Ziua Logo
  Nr. 3394 de sambata, 6 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Discriminarea Blaga-Schengen
-- Ministrul de Interne imparte romanii in doua categorii: cu bani si fara bani * Oamenii de afaceri ar putea iesi din tara fara sa mai aiba nevoie de invitatie, in timp ce muritorii de rand au nevoie de ea * MAI incearca sa dreaga busuiocul * In urma reactiilor din presa, confiscarea pasapoartelor ar putea fi inlocuita cu ntroducerea intr-o baza de date si interzicerea iesirii din tara
foto: Mediafax
Scandalul retinerii pasapoartelor la granita continua, opinia publica reactionand extrem de dur si de negativ la adresa acestor prevederi. Mai mult, daca Ordinul Ministrului de Interne care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 octombrie nu va fi modificat, incepand de la acea data, in afara documentelor necesare iesirii din tara care se cereau pana acum, va fi nevoie si de o invitatie. La aflarea acestei vesti, oamenii de afaceri au protestat vehement, cerand anularea acestei masuri macar in ceea ce-i priveste. Dupa o intalnire a Asociatiei oamenilor de Afaceri din Romania cu reprezentantii Guvernului, se pare ca acestia vor avea castig de cauza. Potrivit ultimelor informatii, Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (foto), ar fi acceptat, la propunerea acestora, ca pentru afaceristi sa nu mai fie nevoie de invitatie la parasirea tarii, iar documentele care sa probeze calitatea de om de afaceri sa fie emise de institutiile romanesti, pentru ca astfel oamenii de afaceri "sa nu stea la cheremul unor invitatii din strainatate". Ceea ce creeaza o mare discriminare. Practic, afaceristii sunt favorizati in comparatie cu omul simplu. Acesta din urma va sta la cheremul unei invitatii, iar afaceristul nu. Cel cu bani pleaca, cel fara bani ramane. Dupa avalansa de critici venite din toate partile, MAI pare sa dea inapoi si sa repare greseala. Astfel, Ministerul analizeaza o eventuala modificare a procedurii pentru cei care au depasit termenul de sedere in strainatate, inlocuind ridicarea pasapoartelor cu introducerea intr-o baza de date si interzicerea iesirii din tara, pana la reglementarea situatiei prin prezentarea unor acte. Dar, deocamdata, situatia ramane neschimbata, iar pasapoartele sunt "confiscate"la granita, ingradindu-se astfel dreptul la libera circulatie. (D.E.I.)
Oamenii de afaceri, romani superiori
Oamenii de afaceri ar putea scapa de obligativitatea de a prezenta o invitatie din tara de destinatie pentru a putea pleca intr-o calatorie de afaceri * Situatie care a dat nastere la mai multe controverse, oamenii de afaceri fiind acuzati ca au un statut preferential
Oamenii de afaceri s-au aratat indignati fata de obligativitatea de a prezenta o invitatie din tara de destinatie atunci cand pleaca in calatorii de afaceri in strainatate. Obligativitate care se pare ca va disparea cat de curand.
Dupa ce Asociatia Oamenilor de Afaceri a protestat fata de aceasta decizie, ieri, a fost randul membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) sa-si exprime punctul de vedere in acest sens. Astfel, CCIR a atacat intentia de modificare a prevederilor legale referitoare la conditiile care trebuie indeplinite pentru calatorii de afaceri in statele membre ale Uniunii Europene si in alte tari unde nu sunt necesare vizele. "Consideram ca nu exista nici o legatura intre legitima preocupare pentru legalitate si promovarea unei imagini pozitive a Romaniei peste hotare si adoptarea unor masuri umilitoare si discriminatorii", se arata intr-un comunicat al CCIR. Reprezentantii�Camerei apreciaza ca tratamentul la care sunt supusi oamenii de afaceri romani nu trebuie sa fie diferit de cel impus partenerilor lor europeni, carora nu li se solicita invitatii cand se deplaseaza in Romania in scopuri comerciale. "Guvernul trebuie sa gaseasca in cel mai scurt timp metode eficiente pentru a-i controla si sanctiona numai pe cei care nu respecta legea. Actuala propunere a ministrului de Interne incalca atat prezumtia de nevinovatie, cat si dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor", se precizeaza in acelasi comunicat. In aceste conditii membrii CCIR�solicita amendarea de urgenta a paragrafului privind conditiile de deplasare peste hotare in scop profesional.
