Ziua Logo
  Nr. 3536 de luni, 30 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tariceanu vrea legalizarea "Telefonului"
-- Premierul supune dezbaterii publice propunerea sa privind informarea institutiilor in cazul anchetarii demnitarilor
Premierul Tariceanu a propus lansarea unei dezbateri publice pe tema comunicarii dintre Executiv si Justitie. In cadrul discursului pe care l-a tinut la Conferinta Nationala a Organizatiei de Femei a PNL, Calin Popescu Tariceanu a readus in prim-plan cazul Dinu Patriciu si semnele de intrebare aparute in ultima vreme de raportul dintre puterea executiva si cea judecatoreasca. Pornind de la acest caz si pentru inlaturarea suspiciunilor privind imixtiunea sa in demersul anchetatorilor, premierul a venit cu propunerea organizarii unei dezbateri publice, cu participarea specialistilor in domeniu si a societatii civile, care sa stabileasca un set de reguli de reglementare a comunicarii dintre institutia primului ministru si reprezentantii puterii judecatoresti. Premierul considera ca statul de drept se sprijina nu doar pe principiul separatiei puterilor, ci si pe cel al controlului si echilibrului puterilor. Pornind de la aceasta premisa, Tariceanu a tinut sa sublinieze ca trebuie bine stabilit raportul dintre Executiv si puterea judecatoreasca, pentru ca simpla nevoie de informare sa nu fie considerata o imixtiune. El a apreciat ca disputa privind presupusele imixtiuni ale Executivului in Justitie a aparut din cauza unei carente de cultura politica si juridica. Premierul a insistat ca este necesar ca el sa comunice cu reprezentantii puterii judecatoresti, in special pe problema integrarii in Uniunea Europeana. Premierul a mai spus ca orice presiune exercitata asupra unui magistrat trebuie adusa la cunostinta CSM.
Reglementari speciale pentru demnitari
Un capitol special in discursul premierului l-au constituit cazurile de urmarire penala a demnitarilor. Tariceanu a propus introducerea unei exceptii de la obligatia de confidentialitate din partea Parchetelor, care sa reglementeze obligatia acestora de a informa institutiile in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unui demnitar, precum si obligatia demnitarului de a anunta public ca este subiectul unei urmariri penale. Tariceanu a spus ca doreste aceasta pentru a se pune lucrurile in ordine si pentru a indeparta suspiciunile cu privire la acuzele de imixtiune a Executivului in zona Justitiei.
Cazul Copos, "scurgere de informatii"
Referindu-se la cazul Copos, seful Guvernului a apreciat ca Legea raspunderii ministeriale prevede ca informarile sa se faca pentru acte savarsite in timpul mandatului, dar crede ca atata vreme cat persoana respectiva face parte din Executiv este firesc ca informatiile sa nu fie aflate exclusiv prin intermediul presei, mai ales cand acestea nu sunt transmise oficial, ci se "scurg".
In opinia lui Tariceanu, ideea ar putea constitui un subiect, printre altele, care ar fi bine sa fie dezbatut public, in ideea stabilirii unui set de norme care sa stabileasca relatiile intre puterile statului.
PNL si PD pe pozitii diferite
Propunerea lui Tariceanu a facut ca liberalii si democratii sa fie surprinsi iar pe pozitii diferite. Astfel, liderul PD, Emil Boc a apreciat intr-o interventie televizata ca legislatia in vigoare este suficienta pentru a reglementa relatia dintre Executiv si Justitie. Nici conservatorii nu sunt de acord cu masurile propuse de premier, pe motiv ca instituie "un tratament preferential", dupa cum a apreciat portavocea Bogdan Ciuca. Acesta a mai spus ca vor discuta aceasta problema in Biroul PoIitic al partidului, care va avea loc astazi. Ideile lui Tariceanu s-au bucurat insa de succes in tabara UDMR. Senatorul Peter Eckstein a salutat propunerea premierului, "care trebuie sa fie informat", chiar daca "reglementarile in vigoare nu sunt suficiente".
