Ziua Logo
  Nr. 3408 de marti, 23 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Victimele apelor
-- Inundatiile de august au omorat 18 oameni * Apele au inundat 11.205 gospodarii, au distrus complet 342 case si au avariat alte 2751 * 47.000 ha de teren agricol au fost afectate
Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca inundatiile de saptamana trecuta au facut 18 victime, care au murit luate de ape sau lovite de trasnet. Potrivit ultimului bilant, 1391 de persoane din cele 547 de localitati inundate in ultimele zile au fost cazate in spatii amenajate de primarii sau au fost indrumate sa mearga la rude, dupa ce apele au distrus complet 342 de case si au avariat structurile altor 2.751. In plus, apele au inundat 11.205 gospodarii, avariind 9030 de anexe, peste 10.000 de fantani au fost colmatate, iar 1542 de poduri au fost avariate, urmand a fi exploatate la o capacitate mai mica. Peste 47.000 ha de teren agricol, peste 5000 ha de pasuni si peste 76 de paduri erau inca acoperite de ape, ieri, mai comunica MAI. Apele revarsate au avariat si 24 km de drumuri nationale, 344 km de drumuri judetene si 1.242 km de drumuri comunale. Alte 199 de cladiri administrative au fost afectate, in aceeasi perioada, de ploi sau de vijelii.
Un copil in varsta de un an si noua luni din comuna suceveana Marginea, care se juca nesupravegheat pe puntea ce traverseaza paraul Havris, al carui debit era in crestere, a cazut in apa si s-a inecat, a declarat subprefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, informeaza Mediafax. Cadavrul copilului a fost gasit la o distanta de 3 km in aval, in paraul Sucevita, pe raza comunei Volovat. Totodata, Alexandru Baisanu a spus ca nu au fost gasiti inca cei doi suceveni, sot si sotie, din Cajvana, care sunt dati disparuti de vineri seara, ei cazand in apa raului Suceava dupa ce puntea pe care o traversau s-a rupt.
Doi frati gemeni sunt dati disparuti dupa ce au fost luati de apele involburate ale raului Mures, in zona localitatii Turdas, la 15 kilometri de Orastie, informeaza Rompres. Victimele se aflau duminica seara pe un pod plutitor (denumit de localnici brodina) care era angrenat in traversarea raului cu ajutorul unui cablu. La un moment dat, cablul a cedat, iar podul, pe care se mai aflau inca doua persoane, a intrat in deriva, s-a inclinat si i-a aruncat in apa pe cei patru ocupanti. Doi dintre ei au reusit sa se salveze, dupa ce au inotat pana la mal, insa fratii gemeni Costel si Dorel Diaconescu, de 30 de ani, au fost luati de curentul puternic al Muresului. Pompierii militari au inceput, de duminica seara, sa ii caute pe cei doi tineri.
Pagube in ograzi
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a contabilizat 69 de localitati din 14 judete unde s-au inregistrat animale si pasari moarte din cauza inundatiilor. Au murit 15.986 pasari, 52 porci, 42 de purcei, 11 bovine adulte, 3 vitei, 5 cai, 8 familii de albine, 14 oi, 2 capre si o tona puiet de pastrav, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. Au fost declarate disparute 6203 pasari, 8 porci si 220 de oi. Cele mai afectate judete sunt Teleorman, Dolj, Olt, Caras-Severin, Mures si Botosani. Potrivit comunicatului, in nici unul dintre judetele afectate nu au fost semnalate boli infecto-contagioase sau intoxicatii la animale si nici toxiinfectii alimentare in randul populatiei.
Conform datelor centralizate la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Teleorman, inundatiile au provocat in aceasta zona imense pagube materiale, peste 400 de case fiind distruse in intregime, iar alte 1770 fiind grav avariate.
Avertizare meteo
Centrul Operativ pentru Situatii de urgenta a transmis, ieri, o avertizare meteorologica prefecturilor din 22 de judete ale tarii, potrivit careia, pana in 24 august, vor cadea ploi insemnate cantitativ, care ar putea avea si caracter torential, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Avertizarea a fost transmisa prefecturilor din Alba, Arges, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Covasna, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman si Valcea. Vor fi afectate zonele din sudul si centrul tarii, precum si cele de deal si de munte. Avertizarea prevede ca, incepand de luni seara si pana miercuri la pranz vor fi ploi abundente in centrul si sudul tarii, iar cantitatile de apa cazute in 24 de ore in Oltenia, Muntenia si Transilvania, precum si in zonele deluroase si de munte vor depasi local 30-40 l/mp si izolat chiar 60-70 l/mp.
Hidrologii atentioneaza asupra posibilelor scurgeri de pe versanti, in judetele Alba, Arges, Brasov, Buzau, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Covasna, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman si Valcea, potrivit unui comunicat de presa al MMGA. Atentionarea este valabila pentru intervalul 22 august, ora 21,00-24 august, ora 20,00, si atrage atentia asupra posibilitatii producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri mici, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite pe rauri. Fenomenele se vor manifesta cu precadere pe raurile Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Mures si Somes, unde cotele de inundatie si pericol ar putea fi depasite. Cotele apelor Dunarii sunt in crestere, la Tulcea, in trei localitati depasindu-se deja cotele de atentie, ca urmare a viiturilor de pe Siret si Prut. Conform informatiilor furnizate de Serviciul de Gospodarire a Apelor, la Isaccea, Balteni si Crisan, Dunarea a atins deja cotele de atentie, insa nu se inregistreaza pagube. Astfel, la Isaccea, nivelul Dunarii era, ieri, de 380 cm, cu 60 cm peste cota de atentie, specialistii SGA asteptandu-se la o crestere in urmatoarele zile cu inca 20 cm. La Crisan si Balteni, nivelul apelor Dunarii a depasit doar cu 5 cm cota de atentie. Nivelul Dunarii, la Tulcea, era, ieri, cu 5 cm mai mare decat cel inregistrat duminica, pentru urmatoarele zile fiind asteptata insa o crestere de 25 de centimetri.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Natura impotriva noastra?   de Centrul Social
A r h i v a
  A inceput bacalaureatul de toamna    
  Padurarii la Bucuresti    1 comentariu
  Familii fara adapost, ajutate    
  54.000 de tone de gunoi evacuate    
  Veteranii de 23 August    2 comentarii
  Ghiseu Virtual    1 comentariu
  70 de demolari    
  Ontanu rade bazarul Obor    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Paradisul scutirilor medicale (2164 afisari)
 Falsificatorii (1256 afisari)
 Sultanul din Brunei si-a mai luat o nevasta (151 afisari)
 Un 23 august ca oricare altul... (116 afisari)
 Francois Villon tradus de Romulus Vulpescu (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01296 sec.