Ziua Logo
  Nr. 3395 de luni, 8 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Patru avertizari meteo intr-o singura zi
-- Prefecturile din 27 de judete au fost instiintate ca vor urma ploi abundente * Ruperea de nori de vineri seara a inundat multe din orasele Romaniei, inculsiv Capitala, apa ajungand pana si in subsolurile Sfantului Sinod, ale Casei Presei si ale Academiei de Politie
Foto: Mediafax
Pentru a patru oara in decurs de 24 de ore, autoritatile de Mediu au lansat o avertizare, ieri dupa-amiaza. Prefecturile din 27 de judete au fost instiintate ca vor urma ploi abundente, insotite de vant puternic, tunete, fulgere si chiar grindina. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a avertizat autoritatile din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita Nasaud, Bihor, Brasov, Buzau, Covasna, Cluj, Caras Severin, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Salaj, Satu Mare, Timis, Valcea si Vrancea. Pana si presedintele Basescu trebuie sa fie de acord ca, cel putin, jumatate de tara este calamitata.
Meteorologii prognozeaza ca, din noaptea de duminica spre luni, timp de 24 de ore, Banatul, Crisana, Maramuresul, Transilvania si toate zonele de deal si de munte ar putea fi lovite de averse insotite de descarcari electrice si de intensificari ale vantului. Cantitatile de apa vor depasi local 20 de litri/ metru patrat si izolat chiar 40 de litri/metru patrat si vor fi si conditii de grindina.
Printr-o adresa precedenta, prefecturile din 13 judete din vestul si centrul tarii - Alba, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Caras Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Satu Mare, Salaj, Sibiu si Timis - au fost avertizate, duminica la pranz, cu privire la riscul producerii unor inundatii in urmatoarele doua zile. Avertismentul priveste posibilitatile de crestere a debitelor si depasire a cotelor de atentie, inundatie si chiar de pericol in bazinele raurilor Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Cerna, Nera si Olt, avand in vedere instabilitatea meteorologica din urmatoarele doua zile.
Peste 114 litri/mp
Cateva localitati din judetele Dambovita si Arges au fost inundate din cauza precipitatiilor cazute vineri, alte cateva judete din nordul si vestul tarii fiind in pericol de inundatie, din cauza cresterii debitelor raurilor.
Conform prognozei meteo, debitele raurilor sunt in crestere. Cursurile mai multor rauri din judetele Dambovita, Arges, Brasov si Cluj au depasit, in unele zone, cotele de pericol si cele de inundatie. Potrivit Agentiei Nationale de Hidrologie (ANH), debitele vor fi in crestere din cauza efectului combinat al precipitatiilor in curs, dar si a celor prevazute. De asemenea, ANH a informat ca sunt posibile depasiri ale cotelor de atentie si inundatie din zonele de deal si munte, din cauza averselor prognozate. Debitul Dunarii era in scadere, la intrarea in tara, insa in crestere in aval de Portile de Fier. Potrivit Ministerului Mediului, in judetul Galati (comuna Umbrarasti), se continua lucrarile pentru inchiderea definitiva la bresele de pe indiguirea raului Barlad Barcea - Condrea, iar in comuna Ivesti continua lucrarile de inchidere provizorie a bresei digului de pe Siret. Vineri a plouat in majoritatea regiunilor tarii, iar sambata, izolat, in zona de nord si vest a tarii. In timpul ploilor au fost si intensificari ale vantului care, in unele locuri, au avut aspect de vijelie (Dej - judetul Cluj si Bucuresti -Afumati).
In localitati din judetele Arges, Cluj, Buzau, Salaj, Bistrita- Nasaud, Mures, Teleorman, Giurgiu si Bucuresti - Afumati au avut loc caderi de grindina.
Precipitatiile cazute vineri au depasit 114 litri/metrul patrat in judetul Arges si au fost de peste 80 litri/metrul patrat in Targoviste si Bucuresti.
