Ziua Logo
  Nr. 3536 de luni, 30 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Atentat la Basescu
Traian Basescu a trecut cu vederea tentativa de atentat care-i era destinata, la vizita de la Focsani. Desi SPP si SRI au descoperit intr-un hidrant de langa biroul prefectului o bomba artizanala, presedintele Romaniei a dorit sa nu se faca valva, programul sa decurga normal, iar presa sa nu fie informata de acest incident deosebit de grav. Reporterii insa au aflat, iar ZIUA e in masura sa va prezinte acest caz. Surse din SRI au confirmat prezenta bombei, chiar si oficiali ai SPP, la presiunile noastre, au recunoscut ca s-a gasit un dispozitiv de tip "pipe bomb", dar, chipurile nefunctional. Politia a ridicat amprente, dintre care cateva au oferit indicii interesante. Numai cabinetul lui Traian Basescu neaga cu vehementa, in continuare, informatia care e deja evidenta, ziarul nostru prezentand poza hidrantului unde s-a descoperit bomba, si unde se vad clar urmele substantelor pentru prelevarea amprentelor. De ce sa fi ridicat cineva amprente, de ce sa fie supusi amprentarii angajatii Prefecturii, daca n-a fost nimic? Din informatiile pe care le detinem rezulta ca viata sefului statului a fost amenintata de un grup de presiune politico-economic, iar bomba nu trebuia sa explodeze, ci sa-l sperie pe Basescu, mesajul explicit fiind "s-o lase mai moale cu anticoruptia". Amenintarile sunt mai vechi la adresa sefului statului. Si in ciuda lor, Basescu a vrut sa transmita si el un mesaj, acela ca nu se teme. Acesta e motivul pentru care si-a continuat vizita ca si cand nimic nu s-a intamplat. Acesta e si motivul pentru care Cotrocenii nu doresc, in ciuda evidentelor si a declaratiilor de la SPP si SRI, sa ofere amanunte presei. Presa insa a aflat, serviciile secrete n-au putut pastra sub tacere incidentul, iar Traian Basescu trebuie sa explice ce s-a intamplat. Altfel, s-ar putea crede ca bomba artizanala este o lucratura a serviciilor secrete facute pentru a-l victimiza pe presedinte si a-i oferi acestuia motive sa innaspreasca masurile de securitate in paralele cu restrangerea unor drepturi. (B.C.)
Cu cateva ore inainte de sosirea presedintelui Traian Basescu la Focsani, de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie, Prefectura Vrancea fierbea. Dar nu numai din cauza pregatirilor pentru vizita presedintelui Romaniei, ci pentru ca tocmai fusese descoperita o bomba artizanala in hidrantul de langa cabinetul prefectului Ion Oprea. Presedintele Traian Basescu a sosit in Focsani la 14.15, a asistat la manifestarile dedicate aniversarii Unirii Principatelor, in Piata Unirii, timp de jumatate de ora, dupa care, flancat de sepepisti, s-a urcat in limuzina prezidentiala si a demarat in tromba via Strasbourg. Pe tot parcursul evenimentului, ziaristii prezenti au putut simti pe pielea lor ceea ce inseamna verificarea "la sange". La intrarea in Prefectura Vrancea statea o angajata de la "servicii", care controla cu un detector de metale orice persoana. Ziaristii vranceni s-au intrebat de ce s-au luat astfel de masuri, in premiera, mai ales ca, anul trecut, Basescu a sosit de trei ori in Vrancea, inclusiv in biroul prefectului Ion Oprea, dar SPP n-a verificat nici o persoana cu detectorul de metale.
