Un american a fabricat o bere dupa o reteta care era folosita in China cu noua mii de ani in urma si pe care arheologii au dedus-o analizand resturile gasite pe fragmente din vasele in care era depozitata, vase care au fost gasite intr-un mormant, transmite site-ul Ananova. Sam Calagione, care conduce fabrica de bere Dogfish Head din Rehoboth Beach, Delaware, a folosit orez, miere, struguri si paducel. Reteta a fost dedusa de un arheolog prin analiza vaselor descoperite in asezarea din Epoca de Piatra de la Jiahu, China. "Nu putem dovedi ca in acele vase se depozita o bautura alcoolica, deoarece alcoolul nu mai exista, insa nu este greu sa tragi aceas-ta concluzie", a spus Patrick McGovern, de la Universitatea Pennsylvania. Expert in originile si istoria bauturilor alcoolice, acesta a facut analize chimice pe resturile de vase gasite in China. Anterior, McGovern a gasit urmele unei bauturi alcoolice asemanatoare intr-un mormant regal vechi de 2700 de ani din Turcia, posibil al regelui Midas. Specialistul a colaborat apoi cu Calagione, directorul fabricii de bere Dogfish Head, pentru a reconstitui bautura, botezata Elixirul lui Midas. McGovern a apelat din nou la Dogfish Head pentru a reconstitui berea antica chinezeasca. Rezultatul a fost un lichid auriu cu spuma alba si bule precum cele ale sampaniei, cu gust si aroma "foarte interesante". Bautura va fi vanduta sub numele Chateau Jiahu. (D.V.)