Ziua Logo
  Nr. 3654 de marti, 20 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
PC fenteaza iesirea de la guvernare
ZIUA Foto
Biroul Politic al conservatorilor a decis ieri, ca decizia finala in privinta posibilitatii ca partidul sa iasa de la guvernare, sa fie luata in cadrul Consiliului National, care va fi convocat duminica. Dupa o sedinta care a durat doua ore, membrii Biroului Politic nu au adoptat nici o pozitie oficiala in privinta ramanerii sau nu la guvernare, preferand sa paseze responsabilitatea transarii problemei Consiliului National. Mai mult, conservatorii din Biroul Politic au facut si "un pact al tacerii", pentru ca nu cumva parerile exprimate in sedinta de ieri sa influenteze decizia reprezentantilor Consiliului National. "Au existat discutii pe aceasta tema, dar am decis ca toti liderii prezenti in acest Birou Politic sa nu faca publica deloc decizia pe care si-au exprimat-o in interiorul sedintei, pentru a respecta decizia pe care o va lua Consiliul National", a comentat purtatorul de cuvant al conservatorilor Bogdan Ciuca. Pe de alta parte, acesta a vorbit si despre planurile partidului in vederea pregatirii sedintei decisive de duminica. In zilele de vineri si sambata va fi organizata o intalnire cu toti liderii din teritoriu ai PC, "pentru a afla care este stadiul colaborarii acelor vestite protocoale si daca acestea mai functioneaza". De asemenea, va exista o intalnire si cu reprezentantii partidului in Guvern, iar alta cu parlamentarii conservatori, "pentru a afla cate initiative legislative au fost sustinute sau au gasit sprijinul in partenerii de coalitie si cate nu". De altfel, conservatorii pretind ca ideea acestei evaluari a modului de functionare a protocoalelor coalitiei nu are nici o legatura cu problemele lui Dan Voiculescu cu CNSAS. "Din debutul sedintei, Voiculescu a tinut in mod insistent sa faca precizarea ca cele doua subiecte sa fie delimitate, sa nu aiba atingere, sa se influenteze reciproc. Subiectul care-l priveste pe el, ca persoana, si-l va regla", a spus Ciuca. Conservatorii mai spun ca il sprijina in continuare pe Voiculescu pentru a ocupa fotoliul de vicepremier.
Voiculescu scoate dosarul
In asteptarea deciziei CNSAS, pe care pretinde ca inca nu a primit-o, Voiculescu s-a hotarat sa faca lumina in cazul sau si sa prezinte opiniei publice dosarul. "Dan Voiculescu va da publicitatii dosarul atat de discutat de la CNSAS. Nu a primit decizia, imaginati-va ca nu i s-a dat acea celebra decizie care a pus in incurcatura CNSAS-ul", a spus Bogdan Ciuca. "Voiculescu are indicii foarte clare despre modul in care s-a facut aceasta scurgere de informatii de la CNSAS catre o persoana din afara CNSAS si de la acea persoana catre presa. Este subiectul pe care dansul il va gestiona in perioada care urmeaza", a mai spus Ciuca, referindu-se la "ancheta" lui Voiculescu, care potrivit unor voci conservatoare, il priveste pe "Dominic", un fost securist, strecurat ulterior in CNSAS.
Cu cagula la Biroul Politic
Exact in momentul in care Bogdan Ciuca vorbea despre CNSAS, prin spatele sau traversa coridorul un barbat imbracat in costum si cu o cagula pe cap. "Era un coleg de-al nostru, care vrea probabil sa faca un spirit de gluma vizavi de secretizarea asta teribila de la CNSAS. El este un tip asa, mai vesel, un tip mai relaxat si mai glumet", l-a prezentat presei Bogdan Ciuca pe misteriosul purtator de cagula, care s-a vaporizat apoi pe holurile Parlamentului. Ulterior s-a aflat si numele "glumetului": Petre Margineanu, liderul PC Hunedoara. "Voiam sa demonstrez ca in Romania este si paine, si circ", s-a incurcat Margineanu in declaratii, cand a fost contactat telefonic de ziaristi.