Ploia a inecat centrul Bucurestiului
Sediile mai multor institutii din Bucuresti au fost inundate in urma ploii abundente cazute vineri seara, printre acestea aflandu-se Sfantul Sinod, Casa Presei, Academia de Politie si o directie din subordinea Politiei, precum si doua spitale si trei hoteluri.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" Bucuresti a trimis pe teren, pentru 21 de interventii in cazul acestor inundatii, 22 de autospeciale, un autocamion cu motopompa si 120 de pompieri militari. Pentru ca reteaua de canalizare a orasului nu a putut prelua toata apa adunata in urma ploii abundente de vineri, au fost inundate sediile mai multor institutii, situate in zona centrala a orasului, dar si in zona de nord a orasului (cartierele Baneasa, Berceni, Unirii, Gara de Nord). Astfel, apa a mai afectat Institutul National de Administratie, spitalele Budimex si CFR 2. Totodata, apa a intrat in subsolurile unor imobile din sectoarele 1 si 5. Sursa citata precizeaza ca, in astfel de situatie, se intervine cu prioritate in cazul spitalelor, scolilor, gradinitelor, locuintelor, pasajelor rutiere.
Zece judete deja lovite
Foto: Mediafax
Un sfert din judetele tarii au fost afectate de inundatii in urma precipitatiilor cazute vineri si sambata, zeci de localitati fiind izolate, fara curent electric si alimentare cu apa, iar cateva sute de gospodarii sunt distruse de ape, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Potrivit informatiilor MAI, sambata la pranz, jumatate din orasul Breaza (Prahova) era lipsit de curent electric, iar in intreaga localitate era intrerupta alimentarea cu apa. In aceasta zona a plouat violent, fiind afectata statia de pompare a orasului Breaza. Ploile au provocat inundatii in zece judete - Arad, Arges, Botosani, Gorj, Mehedinti, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava si Vaslui, apele distrugand sute de gospodarii, kilometri de drum, poduri si podete, dar si cateva sute de hectare de teren agricol. In Arad au fost ploi cu descarcari electrice si furtuna, fiind afectate localitatile Plescuta si Gurahont, precum si zece hectare de teren agricol. Totodata, au ramas fara alimentare cu energie electrica 12 localitati.
Curtea de Arges sub ape
Din cauza precipitatiilor abundente, in orasul Curtea de Arges au fost inundate 111 gospodarii si au fost afectate 28 de poduri si podete, precum si 1,5 kilometri de drum comunal. In alte 11 comune si in orasul Mioveni, apele au afectat 165 de case si mai multe subsoluri de bloc, 107 curti si gospodarii. Tot in Arges au fost afectate de ape doi kilometri de drumuri judetene, trei kilometri de drumuri comunale, trei drumuri comunale, 16 poduri si podete, 17 fantani, 39 hectare de terenuri extravilane. Potrivit MAI, in 18 localitati din Arges este intrerupta alimentarea cu energie electrica.
Situatii similare se inregistreaza si in judetele Botosani, Gorj, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Suceava si Vaslui. In aceste judete au fost luate de ape 30 de poduri si podete, 271 de case au fost inundate, iar aproape 50 de kilometri de drumuri judetene, comunale si satesti sunt impracticabile. De asemenea, in 20 de localitati din judetele amintite este intrerupt curentul electric.
26 de loclitati afectate in Dambovita
In Dambovita, au fost afectate 26 localitati, fiind inundate 37 de case, 252 de anexe gospodaresti, sase obiective sociale si 150 de hectare de teren agricol. Totodata, au fost afectate 25 de retele electrice, precum si opt poduri si podete.
In Dolj, precipitatiile abundente au provocat inundatii in trei localitati, fiind afectate 20 de curti, cinci gospodarii si un obiectiv social, cadrele de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta actionand pentru evacuarea apei din locuinte.
In judetul Gorj, precipitatiile au afectat patru localitati, iar in comuna Godinesti si satul Arjoci s-au produs alunecari de teren. Pe raul Tismana, in aval si in amonte de localitatea Arjoci, retelele de alimentare cu gaze si apa sunt puse in pericol, fiind defectiuni la retelele de alimentare cu apa ale municipiului Craiova si ale comunei Matasari.
In Giurgiu, au ramas fara alimentare cu energie electrica patru localitati. Se actioneaza sub coordonarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru remedierea defectiunilor. Potrivit MAI, lucratori din toate structurile de la nivel local actioneaza pentru limitarea si inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice produse vineri si sambata, folosind mijloace tehnice si de interventie (autospeciale, motopompe, autocamioane etc).
