Ziua Logo
  Nr. 3536 de luni, 30 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Greva foamei pentru "Justitia lui Stalin"
O romanca exasperata dupa 15 ani de plimbari prin tribunale pe urmele unui imobil nationalizat merge sa faca greva foamei in fata Parlamentului European. A decis sa recurga la aceasta forma extrema de protest din cauza indiferentei CSM fata de "uneltele unui proces incorect judecat, interminabil, ale carui falsuri nu vor sa fie observate de nici o instanta".
Maria Antoneta Ciochirca (foto), viitor grevist al foamei, este prima femeie anatomist din Romania, presedinte fondator a doua asociatii de prestigiu care au functionat in perioada interbelica: Asociatia Nationala a Femeilor cu Diploma Universitara si Asociatia Nationala a Femeilor Medic. Tatal ei, fruntas taranist, a murit in inchisorile comuniste, iar fratele - si el detinut politic - a petrecut 14 ani in aceleasi puscarii. Maria Ciochirca a suportat exmatricularea din scoala si din casa pe motiv de "origine nesanatoasa". Acum, in "statul de drept", traieste un deja-vu: Justitia independenta valideaza, ignorand falsul dovedit, hotarari parafate in anii '50 de Tribunalul Stalin.
"Spre competenta solutionare"
"Am trimis CSM (Consilului Superior al Magistraturii - n. red.) zeci de memorii, in care am cerut verificarea judecatorilor care s-au ocupat de acest caz. Am motive temeinice sa cred ca in jurul acestui proces s-a tesut o intreaga mafie, o cumetrie juridico-mafiota pe care nimeni nu vrea s-o destrame. Desi unul dintre judecatorii care au dat sentinte in procesul meu, ma refer la Rodica Fesiuc, este la inchisoare pentru luare de mita, nimeni nu vrea sa cerceteze integritatea celorlalti magistrati implicati in caz. Mai mult, ii vad pe acestia avansati la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ori asigurand apararea celor cu care ma judec. Nu mai am nici o speranta", marturiseste Maria Ciochirca.
Din geanta burdusita cu documente scoate, elocvent, ultimele raspunsuri. Cele primite de la Cancelaria primului ministru si de la CSM. Guvernul ii transmite ca memoriul sau a fost transmis "spre competenta solutionare" CSM, insa CSM o avertizeaza ca daca mai primeste vreo petitie cu acelasi continut, "aceasta se claseaza la numarul initial". In conditiile in care nici Presedintia nu i-a raspuns la memorii, Maria Ciochirca nu mai intrezareste alta cale decat spre Bruxelles. Cu pancarta "Greva foamei" agatata de gat. Sa intram in istoria cazului, urmarind documentele.
Bratianu, nr. 8
Imobilul - in cazul caruia Justitiei nu i-au fost de ajuns 15 ani pentru a-i gasi stapanul - se afla in Bucuresti, pe strada Gheorghe Bratianu, fosta Daniceni, fosta Kogalniceanu, la numarul 8. A fost construit de familia Suliteanu, pe timp de pace, in 1935. Dupa razboi, in zorii comunismului, Sulitenilor - evrei la origine - li se ofera posibilitatea sa emigreze. Profita de ocazie si pleaca din Romania. Unii in 1950, altii in 1951. In 1955, prin Decizia nr. 1211, Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Raionului Stalin Bucuresti, decide trecerea casei in proprietatea statului. De remarcat este faptul ca, in momentul confiscarii, la rubrica "proprietari" figurau Sulitenii.
Pierdut, castigat, pierdut
Dupa confiscare, prin casa s-au perindat o multime de chiriasi. Intre acestia, familia Ciochirca. In 1991, chiriasii se trezesc ca imobilul este revendicat. Dar de alte persoane decat mostenitorii Sulitenilor. Incep procesele, cu paienjenisul specific. Maria Ciochirca relateaza: "Anastasiu Iulian, Stefan Florea si Stefan Constanta au deschis proces Sectiei Financiare a Sectorului 1, cerand ca imobilul sa fie trecut pe numele lor, pretinzand ca l-au cumparat de la surorile Suliteanu, in 1950, si l-au revendicat in 1957. In 1992, la Judecatoria Sectorului 1, instanta compusa din presedinte Rodica Fesiuc, judecator Gabriela Marincas si grefier Anghelina Mitrean obliga Sectia financiara sa-i inscrie pe Anastasiu si compania in registre ca proprietari, bazandu-se pe hotararea Tribunalului Stalin, desi nu existau acte de proprietate la dosar". Familia Ciochirca riposteaza, iar in mai 1993, in urma unui memoriu, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie caseaza sentinta Judecatoriei Sectorului 1. "Reclamantii redeschid procesul si judecatoarea Doina Popescu le face cadou imobilul, in iunie 1993. Tot fara nici un act de proprietate la dosar. Spun asta pentru ca, ulterior, in 1998, reclamantii au recunoscut, la Politie, ca nu au acte de proprietate. Atunci, ma intreb, pe ce baza le-a dat casa?", spune Maria Ciochirca.