Toti angajatii, amprentati
Serviciul de Paza si Protectie a preluat organizarea evenimentului din 24 ianuarie cu doua zile inainte, dupa cum ne-a declarat seful SRI Vrancea, colonelul Nicolae Serban. "Nu noi ne-am ocupat de paza presedintelui, ci SPP. Ei au avut controlul total al evenimentului", spune, sec, colonelul Serban. In ciuda faptului ca toti angajatii Prefecturii Vrancea au fost "instruiti" sa nu sufle o vorba despre faptul ca se loveau de sepepisti pe holurile institutiei, dar si despre agitatia creata langa cabinetul prefectului Ion Oprea cu cateva ore inainte de sosirea presedintelui, cativa dintre ei nu s-au putut abtine sa nu faca glume pe seama "maglavaisului" pe care il aveau pe maini. Mai exact, toti angajatii din Prefectura Vrancea, si nu numai ei, au fost "amprentati" cu substanta fluorescenta, de catre serviciile de paza, pentru a se verifica daca bomba artizanala gasita in hidrantul de langa cabinetul prefectului de Vrancea, Ion Oprea, a fost pusa de un angajat al Prefecturii. "Am vazut ca "baietii" dadeau cu maglavais din ala pe hidrantul de langa cabinetele prefectului si subprefectului. Dupa aia stiu ca i-au amprentat pe toti din Prefectura, dar nu stiu din ce cauza. Se susotea prin Prefectura ca s-a gasit o bomba sau ca s-a dat un telefon de amenintare, dar eu nu credeam", ne-a spus Marian Bobocea, fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Vrancea.
Zvonul s-a dovedit a fi real. Sepepistii au gasit o bomba artizanala de marimea unui aparat radio portabil. Surse din cadrul SRI ne-au dezvaluit ca bomba avea baterii, care, din fericire, erau descarcate, fapt care conduce la ideea ca a fost pusa cu o zi - doua inainte de sosirea lui Traian Basescu la Focsani.
Cum a ajuns bomba in Prefectura
La cabinetul prefectului de Vrancea se poate ajunge prin doua moduri: pe intrarea din Prefectura, unde se afla in permanenta un jandarm care verifica cine urca la prefect si il trece in carnetelul de vizitatori (document confiscat ulterior de sepepisti) dar si prin Consiliul Judetean Vrancea, institutie aflata in acelasi bloc administrativ. Intrarea dinspre Consiliul Judetean Vrancea inspre cabinetul prefectului a fost sigilata acum doua luni, la ordinul lui Marian Oprisan, seful CJ, pentru ca nu poate colabora cu prefectul judetului, acesta din urma fiind omul Aliantei. Totusi, cu o zi inainte de sosirea presedintelui Basescu in Vrancea, Oprisan (care i-a pregatit presedintelui o primire "� la Iliescu", cu oameni adusi cu microbuze din toate colturile judetului si cu 580 de milioane de lei vechi alocate prin hotarare de Consiliu Judetean expres pentru eveniment) a anuntat ca a desigilat intrarea catre Prefectura, in caz ca Basescu ar dori sa-i viziteze biroul. "N-avea cum sa intre cineva cu o bomba in Prefectura si sa treaca de jandarmul de jos (n.r. - biroul prefectului se afla la etajul 1, iar jandarmul care asigura permanenta se afla la parterul Prefecturii). Cel mai probabil, s-a intrat cu ea pe usa de la CJ", ne-a spus un angajat al Prefecturii, caruia, din motive lesne de inteles, nu-i vom dezvalui identitatea.
Amanta lui Oprisan, identificata
Serviciile de paza ale presedintelui au descoperit, pe geamul hidrantului unde a fost amplasata bomba artizanala, amprentele mai multor persoane, insa, pana acum, surse din cadrul Inspectoratului de Politie Vrancea ne-au dezvaluit ca au fost identificate doar cele ale unei foste angajate a Consiliului Judetean Vrancea - Claudia Fekete - fosta amanta a sefului CJ Vrancea, Marian Oprisan. Curios, dar aceasta a plecat din judet acum un an, dupa ce a renuntat la slujba de director pe probleme de integrare in CJ Vrancea, urmand sa se casatoreasca cu un fost preot. Ar mai fi de spus ca, desi nici o autoritate nu confirma oficial nimic, se pare ca la Parchetul General s-a inaintat deja un dosar cu privire la ceea ce pare a fi primul atentat cu bomba la presedintele Romaniei - dejucat "cu brio" de serviciile secrete. (Sebastian OANCEA)
Dispozitivul il putea ucide pe presedinte
In legatura cu bomba artizanala descoperita in sediul Prefecturii din Focsani, Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al Servicului Roman de Informatii, ne-a declarat ca, "SRI si-a facut datoria, actionand preventiv".
