Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O addenda la programul de guvernare
Varujan VOSGANIAN 
Anul 2005 debuteaza cu o tema noua pentru economia romaneasca: criza de bani multi. Semnele ei se observa deja. Deficitul de cont curent este tot mai greu de pastrat sub o limita de 6% din PIB. Evolutia pietei de capital este de-a dreptul spectaculoasa. Piata imobiliara s-a "infierbantat" tot mai mult in ultima vreme.
Nu este insa un prilej de bucurie. Banii nu sunt multi in sensul obisnuit al termenului. Economia romaneasca, cu un PIB de 55-60 miliarde euro, cam cat cifra de afaceri a unei companii transnationale de marime medie, ramane inca o economie a cifrelor mici. Banii sunt, insa, multi doar prin comparatie cu capacitatea de absorbtie investitionala a pietei romanesti.
Resursele investitionale ale anului 2005 vor fi considerabile. Transferurile nete, reprezentand indeosebi banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate, se vor ridica la peste 2 miliarde de euro. Investitiile directe, daca socotim si marile privatizari din acest an, vor depasi 3 miliarde de euro. Capitalurile speculative, stimulate de diferenta de dobanda si de posibila liberalizare a contului de capital, se vor ridica, probabil, la vreo 2 miliarde de lei. Modificarile Codului fiscal, in ce priveste introducerea cotei unice de 16%, vor lasa in buzunarele salariatilor 5-600 de milioane de euro in plus. La toate acestea se adauga si rata de economisire a economiei romanesti, care se va ridica la cca. un sfert din PIB.
Aceasta noua realitate impune cu necesitate adaptarea economiei romanesti. Iar adaptarea trebuie sa demareze prin consolidarea mecanismelor de colectare si realocare a resurselor financiare. Adica prin dezvoltarea pietei de capital.
Guvernele ultimului deceniu, de cand a luat fiinta Bursa de valori, au avut o atitudine de indiferenta fata de piata de capital. Primul gest de recunoastere a importantei acestei piete a fost facut la jumatatea anului trecut cand guvernul de atunci a lansat programul "O piata puternica - dezvoltarea pietei de capital". Chiar daca cu anumite ezitari, acel program cuprindea o seama de idei corecte privind importanta si perspectivele pietei. Programul cuprindea, de asemenea, obiective si termene precise. Din pacate, poate si datorita presiunilor inerente anului electoral, acel program nu a fost deloc aplicat.
Un astfel de demers trebuie reluat de urgenta. Programul "O piata puternica - dezvoltarea pietei de capital" nu trebuie complet abandonat. Acel program trebuie revizuit si reactualizat. Guvernul, impreuna cu autoritatile de reglementare, cu comisiile specializate ale Parlamentului, cu asociatiile profesionale si cu institutiile pietei de capital trebuie sa se aseze laolalta pentru a face acest lucru.
Programul revizuit si reactualizat trebuie sa cuprinda cel putin cinci domenii de actiune. El trebuie sa se preocupe, in primul rand, de largirea ofertei de pe piata de capital. Aceasta inseamna cel putin cateva masuri: tranzactionarea titlurilor de stat pe bursa, crearea pietei de obligatiuni ipotecare, dezvoltarea ofertei de obligatiuni corporative, indeosebi prin listarea la bursa a unor mari companii la care statul este actionar, in pachete de actiuni de cel putin 10%. In lista initiala erau incluse sapte astfel de companii: Transelectrica, Electrica Transilvania, Electrica Muntenia, Portul Constanta, Transgaz, Romgaz si Aeroportul "Henri Coanda". Acestora ar putea sa li se adauge OMV sau Casa de Economii si Consemnatiuni.
A doua directie de actiune se refera la dezvoltarea cererii. Aceasta inseamna, printre altele, crearea unor investitori institutionali de tipul fondurilor private de pensii si de sanatate sau relansarea fondurilor de investitii, cu deosebire in ce priveste organismele de plasament colectiv.
Cea de-a treia directie are in vedere dezvoltarea infrastructurii pietei, care sa aiba in vedere unificarea burselor si cresterea accesibilitatii pe bursa.
Cea de-a patra directie de actiune se refera la armonizarea legislativa, unde imbunatatirea legislatiei creditului ipotecar este o prioritate. Si in al cincilea, dar nu in ultimul rand, este nevoie de o armonizare institutionala, de un mod de colaborare care sa fie clar precizat intre comisiile specializate ale Parlamentului, Guvern, BNR, CNVM, asociatia profesionala ANSVM si institutiile pietei.
Socotind asadar evolutia bursiera si perspectivele investitionale ale anului 2005 un astfel de program privind dezvoltarea pietei de capital ar trebui revizuit si reactualizat inca din primul trimestru al acestui an. Urmand ca el sa fie asumat ca atare de toate institutiile implicate.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Transparenta, competenta si piata de capital privata   de Ratza
Si te mai prefaci Liberal Vosganiane ?   de Michael Theil - Lazarescu
Primul trimestru a trecut Varujan   de Rocky
A r h i v a
  "Partida Basescu" a intrat in criza    20 comentarii
  Opozitia isi freaca mainile    3 comentarii
  Multiculturalitatea in fata terorismului    35 comentarii
  Poporul versus Putin    4 comentarii
  Eternul contabil    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  Cat costa inundatiile    2005-07-21
  Autorizarea fondurilor de garantare    2005-07-07
  Prioritati legislative ale pietelor financiare    2005-06-30
  Romania si bugetul UE    2005-06-23
  Cota unica - 600 de milioane de euro in plus pentru romani    2005-06-16
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30402 sec.