse in mod nejustificat, dar care sunt "reflexul unor interese nelegitime ce graviteaza in jurul sistemului de sanatate". Totodata el a criticat si faptul ca, "dupa 18 luni de guvernare, MS nu a reusit sa organizeze licitatiile anuale pentru programele nationale, sprijinind astfel interesul celor care au castigat licitatiile in 2003 si prepetuand astfel interesele candva reclamate de actuala putere".
Subfinantare cronica in Educatie
Seful statului a enumerat si problemele din Educatie si a prezentat masurile care ar trebui luate in acest domeniu, criticand totodata faptul ca Guvernul nu a alocat pentru acest an Educatiei un procent de 5% din PIB. "Continuam sa utilizam metode traditionale in loc de cele moderne, care sa vizeze implicarea elevului in propria educatie. Exista o neconcordanta intre obiectivele invatamantului si cele ale elevului", a adaugat Basescu. El a semnalat mari dificultati in angajarea cadrelor didactice, a vorbit de rata abandonului scolar si a cerut implicarea elevului, studentului si parintilor in stabilirea materiilor optionale. "In baza evaluarilor internationale Romania nu are nici o institutie de invatamant in primele 500 ale lumii. Cu siguranta e justificata de subfinantarea cronica. Nu vreau sa acuz intregul corp profesoral, dar sunt tot mai multe cazuri in care deciziile se iau fara sa se tina cont de interesul elevilor", a comentat Basescu.
Lipsa de performanta in Justitie
In ceea ce priveste Justitia, seful statului a semnalat coruptia, "balbaielile", lipsa de performanta din sistem. El a aratat ca principalul rol in rezolvarea acestor probleme revine Consiliului Superior al Magistraturii. "Magistratii trebuie sa isi faca curat in propria curte", a spus Basescu. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au inceput sa-si justifice existenta si trebuie sa functioneze la capacitatea maxima, a continuat seful statului. "Este necesar sa functioneze la capacitate maxima", a spus Basescu, apreciind ca este important ca lupta impotriva criminalitatii organizate si a coruptiei sa primeasca rapoarte pozitive. "Asistam la balbaieli si nu vedem nici un responsabil. Magistratii nu sunt deasupra altor categorii profesionale. Magistratii trebuie sa-si faca curat in propria curte", a avertizat presedintele. El a salutat proiectul de infiintare a Agentiei de Integritate, spunand ca intarzirea promovarii acestei legi nu mai are sens. "Este binevenita si legea finantarii partidelor. Trebuie eliminata si suspiciunea ca principala preocupare a politicienilor este sa sprijine interese personale sau de grup prin ocuparea unei functii", a adaugat Basescu.
Atentionare serioasa Guvernului
Presedintele a tinut sa mentioneze, la finalul mesajului, ca prin lucrurile semnalate in discursul rostit in fata celor doua camere legislative nu a dorit nicidecum sa dea un blam Guvernului, ci mai curand o atentionare serioasa. "Am vizat sectoare de care se loveste fiecare cetatean", le-a spus Traian Basescu parlamentarilor. Inainte de a iesi din sala de sedinte a Parlamentului, presedintele a marturisit ca se uita cu nostalgie spre locul in care a stat si el candva, dar le-a transmis parlamentarilor sa nu il astepte alaturi de ei decat peste 9 ani. "Ma uit cu nostalgie. Stiu ca ma asteptati, dar peste 9 ani ne vedem. Va asigur de tot respectul meu pentru institutia parlamentara", a spus presedintele.
Reactii la discursul presedintelui
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"Basescu spune platitudini"
Deputatul PRM Lucian Bolcas a apreciat ca discursul tinut de presedintele Traian Basescu in fata Parlamentului contine "platitudini" si fixeaza Romania "in zona mediocritatii". In opinia lui Bolcas, dupa "platitudinile" despre integrare spuse de Traian Basescu, a urmat "miezul" discursului, adica o critica dura a sefului statului la adresa Sanatatii si Educatiei. Referitor la criticile seful statului la adresa Educatiei, Bolcas a remarcat faptul ca presedintele Traian Basescu a promulgat Legea bugetului de stat, prin care a fost subfinantat acest domeniu. "Multa blandete a aratat Traian Basescu in zona Justitiei, zona care se afla intr-o situatie de haos absolut, de care direct responsabil este ministrul Justitiei", a mai spus deputatul PRM. (R.G.)
