Ziua Logo
  Nr. 3409 de miercuri, 24 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Coalitia este in criza de timp
-- Schimbarea lui Nastase si Vacaroiu, pe ultima suta de metri
Foto: MEDIAFAX
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a reunit ieri dupa-amiaza la cererea a cinci dintre parlamentarii Coalitiei de guvernare pentru a schimba programul de lucru al Comisiei de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, cei cinci parlamentari, in speta Dan Radu Rusanu si Titu Gheorghiof de la PNL, Gheorghe Albu si Ioan Oltean, din partea PD, si Daniela Popa, de la PC au cerut intrunirea Comisiei de modificare a Regulamentului, inainte de data prevazuta initial. Cu cateva ore inaintea intalnirii Biroului Permanent, Nicolaescu declara, pentru Mediafax, ca va cere Biroului reluarea lucrarilor comisiei pe 24 august, adica astazi, in loc de 27 august, si finalizarea raportului pe 29 august, in loc de 31 august. Tot Eugen Nicolaescu a fost cel care a recunoscut ca, din cele 300 de amendamente aduse Regulamentului Camerei, membrii Comisiei mai au de discutat aproape jumatate. Ca atare, parlamentarii Coalitiei care vor modificarea Regulamentului pentru a-i schimba pe presedintii pesedisti ai celor doua Camere ale Parlamentului risca sa fie prinsi cu temele nefacute, in conditiile in care mai sunt doar patru zile pana la data la care raportul comisiei ar trebui votat in plen. Pana la ora inchiderii editiei, sedinta Biroului Permanent nu se incheiase, dar cel mai probabil decizia urma sa fie favorabila intrunirii comisiei astazi.
Senatorii Puterii, in fibrilatie
Tot ieri, sase dintre senatorii PNL, PD si PC, membri ai Biroului Permanent, i-au trimis o scrisoare presedintelui Nicolae Vacaroiu, prin care au cerut convocarea Biroului pentru aprobarea noului Regulament al Senatului si organizarea unei sesiuni extraordinare. Scrisoarea a fost semnata de trei dintre vicepresedintii Biroului Permanent, respectiv de senatorul PD Radu Berceanu, de reprezentantul PNL Teodor Melescanu si de senatorul PC Sabin George Cutas, de secretarul PD, Paula Ivanescu si cel UDMR, Valentin Zoltan Puskas, precum si de chestorul Nicolae Vlad Popa, senator PNL. Cei sase au solicitat convocarea Biroului Permanent pentru astazi, la ora 10.00, in Sala Verde a Senatului, din Piata Revolutiei. Potrivit scrisorii adresate presedintelui Senatului in data de 22 august (ieri-n.r.), cei sase reprezentanti ai Biroului Permanent au solicitat "convocarea unei sesiuni extraordinare, in zilele de 29, 30 si 31 august, avand ca ordine de zi aprobarea noului Regulament al Senatului". Semnatarii scrisorii au invocat prevederile articolului 77 din Regulamentul Senatului, in baza caruia Senatul se intruneste in sesiune extraordinara la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent ori a cel putin o treime din numarul senatorilor. "Motivul aceste convocari consta in dorinta noastra de a incepe sesiunea extraordinara a Senatului cu dezbaterea legilor, pe baza unui regulament actualizat", se arata in scrisoarea depusa de cei sase semnatari.
Calendarul de masuri, Biblia Coalitiei
Modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor face parte din calendarul de masuri asumat prin semnatura de liderii Coalitiei pe 10 august. Calendarul de masuri vizeaza schimbarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat sefii serviciilor descentralizate sa fie manageri, iar presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor. Potrivit programului, prima actiune trebuia inceputa pe 11 august, fiind vorba despre convocarea Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputatilor. In 15 august ar fi trebuit sa inceapa dezbaterile in comisie si strangerea de semnaturi pentru convocarea sesiunii extraordinare necesara schimbarii presedintilor Camerelor, data limita pentru inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase fiind 15 septembrie. In urma cu o saptamana, liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, s-a aratat neplacut surprins de faptul ca nu se respecta pasii care trebuie indepliniti conform calendarului de actiuni stabilit de liderii coalitiei. In replica, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca nu exista termene depasite in calendarul coalitiei si ca el, personal, nu este adeptul tragerii de mana a partenerilor in fiecare zi, atat timp cat fiecare stie ce are de facut.
Vacaroiu se plange ca Puterea il "someaza"
Biroul Permanent al Senatului se reuneste astazi
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, le-a raspuns ieri celor sase parlamentari ai Puterii, transmitandu-le ca adresa prin care ii solicita sa ia act de convocarea Biroului Permanent si a sesiunii extraordinare reprezinta "un prim pas de incalcare a Constitutiei". Potrivit presedintelui Senatului, membrii Biroului Permanent, cu majoritate, pot solicita presedintelui Senatului sa fie de acord, dar nu sa ia act de convocarea Biroului Permanent sau a sesiunii extraordinare. Nicolae Vacaroiu a catalogat initiativa senatorilor Coalitiei guvernamentale drept o lipsa de politete, considerand ca a fost "somat" de catre colegii de la putere sa ia act de convocarea Biroului Permanent si a sesiunii extraordinare a Senatului. Presedintele Senatului a precizat ca a convocat totusi sedinta Biroului Permanent pentru ziua de miercuri, ora 10.00, asa cum au solicitat senatorii coalitiei. Vacaroiu a motivat convocarea Biroului Permanent prin faptul ca doreste sa se discute deschis despre problema regulamentului. In ceea ce priveste convocarea sesiunii extraodinare, Vacaroiu a aratat ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, sesiunea extraordinara este convocata de catre presedintele Senatului. Pe de alta parte, Vacaroiu a spus ca ii este greu sa creada ca Partidul Conservator si UDMR vor accepta schimbarea presedintelui Senatului prin incalcarea Constitutiei. "Oricum, este urat gestul. Eu nu-i acuz pe ceilalti colegi, pentru ca toata lucrarea aceasta este facuta de Berceanu", a mai spus Vacaroiu. (C.E.)
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
si asa vor ajunge Nastase si Vacaroiu "martiri"....   de johrad_11
Pai ar c-am fii timpul sa scapam si de ei   de Turism-Cultural
S-a pus cruce erei lor.   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoria Sectorului 2 acopera Mafia rusa (428 afisari)
 Conventia de la Geneva privind statutul refugiatilor adoptata in 1951 la Conferinta Natiunilor Unite (149 afisari)
 Sotul presupusei spioane, fost UDMR-ist (95 afisari)
 Ce inseamna sa fii refugiat? (53 afisari)
 Misterul de la Nazca, pe cale de a fi descifrat (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01054 sec.