Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Rusia loveste "preventiv"
Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului de Interne din Rusia sa angajeze lovituri preventive impotriva teroristilor, transmite RIA Novosti. "Masurile ministerului in acest domeniu trebuie sa aiba un caracter preventiv. Realizam cat de serioase sunt provocarile la care sunt supuse agentiile de securitate, mai ales trupele Ministerului de Interne", a declarat presedintele rus la o intalnire cu reprezentanti ai ministerului. (Agentia "Rusia la zi")
Misterele de la Cernobal
Noi zvonuri privind o posibila scurgere de material radioactiv la Cernobal au aparut in urma cu cateva zile, ca urmare a iradierii muncitorilor care lucreaza la centrala, informeaza Rompres. Potrivit Novae Izvestia, scurgerile ar avea loc la sarcofagul care acopera, la blocul patru al centralei nucleare de la Cernobal, 200 de tone de praf radioactiv. Unul dintre purtatorii de cuvant ai centralei, Stanislav Sekstelo, a recunoscut ca, acum trei luni, la Cernobal au fost oprite lucrarile de constructie si reparatii pentru stabilizarea sarcofagului. Decizia a fost luata dupa examinarea medicala a muncitorilor, care a evidentiat "un nivel ridicat de iradiatii interne". El a dezmintit insa informatiile potrivit carora totul s-ar fi datorat unor scurgeri de radiatii din sarcofag. Intrebat care este, totusi, gradul de iradiere al oamenilor, Sekstelo a precizat ca doctorii nu au dat cifre concrete, pentru "ca ele sunt foarte mici". Agentia Rusia la Zi comenteaza ca "poate cel mai interesant este ca, dupa povestea cu imbolnavirea suspecta a muncitorilor, a fost creata o comisie speciala, chemata sa stabileasca cauzele incidentului si starea lucrarii". (D.E.)
Protocolul Kyoto, faultat
Mai multe tari, intre care SUA, Australia, China, India si Coreea de Sud, au incheiat un acord secret asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, document ce inlocuieste Protocolul de la Kyoto, sustine presa australiana, citata de Rompres. Aceasta alianta, care nu a fost inca anuntata, va regrupa tari care totalizeaza peste 40% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera, considerate responsabile de incalzirea globala a atmosferei, indica publicatia The Ausralian. O sursa guvernamentala australiana a confirmat existenta acestui acord, dar a precizat ca lista tarilor angajate nu a fost finalizata. Un anunt formal asupra acestei intelegeri este asteptat in cursul saptamanii. The Australian mai semnaleaza ca aceasta noua regrupare, care ar urma sa se numeasca "Parteneriatul Asia-Pacific pentru dezvoltare proprie si clima", va avea ca obiectiv utilizarea celor mai recente tehnologii pentru limitarea emisiilor de gaze si garantarea ca ele sunt disponibile in regiunile care au cea mai mare nevoie. SUA si Australia nu sunt semnatare ale Protocolului de la Kyoto, care impune tarilor industrializate o reducere a emisiilor de dioxid de carbon pana in anul 2010. (D.E.)
Refugiati uzbeci in Romania
Peste 400 de refugiati uzbeci - aflati in Kargazstan de la reprimarea sangeroasa a revoltei de la Andijan, din Uzbekistan - urmeaza sa fie transferati, in scurt timp, catre o tara terta, posibil Romania, a declarat, ieri, procurorul general kirghiz Azimbek Beknazarov, informeaza Mediafax. "Potrivit informatiilor de care dispun, refugiatii vor pleca spre Romania", a declarat oficialul kirghiz. Circa 150 dintre cei 426 de uzbeci care s-au refugiat in Kargazstan, in luna mai, se aflau, ieri la pranz, pe aeroportul din Biskek si isi asteptau rudele pentru a parasi Asia Centrala. Dupa sosirea lor in Uzbekistan, refugiatii au fost cazati intr-o tabara din apropiere de Jalal-Abad, in sudul Kargazstanului. Ei au fugit din Uzbekistan din cauza reprimarii insurectiei si a manifestatiei populare de la Andijan, care s-ar fi soldat, potrivit diferitelor estimari ale organizatiilor neguvernamentale, cu un numar de morti cuprins intre 500 si 1.000. Guvernul uzbec nu recunoaste decat existenta a 187 de victime in evenimentele de la Andijan si ii acuza pe refugiati ca sunt teroristi islamisti. (D.E.)
