Ziua Logo
  Nr. 3389 de luni, 1 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cvartetul atacurilor din 21 iulie a fost arestat
-- Trei dintre presupusii teroristi au fost retinuti in Marea Britanie, iar al patrulea in Italia * Suspectul aflat in custodia autoritatilor de la Roma se disculpa, refuzand extradarea in Marea Britanie
Osman Hussain, Yasin Hassan Omar si Muktar Said Ibrahim
Doua dintre persoanele identificate drept presupusii autori ai atentatelor esuate asupra retelei de transport londoneze de la 21 iulie au fost capturate, vineri, de Politia britanica, transmite Mediafax. Dupa arestarea, miercuri, a lui Yasin Hassan Omar, asociat cu atacul asupra statiei de metrou Warren Street, au fost prinsi, in urma unor ample operatiuni desfasurate de Scotland Yard, Muktar Said Ibrahim, suspectat pentru bomba din autobuzul care circula pe ruta Waterloo-Hackney, si Ramzi Mohammed, banuit ca ar fi provocat incidentul de la statia de metrou Oval. Initiativa Politiei metropolitane a fost realizata in urma unei sesizari, potrivit careia unul dintre suspectii din cazul atentatelor esuate de la 21 iulie s-ar fi aflat intr-un apartament situat in North Kensington. Totodata, autoritatile britanice au investigat o a doua pista, vizand o locatie suspecta in Tavistock Crescent. In cursul operatiunii de vineri, Politia britanica a retinut si un alt suspect, aparent al cincilea membru al grupului, care ar fi incercat sa provoace o explozie intr-un metrou care circula pe linia Central, dar a fugit dupa ce bomba nu s-a detonat.
Atentatorul, atasat de Italia
Sirul arestarilor de la Londra a fost insotit de operatiuni similare, desfasurate in Italia. In urma demersurilor intreprinse de Politia italiana, Scotland Yard-ul a confirmat, vineri, arestarea, la Roma, a unuia dintre cei patru presupusi autori ai atentatelor esuate din 21 iulie de la Londra, informeaza Reuters. Isaac Hamdi, alias Osman Hussain, in varsta de 27 de ani, cetatean britanic de origine etiopiana, si nu somaleza, cum s-a anuntat initial, se afla in prezent in custodia Politiei italiene, in inchisoarea de maxima securitate Regina Coeli. Barbatul a fost deja interogat timp de mai multe ore, si, la cererea autoritatilor britanice, urmeaza sa fie extradat in Regatul Unit. Suspectul a afirmat insa ca nu doreste sa fie extradat in Marea Britanie si ca prefera sa fie anchetat in Italia.
De asemenea, potrivit agentiilor de presa italiene, alaturi de Osman Hussain a fost arestat si fratele acestuia, Remzi, considerat drept autor prezumtiv al unuia dintre atacurile esuate din 21 iulie. Si acesta, proprietar al unui Internet caf� de langa gara centrala Roma-Termini, a fost interogat de italieni, pentru a se stabili eventuala complicitate cu fratele sau.
Osman Hussain: "Am vrut doar sa semanam teroare"
Anchetat timp de mai bine de 12 ore de magistratii italieni, Osman Hussain, considerat prezumtivul atacator al atentatului esuat din statia de metrou Shepherd's Bush, a afirmat ca nu are nici o legatura cu reteaua terorista Al-Queda, dar a admis ca a participat la atacurile din 21 iulie. "M-am inrolat intr-o sala de body-building din Notting Hill si mi s-a spus ca trebuie sa actionez pentru a-i razbuna pe oamenii nostri arestati, aruncati in inchisoare dupa bombele de la 7 iulie", a spus barbatul, care sustine ca nu are nici o legatura cu autorii de origine pakistaneza ai atentatelor sangeroase din 7 iulie. "Trebuia doar sa semanam teroroare, dar nu am vrut sa ucid pe nimeni", a adaugat Hussain intr-o italiana perfecta, avand in vedere ca, asa cum noteaza presa din peninsula, acesta a locuit si a studiat la Roma pana in urma cu cativa ani. "Am fost si eu la 21 iulie. Mi-au dat un rucsac pentru o actiune de demonstratie de forta", a declarat Hussain, conform unor surse din randurile anchetatorilor italieni citate de ziarul La Stampa. De asemenea, el a afimat ca in rucsacul pe care l-a purtat asupra sa nu era explozibil, ci doar un detonator, noteaza cotidianul La Repubblica. Potrivit confesiunii sale, la Londra, pe 21 iulie, au explodat patru petarde. In acelasi interogatoriu, suspectul a mai spus ca nu are cunostinta despre punerea la cale a unui atentat impotriva Italiei.