PSD cere demisia premierului
Reprezentantii Opozitiei au dezaprobat vehement ideile lui Tariceanu. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu este de parere ca premierul dovedeste ca nu cunoaste si nu a citit Constitutia si legile de organizare judiciara, unde ar fi putut gasi limitele de competenta ale Executivului. Potrivit Mediafax, Diaconescu a precizat ca PSD este impotriva implementarii unor noi reglementari privind o transparenta speciala la nivelul demnitarilor, avand in vedere ca regulile de procedura penala se aplica tuturor cetatenilor, fara discriminare. Diaconescu a mai apreciat ca intalnirea dintre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu, la care a participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei, presupune demisia de urgenta a primului-ministru.
PRM: amatorisme cumplite
Liderul deputatilor PRM Lucian Bolcas a apreciat ca propunerile premierului sunt, de fapt, "amatorisme cumplite". "Tariceanu se afla in postura unui pungas care striga �Hotii!�, ca sa-si ascunda propriile fapte", a spus Bolcas.
Zoe Petre: "Reactia premierului este un lucru bun"
"O dezbatere publica serioasa este un lucru foarte bun. Stiu ca s-a mai propus acest lucru, dar este important ca Executivul are acum aceasta preocupare, ca este interesat sa discute cu seriozitate problema raportului dintre cele doua puteri, pentru a nu se crea confuzie. In al doilea rand, mi se pare normal ca Parchetul sa dispuna notificarea Guvernului, in cazul in care impotriva unuia dintre reprezentantii acestuia se declanseaza urmarirea penala. Este suparator, de exemplu, atunci cand primul-ministru este intrebat de jurnalisti despre ce este vorba, iar el nu stie. Se face de rusine pe degeaba! Reactia premierului are un aer calm si de normalitate, care este totusi un lucru bun."
Stelian Tanase: "Orice dialog este bine-venit"
"Orice dialog este bun. Problema este insa intre cine si cine se poarta acest dialog: intre experti, intre institutiile statului, Guvern si Ministerul Justitiei. S-a facut o lista in acest sens, dar ea este prea generala. Eu cred ca juristii sunt cei care ar trebui sa-si spuna parerea in acest sens. Cel care a venit cu propunerea trebuie sa vina insa cu precizari in privinta participantilor la acest dialog. De asemenea, trebuie sa tinem cont si de practicile din UE. Daca aceste idei nu se regasesc printre metodele europene, nu are rost sa inovam noi. Dar, oricum, orice dialog este binevenit."
Galca apreciaza propunerea
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Galca, sustine ca Executivul si puterea judecatoreasca functioneaza conform normelor constitutionale, insa, in acest moment, este nevoie de toate parghiile ca procesul de reforma sa fie revigorat. "Este foarte important ca Executivul si puterea judecatoreasca sa colaboreze in mod eficient in constructia statului de drept, iar in acest moment este mai prezenta ca oricand nevoia de a gasi toate parghiile pentru ca procesul de reforma sa fie revigorat", a precizat Iulian Galca.
Seful CSM s-a referit si la propunerea lui Tariceanu de lansare a unei dezbateri publice in scopul elaborarii unui set de reguli care, eventual, sa fie cuprinse in legislatie, astfel incat relatia intre Executiv si Justitie sa nu poata fi una controversata. In acest sens, Galca a declarat ca "apreciaza preocuparea" premierului pentru "o conturare in plan normativ" a unei colaborari, insa aceasta trebuie stabilita de specialisti in drept constitutional. "Preocuparea este buna si eu apreciez ca este de bun augur. Ceea ce este foarte important in declaratie, este deschiderea spre dialog care este foarte importanta intre Executiv si autoritatea judecatoreasca", a mai spus, potrivit Realitatea TV, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Valentina DELEANU, George TARATA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Tariceanu vrea legalizarea "Telefonului"   de DanBruma
UNDE-I IMIXIUNEA?   de OARE CINE
Nimeni nu este...   de Alcor
A r h i v a
  Atentat la Basescu    52 comentarii
  PSD colcaie de corupti    11 comentarii
  Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA    4 comentarii
  Razboi in transportul local sucevean    1 comentariu
  Greva foamei pentru "Justitia lui Stalin"    6 comentarii
  Nicolaescu da vina pe CNAS    1 comentariu
  Japonez omorat de un maidanez    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cuvintele de origine autohtona in limba romana (1415 afisari)
 Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA (721 afisari)
 Gabriel Garcia Marquez a renuntat la scris (379 afisari)
 Ionut Dobronauteanu pune capat erei Crisan (138 afisari)
 Atentat la Basescu (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01236 sec.