Ziua Logo
  Nr. 3536 de luni, 30 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nicolaescu la reforma!
Rasvan MOLDOVEANU 
Nu inteleg cum un ministru care sfideaza Justitia nu este demis. Imi imaginez ce ar fi fost la gura liberalilor daca un ministru pesedist ar fi facut numai jumatate din magariile lui Eugen Nicolaescu. Sigur, guvernantii de azi au un argument care, in viziunea lor, ar trebui sa ne inchida gura: omul face Reforma! Pentru prima oara, sistemul sanitar, vorba aia, ticalosit este luat la scarmanat si va fi pus pe baze sanatoase. Asta e teoria. Numai ca lui Nicolaescu, ajuns, in premiera, ministru, i s-a urcat reforma la cap. A transformat-o intr-o chestiune de orgoliu personal. Contabil de meserie, s-a apucat sa faca socoteli si a decis: cine are datorii pleaca, cine nu are datorii ramane. Fara alte explicatii. Fara alte criterii. N-am auzit un cuvintel despre bolnavi, despre performanta medicala, despre conditiile din respectivele spitale. Chiar si criteriul unic si cinic al datoriilor presupune diferentieri. Datoriile respective sunt mari sau mici. Unele pot fi acoperite din diverse surse, altele nu. Unele spitale n-au incasat banii de la Casele de asigurari de sanatate si s-au pomenit cu gauri in buget. Anumiti directori au facut praf banii din nepricepere, altii au furat, altii, insa, au facut investitii in interesul strict al bolnavilor. Nicolaescu i-a facut pe toti "feudali" si i-a dat afara cu mana lui. A facut noi numiri. Cu oameni vechi. Rotatia cadrelor. Asa s-a calit reforma.
In zelul lui reformist-contabil si ca proba a superficialitatii cu care ia decizii, Nicolaescu l-a demis fara sa clipeasca pana si pe academicianul Eugen Simion, presedinte de drept al Consiliului de Administratie al Spitalui Elias, proprietate a Academiei Romane. Contabilul de la Sanatate se crede seful lui Eugen Simion. La pensie se va putea lauda prin cartier ca el e omul care l-a dat afara pe presedintele Academiei Romane.
L-a demis pe Simion si acum se impiedica de Sorin Oprescu. Un pesedist. Razboiul cu Oprescu parca i-a luat mintile. Justitia i-a dat dreptate fostului director de la Elias si Universitar. Cum e posibil ca un pesedist sa castige impotriva unui ministru liberal? Cine nu e cu mine, e impotriva mea si a reformei, si-o fi zis Nicolaescu. Justitia ma sfideaza, o sfidez si eu! Si a inceput sa se joace cu ordinele si deciziile, obstructionand pe fata aplicarea hotararilor judecatoresti, fara ca nimeni sa-l opreasca. Stie si cum sa scape de Justitia asta nenorocita care il tine din treaba: "Parlamentarii si liderii politici ar trebui sa nu mai aiba voie sa actioneze in instanta". Corect. In general, tuturor celor care vor sa dea ministerul Sanatatii in judecata ar trebui sa li se interzica acest lucru. La fel, sa fie interzisi cei care vorbesc sau scriu impotriva lui Nicolaescu.
Reforma sistemului sanitar, trecuta prin creierul lui Eugen Nicolaescu, s-a transformat intr-o dogma. Cuvantul reforma s-a golit de continut. A devenit un concept pe care trebuie sa-l adulam, la fel ca pe initiatorul lui, fara comentarii, fara indoieli, fara rezerve. Cum ar fi reactionat Nicolaescu impotriva scepticilor, daca traiam in comunism? Ce le-ar fi facut el "dusmanilor" reformei?
Unde este bolnavul in toata aceasta tevatura? Nu prea are loc de razboaiele personale ale ministrului, de bilanturile contabile ale acestui functionar obtuz caruia ii lipsesc manecutele, de trufia sa de parvenit, de incompetenta care l-a consacrat si in calitatea de banal purtator de cuvant al liberalilor.