Doua treimi
Ne intoarcem in anii '50 pentru a vedea cum a intrat Anastasiu in ecuatie. "In 1950, cand au vrut sa emigreze in Israel, surorile Suliteanu l-au intalnit pe tatal lui Anastasiu. Acesta le-a sfatuit sa-i vanda lui casa, pentru ca oricum pleaca definitiv �dincolo�. Mai mult, le-a spus ca are legaturi oficiale cu Biroul pentru emigratie, sugerandu-le ca le impiedica plecare daca nu ii fac un act olograf pe casa. Atunci, surorile au facut un act de mana, prin care i-au vandut lui Anastasiu senior doua treimi din casa si teren. Doua treimi, atat. Nu stiu daca Sulitenii au primit banii sau nu. Ei spun ca nu. Oricum, prin sentinta din 1993, doamna judecator Doina Popescu i-a dat lui Anastasiu toata proprietatea, nu doar cele doua treimi. Si, repet, fara nici un act de proprietate", continua Maria Ciochirca expunerea.
Hartuirea
Dupa '93, sotii Ciochirca pornesc in cautarea Sulitenilor. Ii gasesc in Canada si Israel si primesc imputernicirea acestora pentru a-i reprezenta in instanta. "Intre timp Anastasiu a inceput hartuirea noastra, reprezentantii proprietarilor adevarati, cu patru procese: unul de evacuare, alte doua de pretentii pentru chirie, si al patrulea pentru anularea unui act de donatie a unui apartament al socrilor mei catre fiica noastra", reclama Maria Ciochirca.
Falsul
Revenind la povestea casei din Gh. Bratianu nr. 8, ea dezvaluie cum l-a prins pe Anastasiu cu mata-n sac: "In 2004, Anastasiu a anuntat depunerea - pentru prima data - a actelor de proprietate in original. A fost obligat sa ne dea si noua un exemplar. Cand le-au vazut, mostenitorii Sulitenilor au sarit spunand ca semnaturile mamelor lor sunt falsificate. Am cerut expertiza grafologica". In 2005, Sectia 2 Politie identifica falsul, aratand ca una dintre chitantele depuse de Atanasiu "nu reprezinta un act real, ci un act falsificat in totalitate", iar semnaturile de pe document au fost contrafacute prin copiere (vezi facsimil). Instantele nu se lasa sensibilizate de acest "amanunt", iar procesul este impins mai departe, penduland intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel.
"Speta clasica de coruptie"
La aniversarea a 15 ani de procese, Maria Ciochirca recapituleaza: "Judecatoarele Fesiuc, Popescu si Marincas tin mortis sa-l faca pe Anastasiu proprietar. Nu le pasa nici de lipsa actelor de proprietate, nici de dovezile de fals. Fesiuc este la inchisoare, dar Doina Popescu - promovata recent la Inalta Curte si Gabriela Marincas - acum avocata lui Anastasiu, lupta sa-si desavarseasca opera inceputa in 1993. De ani de zile cer CSM sa intervina in acest caz, sa faca curatenie printre magistrati. Degeaba. Consider ca ne confruntam cu o speta clasica de coruptie. Nu am vrut si nu vreau sa-mi fac tara de ras, dar daca nu exista nici o solutie ca Justitia romana sa devina cu adevarat Justitie, singura cale care imi ramane este publicarea memoriilor mele in presa din Canada si Israel si o greva a foamei in fata Parlamentului European". (Ovidiu BANCHES)
Cazul a ajuns la Emma Nicholson
Dan Suliteanu, unul dintre mostenitorii casei din Bratianu 8, locuieste acum in Canada. In martie 2004, el a trimis o scrisoare baronesei Emma Nicholson prezentandu-i cazul. Parlamentarul European a punctat, in raspunsul sau, progresele pe care Romania trebuie sa le faca in planul anticoruptiei, al asigurarii independentei si functionalitatii sistemului judiciar. "Cunoscand sistemul de justitie din Canada, sunt buimacit de faptele petrecute in sistemul de justitie din Romania, unde acte de proprietate si dosare judiciare dispar in mod misterios, unde judecatori iau partea sarlatanilor si unde viata celor care se lupta pentru dreptate este facuta mizerabila sub ochii autoritatilor. Suntem foarte constienti de problemele puse familiei Ciochirca de catre domnul Anastasiu", ne-a declarat Dan Suliteanu, mentionand ca va continua sa trimita memorii parlamentarilor europeni. (O.B.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
   de ninel2222
Cam multa confuzie!!!   de Ghita Bizonu'
Comunismul, ce gluma blanda!   de Gargantua
OAMENI CARORA LE PASA DE INJUSTITIA ROMANEASCA.   de ursu livia
Putin confuz   de Aladin
Interesant....   de Alex2003
A r h i v a
  Atentat la Basescu    52 comentarii
  PSD colcaie de corupti    11 comentarii
  Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA    4 comentarii
  Razboi in transportul local sucevean    1 comentariu
  Tariceanu vrea legalizarea "Telefonului"    3 comentarii
  Nicolaescu da vina pe CNAS    1 comentariu
  Japonez omorat de un maidanez    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cuvintele de origine autohtona in limba romana (1415 afisari)
 Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA (721 afisari)
 Gabriel Garcia Marquez a renuntat la scris (379 afisari)
 Ionut Dobronauteanu pune capat erei Crisan (138 afisari)
 Atentat la Basescu (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01437 sec.