Ziua Logo
  Nr. 3404 de joi, 18 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
ZIUA foto
Somaj voluntar
Conducerea combinatului Sidex Galati a anuntat ca cel putin 1000 de salariati si-au depus dosarele in vederea disponibilizarii, transmite BBC, citat de Rompres. La Sidex exista un program care prevede ca cine pleaca de bunavoie din uzina primeste compensatii banesti. Este o metoda prin care conducerea indiana de la Mittal Steel a reusit sa dea afara circa 10.000 de muncitori in ultimii ani. Actualul program se va termina pe 20 august. Pentru fiecare plecare voita conducerea va acorda o suma fixa cuprinsa intre 12.000 si 16.000 de lei noi, in raport cu vechimea in munca. Banii vor fi virati in termen de cel mult zece zile de la incetarea raporturilor de munca. Persoanele inscrise pe lista vor mai primi, de asemenea, in functie de vechime, timp de 6, 9 sau 12 luni, cuantumul ultimului salariu brut individual obtinut in luna anterioara plecarii, din care se vor scadea contributiile la bugetul statului. Salariatii care au o vechime de pana la trei ani in combinat si doresc sa plece de pe platforma nu vor primi nici o recompensa baneasca. Aceasta runda de plecari voluntare este a treia de la instalarea patronatului anglo-indian dupa cele din 2002 si 2004. Combinatul de la Galati avea in 2002 un numar de 27.000 de angajati, iar anul acesta mai lucreaza la Mittal Steel 17.500 de persoane. Conducerea vrea ca pana in 2008 sa ramana cu 12.000 de angajati si estima ca la runda de concedieri la cerere care s-a incheiat ieri vor parasi platforma siderurgica 1800 de persoane. (M.C.B.)
Cernavoda in revizie
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda va fi oprita pentru o perioada de 24 de zile, incepand de maine, pentru revizia anuala planificata conform procedurilor de exploatare, informeaza un comunicat al companiei Nuclearelectrica. Pe durata reviziei vor fi facute inspectii, activitati de mentenanta si lucrari care aduc o mai mare siguranta in exploatare, maresc fiabilitatea unor componente critice si imbunatatesc activitatea de operare a unor echipamente si sisteme, se mai arata in comunicat. Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, singura in functiune din cele cinci prevazute in proiectul initial, asigura circa 10% din productia anuala de electricitate al Romaniei. (G.M.)
Statul a platit primele RBL
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a virat in conturile clientilor sai care au incheiat contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ in 2004 prima de stat aferenta economiilor facute de acestia anul trecut. Potrivit unui comunicat al bancii, prima de stat - calculata ca procent din suma totala economisita de un client intr-un an calendaristic - este acordata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pentru anul 2004, prima acordata de stat a fost de 30% din suma economisita, dar nu mai mult de un salariu mediu brut pe economie la sfarsitul anului. Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima banca din sistemul bancar romanesc, care ofera un produs de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Produsul este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Anul trecut - in primele sapte luni de functionare - banca a incheiat 32.467 de contracte de economisire-creditare cu o suma totala contractata de peste 155 de milioane de euro. (A.M.V.)
Lafarge taxata
Lafarge Romcim a achitat amenda in valoare de 37,7 milioane de lei noi aplicata de Consiliul Concurentei pentru constituirea, impreuna cu Holcim si Carpatcement, a unui cartel pe piata cimentului. "Finalizarea de o asemenea maniera a investigatiei (...) trebuie sa reprezinte un mesaj clar pentru toti operatorii economici din Romania in legatura cu obligatia lor de a respecta Legea concurentei", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. La finele lunii mai, institutia a finalizat investigatia de pe piata cimentului initiata in 2001 si a sanctionat principalii producatori de ciment - Carpatcement, Lafarge si Holcim - cu amenzi, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna. Toate cele trei companii au reactionat, afirmand ca nu sunt de acord cu aceasta decizie. Holcim a platit amenda in luna iunie, iar Carpatcement, o luna mai tarziu. (A.G.C.)
Romexterra la Targoviste
Romexterra Bank a inaugurat recent sucursala din Targoviste, ridicand la 35 numarul de unitati din reteaua bancii. Potrivit unui comunicat de presa, noua sucursala este in prezent operationala si are in dotare un POS si un ATM. Romexterra Bank este membra VISA si MasterCard si ocupa locul sapte in topul bancilor in ceea ce priveste numarul de carduri emise pana in prezent. Romexterra a inregistrat un profit brut pe primul semestru al acestui an in crestere cu 114% fata de aceeasi perioada a anului, activele bancii ajungand la 196,7 milioane de euro, in crestere cu 59,20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Banca a lansat recent un nou credit de vacanta acordat in lei, cu un volum maxim de 2500 de euro (echivalent lei), cu scadenta de cel mult doi ani si dobanda variabila. Pana la sfarsitul acestui an, Romexterra Bank va deschide inca cinci sucursale. (A.M.V.)
A r h i v a
  Statul pagubas    
  Alimentare inchise    2 comentarii
  Animal cip    
  Spor contra spaga    
  Exporturile cresc, exportatorii se plang    
  Avere din petrol, ingradita de birocratie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jacques-Louis David (1748-1825) (117 afisari)
 Plangerea lui Viorel Burzo admisa de CEDO (48 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 Asasinat in Biserica Reconcilierii (38 afisari)
 "Puterea este o molie pe care tot dai s-o prinzi" (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01094 sec.