Din punct de vedere al asigurarii securitatii sefului statului, pe langa ofiterii Serviciului de Protectie si Paza, la activitatile de protectie participa si personal din Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Administratiei si Internelor si, in diferite situatii, militari din MApN. In cazul vizitei de la Focsani a lui Basescu, protectia in spatiile deschise a fost organizata pe principiul celor trei cercuri de protectie. Primul cerc de protectie a fost constituit in imediata apropiere a sefului statului si a fost format din aghiotantul lui Basescu si inca 4 sau 5 ofiteri SPP. Cel de-al doilea cerc de protectie, situat la o distanta mai mare de 10 metri de "obiectiv", cum este denumit in termeni de specialitate persoana careia i se asigura protectia (in cazul nostru Traian Basescu-n.r.) a fost format atat din ofiteri SPP cat si din alte persoane care au fost implicate in dispozitivul de paza si protectie. Cel de-al treilea cerc de protectie s-a constituit la o distanta relativ mare de "obiectiv" si a fost format din cadre ale MAI, MApN si lunetisti si observatori instalati in punctele cheie din care puteau supraveghea intreg perimetrul unde se afla seful statului.
Procedura de verificare
Inainte de sosirea sefului statului intr-o anumita locatie, zona este cercetata in amanunt de o echipa premergatoare din SPP. Acest lucru a fost valabil si la Focsani. Chiar daca toate locatiile unde Traian Basescu ar fi urmat sa intre fusesera verificate, zona a fost impartita pe arii de responsabilitate intre structurile implicate in paza presedintelui si s-a dispus o noua verificare. Holul din Prefectura Vrancea a fost preluat pentru o ultima verificare de catre ofiterii SPP, dupa ce Basescu ajunsese deja in Focsani. In momentul descoperii obiectului suspect aflat in hidrantul de pe holul prefecturii s-a data alarma generala si, se pare, s-a pus in discutie inclusive anularea participarii lui Traian Basescu la festivitatile dedicate Unirii Principatelor. Potrivit unor surse neoficiale, bomba artizanala a fost studiata la fata locului si, ulterior, ridicata pentru expertiza tehnica de specialitate de catre membrii Brigazii Antiteroriste din SRI. Surse neoficiale ne-au precizat ca dispozitivul gasit in hidrantul din holul Prefecturii Vrancea din Focsani este un DEI (dispozitiv explozibil improvizat). Expertii care au analizat dispozitivul au tras concluzia ca acesta nu era periculos deoarece nu continea toate elementele pentru detonare. Cu toate acestea, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au spus ca bomba artizanala continea suficent expozibil pentru a produce pagube importante pe o raza mica de actiune. Avand in vedere locul unde fusese instalata, in cazul in care ar fi fost detonata in momentul trecerii sefului statului pe acolo putea produce ranirea grava a acestuia sau chiar decesul. Dupa preluarea bombei artizanale de catre specialistii SRI, cercetarile la fata locului au continuat, fiind preluate de un procuror si de catre politie pentru identificarea persoanei care a instalat dispozitivul.
Directorul SPP spune ca nu era o bomba
Daca in prima faza purtatorul de cuvant al SPP a negat producerea vreunui incident in timpul vizitei presedintelui Basescu la Focsani, in cele din urma, generalul Lucian Pahontu, directorul SPP, a recunoscut ca a existat o situatie delicata la Focsani, dar ca din punctul lui de vedere nu s-a gasit nici o bomba artizanala ci doar o teava de plastic care avea o bucatica de metal in ea de care erau legate doua fire!!! Curios cum in perceptia directorul SPP un dispozitiv explozibil artizanal este o simpla teava de plastic iar expertii SRI catalogheaza aceasta teava un dispozitiv explozibil improvizat. Poate ca directorul SPP se convinge ca e vorba de o bomba doar cand aceasta explodeaza si produce si efecte.
