Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Poporul versus Putin
Boris Berezovski 
Am contribuit la desemnarea lui Vladimir Putin drept succesor al primului presedinte al Rusiei ales in mod democratic, Boris Eltin. De vreme ce structurile mafiote/KGB-iste conduc acum Rusia si manipuleaza sistemul judiciar, se presupune ca Eltin a dorit sa isi aleaga personal succesorul pentru a evita viitoarele acuzatii. Insa noi, cei care l-am ales pe Putin, am fost insarcinati sa gasim pe cineva care sa continue reformele lui Eltin, nu sa il apere pe el si pe familia sa.
Intr-adevar, Eltin nu se temea de nimic si nu isi cauta supravietuirea personala, ci supravietuirea ideii democratice pe care a prezentat-o Rusiei. Cu toate acestea, acea idee este acum amenintata din cauza succesorului pe care l-am ales.
Putin actioneaza in conformitate cu convingerile sale. Problema este ca aceste convingeri - inclusiv ideea ca Rusia poate prospera numai daca este condusa de o singura sursa de putere - sunt gresite. Aceasta eroare flagranta ruineaza Rusia din punct de vedere politic.
Nici o persoana nu detine o functie importanta fara a face greseli, chiar fundamentale, iar aceasta se intampla mai ales in perioade tumultoase. Eltin nu a facut exceptie, insa si-a recunoscut greselile. Cand s-a retras la sfarsitul anului 1999, si-a cerut iertare pentru initierea razboiului din Cecenia. Spre deosebire de Eltin, Putin pare incapabil de a-si recunoaste si asuma greselile si insista asupra unei politici, chiar si dupa ce esecul acesteia devine evident in ochii lumii.
Una dintre greselile lui Eltin a fost esecul sau de a trece prioritatile morale in capul agendei sale de reforme. Rusia ar fi trebuit sa se caiasca pentru stalinism si gulaguri.
Acest esec conteaza, deoarece a permis convingerii lui Putin in autoritatea centrala sa duca la preluarea controlului asupra statului de catre serviciile de securitate. O consecinta directa a caintei nationale pentru era gulagurilor ar fi trebuit sa fie interzicerea partidului comunist si excluderea din viata politica a celor care au lucrat pentru KGB.
Lipsa de initiativa a lasat structurile de securitate din Rusia neatinse si capabile de o revenire in viata politica, care, de altfel, se manifesta astazi. Revenirea in politica a structurilor KGB-iste sub Putin si eforturile lor de a reduce la tacere opiniile neconcordante au transformat Rusia, inca o data, intr-o tara de dezertori.
Este imposibil sa aduci la tacere politicienii si media independente fara a sufoca sursele financiare independente, ceea ce explica de ce Kremlinul lui Putin si-a concentrat atacurile asupra asa-zisilor "oligarhi".
Arestarea si procesul lui Mihail Hodorkovski au fost orchestrate tocmai din aceasta cauza. Prin indepartarea surselor financiare independente, serviciile de securitate care domina Kremlinul spera sa distruga viata politica independenta din Rusia.
In absenta unor baze intelectuale independente, climatul fricii castiga teren. Insa frica nu este numai degradata, ci duce si la o guvernare proasta. Eltin a intuit ca frica si centralizarea procesului decizional nu reprezentau modalitati de a conduce o tara moderna si, in consecinta, a insistat pentru reformarea relatiilor dintre cetateni si stat.
Putin inca nu intelege ca un sistem politic centralizat este la fel de incapabil sa priceapa si sa corecteze greselile ca si in perioada sovietica. Nefiind o persoana bine instruita, Putin ghideaza, cu maximum de sinceritate, Rusia spre acelasi gen de dezintegrare care a insotit prabusirea statului sovietic. Oamenii incep sa isi dea seama de aceasta. Ei vad ca dorinta lui Putin de a crea un stat modern puternic si eficient nu poate fi implinita, deoarece un stat modern nu este guvernat de sus in jos, ci printr-un corp de cetateni informat, care isi obliga conducatorii sa isi recunoasca si sa isi corecteze greselile.
Putin, de asemenea, pare sa isi dea seama de insuficientele regimului sau. Acesta este motivul pentru care Rusia a devenit atat de agresiva cu vecinii sai, Ucraina si Georgia, si incearca sa isi mentina prezenta militara in locuri ca Transnistria, regiunea separatista din Moldova. Facandu-si simtita prezenta in imediata apropiere a Rusiei, Kremlinul crede ca poate convinge rusii de acasa de omnipotenta sa.
Avand in vedere dezbaterile sterile din Rusia si abilitatea Kremlinului de a manipula alegerile, schimbarea de regim este singura varianta pentru cei care doresc sa pastreze ideea democratica in Rusia. Cei care se opun lui Putin trebuie sa decida ce doresc si sa declare ca, in cazul in care regimul va esua sa sustina Constitutia, dispun de dreptul de a-l forta sa faca aceasta.
Astazi, problema puterii in Rusia nu mai poate fi rezolvata in exclusivitate in fata urnelor. La fel ca in Ucraina, Liban si Kargasztan, va fi decisa in strada.
Aflat la conducerea Consiliului National de Securitate al Rusiei in timpul lui Boris Eltin, Boris Berezovski traieste in exil la Londra.
Copyright: Project Syndicate, 2005.
www.project-syndicate.org
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Boris Berezovski, hotul care striga hotii.   de Mos Grigore
Mare tupeu,d-le Berezovski   de demetru
"Puterea" invinge   de Olga Khan
Putin descris ca un incapabil si acordeoane ridicole pt Eltsin?!   de Oriana
A r h i v a
  "Partida Basescu" a intrat in criza    20 comentarii
  O addenda la programul de guvernare    3 comentarii
  Opozitia isi freaca mainile    3 comentarii
  Multiculturalitatea in fata terorismului    35 comentarii
  Eternul contabil    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87252 sec.