Ziua Logo
  Nr. 3399 de vineri, 12 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basescu, despre anticipate, altfel
Daniel UNCU 
Daniel UNCU
Care guvern al Aliantei DA? Dupa discursul de ieri al lui Traian Basescu, a reiesit cat se poate de clar ca - cel putin din punctul de vedere al Presedintiei - actualul Executiv pare la fel de imbibat de interese oculte ca si Guvernul Nastase. Chestiuni fierbinti: politica energetica, politica in domeniul asigurarii medicamentelor catre populatie, politica vamala, aparitii ciudate ale cancelarului primului-ministru pe acte normative pe care acesta nu avea, in mod normal, cum sa apara... De fapt, Traian Basescu a transmis populatiei un mesaj clar in directia necesitatii unei delimitari a Palatului Cotroceni fata de activitatea Cabinetului condus de premierul Tariceanu. Cu alte cuvinte, presedintele este dezamagit!
Nu stiu daca aceasta dezamagire este una autentica sau una conjuncturala, capabila sa reintroduca Romania pe orbita unui anumit tip de prezidentialism care nu este prevazut de Constitutie sau pur si simplu presedintele a sesizat ca lupta impotriva infrastructurii PSD da grave rateuri. Sincer, nu stiu. Si, nici nu cred ca este relevant, aici. Relevant mi se pare doar faptul ca dl. Basescu pare sa vrea ca Alianta DA - fie proiectia ei parlamentara, fie cea guvernamentala - sa isi respecte angajamentele si sa umple orizontul de asteptare al cetateanului cu o reala consistenta guvernamentala si politica! Presedintele Basescu mi s-a parut destul de iritat de lentorile echipei guvernamentale chiar daca nu a uitat sa reitereze scrijinul fata de Guvern, in anumite conditii...
Pe acest palier de analiza, presedintele pare sa fi facut, implicit, referire si la atentionarile cancelarului Schr�der cu privire la posibilitatea ca Romania sa nu fie primita in UE in 2007, prin insasi criticile la adresa exercitiului guvernamental. Tot discursul de ieri nu cred ca a facut altceva decat sa il plaseze pe presedintele Romaniei pe pozitia arbitrului care isi aroga dreptul de a analiza la rece si a readuce Alianta pe drumul principiilor de lucru promise. Ca si conditii ale sustinerii prezidentiale (?) fata de activitatea echipei de la Palatul Victoria, seful statului a reiterat - obsedant, aproape - necesitatea respectarii promisiunilor electorale. In acest mod, Basescu a punctat, fara doar si poate, si la capitolul imagine!
Ceea ce este, insa, intr-adevar grav este ca probleme care ar fi trebuit rezolvate in spiritul si litera legii de catre Executiv au ajuns chestiuni de studiu ale Presedintiei! Nu numai ca au fost studiate, dar presedintele a tinut sa organizeze si o conferinta de presa in care sa ne dezvaluie, pe baza studiului, ca domnul Tariceanu e putintel depasit de situatie; ca, intr-adevar, in ciuda declaratiilor primului-ministru, Executivul este infiltrat de tot felul de indivizi care sustin tot felul de interese nu tocmai in folosul general al cetatenilor. O replica dura la adresa lui Tariceanu!
Dar, ma intreb, daca presedintele este in mod sincer afectat de prizonieratul Cabinetului Tariceanu in interiorul hatisului de interese ale mediului de afaceri dominat de relatiile, cumetriile si potlogariile PSD, atunci de ce nu cere, eventual, demiterea primului-ministru? Sau asta a si facut, dar nu am inteles noi talcul conferintei de presa de ieri? Caci, pe buna dreptate, daca s-a ajuns pana acolo incat grupurile economice sa decida, din exteriorul Executivului, cine sa fie persoanele convenabile care sa semneze un act normativ emis de Executiv, inseamna ca acest guvern nu este nicidecum Guvernul Aliantei DA. Este, parca ar vrea sa ne spuna dl Basescu, "guvernul cui plateste mai bine". Pardon!
Una peste alta, iesirea la rampa a lui Traian Basescu nu cred ca face altceva decat sa ne apropie si mai mult de demisia actualului Cabinet. Si, urmand logica demersului prezidential, despre care am scris in urma cu doua saptamani, devine posibila readucerea in prim plan a alegerilor anticipate.
Trebuie sa ii recunosc presedintelui o certa vocatie a tenacitatii.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pana una-alta, Basescu e singurul...   de Tzepelica
Care anticipate , ce anticipate ?   de ionion
Da dle Uncu, dar vezi ca Tariceanu   de Observator
Raul !   de mds
A r h i v a
  Barfa si para    15 comentarii
  Paradoxuri euro-romanesti    14 comentarii
  Urmatorii pasi ai Europei    6 comentarii
  Lege antiterorista sau antidemocratica?    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Democratia si tentatia autoritarismului    2005-08-05
  Anticipatele - povestea unei sanse ratate (II)    2005-07-29
  Anticipatele - povestea    2005-07-22
  Romania din umbra Romaniei    2005-07-15
  Exercitii de sinceritate    2005-07-09
 Top afisari / comentarii 
 Dan Mircea Cipariu: "Spatiul literar romanesc de astazi se tribalizeaza si se talibanizeaza..." (247 afisari)
 Guvernul a aprobat lista universitatilor acreditate (125 afisari)
 Unii isi iau masini, eu visez sa-mi iau un coleopter sa pozez monumente (39 afisari)
 André Derain (1880-1954) (39 afisari)
 A murit "Miss Ellie" (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30802 sec.