Cert este ca aceste cereri sunt pe cale sa-si atinga scopul, iar oamenii sa se bucure de un tratament preferential si sa scape de obligativitatea de a prezenta o invitatie din tara de destinatie atunci cand pleaca in calatorii de afaceri in strainatate. Dovada este declaratia lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care a precizat, in urma cu doua zile, dupa o intalnire cu reprezentantii Guvernului, ca s-a propus ca documentele care sa probeze calitatea de om de afaceri sa fie emise de institutiile romanesti, pentru ca astfel oamenii de afaceri sa nu stea "la cheremul unor invitatii din strainatate". Propunere cu care, potrivit lui Pogonaru, ministrul de Interne, Vasile Blaga a fost de acord.
Discriminare si abuz
O propunere ce a dat nastere insa la numeroase discutii. Oamenii de afaceri au fost acuzati ca au un statut diferit in fata autoritatilor fata de restul cetatenilor romani si ca se bucura de mai multe privilegii. ZIUA prezinta in continuare opiniile mai multor analisti si comentatori, referitor la aceasta situatie.
Sorin Ionita, Societatea Academica Romana: "Cine e om de afaceri si cine nu e?"
"Vor fi situatii limita si vom fi la discretia politistilor de frontiera. Este vorba despre un abuz de autoritate la care se va ajunge inevitabil. Este o masura complet nepregatita. Intr-un fel este justificat ca se incearca sa se faca ceva, dar Guvernul trebuie sa lupte pentru cetatenii romani. Eu pun o intrebare: cine e om de afaceri si cine nu e? Toti putem sa fim oameni de afaceri. Deci poate fiecare va obtine o hartie prin care va scapa de obligativitatea invitatiei. Dar cert este ca in practica nu se poate trage linie intre oameni de afaceri si restul cetatenilor. La aceste lucruri se adauga si discriminarea. Pentru ca eu cred ca Justitia asta va hotari: ca este vorba despre discriminare".
Stelian Tanase: "Joc de imagine cu accente dambovitene"
"Este un joc de imagine, un semnal catre Buruxelles ca luam masuri impotriva acelor turisti care pleaca in strainatate unde raman sa munceasca. Oricum este o prostie sa ii ceri unui om de afaceri sa prezinte o invitatie. Oamenii de afaceri se hotarasc poate in cateva ore, intr-o ora, sa plece in strainatate. Or, cred ca un om de afaceri, spre exemplu englez, ar izbucni in ras in momentul in care cel din Romania i-ar cere invitatie. Este un joc, cum am mai spus, dar si un moment comic. Nu inteleg nici agitatia oamenilor de afaceri pentru ca este imposibil sa ramana in vigioare obligativitatea invitatiei, dar nici seriozitatea brusca a Ministerului de Interne care acum este mai catolic decat Papa".
Smaranda Enache, Liga Pro Europa: "Lipsa de loialitate a statului roman"
"Tot acest scandal legat de pasapoarte dezvaluie faptul ca exista o lipsa de loialitate a statului roman fata de cetatenii sai. Confiscarea pasapoartelor este un abuz. Astfel, statul roman incalca un drept constitutional. Confiscarea pasapoartelor ar trebui facuta in instanta, pentru ca este vorba despre un drept constitutional. Nu este o masura administrativa, o contraventie. Iar acum, prin faptul ca oamenii de afaceri ar putea sa nu mai aiba nevoie de invitatie, statul roman introduce o discriminare. Este un abuz nou, pe langa cele savarsite pana in acest moment. Toti sunt cetateni romani, iar statul trebuie sa fie loiali fata de ei. Cred ca ar fi o greseala in plus daca s-ar introduce aceste categorii".
Cristian Parvulescu, Fundatia Pro Democratia: "O noua aristocratie"
"Evident este o discriminare intre cetatenii obisnuiti si cei de afaceri. Eu inteleg logica acestei masuri, dar nu inteleg de ce statul roman accepta o asemenea solutie. Cred ca era normal ca toti cetatenii sa fie tratati in mod egal. Problema este ca se acorda astfel de privilegii, iar o data ce apare o discriminare, acestea vor continua. Vor veni alte grupuri economice care vor cere alte privilegii. Statul roman trebuia sa trateze pentru toti cetatenii romani si sa obtina pentru acestia cele mai bune conditii. Nu putem accepta ca pentru anumite categorii sa se creeze privilegii. Se prefigureaza o noua aristocratie. Un guvern condus de un om de afaceri, o noua aristocratie. Ce mai ramane din democratie in aceste conditii?"