L-a turnat gazda
Dupa cum indica presa italiana, arestarea lui Hussain a avut loc in baza colaborarii persoanei care ii oferise gazduire. Astfel, se pare ca proprietarul apartamentului unde locuia suspectul a oferit politiei cheile apartamentului, facilitand arestarea. Politistii au primit toate indiciile de la Scotland Yard, care a transmis autoritatilor de la Roma numarul de telefon al cumnatului suspectului. In plus, in cursul noptii de vineri spre sambata au fost operate si alte arestari, printre care un grup, format din circa zece persoane, inclusiv doua femei cu voaluri. De asemenea, politia italiana a recurs la urmarirea convorbirilor telefonice pentru a-l localiza si retine pe suspect, informeaza BBC. Utilizarea intensa a telefoanelor mobile a indicat faptul ca suspectul incerca sa isi gaseasca un adapost, el telefonandu-le atat fratelui sau aflat la Roma, cat si tatalui sau, care locuieste la Brescia. Surse din serviciile italiene de securitate, citate de La Stampa, au mentionat ca politia il localizase pe suspect cu doua zile in urma. In ziua raidului, cladirea a fost inconjurata de tragatori de elita, iar in zona au fost aduse mai multe ambulante. Dupa arestare, apartamentul a fost perchezitionat, anchetatorii confiscand computere si hard-disc-uri ce urmeaza sa fie analizate.
Perchezitiile continua
O "importanta retea" alcatuita din etiopieni si eritreeni a incercat sa apere fuga unuia dintre presupusii autori ai atentatelor din 21 iulie, de la Londra, arestat la Roma, a declarat ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu, noteaza Rompres. Dupa cum a subliniat oficialul italian, in cursul anchetei s-a putut stabili existenta unei importante retele alcatuite din persoane apartinand comunitatilor eritreene si somaleze. "Osman Hussain a intrat in contact cu persoane originare din Cornul Africii rezidenti in provinciile Milano si Brescia (nordul Italiei) unde locuieste un etiopian, tatal logodnicei suspectului", a precizat ministrul Pisanu, adaugand ca perchezitiile continua, vizand persoanele pe care Hussain le-a contactat in timpul scurtei sale sederi in Italia.
Legea italiana antiterorism se inaspreste
Pe de alta parte, Camera Deputatilor de la Roma a adoptat, sambata, un decret-lege referitor la intarirea masurilor antiteroriste in Italia, in contextul in care, in ultima perioada, s-au multiplicat amenintarile lansate la adresa acestei tari, transmite Rompres. Desi a criticat o serie de prevederi ale actului normativ, opozitia a votat decretul-lege, fiind acordate 385 de voturi pentru, in vreme ce comunistii si verzii italieni au votat impotriva textului. Printre masurile votate figureaza in special o prelungire a duratei garzii la vedere, de la 12 la 24 de ore, si a interogatoriilor detinutilor fara avocat. In plus, o data cu intrarea in vigoare a documentului, va fi posibila expulzarea de pe teritoriul italian a imigrantilor care constituie o amenintare pentru "securitatea nationala" sau a celor asupra carora planeaza presupuneri "fondate" ca ajuta sau sprijina organizatii teroriste. (A.M.L; L.P)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
kamikaze falit etiopian prins la Roma, umple cu minciuni si pe italieni   de Oriana
A r h i v a
  Alta celula de kamikaze pregateste atentate la Londra    
  Bodyguardul lui Ben Laden, "creierul" masacrului din 7 iulie    1 comentariu
  Executivul de la Sofia, la a doua incercare    2 comentarii
  Jurnalul evacuarii din Gaza (13)    6 comentarii
  Romania - Euro - regiunea Marii Negre, pe agenda Consiliului Europei    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Facultatea de spargatori (447 afisari)
 Subminarea BCR prin PNA (244 afisari)
 Uzbekistanul, noul front in "Marele Joc" (58 afisari)
 ANCPI, singura autoritate nationala care avizeaza lucrari cartografice (49 afisari)
 Dosarul "Vulpea" (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02052 sec.