Ziua Logo
  Nr. 3380 de joi, 21 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii vor intra mai greu in UE
-- Guvernul a stabilit ca trebuie sa se respecte mai riguros Conventia de aplicare a Acordului Schenghen si Manualul Comun Schenghen * De astazi se pot aplica noile reglementari * MAI va stabili ce documente vor fi prezentate la granita
Conditiile de intrare in statele membre UE si in alte state pentru cetatenii romani au fost modificate de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta. "Astfel, la iesirea din tara, cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in tarile membre ale Uniunii Europene, vor trebui sa prezinte, in plus fata de actele cerute in prezent, si un set de documente care sa justifice scopul si conditiile sederii. Totodata, in categoria persoanelor, cetateni romani, care sunt exceptate de la a prezenta o suma minima in valuta convertibila la iesirea din tara cu destinatia Uniunea Europeana, nu se mai regasesc cele care efectueaza o vizita pe baza de invitatie", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului. Documentele suplimentare care ar trebui prezentate, in plus fata de cele cerute acum, nu sunt mentionate in Ordonanta care modifica OU 144/2001. Daca nu va exista o perioada de "tranzitie" la aceste noi reglemntari, romanii care si-au rezervat bilete de avion pentru a petrece o vacanta in strainatate pot avea surpriza neplacuta de a fi opriti la granita de Politia de Frontiera pentru ca nu au documente justificative privind locul de cazare. Insa, multe persoane pot opta sa plece cu o anumita suma si sa se cazeze unde doresc, facand alegerea hotelului la fata locului. Ei bine, acest lucru, se pare ca nu va mai fi posibil deoarece se vor cere la granita documente privind cazarea. Guvernul incerca marti sa linisteasca spiritele prin precizarea ca, pentru moment, regimul juridic aplicabil conditiilor de iesire din tara a cetatenilor romani, care doresc sa calatoreasca in statele membre ale Spatiului Schengen, ramane neschimbat pana la intrarea in vigoare a ordinului ministrului Administratiei si Internelor privind normele de aplicare a prevederii. De asemenea, autoritatile precizeaza ca documentele necesare la iesirea din tara, precum si categoriile de persoane carora li se aplica aceste conditii raman aceleasi ca si pana in prezent, pana la emiterea ordinului ministrului Administratiei si Internelor.
Blaga se grabeste
"Daca voi ajunge astazi sa semnez ordinul, noile reglementari vor intra in vigoare incepand de joi dimineata", a spus ieri, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor. El a tinut sa precizeze ca prin introducerea noilor conditii Executivul nu a facut altceva decat sa transpuna in ordonanta de urgenta reglementarile din Conventia Schengen. "Am inceput discutiile de a aplica in litera Conventia Schengen, dupa cazul mediatizat al autocarelor din Spania. Cerem tuturor romanilor care doresc sa plece in statele din spatiul Schengen sa respecte legislatia europeana", a spus Vasile Blaga. El a aratat ca au existat pana in prezent peste un milion de romani care au fost intorsi de la frontiera de la inceputul anului, amintind si cazul autocarelor cu romani intoarse de la frontiera spaniola, in primavara acestui an. Blaga a mentionat ca cea mai mare problema pe care o are la orice intalnire cu omologi de-ai sai din statele membre UE este cea a migratiei ilegale. "Nu exista ministru de Interne cu care sa ma intalnesc si care, direct sau voalat, sa nu imi atraga atentia in ceea ce priveste migratia ilegala. Aceasta problema va conta foarte mult si in documentul de pozitie pe care Comisia Europeana il va prezenta in luna octombrie", a spus ministrul Blaga, adaugand, insa, ca nu se schimba nimic ci doar se aplica ceea ce scrie in Conventia Schengen. El a aratat ca a fost nevoie de acest lucru pentru a intari inclusiv legislativ faptul ca Romania respecta Conventia. Vasile Blaga a precizat ca nu este admisibil ca 22 de milioane de romani sa aiba de suferit din cauza a 600 de persoane care au probleme la granita in legatura cu actele de calatorie in spatiul Schengen. Ministrul a spus ca nu vor fi necesare alte acte suplimentare decat cele care se cer si in prezent. Vasile Blaga a precizat ca toti cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in interes turistic in afara tarii vor trebui sa prezinte sumele de bani necesare la frontiera Romaniei.
