Ziua Logo
  Nr. 3390 de marti, 2 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Hagiu : Cu o mana de jucatori si trei ligheane am luat locul 6!
-- Antrenorul reprezentativei de polo a Romaniei este bucuros pentru performanta obtinuta la Mondiale, in ciuda conditiilor precare de pregatire din tara
Aseara tarziu, componentii reprezentativei de polo a Romaniei erau asteptati sa revina de la Campionatele Mondiale de natatie din Montreal, intreceri la care elevii lui Vlad Hagiu si Mihai Simion au obtinut un nesperat loc 6, clasandu-se inaintea unor grupari de mare traditie si valoare, precum Rusia, Italia, Australia, SUA sau Germania. Chiar inaintea plecarii din Canada, antrenorul Vlad Hagiu, care si-a depasit ca tehnician cea mai valoroasa performanta obtinuta in impresionanta sa cariera de jucator, a raspuns unui tir de intrebari, incercand sa radiografieze evolutiile din bazinul situat in Parc Jean-Drapeau.
Cum a fost la CM?
Foarte greu, pentru ca am avut in fata echipe galonate, dar a meritat tot efortul depus in ultimele luni. Ma bucur ca de la meci la meci echipa s-a mobilizat exemplar si a evoluat din ce in ce mai bine. De altfel, dupa World League, unde am aratat adevaratul potential, am rezolvat si dilema portarilor, iar evolutia lui Nenciu Bertini a fost senzationala. O mare contributie a avut-o si colegul meu Mihai Simion, care a muncit din greu cu portarii, iar asta s-a vazut aici. Totodata, in urma unei pregatiri intense, am avut un plus mare la aparare, extrem de mobila si de ermetica in unele momente, iar disciplina tactica ne-a facut sa nu mai apara unele excese de individualism.
Dupa un inceput modest, ati terminat pe val.
E adevarat, dar dupa o acomodare rapida cu fusul orar, care s-a resimtit la meciul cu Ungaria, a urmat evolutia buna cu Croatia, unde greselile copilaresti au fost acoperite de multe momente bune. Apoi au venit victoriile cu Canada, Germania si Rusia, dar si infrangerile din fata campioanelor mondiale Serbia&Muntenegru si Spania. Cu sarbii, care sunt o stanca greu de trecut, am avut nesansa pe final, iar la meciul cu Spania jucatorii mei au resimtit oboseala. Au avut, insa, o tresarire de orgoliu si au recuperat de la 5-8 la 7-8, dar ghinionul lui Bonca le-a adus adversarilor locul 5. Asta este sportul! Ce m-a bucurat foarte tare a fost faptul ca baietii nu s-au culcat pe o ureche dupa ce au intrat in 1-8. A fost si o revansa pentru ei, pentru ca au scos din cursa Germania si Rusia, dupa ce la Rio de Janeiro (n.r. - la turneul preolimpic) acestea ne-au facut sa vedem Olimpiada de la Atena la televizor. Iar la meciul cu Rusia pot spune ca am atins varful de forma.
O mica radiografie a echipei.
In primul rand, a fost vorba de o echipa unita, omogena si avida de performanta. O reteta care ne-a adus roade. Stiu, n-am luat nici o medalie, dar la o mana de jucatori, cativa antrenori si doua-trei ligheane pe care le avem, cred ca este ceva deosebit sa depasesti mari forte precum Rusia, SUA sau Italia. Totodata, am reusit sa dublez posturile, iar concurenta a dat roade. Trecand la fiecare jucator in parte, sa pornim cu Nenciu Bertini, un portar care s-a autodepasit si a dovedit din plin ca a meritat increderea pe care i-am acordat-o. Centrul Radu Cosmin a avut un aport deosebit in obtinerea superioritatilor, dar a si finalizat in momente cheie. Dunca a avut rolul ingrat de rezerva si a muncit enorm, fiind un plus pentru echipa. De la Musat, care a jucat unele momente foarte bine, astept un plus la concentrare, iar de capitanul Bonca pot spune ca a fost un exemplu, un jucator de travaliu, care, impreuna cu celalalt "mosulica", Edi Andrei, au fost si golgeterii echipei, cu cate zece goluri. Iosep a fost util in primele meciuri, iar in ultimele a iesit la rampa si la finalizare, Busila mai are de lucrat la suturile de afara, Diaconu si Stoenescu au jucat destul de putin, iar Georgescu a fost revelatia turneului, impreuna cu Bertini. L-am lasat la urma pe Kadar, care a prins un turneu mare, dovedind ca este cerebral, profesionist, un fundas de mare valoare, dar si un bun finalizator.
Suparat pe organizare?
Da, pentru ca nu poti trata astfel un Campionat Mondial! Cazarea si masa n-au fost deloc normale, dar ma bucur ca baietii au trecut peste acest inconvenient si si-au vazut doar de obiectivul sportiv. Nu poti sta intr-o camera in care, daca ti-ai intins halatul si prosoapele nu mai ai loc sa te misti. Iar de masa, cu sosuri si tocaturi nu poti face performanta. Ah, sa nu uitam problemele cu transportul, cand inaintea meciului cu Germania am fost nevoiti sa alergam la metrou ca sa ajungem la bazin. Pana la urma a iesit bine si cred ca si toate astea ne-au motivat si mai mult. Ce sa mai, au fost Mondialele improvizatiilor!
Planuri de viitor?
Vreau sa confirmam acest rezultat deosebit. Stiu ca ne-am inhamat la o treaba serioasa, ca locul 6 la Mondiale reprezinta cel mai bun rezultat la masculin al jocurilor de echipa din Romania in ultimul deceniu. Le-am si spus baietilor ca urmeaza o perioada si mai dificila, pentru ca n-avem voie sa gresim, nu putem iesi din primele opt echipe ale lumii si nu trebuie sa ratam Olimpiada din China. E greu, vor fi si accidente, dar trebuie sa ne mentinem in elita. Disponibilitate din partea conducerii FRP exista, iar la anul vin Europenele. Din cate am inteles, si m-ar bucura mult acest lucru, exista discutii ca Pitestiul sa gazduiasca turneul continental! Pana atunci, insa, voi lua o mica vacanta, dupa care revin sa facem un program cu meciuri de pregatire tari, cu adversari de calibru. Va trebui, insa, sa avem si un plus financiar considerabil, atat din partea ANS, cat si a COSR.
Tiberiu RIST, Montreal 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cinste poloistilor!!!   de fernando78
A r h i v a
  Incidente si spectacol in tribune    
  Dinamo castiga prima batalie    
  Declaratii dupa meci    
  Protasov: "A fost un meci de pregatire"    
  "Riciu" a gasit tehnicianul ideal    
  Hagi: "Prefer sa stau cu sotia"    3 comentarii
  Shelbourne ingrozita de canicula    
  Grant Hackett in istorie    
  Inotatorii cu tolba goala    
 Top afisari / comentarii 
 Poezia anchetata la Petrila (211 afisari)
 Epopeea frustratilor (148 afisari)
 Montesquieu, Tocqueville, Aron (77 afisari)
 Razbunare de prefect (44 afisari)
 Efectul TVA (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01561 sec.