Timofte tragea un semnal de alarma
Anul trecut, tot in luna ianuarie, Radu Timofte, directorul SRI, tragea un semnal de alarma privind existenta unor amenintari la adresa sefului statului.
"SRI si SPP lucreaza la verificarea unor informatii provenite din lumea interlopa in legatura cu expunerea sau primejdia care poate sa vina in special asupra presedintelui Traian Basescu. Dar a vorbi despre pregatirea unui atentat e prea mult. Am adus la cunostinta SPP si inclusiv cu domnul presedinte Basescu am discutat acest lucru", declara, pe 26 ianuarie 2005, directorul SRI. Timofte sustinea ca SRI si SPP verifica informatii potrivit carora presedintele ar putea fi tinta unor amenintari venite din partea unor structuri mafiote implicate in acte de coruptie, dispuse sa angajeze oameni din strainatate pentru comiterea de atentate.
La randul sau, Serviciul de Protectie si Paza comunica presei, ca "in cei 15 ani de existenta a Serviciului de Protectie si Paza s-au semnalat permanent amenintari la adresa sefului statului, insa in ultimul interval de timp au sporit numarul si frecventa acestora", se preciza in comunicatul emis, anul trecut, de SPP. (Doru DRAGOMIR)
Bomba pentru Constantinescu a fost gasita de trecatori
Posibilul atentat de la Focsani nu este primul caz de acest gen. In urma cu aproximativ cinci ani, in noiembrie 1998, in zona Podului Izvor din Capitala a fost descoperita o cutie de carton ce parea sa contina o bomba. Politia a stabilit la acea vreme ca a fost vorba despre un dispozitiv exploziv artizanal, ce urma sa sara in aer in timpul festivitatilor dedicate zilei nationale a Romaniei, eveniment la care isi anuntasera prezenta atat presedintele Emil Constantinescu, cat si alte importante personalitati politice. Dispozitivul a fost descoperit la timp de trecatorii obisnuiti, in timpul antrenamentelor pentru parada de 1 Decembrie, bomba artizanala fiind detonata apoi de echipele de pirotehnisti.
Usor de confectionat
Bomba artizanala de genul celei descoperite in noiembrie 1998 la Podul Izvor poate fi confectionata de orice genist si poate avea aceleasi efecte distrugatoare ca si o bomba reala. Bomba artizanala este un dispozitiv realizat manufacturial, intr-un atelier, sau chiar la domiciliu, avand ca parti componente materialul explozibil, de exemplu nitroglicerina, un detonator si un invelis care poate contine bile metalice sau chiar cuie. Aceste materiale explozibile se sustrag din fabricile de armament sau sunt introduse in tara prin intermediul unor filiere internationale, care furnizeaza ilegal armament. La substantele din care se confectioneaza aceste bombe poate avea acces orice chimist, iar cei care au facut armata la genisti pot confectiona o astfel de bomba.
Dispozitivele explozibile de acest gen se pot realiza din cele mai sofisticate substante, TNT, dar unele, la fel de distrugatoare, sunt si cele confectionate din substante si materiale la care are acces si omul obisnuit, carbune sau chiar chitul utilizat la simpla lipire a geamurilor sau naftalina.
Explozia de la Sibiu
In Romania, in anul 1996, a mai fost descoperita o bomba artizanala la Sibiu. Atunci, un asemenea dispozitiv explozibil a fost amplasat in toaleta unui restaurant, de catre doi turci, pentru a-l obliga pe patron, tot de cetatenie turca, sa ramburseze o importanta suma de bani. Desi a fost destul de puternica, explozia nu s-a soldat decat cu ranirea a trei persoane.
Ce poate face un asemenea dispozitiv
Un atentat comis tot cu ajutorul unei bombe artizanale, dar care s-a soldat cu peste 160 de morti si 600 de raniti, a avut loc in anul 1995 la Oklahoma City, in tipul Jocurilor Olimpice. Si atunci atentatorul a folosit un dispozitiv artizanal, dar mult mai puternic. Autorul atentatului, Timothy McVeigh, chiar a declarat in timpul procesului ca a fabricat bomba impreuna cu complicele sau. (D.E.I.)