Zoe Petre: "Masurile s-au aplicat in stilul militienesc"
"Partenerii de afaceri nu-si trimit invitatii. Invitatia nu inseamna numai o hartie scrisa. Invitatie inseamna sa te duci la primarie si sa arati ca esti capabil sa-l primesti in casa ta pe partenerul respectiv. Sigur ca este o discriminare, dar totusi oamenii de afaceri nu au nevoie de invitatii. Vreau sa spun ca o alta problema este cea a deplasarilor stiintifice. Am inteles ca pentru deplasarile universitare si stiintifice raman valabile regulile existente in acest moment. Oricum, tot scandalul tine in mare masura de faptul ca masurile s-au aplicat in stilul militienesc. Adica orice roman este un potential infractor. Ceea ce nu este adevarat. Dar raul a fost facut deja".(George TARATA)
Tupeul lui Saniuta
Deputatul PSD, Marian Saniuta, fost ministru al Administratiei si Internelor, sustine ca Ordonanta de Guvern din 2003 privind suspendarea sau retinerea pasapoartelor unor cetateni romani a fost aplicata de la data emiterii sale, dar la solicitarea statelor Schengen. Declaratia fostului ministru de Interne arata cum Romania lua decizii la solicitarea altor state din Uniunea Europeana. "Ordonanta din 2003 a fost respectata de la data emiterii ei, cu diferenta foarte importanta ca masurile de suspendare sau retinere a pasaportului unor cetateni romani au fost luate la solicitarea statului Schengen", a afirmat Marian Saniuta. Cu toate ca Ordonanta a fost data de partidul din care face parte, Saniuta critica acum aceste masuri, facand pe lupul moralist. El a apreciat ca masurile dispuse de actuala administratie sunt nepregatite si luate in pripa. Fostul ministru considera ca acestea ingradesc dreptul la libera circulatie, intrebandu-se cum ar putea circula un cetatean, caruia i s-a ridicat pasaportul pe un anumit termen, in state care nu fac parte din spatiul Schengen. Saniuta a mai precizat si ca prin faptul ca romanii sunt purtati la inca un rand de ghisee, se creeaza premise pentru mica coruptie. (G.T.)
Solutii ilegale
Romanii care au depasit termenul legal de sedere in strainatate au inceput sa incerce sa treaca ilegal frontiera la intoarcerea in tara de frica sa nu le fie suspendat dreptul de folosinta a pasaportului. Astfel, cinci romani au fost depistati de politistii de frontiera bihoreni, in ultimele doua zile, in timp ce incercau sa intre in tara, ocolind punctul de frontiera Bors. Gabriel N. (20 de ani), din judetul Cluj, a incercat sa treaca neobservat pe langa camioanele care asteptau in punctul de frontiera insa a fost oprit de politisti. Clujeanul, care trecuse ilegal frontiera din Ungaria in Romania, a declarat ca muncise in Italia fara forme legale si depasise termenul legal de sedere pe teritoriul acelui stat. El a mai spus ca, nevand documente justificative prin care sa motiveze intarzierea, i-a fost teama ca ii va fi ridicat pasaportul si suspendat dreptul de folosinta a acestuia. Astfel, a ales sa treaca ilegal frontiera sperand ca intunericul il va "face nevazut" de ochii politistilor de frontiera. La intervale diferite de timp, alti patru romani- Marius M., din judetul Salaj, Constantin D., din Neamt, Mihaita G., din Bucuresti si Rudolf F., din Suceava, cu varste cuprinse intre 22 si 34 ani, care depasisera termenul legal de sedere in Spatiul Schengen, au apelat la aceeasi metoda de a intra in tara insa au fost si ei opriti de politistii de frontiera. Cei cinci romani s-au ales cu dosare penale pentru trecere ilegala a frontierei de stat. (B.C.G.)
