Ziua Logo
  Nr. 3654 de marti, 20 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Rating romanesc
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea initiativa infiintari unei agentii de rating in Romania, care ar putea functiona, cel mai probabil, in sistem de franciza Standard & Poor's, Fitch sau Moody's, cele trei mari agentii internationale de evaluare financiara, a anuntat, ieri, la un seminar, directorul general al BVB, Stere Farmache. El a precizat ca motivul pentru care nu exista inca in Romania o astfel de agentie a fost nivelul redus al afacerilor. Prin infiintarea unei agentii de rating in Romania, companiile si municipalitatile vor avea posibilitatea sa fie monitorizate la costuri mai reduse. De asemenea, vor avea mai usor acces la surse de finantare cu atat de mult cu cat ratingul ar putea fi acordat de o entitate renumita pe plan international. "In prezent, unele companii au dificultati in a emite obligatiuni, pentru ca nu au un rating", a explicat Farmache. In Romania, cu exceptia ratingului de tara, o serie de companii si banci au calificative acordate de agentiile internationale de evaluare, iar dintre municipalitati doar Primaria Bucuresti. (G.M.)
Condmag la BVB
Actionarii Condmag Brasov au aprobat trecerea actiunilor firmei de pe piata RASDAQ la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Dupa definitivarea procedurii de listare la Categoria I a BVB, Condmag va incepe procesul de promovare la categoria Plus a BVB, informeaza un comunicat de presa. "In viitor compania va avea in vedere si acordarea de dividende sub forma de actiuni gratuite astfel incat capitalizarea si lichiditatea bursiera sa creasca si mai mult", a declarat directorul general al firmei, Alexandru Tatar. Unul dintre actionari, Mihai Craciun, a vandut recent catre mai multe fonduri straine si locale de investitii, reducandu-si participatia de la 38% la doar 1,5% din companie. Printre cumparatori s-au raportat cu detineri Julius Baer International Equity Funds (9,62%), Middle Europe Investments Fund (6%), SIF Moldova, SIF Banat Crisana. Principalul actionar al companiei este Pompei Hadarean, cu o cota de aproximativ 38% din actiuni. Condmag a obtinut anul trecut un profit net de 8,1 milioane de lei, in crestere cu 72% fata de profitul net inregistrat in 2004, de 4,7 milioane de lei. Cifra de afaceri neta a companiei a crescut cu 36,5% in 2005, la 118,5 milioane de lei, dupa ce in 2004 aceasta se situa la 86,8 milioane de lei. (E.I.)
Holcim pregateste tineri
Holcim Romania, in parteneriat cu Corporate Dynamics International, a lansat a doua editie a programului "Construieste-ti viitorul", se arata intr-un comunicat de presa. Programul educational a avut loc in perioada 10-16 aprilie si 12-18 iunie 2006, in Alesd, Campulung si Turda. Numarul elevilor din clasele a XI-a a fost dublat in acest an, cursurile de instruire si dezvoltare personala fiind sustinute pentru 120 de elevi. "Succesul de care s-a bucurat �Construieste-ti viitoruli in randul elevilor de liceu din comunitatile locale in care activam ne-a determinat sa continuam programul si in acest an, dubland numarul participantilor", a declarat Markus Wirth, director general, Holcim Rom�nia. "Construieste-ti viitorul" a fost initiat in 2005 de Holcim Romania, cursurile fiind conduse de experti ai Corporate Dynamics International. Acest program de dezvoltare personala ofera elevilor, pe parcursul a cinci module interactive, cunostinte despre comunicarea eficienta si relationarea cu cei din jur, autocunoastere, planificarea carierei, invatare eficienta, codul de conduita in societate, elaborarea unui CV. (G.M.)
Alianta Nokia - Siemens
Nokia si Siemens au anuntat ieri ca au ajuns la un acord pentru infiintarea unei companii mixte in domeniul productiei de echipamente de comunicatii, care va fi unul dintre cei mai importanti participanti de pe piata de profil, se arata intr-un comunicat de presa. Noua societate, controlata in proportii egale de cele doua grupuri, se va numi Nokia Siemens Networks. Diviziile care urmeaza sa fuzioneze au inregistrat, anul trecut, vanzari cumulate de 15,8 miliarde de euro si au avut 60.000 de angajati. Cele doua companii estimeaza costuri comune de 1,5 miliarde de euro anual pana in 2010. Sediul central al companiei mixte va fi in Finlanda, iar conducerea va fi asigurata de Simon Beresford-Wylie, actualul director al diviziei Nokia de productie a componentelor pentru retelele de telecomunicatii. De asemenea, va exista si un sediu regional in orasul german Munchen. (G.M.)
Vopsea ecologica
Un nou tip de vopsea ecologica (diluabila cu apa), pentru conservarea si protectia lemnului a fost lansat pe piata ca parte componenta din gama LENUX. Produsul are avantajul de a-si conserva culoarea pe timp indelungat, evidentiind calitatea firbrei lemnoase. Spre deosebire de omoloagele sale pe baza de solventi sau/si diluanti, vopseaua produsa de M.B.M. este usor de aplicat, nu are miros care sa deranjeze in timpul aplicarii, nu degaja in mediul inconjurator compusi organici volatili si are o mai buna rezistenta la conditiile de exterior. Produsele firmei (lacuri, grunduri si vopsele ecologice), grupate in gamele Lenux, Plex si Mentex, au fost prezentate la targul de profil Construct Expo Ambient Bucuresti. M.B.M este o firma cu capital privat integral romanesc si are o experienta de peste noua ani in problematica acoperirilor ecologice pentru lemn. (D.I.)
Praktiker se extinde
Praktiker Romania, liderul pietei locale de produse si solutii integrate pentru casa si gradina, a deschis pentru public o noua aripa a magazinului din Bucuresti-Voluntari, cu o suprafata de vanzare de 1.500 mp, informeaza un comunicat de presa. Noul spatiu este rezultatul operatiunii de extindere a magazinului, regasita si in diversificarea portofoliului de produse oferite. Bucuresti-Voluntari devine astfel cea mai mare locatie din reteaua operata de investitorul german in Romania, suprafata totala de vanzare insumand aproximativ 8.000 de mp, se arata in comunicat. "Magazinul nostru din Voluntari este primul deschis de Praktiker in Romania. Din acest punct de vedere, investitia realizata in extinderea acestei locatii primeste pentru noi semnificatia intrarii intr-o noua etapa de dezvoltare si consolidare a activitatii noastre", a declarat Guenter Vosskaemper, directorul general al Praktiker Romania. In paralel cu marirea suprafetei de vanzare a magazinului din Voluntari, Praktiker a extins si cladirea unde se afla sediul central al companiei. (A.G.C.)
 Afisari: 101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Berceanu: "Nu sunt genul care asteapta explicatii"    4 comentarii
  Philip Morris sustine cresterea accizei minime la tigari    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre un prieten, test national (282 afisari)
 Pretextul Paloma (188 afisari)
 Afacerea "Colosii" (172 afisari)
 Casa lui Titel Petrescu, la un functionar ministerial (122 afisari)
 Stiri pe scurt (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01195 sec.