De dragul romanilor
Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat, in cadrul unui briefing de presa sustinut la Bruxelles, ca modificarile aduse conditiilor de iesire din tara au fost necesare din perspectiva ingrijorarii exprimate de unele state membre ale UE privind operatiunile de migratie ilegala, care folosesc Romania ca un punct de plecare sau ca tara de tranzit. El a precizat ca decizia aprobata de Guvern nu presupune neaparat o inasprire a conditiilor, ci respectarea criteriilor minime care sa confere siguranta ca cetatenii romani nu pleaca spre alte tari in cautarea unui loc de munca ilegal. Tariceanu a amintit ca, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania va reprezenta frontiera estica a UE si va fi obligata sa acorde atentie programelor de combatere a traficului ilegal de persoane.
In ceea ce priveste documentele care urmeaza a fi stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor - inscrisuri care vor fi prezentate de cetatenii romani la iesirea din tara - vor fi luate in considerare cerintele autoritatilor statelor membre ale spatiului Schenghen, asa cum reies din Conventia de aplicare a Acordului Schenghen si din Manualul Comun Schenghen.
Pasaportul de urgenta costa 100 de lei in plus
Ordonanta a mai modificat si reglementarile referitoare la regimul pasapoartelor in Romania. Astfel, pentru a se evita intarzierile in procesul de emitere a pasapoartelor pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, actul normativ prevede ca eliberarea si emiterea pasapoartelor pentru acestia se poate face la sediul Directiei Generale de Pasapoarte si la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si prin mandatar, cu procura speciala autentificata in strainatate de misiunea diplomatica sau oficiul consular. In cazul in care cetatenii romani se afla temporar in tara, procura poate fi autentificata de catre notarii publici. Ordonanta mai prevede ca eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta se face in termen de 3 zile de la data depunerii cererii de eliberare, cu un tarif suplimentar de 100 de lei. Cetatenii romani aflati in situatii deosebite, prevazute de lege, beneficiaza de o scutire de la plata taxei consulare pentru eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta. Aceste situatii sunt:
- cazurile de imbolnavire grava sau decesul unei rude apropiate;
- efectuarea de tratamente medicale de urgenta;
- citarea in cadrul unui proces in strainatate.
"Prin deciziile adoptate de Executiv se urmareste asigurarea protectiei cetatenilor romani care calatoresc in strainatate cu respectarea conditiilor legale, prevenirea si combaterea emigratiei ilegale, precum si fluidizarea procesului de eliberare a pasapoartelor pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara si in strainatate" se precizeaza in comunicatul Guvernului
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Eu nu mi-am vorbit tara de rau niciodata, niciodata tara..   de Atamild
Cred ca ni se rezerva...   de Zalmoxis2003
Imbecili   de cj999
ordonanta de kkt ... nici pt negrii nu se dau asa ordonante   de manolescovici
Feseneii, chiar daca vor sa fuga in Congo, tot or sa aiba dificultati, ca acolo totul e la negru.   de Morkova Vesela
Adica s-a scumpit spaga la hotare...   de gagiu dilo
Mai bine niciodata decat imediat !   de ionion
Adevar va graiesc eu voua !   de traktorist
Stati acasa ! Cum este de treaba , va si apuca plecatu' !   de traktorist
De ce merg in iuropa ?   de traktorist
Poate vor intra mai usor in Paradis!   de romking
N-am putea ca ..UE-a asta , s-o lasam doar pentru amerecanu ORL ?   de akimote
Vizitati Europa. Acum.   de Ratacitul
Ce naiba i-o fi apucat pe astia din Schengen sa...   de flachi
unde e mindria noastra?   de piramidon
Rudele sarace sau lada de gunoi a Europei?   de GICA CONTRA
In septembrie vreau sa merg la o nunta a unui var in ungaria. Cum dovedesc cu acte scopul vizitei?   de romanul
A r h i v a
  Sa se spele cu el pe cap    21 comentarii
  Comisia Europeana: ne intereseaza Reforma, nu anticipatele    1 comentariu
  Mutu denuntat de un consumator de droguri    3 comentarii
  MTS Leasing in incapacitate de plata    
  Guvernul reduce vizita la 15 zile    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Moldova fara tren (101 afisari)
 Topul celor mai importante personalitati (77 afisari)
 America yankeilor nostri (65 afisari)
 Tehnicile domnului Michael Shafir (62 afisari)
 Drepturile copiilor, ignorate de instante (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01225 sec.