Ziua Logo
  Nr. 3380 de joi, 21 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Nicolaescu va mai face un film cu bani de la CNC
ZIUA FOTO
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va debloca de saptamana viitoare fondurile pentru cele zece proiecte participante la concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC) a caror finantare a fost decisa (si foarte contestata) in toamna anului trecut, dupa cum a declarat ieri pentru agentia Mediafax secretarul de stat pentru creatie contemporana Ioan Onisei, decizia fiind luata la ultima intalnire a Colegiului Director al ministerului.
Cele zece proiecte au starnit controverse anul trecut, cand Centrul National al Cinematografiei (CNC) a hotarat sa le finanteze, suplimentand numarul de proiecte selectate dintre cele participante la concursul din vara. Patru dintre membrii comisiei din 2004 (scenaristul Radu F. Alexandru, regizorii Bogdan Dumitrescu si Ioan Carmazan, operatorul Florin Mihailescu) au semnat suplimentarea numarului de castigatori, al cincilea, Dinu Tanase, a refuzat, fiind totusi trecut pe lista. Finantarile suplimentare au fost acordate doar pentru lung-metraje, nu si pentru scurt-metraje. Multi cineasti au sustinut ca decizia era ilegala si ca ar fi trebuit organizata o noua sesiune de concurs in cazul existentei unor fonduri neprevazute.
Motivele pentru deblocarea fondurilor sunt, dupa cum spune (conform Mediafax) secretarul de stat Onisei, ca exista bani pentru finantari suplimentare, dar contestatii la concursul initial nu se mai pot face, din cauza ca termenul in care se putea realiza un astfel de demers a expirat. In plus, regizorul Mircea Daneliuc a dat in judecata MCC pentru acordarea finantarii, iar Sergiu Nicolaescu a anuntat ca intentioneaza s-o faca; amandoi aveau filme pe lista suplimentara (in cazul lui Nicolaescu, al doilea scenariu acceptat in acelasi concurs). In mai, Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO) a renuntat la procesul in care acuza ilegalitatea deciziei de finantare din toamna lui 2004 dupa ce ministrul Mona Musca a sustinut ca nu poate anula aceasta hotarare cat timp se afla in derulare o actiune in justitie.
Potrivit actualei conduceri a ministerului, doua dintre cele zece proiecte isi primisera banii inaintea schimbarii echipei de guvernare. E vorba despre "Vizita arhiepiscopului" (scenariul Adam Bodor, Zoltan Kamondy, Alexandra Barbuica, regia Zoltan Kamondy), o coproductie romano-franco-germano-maghiara, si de "Vanatoarea" (scenariul Dinu Sararu, regia Serban Marinescu).
Vadim Tudor se lanseaza ca scenarist
Celelate opt proiecte care vor fi finantate sunt: "Veriga salbatica" (scenariul Andrei Nour Marinescu, regia Brad Sykes), "Visatorul" (scenariul Eugen Serbanescu, regia Marius Theodor Barna), "Trenul mortii" (scenariul Eugen Barbu, regia Sergiu Nicolaescu), "Tatal fantoma" (scenariul Lucian Georgescu si Barry Gifford, regia Ovidiu Bose Pastina), "Marilena" (scenariul si regia Mircea Daneliuc), "Sapte bis" (scenariul Dana Duma si Radu Igaszag, regia Radu Igaszag), , "Logodnicii din America" (scenariul Eva Sarbu, regia Nicolae Margineanu), si "Candele de zapada" (scenariul Corneliu Vadim Tudor, regia Napoleon Helmis); acesta din urma figura initial pe locul 21, luand apoi locul (13) unui film al lui Nicolae Corjos. Valoarea totala a finantarilor (credite rambursabile fara dobanda) este de circa 8,6 milioane RON (86 de miliarde de lei vechi).
Directorul CNC, Decebal Mitulescu, a fost deja instiintat de hotararea luata de Ministerul Culturii cu privire la finantarea acestor proiecte.
Concursul de anul acesta se afla in plina desfasurare. Din comisia care analizeaza, din iunie, proiectele depuse pentru concursul de anul acesta fac parte Cristina Corciovescu, Irina Petrescu, Andrei Gorzo, Stefan Agopian si Oana Stoenescu. Ei vor lucra timp de o luna si jumatate, acordand puncte proiectelor depuse, in functie de calitatea scenariului, a regizorului, a producatorului, dupa mai multe criterii si subcriterii (premiile si selectionarile la festivaluri ale celor care au depus proiectul, numarul de tari unde a fost distribuit filmul, numarul de televiziuni care l-au cumparat etc.). Potrivit regulamentului, minimum 15% din cele 80 de miliarde de lei vechi de anul acesta trebuie sa mearga catre debuturile regizorale in lung-metraj si tot 15% catre filmele de scurt-metraj.
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Apunake, marca inregistrata    
  Charles-Joseph Natoire (1700 - 1777)    
  Sala din Lancram va fi totusi modificata    
  "Blestemul ariciului" se muta la Oxford    1 comentariu
  NIHIL SINE SPAGA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moldova fara tren (101 afisari)
 Topul celor mai importante personalitati (77 afisari)
 America yankeilor nostri (65 afisari)
 Tehnicile domnului Michael Shafir (62 afisari)
 Drepturile copiilor, ignorate de instante (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00967 sec.