Anti-migratia ilegala
Autoritatile de la Londra si cele de la Bucuresti, cu asistenta Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) din Romania au initiat, din 25 iulie, campania intitulata "Te simti urmarit? Asa te simti in fiecare zi ca migrant ilegal in Marea Britanie", se arata intr-un comunicat remis presei de OIM. Aceasta campanie nationala despre riscurile migratiei ilegale consta, in principal, in difuzarea unor spoturi TV cu sloganul "Singura cale este cea legala". "Spoturile TV pun accentul pe frica permanenta de a nu fi prins. Iar cand migrantii ilegali sunt trimisi inapoi, ei se simt ca niste infractori. Le sunt luate amprentele de catre politia de frontiera, iar pasaportul le poate fi retinut pana la cinci ani pentru a preveni alte calatorii in strainatate", se spune in comunicatul OIM. Campania, care va dura pana in toamna, contine, in afara de spoturile TV, o pagina de web (www.oim.ro), afise, brosuri, o competitie de afise pentru elevi si un scurt documentar TV. (D.E.)
Ajutor azer pentru romani
O delegatie condusa de Ambasadorul Republicii Azerbaidjan in Romania, Eldar Hasanov, s-a deplasat, la finele saptamanii trecute, in judetul Galati, pentru a oferi ajutoare umanitare familiilor sinistratilor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din aceasta regiune, informeaza un comunicat al Societatii de Prietenie Romania-Azerbaidjan. Ajutoarele acordate de catre Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucuresti au constat in produse alimentare, medicamente, imbracaminte si produse igienice destinate unui numar de 100 de familii. Cu aceasta ocazie, ambasadorul Azerbaidjanului a afirmat ca misiunea diplomatica a tarii sale va continua sa acorde ajutor multilateral sinistratilor din zonele afectate de inundatii, adauga comunicatul. (D.E.)
Diplomati executati in Irak
Gruparea liderului al-Queda in Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, a anuntat, ieri, pe un site Internet, ca i-a executat pe cei doi diplomati algerieni, rapiti saptamana trecuta la Bagdad, transmite Mediafax. "Fratii vostri din aripa militara a Organizatiei al-Queda din Mesopotamia au pus in aplicare, miercuri, 27 iulie, verdictul tribunalului islamic (...). Astfel, seful misiunii diplomatice algeriene, Ali Belarussi, si atasatul diplomatic, Azzedin Belkadi, au fost ucisi", se arata intr-un comunicat difuzat pe un site Internet, a carui autenticitate nu a putut fi stabilita. (D.E.)
IRA intra in legalitate
Armata Republicana Irlandeza (IRA) urmeaza sa anunte, in aceasta saptamana, abandonarea activitatii sale paramilitare, a indicat, marti, viceprim-ministrul irlandez Mary Harney, citat de Rompres. Oficialul irlandez si-a exprimat speranta ca "aceasta decizie sa fie substantiala" si ca IRA sa puna capat "criminalitatii sub toate formele sale, o data pentru totdeauna". Anuntul a fost precedat de apelul liderului Sinn Fein (aripa politica a IRA), Gerry Adams, care a solicitat direct gruparii paramilitare catolice sa se limiteze la o activitate pur politica si democratica. (D.E.)
A r h i v a
  Voronin ataca Romania si pe Basescu    11 comentarii
  Pactul Ribbentrop-Molotov contestat la Chisinau    1 comentariu
  Londra a pus mana pe suspectul principal din 21/7    1 comentariu
  Egiptul stia de iminenta unui atac    
  Explozie fara victime in estul Turciei    
  SUA solicita recunostinta Irakului    7 comentarii
  Sharon Senior la Paris, Sharon Jr la tribunal    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01484 sec.