Ziua Logo
  Nr. 3409 de miercuri, 24 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Integrarea in pericol
George DAMIAN 
O miscare inteleapta ar fi sa fie scos din priza ceasul de la Universitate, ala care numara zilele pana la integrare. Sau sa se produca, absolut intamplator si fara vreo intentie, ca la nocturna Rapid - Paris Saint Germain, o pana de curent care sa-l dea peste cap. Nu de alta, dar si-a cam pierdut rostul, sta degeaba in mijlocul targului.
Dinspre Uniunea Europeana avertismentele curg unul dupa altul. Ministrul de Interne bavarez, G�nther Beckstein, a apreciat ca "aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prematura". O declaratie deloc de neglijat in conditiile in care Beckstein este unul dintre principalii candidati la postul de ministru de Interne al Germaniei, in eventualitatea in care conservatorii castiga anticipatele din septembrie. Si chiar daca este facuta in conditiile campaniei electorale, declaratia de mai sus nu isi pierde calitatea de avertisment. Eurodeputatul german Rainer Wieland este mai ingaduitor: 2007 a cazut din calculele conservatorilor de la Bruxelles, insa 2008 ar fi data probabila a aderarii Romaniei. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, nu pierde nici o ocazie sa spuna ca daca Romania nu va fi pregatita pentru 2007 nu va ezita sa solicite amanarea aderarii. Comisarul european pentru concurenta, olandeza Neelie Kroes, estima in luna iunie in fata Parlamentului European ca Romania nu este pregatita in materie de concurenta pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Cartonasul galben a fost primit deja: in iunie Guvernul de la Bucuresti a primit o scrisoare de la Comisia Europeana in care erau semnalate intarzierile reformelor necesare pentru aderare. Punctele negre: contractele de achizitii publice, protectia proprietatii intelectuale, protectia mediului, concurenta, justitia si afacerile interne. Pentru oricare dintre ultimele trei probleme, Consiliul European nici macar nu mai are nevoie de unanimitate pentru a amana aderarea Romaniei. Cu doar doua treimi din voturile tarilor membre UE - adio 2007! Ne vedem in 2008 - daca o sa mai fie un 2008.
Comisarul Rehn a avertizat ca extinderea Uniunii Europene este influentata de esecul referendumurilor din Franta si Olanda asupra Constitutiei europene. Oficialul european a recunoscut ca nu a existat un plan B pentru a face fata unei astfel de evolutii. De aceea a propus un plan C, care are urmatoarele coordonate: consolidare, conditionalitate si comunicare. Consolidare - intarirea institutiilor europene, conditionalitate - urmarirea respectarilor angajamentelor luate de tarile candidate si comunicare - o mai buna raspandire a informatiilor despre Uniune. Cu alte cuvinte: cea mai mica intarziere poate fi fatala Romaniei.
La Bucuresti, ca de obicei, relaxare maxima. Avertismentele de la Comisia Europeana fac parte din plan, declaratiile politicienilor germani sunt provocate de campania electorala - una peste alta integrarea merge bine. Gafaie de bine ce merge.
Noroc cu inundatiile, am putut vedea la televizor si oameni, nu doar experti si analisti politici. I-am putut vedea pe cei 60% dintre romani care traiesc "in mediul rural" - cum se spune in rapoartele oficiale. De fapt, traiesc intr-un spatiu atemporal. Ara cate un pogon cu doi cai, cultiva vii (neconforme cu standardele Uniunii) cat sa aiba ce bea in timpul iernii, cresc un porc si zece gaini, umbla in gumari si imbraca niste ilice de lana lucrate de neveste. Romania profunda a aparut la televizor cu scena venita direct din Evul Mediu in care taranii din Vadu Rosca au organizat o potera ca sa-i prinda pe cei care le jefuiau casele parasite de furia apelor. Aceasta poveste exprima principalele lipsuri ale Romaniei fata de integrarea europeana: incapacitatea sau indolenta institutiilor in a lua masuri corecte si neincrederea oamenilor in aceste institutii.
Taranii privesc Uniunea Europeana ca pe o Uniune Sovietica in varianta soft. Majoritatea habar nu au ca vor trebui sa-si schimbe viile. Iar cei care afla zambesc cu neincredere si zic ceva de genul: "nu mi-au scos mie rusii via, ii pacalesc eu si pe astia!" Sute de mii de euro se duc in "programe de informare" care nu-si ating tinta. Taranii nu stiu ce inseamna Uniunea Europeana, iar cand ii vor simti efectele vor reactiona tot dupa cum le va dicta instinctul, vor face tot ce stiu ei. Diferentele risca sa ajunga pana la nivelul la care vor aparea bancuri de genul "Cine ti-a facut cresa bade? Comunistii! Si cine ti-a facut spital? Comunistii! Si cu cine votezi? Cu Iuliu Maniu!"
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
DA BA LIPSA DE CARACTER a unor conducatori pune in pericol integrarea in U.E.!!!!!!!!!   de serios-glumetul
Incoruptibilul BOGDAN DRAGHICI decapitat de ghilotina ministrului BLAGA !!   de jan dinu
ro va intra in ue...   de tete
bavaria libera..   de tete
Olgutzo vad ca iar ai probleme multe ! Vrei sa ti le rezolv eu ? ndc   de Olga Khan
Premiul Nobel   de neamtu tiganu
aiurea... ! NDP va castiga !   de ionion
Boeing 737 off topic   de neamtu tiganu
CDU vs SPD   de neamtu tiganu
CE este o institutie serioasa, nu?   de calif
Dormi Traiane, dormi in pace !   de S
noroc cu stoiber al tau..pt harbuzache   de tete
FIECARE CUM ISI ASTERNE ASA DOARME !   de serios-glumetul
nu romanii tb. sa se integreze, ei sunt deja crestini, europeni   de Oriana
blestemul smecheriilor pedeseriste ne va urmari inca multzi ani   de lucid
daca voi nu ma vreti , EU va vreu====spuse EuropeanUnion...   de johrad_11
CDU inca nu este constient ca va pierde alegerile in favoarea NDP si   de ionion
Europa nu-si poate permite sa nu accepte Romania/Bulgaria!   de GeorgeM
Ferice de Romania de a nu intra in sclavia Bruxelului !   de ionion
integrarea in UE   de cosor ion
Cum adica ? Integrarea Romaniei intr-o Europa dezintegrata ?   de ionion
Cine sa vrea de fapt integrarea?   de Mihaita
cineva din interiorul Romaniei nu doreste aderarea tarii noastre   de underinfluence
Europa va pierde mai mult decat Romania daca integrarea ei va fi intarziata.   de Michael Theil - Lazarescu
Intrarea.......................   de White House
Imposibil de integrat Romania   de Olga Khan
A r h i v a
  Oportunism desuet    3 comentarii
  Finante minime    2 comentarii
  Va continua revolutia lui Rumsfeld?    9 comentarii
  Sumnai Marita    1 comentariu
  Un conflict "de casta"    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Razboaiele de imagine ale Romaniei    2005-08-20
  Desertul ia foc    2005-08-16
  Paradoxuri euro-romanesti    2005-08-12
  Cine vrea, face anticipate    2005-08-10
  Viata sub teroare    2005-07-23
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoria Sectorului 2 acopera Mafia rusa (428 afisari)
 Conventia de la Geneva privind statutul refugiatilor adoptata in 1951 la Conferinta Natiunilor Unite (149 afisari)
 Sotul presupusei spioane, fost UDMR-ist (95 afisari)
 Ce inseamna sa fii refugiat? (53 afisari)
 Misterul de la Nazca, pe cale de a fi descifrat (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32445 sec.