Pasapoartele retinute, restituite in cel mult trei zile
Termenul pentru restituirea pasapoartelor cetatenilor care pot justifica depasirea termenului de sedere in strainatate va fi de cel mult trei zile. Potrivit MAI, cetatenii care detin documente justificative pentru depasirea termenului de sedere in statele in care au calatorit isi vor primi pasapoartele in cel mult trei zile de la data prezentarii la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple de pe raza judetului de domiciliu. Vasile Blaga a dispus Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Directiei Generale de Pasapoarte simplificarea la maximum a procedurilor legate de expedierea pasapoartelor catre serviciile judetene si restituirea acestora, in vederea asigurarii respectarii acestui termen. Astfel, documentele de calatorie ridicate de la cetatenii romani care au depasit termenul de sedere pe teritoriul statelor unde au calatorit vor fi triate in functie de judetele de care apartine organul emitent si vor fi transmise catre acestea prin structurile teritoriale ale Serviciului Roman de Informatii. Transmiterea pasapoartelor se va face prin posta speciala, de doua ori pe zi (dimineata si seara). Cetatenii carora li se ridica documentele de calatorie vor fi indrumati sa prezinte la serviciul teritorial de pasapoarte documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate de catre misiunile diplomatice ale Romaniei. Restituirea pasapoartelor, in urma verificarii si analizarii documentelor justificative, se va face in termen de cel mult trei zile de la data prezentarii la serviciul teritorial. (D.E.I.)
Masuri mai blande
Ministerul Administratiei si Internelor analizeaza o eventuala modificare a procedurii pentru cei care au depasit termenul de sedere in strainatate, inlocuind ridicarea pasapoartelor cu introducerea intr-o baza de date si interzicerea iesirii din tara, pana la reglementarea situatiei prin prezentarea unor acte. MAI informeaza ca pentru a fluidiza traficul si a simplifica procedurile, conducerea ministerului analizeaza posibilitatea schimbarii modalitatii de aplicare a masurii de suspendare a dreptului de folosire a pasaportului. Noul sistem avut in vedere presupune introducerea cetatenilor care au depasit termenul de sedere in strainatate intr-o baza de date, fara retinerea documentului de calatorie, urmand a li se interzice iesirea din tara pana la reglementarea situatiei legale prin prezentarea documentelor justificative la serviciile teritoriale de pasapoarte. Bazele de date urmeaza sa fie transmise tuturor punctelor de frontiera si serviciilor teritoriale de pasapoarte, dar si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Directiei Generale de Pasapoarte a Ministerului Administratiei si Internelor, care vor efectua periodic verificari. "Avantajele acestui sistem vor fi fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei si crearea posibilitatii ca cetatenii care detin documente justificative sa poata reintra in drepturi cat mai rapid, prin evitarea intarzierilor determinate de durata transportului documentelor catre serviciile teritoriale de pasapoarte", arata MAI. (B.C.G.)
Romanii din diaspora critica batjocura de la frontiera
Romanii din diaspora au criticat Ordonanta 28/2005 in baza careia sunt ridicate pasapoartele romanilor ce au stat mai mult de 90 de zile in strainatate, relateaza Mediafax. Site-ul Ligii romanilor in Italia avertizeaza ca romanii ce vor sa plece acasa isi pot pierde dreptul de folosinta a pasaportului pentru o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani, indiferent de tara in care au calatorit, daca au depasit fie si cu o singura zi termenul legal de sedere in strainatate. Avertismentul - mai exact informatii preluate din presa de la Bucuresti - este postat la 1 august, mai exact in ziua in care a intrat in vigoare OUG 28/2005 privind noile masuri la frontiera. Pe un alt site al romanilor din Italia (www.romania-italia.net), informatiile privind noul regim al actelor la frontiera sunt postate din 29 iulie, sub titlul :"Atentie, se ridica pasapoartele!". Pe forumul site-ului sunt discutate noile restrictii, multi dintre imigrantii care posteaza mesaje fiind, insa, convinsi ca ordonanta in discutie intra in vigoare abia peste sase luni. Multi au urmarit stirile din tara si au constatat ca aceste restrictii se aplica, iar mesajele postate in zilele urmatoare arata ca aceasta masura nu este bine primita de cei aflati in afara tarii. "Inainte, cine era sarit din viza si vroia sa intre in tara cum era sanctionat de autoritatile romane? Ce spunea legea? Mi se pare ciudat ca, de la o zi la alta, sa se schimbe legea pe nepusa masa... Cred ca se incearca un record de ridicare a pasapoartelor in 24 ore", scrie Dan.
"Nu stiu cat o sa dureze, dar daca aveti prieteni care au depasit termenul si vor sa vina in Romania, ar fi bine sa-i anuntati sa nu vina" scrie Larisa. "Pana se limpezesc apele ar trebui sa ramanem unde suntem. Apoi va trebui ca fiecare dintre noi sa-si gaseasca calea care ii va permite sa mearga in patria mama", scrie o alta romanca aflata in peninsula.