Gerul de saptamana trecuta a inghetat zeci de spitale si sute de scoli. Ca pe vremea criminalului de Ceausescu. Nou-nascutii tremurau in maternitati, bolnavii de plamani isi puneau o haina in plus, elevii luau notite cu manusi. Am putut vedea toate acestea la televizor. Tot la televizor am constatat ca, in acelasi timp, in sediul ministerului Sanatatii duduia de cald. Doamnele secretare erau foarte multumite. Banuiesc ca si Nicolaescu era. Dar nu l-a vazut nimeni. Probabil ca era prins cu reforma. Frigul din spitale e pe undeva bun, ma gandesc. Duce la economii. Scad cheltuielile de intretinere. Poate si bolnavii se mai raresc. Reforma de la natura.
Sa stii ca pacientii mor de frig in spitalele pe care te lauzi ca le reformezi si sa taci cu nesimtire, sa nu incerci macar sa faci ceva pentru ei intr-o asemenea situatie de criza, sa ajunga bebelusii sa fie dezmortiti cu sticle cu apa calda este criminal. Ma intreb ce facea Nicolaescu daca vreunul din nou-nascutii incalziti la sticla era al lui?
Sistemul sanitar este, evident, bolnav. Problema este cine si cum il reformeaza. Cel mai mare bolnav din sistemul sanitar este chiar Eugen Nicolaescu. Cu el trebuie inceputa reforma.
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Tov. , dom ziarist esti pesedist?   de serios-glumetul
Ratacitul +Rodica.Imi pare rau ca trebuie sa va spun. Faceti confuzii esentiale!   de OARE CINE
Nedumerire   de Nitu Rodica
Pt. bimbilezul paros, parizerul brumat, dilimandrosul , louise cognac si...   de threyc04
Sanatate pentru cei cu numele Vasile, Grigore si Ioan!!!   de Louise Cagnan
Protectia medicilor!   de arthur
Nicolaescu la reforma!   de DanBruma
Daca insusi Frankenstein v-ar flutura reforma prin fata ochilor,   de Raquel
reforme, reforme...   de ionion
Why NOT ? Stimat Domnule Ministru - PUBLICA REZULTATELE REVIZUIRII GESTIUNII SPITALELOR VIZATE in web-site Min.Sanatatii   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Judecata Moldoveanu - lui   de Louise Cagnan
   de Dan Vaideanu
articol slab pentru o cauza prea mare   de adyciobanu
anul 0, ziua 0   de andreifodor
REFORMA NEREFORMARII   de ursu livia
Cum sa facem sa nu facem!!!!   de calif
DAR DOMUL OPRESCU?!   de GCP
Nicolaescu trebuie mai intai deparazitat,   de Raquel
IN ROMANIA TOTUL CU FUNDUL IN SUS:ZIARISTII ANTIREFORMA   de Davidescu vasile
CARACATITA   de ug
Nicolaiescu   de cosor ion
reforma   de dur
Instanta NU a dispus repunerea in situatia anterioara pentru ca Legea NU prevede asta, decat dupa anularea pe fond.   de OARE CINE
Haha.. Doctorilor Senatori PSD le e frica de BULAU (Rahova) si Ministrul "Revizor Contabil" de la Armata.. Incoruptibil   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Pa asta unde l-ai gasit, sefu?   de costy
acestia nu sunt liberali   de zseba
M-ai impresionat ! M-ai dat gata ! Ce mai, sa-l dam cu fulgi si catran.. ! - Afla ca m-am dus la CV-ul lui din Pagina ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Un alt ziarist care scrie si nu stie ce   de G.Enescu
Sa inceapa reforma!!!!!!   de nistor2006
A r h i v a
  Centrele secrete ale KGB din Europa    21 comentarii
  Resurectia puterilor in stat    2 comentarii
  Un Nobel romanesc    11 comentarii
  Un presedinte prea mare pentru un partid atat de mic    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  De la linte la sange    2005-04-22
  Fiecare zi, o sarbatoare!    2004-04-09
  Legea de muraturi    2004-03-18
  Casa lui Brumarescu, pierdere planificata a Guvernului Nastase    2001-07-26
  Il va compromite Dancu pe Nastase sau invers?    2001-06-13
 Top afisari / comentarii 
 Cuvintele de origine autohtona in limba romana (1415 afisari)
 Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA (721 afisari)
 Gabriel Garcia Marquez a renuntat la scris (379 afisari)
 Ionut Dobronauteanu pune capat erei Crisan (138 afisari)
 Atentat la Basescu (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.69909 sec.