Gheorghe Flutur, PNL, ministrul Agriculturii
A vorbit despre realitate
"Presedintele Traian Basescu a vorbit despre realitatile agriculturii romanesti".
Mircea Geoana, presedintele PSD
Discurs de dezinvestire a Cabinetului Tariceanu
"A fost discursul de dezinvestire a Cabinetului Tariceanu. Si faptul ca primul ministru nu a fost prezent la acest discurs, in timp ce liderul opozitiei a fost prezent in sala, domnul Stolojan a fost si el prezent in sala, este clar ca ceva nu functioneaza in relatia dintre cele doua Palate. Ce as vrea sa subliniez este ca de multe ori presedintele Basescu a trebuit sa citeze din motiunile PSD, din critica noastra la functionarea Guvernului, la functionarea institutiilor, la criza din sanatate si din educatie... Ce a lipsit din discursul presedintelui a fost o minima autocritica. Basescu este fondatorul si garantul moral al Aliantei PNL plus PD si cel care a determinat formarea acestui guvern pe care, iata, astazi tocmai il desfiinteaza, Administratia Prezidentiala se numara printre responsabili. Sunt dezamagit. Acest discurs presedintele il datora Parlamentului de mai bine de un an. Presedintele are o raspundere directa pentru formarea acestei aliante si pentru acest guvern extrem de neperformant. (R.P.)
Mihail Hardau, PD, ministrul Educatiei
A fost o analiza la o anumita etapa
"Tot ce a spus presedintele a fost analizat la o anumita etapa la noi in minister. Acum, prioritare sunt testele si bacalaureatul, o sa ne ocupam de invatamant dupa. Voi supune conducerii PD ceea ce a semnalat presedintele". (R.G.)
Marko Bela, presedintele UDMR
Ma asteptam sa vorbeasca despre Statutul minoritatilor
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca se astepta ca presedintele Traian Basescu sa se refere, in discursul rostit ieri in fata Parlamentului, si la Legea privind Statutul minoritatilor nationale. Marko a apreciat, totodata, ca foarte multe din criticile formulate de seful statului in discursul rostit in fata Parlamentului sunt "justificate". "Sunt si observatii cu care nu sunt de acord", a adaugat liderul UDMR, fara a face mai multe precizari in acest sens. Marko Bela a tinut sa precizeze ca sustinerea unui discurs in fata Parlamentului de catre seful statului este un lucru normal, reprezentand instrumentul presedintelui de a se implica in activitatea Guvernului si a Parlamentului. Liderul UDMR, care detine functia de ministru de stat, a fost intrebat de jurnalisti daca stie motivele pentru care premierul a absentat de la sedinta Parlamentului. "Nu cunosc motivele pentru care premierul a lipsit, dar probabil ca a avut un motiv intemeiat", a raspuns Marko Bela. (Mediafax)
Dan Motreanu, secretarul general al PNL
Asta-i realitatea
"Presedintele Traian Basescu a facut referiri la stadiile la care au ajuns reformele. A spus lucruri cu care suntem de acord, mai ales cu accelerarea reformelor. Trebuia sa vorbeasca si despre infrastructura deoarece suntem deficitari la acest capitol. In mare insa, asta-i realitatea." (R.G.)
Eugen Nicolaescu, PNL, ministrul Sanatatii
Nu sunt critici. E o radiografie
Ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu nu s-a simtit vizat de criticile aduse reformei din sanatate de catre presedinte. "Nu sunt critici. Domnul presedinte a prezentat o radiografie a societatii romanesti. Sunt perceptii normale, nu e nimic nou sub soare", a declarat pentru Mediafax Nicolaescu. El a apreciat ca seful statului a preluat in discursul sau ceea ce el, ca ministru al Sanatatii, a spus de luni de zile despre domeniul pe care-l conduce. In opinia sa, criticile la adresa reformei sanatatii sunt numai "declaratii de perceptie". Ministrul considera ca seful statului nu a avut consilieri corecti, afirmatiile acestuia fiind bazate mai mult pe perceptii din presa. Intrebat de ce a asistat din sala la discursul tinut de Basescu in Parlament si nu de la banca prevazuta pentru ministri, Nicolaescu a spus: "N-am fost invitat". (R.G.)