Intalnire PC-PSD
Imediat dupa reuniunea conservatorilor, in biroul lui Dan Voiculescu de la Senat si-a facut simtita prezenta liderul PSD, Mircea Geoana. Cei doi nu au vrut sa dezvaluie motivul intrevederii insa, surse parlamentare au sustinut ca intalnirea dintre Geoana si Voiculescu a fost de fapt o diversiune. Menirea ei ar fi fost aceea de a da fiori partenerilor PC de guvernare, date fiind relatiile tensionate dintre conservatori si aliati. Intrebati despre ce au discutat, liderii PC si PSD au evitat un raspuns transant, primul sustinand ca s-au abordat doar chestiuni legate de agenda Senatului si a Camerei Deputatilor. "Nu a fost vorba desprte niciuna dintre temele pe care le agita presa. "Nimic spectaculos", a raspuns sec Geoana ziaristilor. Liderul social-democrat a sustinut ca subiectul motiunii de cenzura pe care PSD o va depune in Parlament nu a fost atins. "Motiune de cenzura este finalizata, o vom depune maine in mod formal si o vom discuta saptamana viitoare. Cine doreste s-o voteze sau nu, asta este alta discutie", a spus Mircea Geoana. Mai scump la vorba si iritat peste masura, Voiculescu a refuzat sa precizeze motivul intalnirii pe care a avut-o cu Geoana, precum si subiectul acestor discutii. "Nu va pot spune, pentru ca nu doresc", a raspuns Voiculescu. In schimb, Voiculescu a declarat despre presupusa sa colaborare cu Securitatea: "Nu-mi pare rau ca am facut informari despre starea economiei. Sunt mandru de ele. N-am nimic sa-mi reprosez".
Motiune de cenzura a PSD
Intr-adevar, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a anuntat ieri, ca PSD va depune o motiune de cenzura menita sa sanctioneze cele 500 de zile de guvernare. Motiunea de cenzura, care va fi depusa astazi, critica, in principal, starea economica si sociala a Romaniei, respectiv cresterea fara precedent a saraciei. Textul motiunii de cenzura va fi propus celorlalte partide de opozitie, a mentionat Diaconescu. "Daca ideile noastre vor fi impartasite, credem ca aceasta dezbatere este foarte necesara in Parlament", a aratat el. Purtatorul de cuvant al PSD a criticat reactia premierului Calin Popescu-Tariceanu vizavi de demersul social-democratilor, calificand-o ca fiind neconstitutionala si antidemocratica.
Berceanu ataca
Pe de alta parte, proaspat numit ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, l-a atacat din nou pe Voiculescu, spunand ca nu-si doreste sub nici o forma sa fie condus de catre acesta, din pozitia de vicepremier. "Nu ma vad condus de domnul Voiculescu si nu o sa se intample asta, chiar daca va ajunge vicepremier", a spus Berceanu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. Postul de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii a ramas vacant la inceputul acestei luni, dupa demisia lui George Copos, membru al PC. Biroul Politic al PC l-a desemnat pe presedintele partidului, Dan Voiculescu, pentru a prelua functia. Voiculescu le-a cerut insa primului-ministru si sefului statului sa nu declanseze procedurile pentru investirea sa ca vicepremier pana cand CNSAS nu va emite decizia privind colaborarea sa cu fosta Securitate. (Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC)
Revolta in partid
Mai multe filiale din Ardeal ale PC pun la cale eliminarea lui Dan Voiculescu din fruntea partidului, spun surse apropiate conservatorilor. "Revolutionarii" urmaresc sa-l scoata pe Voiculescu pe tusa si sa-l promoveze in postul de presedinte al PC pe ministrul Codrut Seres. Unul dintre sustinatorii acestui plan este si liderul PC Alba Nicolae Popa, care este vicepresedinte al partidului. De altfel, din dorinta de a-l elimina pe Voiculescu din fruntea partidului, Popa a salutat ieri decizia Biroului Politic al PC de a discuta iesirea de la guvernare in Consiliul National al partidului, catalogand-o drept "o decizie democratica". Miscarea liderului de Alba nu este deloc intamplatoare, Popa fiind constient ca parasirea guvernarii poate fi o sinucidere politica pentru partidul mosit de Voiculescu. Sursele mentionate ne-au mai declarat ca alaturi de Popa se mai afla cateva filialele puternice din Ardeal care nu mai sunt dispuse sa accepte jocul pe sarma promovat de Voiculescu. Unele dintre acestea sunt conduse chiar de vicepresedinti ai PC care provin din alte partide si care, pentru a veni in randul conservatorilor, au fost momiti cu functii de conducere. Asa a ajuns PC, partid cotat in sondaje cu o cifra situata de multe ori sub marja de eroare, sa aiba nici mai mult nici mai putin de 15 vicepresedinti. Sase dintre ei conduc organizatii puternice in Ardeal. (D.I.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Patrulaaaaaaa ! puneti mana pe Cagulaa!!   de Aladin
Mierea ........   de Marcus Aurelius
murdaria iese totdeauna la suprafata   de gergiana
Pe rind   de cosor ion
A r h i v a
  Camera, in razboi cu IPP    1 comentariu
  Frunda: Procurorul general sa fie numit de Basescu    4 comentarii
  Popovici, un deceniu de activitate    
  Dovezile Laviniei Sandru    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre un prieten, test national (282 afisari)
 Pretextul Paloma (188 afisari)
 Afacerea "Colosii" (172 afisari)
 Casa lui Titel Petrescu, la un functionar ministerial (122 afisari)
 Stiri pe scurt (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01389 sec.