Ziua Logo
  Nr. 3395 de luni, 8 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ordinea lor pe banii nostri
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta
* Confiscarea pasapoartelor, scandal cu bataie politica
* Contre la nivel inalt din cauza TVA
* Justitia, intoarsa cu josu-n sus
* Un Guvern de sacrificiu
* Stafii "interesate" in Palatul Victoria
* Coalitia geme
* Tema anticipatelor, din nou pe agenda
Retragerea pasapoartelor a mii de romani intorsi in tara de la munca a starnit in mod firesc o reactie extrem de violenta. Doua aspecte ar fi de remarcat referitor la aceasta situatie. In primul rand, din miile de angajati ai MAI nu s-a gasit nici unul care sa anticipeze aceasta reactie si sa propuna de la inceput solutia adoptata ulterior, respectiv introducerea persoanelor care nu prea sunt in regula intr-o baza de date. Ca de multe alte ori este necesar sa avem mii de persoane frustrate pentru a lua o masura de bun simt. In al doilea rand, este de neinteles de ce Romania trebuie sa cheltuie bani pentru a urmari angajatori din tarile UE care prefera muncitorii "la negru", in conditiile in care acele tari se declara incontinuu prejudiciate.
De ce?
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a ajuns cel mai impopular personaj al actualului Guvern. Toate fulgerele si trasnetele liderilor de opinie, ale romanilor simpli si ale afaceristilor s-au abatut asupra lui Blaga, omul de incredere al presedintelui Traian Basescu, imediat dupa ce acesta a demarat in forta si pe neanuntate actiunea "Pasaportul" in vamile Romaniei.
Undele acestui scandal se vor amplifica pana in toamna, cand romanilor li se va intampla si altceva: ingradirea drastica a dreptului de a calatori, printr-un filtru dur la iesirea din tara. Vor fi exceptati de la administrarea probelor de nevinovatie, in cadrul "proceselor" de la frontiera romana, numai posesorii pasapoartelor diplomatice, fie ca acestia sunt parlamentari, ministri sau chiar - dupa spusele ministrului Blaga - "amante si cumnate".
Majorarea TVA a venit si ea ca o lovitura dura pentru cetateni, in aceasta vara agitata. In premiera, presedintele PD, Emil Boc, i s-a opus fatis lui Basescu in chestiunea majorarii TVA de la 19 la 22%, aratand ca daca viata va deveni mai scumpa, Alianta DA nu isi va respecta sloganul "Sa traiti bine!", cu care a castigat alegerile. Marirea TVA se va produce, inevitabil, de la 1 ianuarie 2006, masura avand o sustinere puternica atat din partea ministrului Finantelor, Ionut Popescu, cat si din cea a premierului Calin Popescu-Tariceanu. De urmarit daca vor ramane ambii pe posturi pana la acel moment.
In paralel cu impopularele actiuni ale colegilor sai de cabinet, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a ravasit intreaga Justitie romana, intorcand-o cu josu-n sus si stricand vacantele tuturor magistratilor. A decapitat Parchete, a pus la munca Consiliul Superior al Magistraturii, a initiat procedura de organizare a concursurilor din instante si parchete. S-a agitat atat de tare incat a ramas intepenita de spate.
Tot ceea ce se intampla in zona guvernamentala contureaza din ce in ce mai clar perspectiva ca guvernul Tariceanu este un Guvern de sacrificiu, ai carui membri n-au cum sa se mentina la cote inalte de popularitate cata vreme sunt preocupati sa nu rateze momentul ianuarie 2007. Galagiosii ministri ai lui Tariceanu si-au asumat acest rol atunci cand si-au acceptat numirile in posturi, desi pentru multi dintre ei - cum ar fi Vasile Blaga sau Ionut Popescu - antipatia populara nu va fi stearsa mult timp de-acum incolo. Din aceasta perspectiva, restructurarea de profunzime a guvernului, cu inlocuirea figurilor compromise, efectuata dupa raportul de tara al Comisiei Europene, ar putea da o gura importanta de oxigen actualei puteri.
La toate acestea se adauga si faptul ca premierul intarzie sa dea satisfactie membrilor coalitiei, mentinand in continuare pe posturi importante reprezentanti ai PSD.
In sprijinul polarizarii clare a antipatiei populare asupra Executivului au venit si observatiile presedintelui Traian Basescu, din care electoratul a inteles ca unii dintre ministrii lui Tariceanu n-ar fi deloc baieti cuminti, iar prin Palatul Victoria ar umbla libere stafii ale grupurilor de interese - fara sa le nominalizeze. Tariceanu s-a suparat, a cerut raportari pe aceasta tema de la SRI si SIE. SRI a raspuns deja, declarand ca nu detine date in acest sens.
Contrele prezidentiale si enervarea permanenta pe care le-o produc democratilor colegii de coalitie de la Partidul Conservator au determinat, saptamana trecuta, noi supraincalziri la foc continuu ale "ghiveciului" numit coalitie de guvernamant. Cu mic cu mare, liderii politici s-au strans la Palatul Victoria spre a pune tara la cale, fara nici o jena sau vreo mustrare de constiinta pentru alegerea acestei locatii ca ring de lupte politice. Modelul Cocopourilor, Cocopaurilor si Crocozaurilor se vede ca a fost bine insusit de la fostii lideri ai CDR, care isi dadeau la gioale in Palatul Victoria, in loc sa guverneze mai bine. La ultimul Cocopi de acest gen, surpriza! In ringul de la Guvern, in care coalitia geme de ceva vreme, a revenit tema anticipatelor!
Ce va fi?
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, pregateste un proiect de lege pentru impozitarea usturatoare a vilelor si masinilor de lux.
In timp ce Tariceanu, Blaga, Popescu, Flutur si Macovei asuda pe la Guvern, Maria si Traian Basescu isi savureaza in continuare concediul pe malul marii, fiind vecini de vila cu Dana, Adrian Nastase si copiii acestora.
Puterea coace planurile pentru debarcarea presedintilor celor doua camere parlamentare, astfel incat in toamna treaba sa mearga ca pe roate.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ei, domnilor jurnalisti...   de Coricor
A r h i v a
  Statul politienesc se intoarce    38 comentarii
  De ce il uraste Severin pe Basescu?    21 comentarii
  Clujul sub obroc    2 comentarii
  "Marele Joc" pentru controlul Asiei Centrale    2 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Loteria asigurarilor de stat (404 afisari)
 Sinistrul de Interne (223 afisari)
 Copiii din Transnistria au stat la masa CSAT (219 afisari)
 "Parazitul Cheloo" alergic la aparatele foto (187 afisari)
 Patru avertizari meteo intr-o singura zi (157 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84557 sec.