 Comentarii: 52 Afiseaza toate comentariile  
si pin' la urma cine a lansat bomba cu bomba?....   de geek-a-contra
Baaaaaaaaaaaaaaaaaa nu cumva ?   de serios-glumetul
Maaaaaaaaaaaaa ...   de gili
Uite de ce era necesar "ATENTATUL "   de +
Clica pesedista vor sa-l omoare pe Presedinte ?   de ionion
Da' mamaliga avea?   de Ratacitul
APROAPE NORMAL !!!!!!!!   de abode
haideti copii targeti tare, ca astazi bateti recordul la comentarii pe forum.CROITORASUL CEL VITEAZ.   de cucuveaua politruca
Pe 24 noiembrie 1963,...   de S
Pentru tandemul Ion Ion   de Adrian v.D.
Shadow, ai dormit bine, te-ai odihnit ?! Iti predau stafeta,   de Raquel
Radu Timofte s-a autosuspendat ? cica s-a dat comunicatul !   de ionion
Pana una alta   de ionion
Nu ati pus bine tzinta-n poza si ea-i rotunda, nu patrata si   de Raquel
putinizarea lui Basescu - ultima tactica a mafiei   de lucid
   de gheorghe vlasceanu
Bomba, bombo   de PANTAGRUEL
Oprisan era focsanean ?   de ionion
Atentat la logica!   de G.B.
Noapte buna, copii !   de +
Vitejii de pe margine   de Gargantua
Atentatele pot fi si din interior nu neaparat de la moscali !   de ionion
pt Baronul Adrian von Dumbraveni   de ionion
pt Oriana si pt glumetul (raspuns pt ieri)   de ionion
In orice caz...   de S
Aristocratia de ieri si de azi !   de ionion
Filozofia tovarasilor   de Adrian v.D.
AIURELI SPP-ISTE.   de sofian
Pai un presedinte care a speriat Rusia, se putea sa scape el de o tentativa de atentat/   de cucuveaua politruca
De care drepturile romanilor vorbesti?   de Tirnacop
Mai baieti, asta cu bombardeaua este tot ala din Afganistan...   de Changeman
DE CE PLATIM SPP? Sa faca bani?   de basarab
Hidrantul pucist   de Inima-Rea
Ar putea fi si povestea "Petrica si lupul" in versiune moderna.   de Gore
Oklahoma bomber   de Jane Doe
bomba   de pytagora
Base tata, iar ai dat tema de casa, baietzilor cu lentile de contact albastre?   de Gore
Cum era reclama ai? Cu bateriile D....... jucaria inca mai merge....   de romanul
rade-i pe...soiosi   de purdea
O alta poveste cu "maidaneji" ?   de tjmaxxi
Este deja 1 Aprilie...   de Alcor
Sa ne strangem uniti in jurul presedintelui sa-l aparam de sistemul ticaloshit...   de romanul
Ha ha ha   de Sobru
" In Dublin dear city...   de Ted
Bomba nu a sarit in aer pentru ca avea bateriile descarcate !... :-)) Poate nu era pt. presedintele ASTA...   de ingineru
Sinteti paranoici pina la dumnezeu   de TotEu
nu ma innebuni !!   de underinfluence
Foto hidrant   de Changeman
Da ? ! Mergeti pana la capat !   de Changeman
Iote domne ce a iesit ...   de gili
un pic de respect   de joel
Bomba   de barian
A r h i v a
  PSD colcaie de corupti    11 comentarii
  Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA    4 comentarii
  Razboi in transportul local sucevean    1 comentariu
  Tariceanu vrea legalizarea "Telefonului"    3 comentarii
  Greva foamei pentru "Justitia lui Stalin"    6 comentarii
  Nicolaescu da vina pe CNAS    1 comentariu
  Japonez omorat de un maidanez    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cuvintele de origine autohtona in limba romana (1415 afisari)
 Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA (721 afisari)
 Gabriel Garcia Marquez a renuntat la scris (379 afisari)
 Ionut Dobronauteanu pune capat erei Crisan (138 afisari)
 Atentat la Basescu (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02043 sec.