Cezar Preda, vicepresedinte PD
Necesitatea urgenta a restructurarii
"Este un discurs pe care il asteptam cu totii, indiferent ca ne numim oameni politici sau simplii cetateni ai Romaniei. Este un mesaj pentru cei care nu inteleg care este drumul nostru. Presedintele Basescu a evidentiat necesitatea urgenta de restructurare a tuturor institutiilor statului. Trebuie sa intelegem ca orice zi de intarziere a restructurarii ne va costa la modul de a deveni europeni. Este clar ca, in prezent, nu sunt rezultatele pe care le asteptau romanii in 2004, cand au votat. Presedintele simte mai bine din exteriorul acestor lupte politice." (R.G.)
Valentina DELEANU, Raluca PAPADOPOL, Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
Basescu si-a reconfirmat pozitia de partea opozitiei   de illuci
Praf in ochii prostimii   de voyager
Romania decamdata trebuie sa ia pe loc repaus   de ionion
14 februarie 2005   de doctoru'
Pentru Harbuzache   de houranos14
Eroare!   de S.Stefan
Cripto-pesedeii de pe aici sa stea linistiti la locurile lor. PRM nu va semna si nici nu va vota....   de March
Prostii   de Gargantua
Oricine ce ar zice   de Harbuzache
Las'ca-i bine   de PANTAGRUEL
CURAT MURDAR IN PROPRIA CURTE   de yon
Lui Basescu ii place puterea ca ursului mierea...   de Geopolitik
Intrebare?   de catalin_mattei
TE-OC-TIST PRIM MINISTRU si   de ionion
Presedintele jucator = joaca de-a presedintele   de Umorul Negru
Vorbe, vorbe si iar vorbe... Ca nu-i bun acolo ca e rau dincolo... Vrem fapte de la domnul Tariceanu...   de adryan
Da bre intotdeauna politicienii rumani refuzara restructurarea administratiei, societatii... si astfiel condamnara la   de Giculica zbanghiul-turbat
pt Oriana   de ionion
Chiar daca Teoctist ar forma un nou Guvern in ori si care caz ar fi   de ionion
A dat Dumnezeu sa AUD ADEVARUL... Presedintele TREBUIE sa aibe PUTEREA DE A DEMITE GUVERNUL si a CONVOCA REFERENDUMURI   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Daca alianta DA se destrama cine mai ramane? PSD   de basarab
realitatea   de gergiana
"Motiune de cenzura" prea blanda, fata de ce merita guvernul,   de Raquel
Restructurarea presedentiei   de buc003
Presedintele Basescu incurajeaza mediocritatea !   de George Vasile
Ia bujia neamule...   de Doro
Basescu   de cosor ion
Marinaru' e bun doar in opozitie / You can not have the cake and it it too   de green day
Perestroika   de Paul din Ohio
nimic nou,doar vorbe justificative pentru miscarile urmatoare,   de beiu
A r h i v a
  "Nu fiti frustrati sau deprimati daca sunt ramaneri in urma"    2 comentarii
  Comisia Europeana va solicita transparenta totala pe fondurile structurale    1 comentariu
  Scrisoare catre un prieten, test national    3 comentarii
  Pretextul Paloma    4 comentarii
  Evenimentul Zilei il vaneaza pe Rosca Stanescu    4 comentarii
  CNSAS: Tismaneanu nu a colaborat cu Securitatea    20 comentarii
  Democratii pun conditii    
  Patriarhia: Mostenirea Gojdu nu este de "negociat"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre un prieten, test national (282 afisari)
 Pretextul Paloma (188 afisari)
 Afacerea "Colosii" (172 afisari)
 Casa lui Titel Petrescu, la un functionar ministerial (122 afisari)
 Stiri pe scurt (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02241 sec.