Ziua Logo
  Nr. 3654 de marti, 20 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Luati exemplu de la America
Leonid Radzihovski 
Cea mai simpla si mai evidenta apreciere a rezultatelor romanticei intalniri nocturne dintre Putin si Saakasvili: "da' ce s-au vazut?". Poate sa-si spuna unul altuia ce doreau? Ce au vrut, aia au si spus. Dar parca nici o problema nu a fost rezolvata. Rusia nu renunta "din principiu" sa importe vin georgian, a declarat Putin, pur si simplu trebuie verificata calitatea lui, la fel cum se verifica si calitatea vodcii noastre. Sa fi zis oare cineva ca vinul e vinovat pentru ca este GEORGIAN? Nici gand - intotdeauna a fost numai si numai vorba despre calitatea lui, nici mai mult, nici mai putin. Numai norme sanitare - nici urma de politic, cum v-ati putut gandi la asa ceva?
La randul sau, Saakasvili a spus si "el un lucru intelept - numai sa nu te superi, bine ?" - ca Georgia nu "va renunta" la Abhazia si Osetia de Sud. (...)
Putin l-a sfatuit pe Saakasvili sa nu uite de experienta Rusiei in Cecenia. El a vorbit despre referendumul organizat si care a confirmat nedorinta cecenilor de a iesi din componenta patriei-mama Rusia. Dar, din cate ne-aducem aminte, referendumul a fost precedat de o intensa munca de lamurire. Iar daca Georgia ar intreprinde o serie de bombardamente-explicative, comparand Suhumi cu Groznai, ma tem ca Rusia nu ar fi de acord cu aceasta abordare creatoare a experientei ruse. In general, repet, este evident rezultatul discutiei: "ne-am intalnit straniu si ne-am despartit straniu".
Rusia tot nu reuseste sa formuleze ce-i trebuie ei de la Georgia. E clar ca nici nu se pune problema unei aderari a Abhaziei si Osetiei de Sud, atunci, care e problema? Ce ne lipseste - dragostea si prietenia micii si mandrei republici? Dar cu biciul si zaharelul aceste sentimente nu apar la suprafata si nici nu se cumpara. Ca doar nu pun intrebarea cheie - ce nevoie are Rusia de dragostea si prietenia asta? Si ce e, in general, asta? Unii georgieni si rusi se iubesc-se urasc se respecta-se detesta - asta e clar. Dar ce e aia iubirea-respect a unei tari fata de alta tara? Ceva greu definit.
Pretentiile Georgiei sunt ceva mai bine stabilite, dar greu realizabile. Ei ar dori energie electrica si gaze ieftine, degeaba daca s-ar putea; ar dori beneficii mari de pe urma exporturilor de vinuri; ar dori evacuarea bazelor rusesti din Abhazia - multe ar dori ei... De mancat mananca, dar cine-i da... (...) Intalnirea lui Putin cu Saakasvili a demonstrat o data in plus un lucru evident - Rusia NU ARE CE CERE de la Georgia, cu exceptia acelei iubiri si respect. Rusia nu are nevoie de "extindere de teritorii" - despre asta, Putin a spus cat se poate de clar.
Pentru Rusia, intrarea sau nu a Georgiei in NATO nu constituie nici pericol, nici interes. De altfel, pentru a nu stiu cata oara am spus asta, in fiecare articol pe aceasta tema, dar din partea NATO nici macar un multumesc nu primesc (ca un telefon de la Casa Alba am obosit sa astept), asa ca in curand ma voi supara pe NATO, la fel ca patriotii nostri de profesie. Si ma voi supara din acelasi motiv - "nu ma respecti".
Din tot sufletul m-as napusti asupra acestui NATO neobrazat si nerecunoscator, daca: a) nu ar sta atat de stranse randurile blindate ale atacatorilor-tv: nu te strecori nici chip si b) totusi nu as dori sa fac ceva folositor tarii mele, in cazul de fata, sa slabesc usor NATOfobia clinica. Rusia nu-si mai incape in piele copiind America. Necazul e ca NU COPIEM CE TREBUIE. A fost creat un mit despre imperiul american, despre "tovarasul lup care mananca, de nimeni nu asculta" - asa ca incercam sa vorbim cu voce de bas ca doar pentru asta sunt si Georgia si Moldova.
Dar America nu e chiar atat de puternica! Printre altele, nu pe toti ii "mananca" - nu se ating de Cuba, Venezuela sau Bolivia. Dar cel mai important - SUA se gandesc in primul rand la POPORUL LOR, si abia dupa aceea, la felul trei, "servesc democratie in intreaga lume". Asa este construita si televiziunea americana: 99 la suta din stiri despre viata lor (incepand cu informatii despre orasul tau, despre statul tau si numai dupa aceea despre ce se intampla la Casa Alba), iar daca mai ramane ceva timp, cate ceva despre "lumea exterioara", fir-ar ea sa fie. De aici si morala: vreti sa imitati America? Destindeti-va si ganditi-va la treburile voastre.
Comentariu publicat de Politcom, transmis de Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Boli native   de Mache
A r h i v a
  Reintoarcerea la nava-mama FSN. Dar de jos in sus    9 comentarii
  Trei presedintii romanesti - trei ocazii irosite (3)    2 comentarii
  SOS, Bucurestiul    12 comentarii
  N-ai carte, ai parte!    10 comentarii
  La judecata zilei    
  Protectia natiunii    2006-05-20
  Fericirea petrodolara    2005-12-16
  "Moartea natiunii" ruse    2005-11-18
  Rusia, mai puternica decat URSS    2005-06-29
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre un prieten, test national (282 afisari)
 Pretextul Paloma (188 afisari)
 Afacerea "Colosii" (172 afisari)
 Casa lui Titel Petrescu, la un functionar ministerial (122 afisari)
 Stiri pe scurt (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88961 sec.