Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Multiculturalitatea in fata terorismului
Gabriel Andreescu 
Actele de teroare au revenit spectaculos in prim planul vietii internationale. Seria de atentate de la Londra urmate de cele din statiunea Sharm El Sheikh dau sezatia ca terorismul s-a latit pe planeta. In acest context, este imbucurator ca dincolo de stirile din ziare, sa apara si la noi analize care propun o conceptie asupra fenomenului.
Ma gandesc, iata, la observatiile lui Dragos Paul Aligica din articolul "O noua faza a razboiului" publicat in Revista 22. Autorul nota acolo ca invazia din Irak, Afganistan si operatiunile speciale din Cornul Africii au rasturnat planurile de razboi ale fortelor jihadului. in locul unui exod din Afganistan spre orasele europene ori americane, teroristii migreaza astazi spre Irak. Concentrarea fortelor islamiste are un dublu efect: lovirea lor este mai usoara si le limiteaza ofensiva catre Occident. Tactica aceasta denumita la Pentagon "the flypaper strategy" suprasolicita resursele teroristilor si le impune alte teme de actiune. Observatiile lui Dragos Paul Aligica sunt importante si in chestiunea razboiului din Irak. Eventualitatea ca regimul Saddam sa posede arme de distrugere in masa era doar o componenta intr-un ansamblu de ratiuni strategice. Razboiul din Irak a fost motivat si de necesitatea retragerii trupelor din Arabia Saudita; a depasirii gravei crize care tinea in sah, de peste un deceniu, Consiliul de Securitate; a reconfigurarii planurilor de actiune ale retelei jihadului.
Dar m-as opri si la punctul de vedere exprimat de Traian Ungureanu in aceeasi revista. Sub titlul "Victoria, Regina Scuzelor" el se refera la transformarea moscheelor britanice in centre de indoctrinare, la raspandirea nesabuita a scolilor religioase si la castrarea pachetului de legi menit sa supravegheze indoit suspectii de terorism. Toate acestea, spune publicistul, ar fi explicabile prin cariera multiculturalismului, "teorie prescolara" care "minte inca din titlu". Multiculturalismul hraneste slabiciunea Occidentului, nesiguranta sa identitara. Dupa 30 de ani de indoctrinare, "armata profitorilor si profesionistilor tolerantei" ar fi dus lucrurile la o catastrofa totala. Iata deci, co-responsabil pentru raspandirea terorismului in lume ar fi - multiculturalismul. M-a frapat invocarea unei asemenea "vinovatii", intrucat multiculturalismul a mai fost victima unui abuz public la sfarsitul anilor �90. Atunci multiculturalismul devenise varful de lance al Ministerului Educatiei si Cercetarii care se opunea cererii UDMR de separare a Universitatii Babes-Bolyai. Conform conducerii MEC, principiul multiculturalismului ar fi fost potrivnic ideii unor institutii de invatamant superior lingvistic separate. Or, lucrurile stau exact invers , mai aproape de interpretarea data de domnul Ungureanu. Multiculturalismul recunoaste necesitatea si valoarea, in anumite contexte, a mentinerii unui anumit grad de separare intre comunitatile identitare. Nu discut acum pozitia MEC. Aminteam doar ca argumentul multiculturalitatii era folosit aiurea.
Ministerul Educatiei trada sensul multiculturalismului, in schimb, Traian Ungureanu il trateaza cu un exces care il transforma de asemenea. Una inseamna multiculturalismul in Statele Unite, alta in Canada si alta in Europa.. Dar mai ales, trebuie facuta distinctia dintre multiculturalismul liberal si cel neliberal. In cazul primului, interesul de protejare a comunitatii ca atare nu vine in contradictie cu interesele individuale si cu regula generala. Nu multiculturalismul liberal este cel care contesta demnitatea femeilor musulmane. Nu multiculturalismul (liberal) promoveaza indoctrinarea viitorilor teroristi-sinucigasi. Nu el justifica ridicarea unei moschei in Berlin mai inalte decat regulile stabilite de primarie.