Furtuni puternice in Alba
Peste o suta de case si anexe gospodaresti au fost inundate, mai multe drumuri au fost afectate de revarsarea apelor, iar reteaua de energie electrica a fost avariata in urma unei furtuni puternice produsa sambata seara, in judetul Alba. Potrivit unui raport dat publicitatii duminica de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Alba, in urma precipitatiilor puternice au fost afectate sapte localitati din judet, informeaza Mediafax. Dintre acestea, cea mai grav afectata a fost comuna Unirea, unde peste 50 de case si anexe gospodaresti au fost inundate in zona satului Ciugudul de Sus. De asemenea, podul care face legatura intre satele Inoc si Ciugudul de Sus a fost grav avariat de ape, fiind in pericol sa se prabuseasca.
30 de cm de apa de DN1
In comuna Miraslau, DN1 a fost inundat pe o portiune de cateva sute de metri, apa ajungand pana la 30 de centimetri. Pe tronsonul respectiv, circulatia rutiera a fost intrerupta aproape doua ore. Revarsarea Vaii Miraslaului a inundat peste 30 de case si anexe gospodaresti. De asemenea, drumul comunal dintre Miraslau si satul apartinator Cicau a fost inundat, pe traseul respectiv fiind distruse mai multe poduri, in prezent, circulatia rutiera in zona fiind blocata, iar satul Cicau fiind izolat. Si drumul comunal care face accesul spre satul Lopadea Veche este impracticabil, fiind inundat pe o portiune de peste o suta de metri. In acelasi sat, reteaua de furnizare a energiei electrice a fost avariata dupa ce rafalele puternice de vant au doborat doi stalpi de medie tensiune. Satul Lopadea Veche este fara energie electrica. In comuna Livezile, din apropierea municipiului Aiud, revarsarea apelor a inundat 11 gospodarii si postul de Politie din localitate. De asemenea, mai multe strazi au fost inundate, iar fantanile din zona au fost colmatate. Si in municipiul Aiud, in satul Magina, au fost inundate mai mult de zece gospodarii, iar pe mai multe poduri cursul apei a fost blocat cu bucati de trunchiuri de copaci si resturi vegetale aduse de viitura de pe versanti.
Urga si Trotusul au iesit din matca
Mai multe case, doua drumuri si cateva hectare de teren agricol au fost inundate, in noaptea de sambata spre duminica, in doua localitati harghitene, din cauza ploilor torentiale care au dus la cresterea debitelor unor rauri si parauri.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita au declarat ca problemele cele mai mari se inregistreaza in localitatea Lunca de Sus, unde paraul Ugra si raul Trotus au iesit din matca. Primarul localitatii, Bodor Paraschiva, a anuntat ca mai multe case au fost inundate, precum si 300 de metri din drumul national care trece prin comuna. Potrivit sursei citate, albiile au fost din nou colmatate dupa ce localnicii abia reusisera sa inlature efectele inundatiilor de acum o luna si sa curete de aluviuni cele doua cursuri de apa. Potrivit reprezentantilor ISU Harghita, probleme sunt si in localitatea Casin, unde alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta dupa ce torentii au distrus un stalp de energie electrica. Tot aici, au fost inundate un drum comunal si cateva hectare de teren agricol. Echipele de interventii lucreaza pentru remedierea defectiunilor. Primarii din Harghita au primit avertizari privind riscul producerii unor noi inundatii in judet.
Breaza a ramas fara apa
Ploile torentiale cazute in ultimele 24 de ore au afectat 20 de localitati prahovene, informeaza Rompres. Cel mai mult au avut de suferit orasele Breaza si Comarnic, precum si comuna Provita. Breaza a ramas fara apa potabila, statia de alimentare fiind lovita de un trasnet. Tot in acest oras, o mare alunecare de teren ameninta sa darame 60 de locuinte. Orasul Comarnic a ramas partial fara alimentare cu energie electrica din cauza unor arbori cazuti care au rupt firele de inalta tensiune. In alte patru localitati nu functioneaza telefoanele. In Provita de Jos, 30 de familii sunt izolate din cauza unui drum comunal afectat de inundatii si alte 300 de gospodarii au fost inundate. In celelalte localitati au fost distruse un pod, un podet, au fost inundate aproape 10 gospodarii din fiecare localitate, precum si 40 de hectare de teren agricol, 50 de hectare de padure si 30 de islaz. In Prahova se anunta precipitatii insemnate cantitativ si in urmatoarele 24 de ore.
