Ziua Logo
  Nr. 3404 de joi, 18 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Recomandari tv
"Tinerete furata" la Antena 1
De la ora 20:00, la TVR 1, puteti viziona drama de razboi "Cararile gloriei" (SUA, 1958). Aceasta pelicula, inspirata de un roman al lui Humphrey Cobb, pune in evidenta absurditatea razboaielor. Capitanul Dax (Kirk Douglas) este comandantul unui regiment francez din Primul Razboi Mondial. Aflati in transee, in mijlocul luptelor cu artileria germana, soldatii lui Dax sunt trimisi intr-o misiune sinucigasa. Capitanul asista neputincios la macelarirea oamenilor sai, apoi este revoltat cand superiorii lui condamna la moarte trei soldati pentru lasitate.
Tot o drama, "Barbatul din boxa de sticla" (SUA, 1975), puteti urmari si la TVR Cultural, de la orele 22.00. Adaptarea piesei cu acelasi titlu a lui Robert Shaw, inspirata la randul sau de destinul lui Otto Adolf Eichman, fost comandant al unui lagar de concentrare nazist. Arthur Goldman (Maximilian Schell), prosper om de afaceri new-yorkez, e rapit de un grup de agenti israelieni, transportat in Israel si judecat, pentru vina de a fi fost criminal de razboi nazist, care se ascunsese ani la rand sub o identitate de imprumut. Filmul a obtinut o nominalizare la premiile Oscar 1976 la sectiunea cel mai bun actor in rol principal.
In "Prieten si dusman" (Pro Cinema, ora 22), Brad Pitt face unul dintre cele mai bune roluri ale sale. Belfast. Un tanar sta in cadrul unei ferestre tinand o mitraliera in mana, in timp ce mamele alearga sa-si adune copiii de pe strada. Tanarul nu ezita sa ucida soldatii pe care-i are in bataia pustii. Crescut in realitatea cumplita a mortii si a urii, el crede ca, pentru a pune capat acestei nebunii, sunt justificate pana si cele mai violente mijloace. New York. Un politist de origine irlandeza scoate, la randul sau, pistolul, sperand ca nu va trebui sa-l impuste pe tanarul hot care se opune arestarii. Si orasul sau are o rata mare de violenta, dar el a ales sa fie un adevarat aparator al linistii. Doua tari, doi barbati, doua moduri opuse de a indeplini o misiune. Destinele lor vor veni in contact si metodele lor de a gasi pacea si dreptatea se vor ciocni violent, culminand cu o lupta necrutatoare. Povestea a doi oameni buni, doi barbati, care sfarsesc intr-un conflict teribil. Regia este semnata de Alan J. Pakula.
Unul dintre cele mai bune filme ale acestei seri este "Tinerete furata" (Girl, Interrupted), programat de Antena 1 la ora 00.00. Spre sfarsitul anilor '60, o lume era pe cale sa se sfarseasca si o alta sa inceapa. Cei prinsi la mijloc, cei derutati, erau repede catalogati drept bolnavi psihic. Suntem in 1967, iar Susana Kaysen (Winona Ryder) e o pustoaica de 17 ani, la fel de nesigura si pierduta ca mai toti adolescentii americani. Dupa o tentativa de sinucidere nereusita, parintii ei o trimit la psiholog care se grabeste sa dea un nume comportamentului sau "Personalitate labila" si s-o trimita intr-o clinica de psihiatrie. Acolo, descopera ca nu e singura expulzata din lumea "normalilor" si se imprieteneste cu Lisa (Angelina Jolie) Daisy, Georgiana, Polly, un grup de neadaptate care, nu numai ca-i fura sufletul, o ajuta sa se regaseasca, inainte de a innebuni de tot. "Girl, Interrupted" a fost inspirat de cartea autobiografica a scriitoarei Susana Kaysen, care isi descrie experientele traite in cei doi ani de rezidenta fortata in McLean Psyhiatric Hospital.
A r h i v a
  "Ar trebui sa fim 52 de milioane"    3 comentarii
  Romania va avea patru concurenti la Cerb    1 comentariu
  Un nou virus informatic face ravagii in SUA    
  Madonna si-a rupt trei coaste, o mana si o clavicula    5 comentarii
  Vaduva lui Martin Luther King a fost spitalizata    
  Ploua in toata tara    
 Top afisari / comentarii 
 Jacques-Louis David (1748-1825) (117 afisari)
 Plangerea lui Viorel Burzo admisa de CEDO (48 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 Asasinat in Biserica Reconcilierii (38 afisari)
 "Puterea este o molie pe care tot dai s-o prinzi" (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.