Dar chiar si multiculturalismul neliberal nu arata precum caricatura cu care este deseori asociat. El poate justifica scutirea de scoala a copiilor Amish, ori pastrarea unor reguli asimetrice de casatorie in triburile de indieni. Nu si crearea unor fortarete musulmane unde domneste in loc de lege, imamul. Domnul Traian Ungureanu are de ce sa condamne slabiciunea unor guverne occidentale fata de raspandirea fundamentalismului islamic. Dar nu are de ce sa arunce oprobiul asupra multiculturalismului. Acesta ramane instrumentul unei abordari liberale si generoase. in societatile diverse etnocultural, multiculturalismul reprezinta o atitudine indispensabila coeziunii sociale. Exista o alta solutie? Cumva, epurarea etnno-religioasa? Cand infruntam un pericol grozav precum terorismul, avem de identificat cauzele sale veritabile. A orienta preocuparea spre false piste slabeste solidaritatea atat de necesara in fata pericolului care ii paste si pe europenii "pur sange" si pe noii veniti.
 Comentarii: 35 Afiseaza toate comentariile  
Multiculturalism: Demonstratzie la Berkeley: Breasts not Bombs   de roy
Dance of deception   de Zen
"A Misunderstanding of a Catastrophic Order" by Tony Blair   de roy
Boris Berezovski, hotul care striga hotii.   de Mos Grigore
Culturalism: Yemeni Cleric Receives 75-Year Sentence   de roy
Multiculturalism: The Secret Life of Mohammed Bouyeri   de roy
The 'war on terror' slips out of Bush vocabulary   de Zen
Ptr. Mos Grigore, din urma...   de Scorilo
Micile mari deosebiri   de Catalina Tarziu
Hartia de prins GAste   de toni
Multiculturalism liberal si neliberal?   de Catalina Tarziu
Ce-i trebuie Romaniei cel mai mult?   de Paul din Ohio
Berlusconi cteaza din Oriana:   de Mos Grigore
Multumiri ,Domnule Andreescu   de demetru
Prieteni!   de Gargantua
Habar n-ai despre ce vorbesti !   de perscorilo
Hartia de prins GAste   de PANTAGRUEL
replica   de Marian Gabriel
Micile mari deosebiri   de adrianbmw
Melting-pot holistic   de shinttao
multzumesc, G A !   de lucid
multikulti ? cand o face plopul mere si rachita micsunele !   de ionion
loc de dat cu... capul   de oros
Zenoidul si Ziua   de roy
Stimate Dle Andreescu,   de Marc
Aveati dreptate, duduitza Oriana !   de Marc
Se incheie luna ,nati produs nimic,sefu va taiat din leafa   de Doro
puneti mina pe carte !   de traktorist
analiza lui Traian Ungureanu este perfecta   de Oriana
GA versus Traian Ungureanu   de Teroristu Pacifist
cateva ideei   de Marian Gabriel
Si totusi, daca sti cum, "multiculturalismul" va pune capat atacurilor teroriste   de romking
asa este!   de Filip B
teachings of Islam   de california
"multiculturalismul reprezinta o atitudine indispensabila coeziunii sociale"... vorbeste si asta pe nas...   de ingineru
A r h i v a
  "Partida Basescu" a intrat in criza    20 comentarii
  O addenda la programul de guvernare    3 comentarii
  Opozitia isi freaca mainile    3 comentarii
  Poporul versus Putin    4 comentarii
  Eternul contabil    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  Tehnicile domnului Michael Shafir    2005-07-21
  Ce legatura au anticipatele cu criza INMER?    2005-07-14
  Pactul Ribbentrop-Molotov si alte teme ale istoriei    2005-07-08
  Defaimarea eroilor ca joc si bataie de joc    2005-06-30
  Crima de la Tanacu despre societatea romaneasca    2005-06-23
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30722 sec.