Greul cade pe militari
Peste 130 de militari din cadrul Batalionul 33 Vanatori de Munte au finalizat ieri dimineata lucrarile pentru decolmatarea arterelor de circulatie din Curtea de Arges, pe care le-au executat in ultimele doua zile, informeaza un comunicat transmis presei de catre Ministerul Apararii Nationale. De asemenea, continua eforturile pentru eliminarea urmarilor inundatiilor care s-au produs recent in judetele Alba, Bacau, Braila, Buzau, Galati, Iasi, Neamt si Vrancea. Astfel, detasamente de militari de la Divizionul 82 Artilerie din Barlad, Batalionul 96 Geniu din Bucuresti si de la unitati ale Comandamentului Logistic intrunit actioneaza, cu utilaje de geniu, pentru refacerea digului de la Comanesti, a drumurilor comunale si pentru decolmatarea albiilor cursurilor de apa din judetul Bacau, precum si pentru regularizarea albiei raului Trotus. Militarii genisti de la Batalionul 3 Constructii din Buzau au terminat lucrarile la cel de-al treilea pod militar de la Maracineni si asigura mentinerea in circulatie a celorlalte doua poduri. Militari din Brigada 10 Geniu din Braila isi concentreaza eforturile pentru amenajarea drumului dintre localitatile Latinu si Maxineni. Locuitorilor din Cosmesti (Galati) li se asigura, in continuare, hrana calda preparata de ostasii din Focsani, in doua bucatarii autorulante de campanie. Alte misiuni pe care le indeplinesc in acest moment peste 700 de militari au ca obiective incarcarea, transportul, descarcarea si distribuirea de ajutoare materiale (alimente, medicamente, apa potabila, materiale de constructii) populatiei sinistrate, indepartarea si transportarea aluviunilor.
Stevan Seagal la Milcov
Foto: Mediafax
Actorul american Steven Seagal, aflat in Romania pentru turnarea unui film, a oferit, sambata dupa-amiaza, ajutoare localnicilor din satul vrancean Milcov, grav afectat de inundatiile din luna iulie, informeaza Mediafax. El a fost insotit de intreg staff-ul sau si a dorit sa dea personal oamenilor o parte din ajutoarele pe care le-a adus sinistratilor, respectiv apa minerala, saltele, lenjerii de pat, zahar, faina, ulei, conserve si incaltaminte.
"Nu este pentru prima data cand vad oameni disperati. Am vazut si in alte tari ale lumii. Ii inteleg pe cei care s-au ingramadit sa ia ajutoare si nu sunt suparat pe ei. Sunt oameni disperati pentru ca si-au pierdut casele. Oamenii de aici sunt draguti si oriunde vad suferinta incerc sa dau o mana de ajutor", a declarat Steven Seagal. Intrebat daca inundatiile catastrofale din Romania pot fi subiectul unui viitor film, Steven Seagal a spus ca nu, ci poate doar subiectul unui film documentar. "Nu vreau sa am vreun rol in acest documentar, ci doar sa ajut oamenii", a conchis Steven Seagal. Este pentru a treia oara cand actorul se implica in Romania intr-o actiune caritabila in beneficiul sinistratilor, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul Castel Film. El a participat in 26 iulie la maratonul "Live pentru viata" din Piata Constitutiei, unde a facut un apel la ajutorarea celor din zonele inundate, iar apoi a cumparat o rochie de circa 40 de milioane de lei la o licitatie caritabila desfasurata la Mamaia, in cadrul Summer Fashion Festival. De data aceasta, vedeta a distribuit ajutoare pentru aproximativ doua sute de familii. Seagal se afla in Romania de doua saptamani, pentru a filma "Shadows from the Past", si va mai sta pana in 8 septembrie.
Corina SCARLAT, Mirela BALTOIU 
 Afisari: 157  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
aoleu, pana si sinodul a intrat la apa ?   de ionion
A r h i v a
  Sinistrul de Interne    31 comentarii
  Copiii din Transnistria au stat la masa CSAT    4 comentarii
  PSD bantuit de FSN    7 comentarii
  Loteria asigurarilor de stat    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Loteria asigurarilor de stat (404 afisari)
 Sinistrul de Interne (223 afisari)
 Copiii din Transnistria au stat la masa CSAT (219 afisari)
 "Parazitul Cheloo" alergic la aparatele foto (187 afisari)
 Patru avertizari meteo intr-o singura zi (157 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01890 sec.