Ziua Logo
  Nr. 3404 de joi, 18 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Leonard Cohen, ruinat de fostii asociati
Cantaretul si compozitorul canadian Leonard Cohen, aproape ruinat de fostii sai asociati in afaceri, a initiat o procedura impotriva acestora in justitia americana, pentru a solicita despagubiri.
In varsta de 70 de ani, Cohen a depus o plangere civila la inceputul acestei saptamani la un tribunal din Los Angeles impotriva lui Kelley Lynch, care i-a fost contabila timp de 17 ani, acuzand-o ca i-a golit conturile bancare in care depusese venituri din drepturile de autor, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Potrivit textului plangerii - un document de 35 de pagini, Lynch, care primea un comision de 15% din veniturile cantaretului, nu a fost incantata cand acestea s-au diminuat considerabil din cauza retragerii lui Cohen intr-o comunitate zen din munti, la nord de Los Angeles, intre 1994 si 1999. Ea si-ar fi luat sume din ce in ce mai mari din capitalul cantaretului, apoi a efectuat o inginerie financiara complexa, cu ajutorul unui avocat specializat in chestiuni fiscale, Richard Westin, pentru a-si ascunde faptele. Westin este si el vizat de plangerea lui Cohen.
Cantaretul nu si-a dat seama de ceea ce s-a intamplat decat in octombrie 2004. El a marturisit saptamanalului canadian Maclean's ca economiile sale au scazut de la cinci milioane la mai putin de 150.000 de dolari. Cohen il acuza, de asemenea, pe Neal Greenberg, consilierul sau financiar, ca nu a impiedicat retragerile de fonduri operate de contabila si nu l-a anuntat de ceea ce se intampla. Cu toate acestea, Greenberg nu este vizat de plangerea depusa de cantaret la Los Angeles. Cohen cere restituirea sumelor furate si despagubiri de peste 21 de milioane de dolari.
Pentru a complica si mai mult lucrurile, cantaretul face la randul sau obiectul unei plangeri depuse de Greenberg, care il acuza de calomnie si tentativa de extorcare. Consilierul financiar afirma ca in eforturile sale de a recupera macar o parte din banii disparuti, Cohen si avocatul sau l-au amenintat ca ii vor distruge reputatia companiei, Agile Group, facand publice acuzatiile de proasta gestiune.
"Nu vreau sa fac rau nimanui, nu-mi sta in fire sa ma cert cu oamenii in felul acesta", a spus Cohen, care isi imparte timpul intre Montreal si Los Angeles. Leonard Cohen, poet si autor apreciat al unor melodii precum "So long, Marianne", "Suzanne", "I'm Your Man", a devenit calugar budist in 1996.
O viata complexa
Poet, romancier, compozitor si solist, Leonard Cohen poate fi considerat, fara teama de a gresi, una dintre cele mai complexe personalitati ale generatiei sale. Nascut la 21 septembrie 1934, la Montreal, Cohen este celebru in primul rand pentru muzica sa, cantecele sale extrem de sensibile iesind adesea din tiparele conventionale mai ales datorita complexitatii versurilor. Creatiile lui Cohen au explorat adesea subiecte precum religia, izolarea si complexitatea relatiilor interpersonale. Initial, cantecele sale erau inspirate de muzica folk, dar, incepand din anii '70, creatia sa a fost puternic influentata de muzica populara (din diferite zone ale globului) si de cea de cabaret. Cu timpul, compozitiile lui Cohen au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru alti cantautori. El este deosebit de popular in Canada natala, motiv pentru care a fost introdus in Canadian Music Hall of Fame, iar munca sa a fost recompensata cu Ordinul Canadei, cea mai inalta distinctie civila.
Desi muzica i-a pus in umbra prima si cea mai draga dintre preocupari, poezia, Cohen a continuat sa scrie versuri pe care le-a si publicat sporadic. Primul sau volum de versuri, "Let Us Compare Mythologies", a vazut lumina tiparului in 1956, dar recunoasterea talentului sau s-a produs abia in 1961, odata cu publicarea volumului "The Spice Box of Earth". Dupa ce s-a instalat in insula greceasca Hydra, Cohen a mai publicat "Flowers for Hitler" (1964) si romanele "The Favorite Game" (1963) si "Beautiful Losers" (1966). Cohen nu s-a casatorit niciodata. In anii '60 a avut o legatura amoroasa cu Marianne Ihlen, cu care a trait in insula Hydra. Cantectul "So Long, Marianne" ii este dedicat ei. Are doi copii cu artista Suzanne Elrod. Fiul, Adam, s-a nascut in 1972, iar fiica, Lorca, botezata dupa numele poetului spaniol Federico Garc�a Lorca, s-a nascut in 1974. Contrar zvonurilor potrivit carora "Suzanne", unul dintre cele mai cunoscute cantece ale sale, s-ar referi la Elrod, acesta face aluzie la Suzanne Vaillancourt, sotia unui prieten. In anii '90, Cohen a fost implicat intr-o relatie amoroasa cu actrita Rebecca De Mornay, relatie care, conform unor pareri, s-a transformat la un moment dat intr-o logodna.
Camelia CIOBANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Saracii artistii astia... traiesc greu dom'le.. nu ca noi... Ciudat insa ca nu s-a gadilat mai devreme...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Bun bancul   de Dan Bostan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Jacques-Louis David (1748-1825) (117 afisari)
 Plangerea lui Viorel Burzo admisa de CEDO (48 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 Asasinat in Biserica Reconcilierii (38 afisari)
 "Puterea este o molie pe care tot dai s-o prinzi" (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.