Ziua Logo
  Nr. 3405 de vineri, 19 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Cristi Puiu la New York
"Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, se numara printre filmele selectionate pentru editia din acest an a Festivalului de la New York, ce se va deschide pe 23 septembrie cu un lung-metraj regizat de George Clooney, relateaza "The Hollywood Reporter" in editia sa electronica. Cea de-a 43-a editie a festivalului va reflecta "reafirmarea cinematografiei est-europene", a declarat, miercuri, Richard Pena, presedintele juriului de selectie, la anuntarea programului. Exemple in acest sens sunt "Moartea domnului Lazarescu", "I Am" (Polonia) si "Something Like Happiness" (Cehia). Festivalul de la New York va mai include si alte titluri castigatoare la Cannes, precum "L'enfant", in regia fratilor Dardenne (Palme d'Or), si "Cache" de Michael Haneke (premiul pentru regie). Alte filme de autor din program sunt "Gabrielle" - Patrice Chereau, "Manderlay" - Lars von Trier si "Sympathy for Lady Vengeance" - Park Chan-Wook. Juriul de selectie, care a avut in vedere circa 1700 de filme, a fost prezidat de Pena si i-a avut ca membri pe criticii Kent Jones, Phillip Lopate, John Powers si Lisa Schwarzbaum. Festivalul va dura pana pe 9 octombrie. Cele mai multe proiectii vor avea loc la Lincoln Center. (Mediafax)
Festival muzical la Brasov
Astazi se incheie editia a 3-a a Festivalului "Cetatea muzicala a Brasovului", organizat de Consiliul Judetean Brasov si Centrul Cultural "Reduta" (13-19 august). Printre participanti s-au aflat soprana Ioana Bentoiu, baritonul Stefan Ignat, pianistii Ilinca Dumitrescu si Ian Hobson (Marea Britanie), violonistii Serban Lupu (participant constant la festival) si Gabriel Bala, violoncelistul Parry Karp (SUA), contrabasistul Catalin Rotaru. (D.C.)
Sculptura la Caransebes
La Caransebes e in plina desfasurare editia a 3-a a Taberei internationale de sculptura initiate de Bata Marianov, artist originar de prin partile locului, stabilit de multi ani in Germania. De asta data, participanti, care vor lucra in lemn de stejar, sunt sculptorii Dinu Campeanu, Ioan Deac Bistriteanu, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Mihai Rusu si, fireste, Bata Marianov. Tabara s-a deschis pe 15 august si va dura o luna. Pe 16 septembrie, in parcul "Teius" din Caransebes, unde sunt amplasate si celelalte zece lucrari realizate in editiile anterioare ale taberei, va avea loc vernisarea lucrarilor. Pentru organizarea editiei din acest an a taberei, Consiliul Local Caransebes a alocat suma de 10.000 de euro. (C.I.I., sursa: Rompres)
Cursuri de perfectionare
Ieri, vineri 18 august, s-a deschis editia a XIV-a a Cursurilor de perfectionare organizate la Sinaia de Institutul Cultural Roman (ICR) pentru cadrele didactice care predau in limba romana in tarile vecine. In acest an participa aproximativ 60 de cadre didactice - invatatori, profesori de gimnaziu si de liceu - care predau in limba romana in scoli din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia si Muntenegru, Ucraina, Ungaria. Cursurile, care vor dura pana pe 28 august, sunt sustinute de profesori membri ai Asociatiei Nationale a Profesorilor de Limba si Literatura Romana "Ioana Em. Petrescu" din Cluj-Napoca. Alaturi de cursurile propriu-zise, participantii vor avea prilejul sa discute despre traditiile si problemele specifice comunitatilor romanesti din afara granitelor. Un subiect aparte il vor constitui manualele de limba si literatura romana utilizate in scolile din tarile vecine. Programul va mai include seri de film romanesc si o vizita documentara la Castelul Peles. (D.C., sursa: Mediafax)
 Afisari: 691  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  TVR isi schimba si fata, si moravurile    
  Riri Sylvia Manor: "Este greu de descris frumusetea limbii ebraice in poezie"    2 comentarii
  Admitere la UNATC    
  Simon Vouet (1590-1649)    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (691 afisari)
 Riri Sylvia Manor: "Este greu de descris frumusetea limbii ebraice in poezie" (369 afisari)
 S-a stins din viata primul sot al lui Marilyn Monroe (237 afisari)
 Zvarcoliri ruso-ucrainene pentru Insula Serpilor (205 afisari)
 Admitere la UNATC (160 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.