Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Umbre si lumini. 400 de ani de pictura franceza"
Nicolas Poussin (1594-1665)
Nicolas Poussin a fost cel mai important pictor francez al secolului XVII si fondatorul scolii clasice franceze. S-a format la Roma, careia ii datoreaza conceptia sa artistica, sensibilitatea si miturile sale. A plecat in Italia in 1624 si a ramas acolo timp de 16 ani. Cu exceptia celor doi ani petrecuti la curtea lui Ludovic al XIII, toata viata lui Poussin e legata de Roma.
S-a nascut intr-un catun de pe malul Senei, ca fiu al unor fermieri; a inceput sa arate interes pentru arta prin 1612, cand satul sau a fost vizitat de pictorul Quentin Varin. Primele notiuni de pictura le-a capatat la Rouen si Paris, fara sa gaseasca un maestru potrivit cautarilor sale. La Roma a ajuns cu ajutorul lui Giambattista Marino, poetul de curte al Mariei de Medici, care i-a si comandat primele lucrari. Desi a facut o cariera impresionanta in Italia, Poussin n-a trait sa-si vada opera recunoscuta in Franta, fiind acceptat de Academie la sfarsitul secolului XVII. A murit in peninsula si a fost ingropat la San Lorenzo.
Scenele pictate de Poussin si inspirate din Biblie si Antichitatea greco-romana i-au influentat mai tarziu, printre altii, pe Jacques-Louis David, J.-A.-D. Ingres si Paul Cezanne.
La expozitia de la MNAR poate fi vazut tabloul lui Nicolas Poussin "Sfantul Ioan botezand poporul", pictat catre 1635, de la Muzeul Luvru. (I.P.)
Ziarul ZIUA, partener media al expozitiei "Umbre si lumini. 400 de ani de pictura franceza", deschise pana la inceputul lunii octombrie la Muzeul National de Arta al Romaniei de la Palatul Regal, ii prezinta in serial pe pictorii ale caror lucrari se afla la Bucuresti.
 Afisari: 166  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Mircea Tiberian: "Jazz-ul fara moralitate are sanse mici de reusita"    
  De ce "enerveaza" Dan Petrescu    2 comentarii
  Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema"    
  S-a stins Nicolae Diaconu    
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.