"Daca sunt casatorita cu un cetatean italian si in posesia �domandei�... nu mi se intampla nimic la vama, cum ma pot ei incadra? Ilegal? Nu! Dar nici in posesia unui permis nu sunt inca, am bagajele pregatite si nu stiu ce sa fac", scrie o alta romanca.
Unul din site-urile romanilor in Germania preia stirile din presa romana privind reglementarile introduse: "pentru a raspunde ingrijorarii statelor europene privind migratia ilegala, cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen trebuie sa aiba asupra lor pe langa invitatie si suma acoperitoare a cheltuielilor de deplasare. De asemenea cei care calatoresc fara invitatie trebuie sa prezinte un set de documente (nedetaliat) care sa justifice scopul si durata vizitei in spatiul Schengen, anunta site-ul, precizand ca masurile sunt in vigoare din 1 august.
Romanii din Germania sunt insa mai ingrijorati de initiativa Ministerului Administratiei si Internelor privind modificarea si completarea reglementarilor pentru stabilirea cuantumului sumei minime in valuta liber convertibila pe care cetatenii romani trebuie sa o detina la iesirea din tara, cand calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state. "Va rugam sa transmiteti parerile dumneavoastra ministerului, pentru a nu da curs in aceasta forma deciziei de guvern, decizie care in anumite cazuri poate limita nejustificat dreptul la circulatie al cetatenilor romani in afara tarii", potrivit unui apel lansat de administratorul site-ului.
Portalul comunitatii romane in Elvetia anunta si el ca Guvernul a inasprit conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in spatiul Uniunii Europene si ca romanii care calatoresc trebuie sa justifice scopul si durata calatoriei.
Cosmin Paun - reprezentant al unei organizatii a romanilor aflati in Elvetia - a declarat ca exista situatii in care romani ce locuiesc ori muncesc in alta tara pot ramane fara pasaport desi isi pot justifica absenta din Romania. El da propriul exemplu, aratand ca, dupa ce a lucrat o vreme in Germania, a avut probleme la sosirea in Romania din cauza unor presupuse neconcordante in acte. "M-am intrebat ce treaba au autoritatile romane, daca nemtii m-au lasat sa plec fara vreo mentiune in pasaport? A trebuit sa dau o suta de marci spaga pentru a primi inapoi pasaportul pe care trebuia sa-l folosesc in urmatoarele zile", sustine el. A doua situatie priveste cazul in care romanul - din diverse motive - domiciliaza o vreme intr-o tara straina, fapt care nu e mentionat in pasaport. Daca, intre timp, expira pasaportul si romanul vine in tara pentru a si-l schimba, se poate trezi ca ramane fara pasaport la vama, intrucat permisul de sedere care mentioneaza domiciliul din tara respectiva nu este acceptat. (D.E.)
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Multumim pentru imaginea creeata...   de danielromeno
Domnule Blaga ,   de underinfluence
HAIDI BRE Blaga laso bre mai moale cu descremenarea si persecutia rominilor ce muncesc cinstit de se spetesc in vest   de serios-glumetul
MARI AFACERISTI SI CEILALTI   de titelu
atentiune guvern de dreapta !   de pedagog
I'm not sure how Romanians coming back to Romania are being treated,...   de Nikolai
Mai Blaga sa inteleg ca   de ionion
Asta ati votat !   de mds
toata stima   de Nitu Rodica
pot sa fie siguri   de joel
Blaga, acu vom purta si insigne pe reverul stang sau drept ?   de ionion
Unde-i lege nu-i tocmeala e CIUPRALA   de Bunicutzu
Romani in strainatate   de radumarian
Poate-s eu mai greu de cap, da totusi, care-i diferenta...   de ingineru
Complexa si perversa situatie   de jan dinu
A r h i v a
  Cacealmaua agricola    15 comentarii
  Bodu: "Statul a fost ingaduitor cu Hayssam"    2 comentarii
  Marea-i neagra la Costinesti    2 comentarii
  Rechizitoriul lui Moldovan    
  Bulgaria: anticipate cu miros de praf de pusca    5 comentarii
  vedi Petrila e poi Mori!    2 comentarii
  Guvernul e curat    5 comentarii
  Rotile trag Logan pe dreapta    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dragomir si Gigi Becali s-au porcait la OTV (127 afisari)
 Hiroshima prima bomba a erei atomice (115 afisari)
 Discriminarea Blaga-Schengen (87 afisari)
 vedi Petrila e poi Mori! (81 afisari)
 Marea-i neagra la Costinesti (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02017 sec.