Ziua Logo
  Nr. 3404 de joi, 18 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Plangerea lui Viorel Burzo admisa de CEDO
-- Fostul judecator a fost condamnat la patru ani de inchisoare in baza unui rechizitoriu intocmit de actualul sef al PNA * Magistratii CEDO urmeaza sa se pronunte asupra incalcarii mai multor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului
foto: Mediafax
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plangerea fostului judecator Viorel Burzo, care a fost condamnat la patru ani de inchisoare de Curtea Suprema, in baza unui rechizitoriu intocmit de procurorul Daniel Morar, actualul sef al PNA. Sotia fostului judecator, avocatul Mihaela Burzo, a declarat ca magistratii de la CEDO au acceptat plangerea, acestia urmand sa se pronunte, dupa evaluarea probelor la dosar, cu privire la incalcarea articolelor 3, 5, 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Potrivit Conventiei, articolul 3 se refera la interzicerea torturii, a tratamentelor inumane ori degradante, articolul 5 garanteaza dreptul la libertate si siguranta, articolul 6 statueaza dreptul la un proces echitabil si aplicarea prezumtiei de nevinovatie, iar articolul 8 face referire la respectarea vietii private si de familie.
Doua plangeri
Mihaela Burzo sustine ca sotul ei nu s-a bucurat de nici unul dintre aceste drepturi garantate de Conventia la care Romania este parte, toate incalcarile tinand direct de activitatea procurorului care a instrumentat dosarul. Ea a declarat, citata de Rompres, ca imediat dupa arestare, magistratul a facut diabet si a fost internat in spitalul penitenciar Jilava, de unde, fara aprobarea medicilor, a fost scos de procurorul Daniel Morar si adus la Cluj pentru audieri. Mihaela Burzo a afirmat ca se mai gandeste, impreuna cu sotul sau, daca sa ceara statului roman daune morale si materiale de un milion de euro sau "doar un euro, care sa reprezinte pretul rusinii". "Cred ca vom alege in cele din urma doar ca Romania sa fie condamnata de CEDO pentru incalcarea drepturilor omului", a adaugat avocatul, amintind de faptul ca a mai depus si o a doua plangere la Curtea Europeana impotriva solutiei de condamnare a sotului sau la patru ani de inchisoare de catre Curtea Suprema. (B.C.G.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
INCOMPETENTII INVADEAZA PRESA ROMANA   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  Criminalul din Mangalia prins pe "Henri Coanda"    
  Politisti cercetati de Parchet    
  Blaga critica intreruperile de pedeapsa    
  Dosarul RAFO la tribunal    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Jacques-Louis David (1748-1825) (117 afisari)
 Plangerea lui Viorel Burzo admisa de CEDO (48 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 Asasinat in Biserica Reconcilierii (38 afisari)
 "Puterea este o molie pe care tot dai s-o prinzi" (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00733 sec.