Ziua Logo
  Nr. 3375 de vineri, 15 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romania luata de puhoaie
Foto: Mediafax
Inundatiile au provocat mari pagube pe trei sferturi din teritoriul Romaniei si pierderi de vieti omenesti, sapte decese fiind confirmate pana ieri dimineata dintr-un total de zece posibile victime. Inundatiile din ultimele zile au afectat 482 de localitati, 53.319 ha de teren agricol si 11.246 de case, din care 242 au fost distruse, numarul persoanelor evacuate de autoritati ridicandu-se la 8.616. Apele au afectat 370 de poduri si 445 de podete, determinand izolarea a 1192 de persoane. Toate fortele operative ale Armatei sunt implicate in misiuni de interventie in zonele calamitate, a declarat ministrul Apararii. Premierul Calin Popescu Tariceanu urma sa se deplaseze, ieri, din nou, in zonele inundate, dupa ce ministrii de Interne si Mediului si-au petrecut noaptea de miercuri spre joi coordonand actiunile de salvare. Vestea buna este ca apele raurilor Siret, Buzau si Ramnicul Sarat, responsabile de inundatii, au inceput sa scada. Totusi, Centrul de criza organizat la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor urma sa-si continue activitatea de monitorizare si noaptea trecuta, pentru a urmari efectele inundatiilor si pentru a transmitere masurile necesare de luat ministerelor implicate. Pentru astazi, premierul a convocat o noua sedinta de Guvern extraordinara, dedicata inundatiilor.
Vrancea sub ape
Prefectul de Vrancea, Ion Oprea a declarat, ieri, starea de urgenta la nivelul intregului judet, dupa ce peste 7.000 de familii din comunele Vadu Rosca si Nanesti au fost evacuate cu ajutorul Armatei si Jandarmilor iar alte cateva sute sunt in curs de evacuare, informeaza Rompres. Marti, fusese declarata stare de alerta aici si in alte doua judete. In cele doua localitati, apa a depasit 4 metri. Prefectura a solicitat Guvernului 10.000 de vaccinuri si peste 12.000 pachete de alimente pentru sinistrati. Amintim ca in Vrancea a fost decretat inca de marti dupa-amiaza starea de alerta in 18 localitati.
Ieri la pranz, 17 localitati erau izolate de ape, iar 43 de localitati erau fara curent electric si fara telefonie fixa, se arata intr-un bilant al Prefecturii Vrancea, informeaza Mediafax. Pana ieri, in Vrancea, au fost evacuate mii de persoane, numarul acestora fiind in crestere, in special in comunele Biliesti si Vadu Rosca. In aceste localitati, militarii si jandarmii au fost nevoiti sa-i evacueze chiar cu forta pe localnicii care refuzau sa-si paraseasca locuintele.
Afaceri la Vadu Rosca
Militari, pompieri si jandarmi au desfasurat actiuni pentru evacuarea localnicilor din satul vrancean Vadu Rosca, ale caror case au fost acoperite de apele Siretului iesit din matca, in unele locuri apa avand patru metri, pana la ora actuala fiind gasite deja patru cadavre umane, informeaza Mediafax. Viitura de pe Siret a acoperit, in mare parte, inca de miercuri dupa-amiaza, satul Vadu Rosca, comuna Vulturu, unde traiesc in jur de sase sute de persoane. Deoarece, in multe cazuri, apa a ajuns pana la acoperisurile caselor, oamenii s-au refugiat pe culmile acestora si asteapta sa fie salvati. Pentru ca nu au mai putut interveni eficient din cauza intunericului, barcile militare de salvare au plecat miercuri noapte, la ora 00.00 si s-au intors joi, la ora 8.00, astfel ca in timpul noptii de miercuri spre joi s-a lucrat doar cu o singura barca pentru evacuarea sinistratilor. Ieri la pranz, alte doua localitati din apropierea satului Vadu Rosca - Nanesti si Hangulesti - situate pe malul Siretului, au fost inundate. Cativa dintre localnicii salvati au declarat ca morarul din satul inundat, care are propria barca, le-ar fi cerut bani, iar ei ar fi platit cate 800.000 de lei vechi, pentru ca acesta sa-i duca intr-o zona mai sigura.
Col. Ion Dima, adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea a declarat ca decizia de retragere a militarilor in noaptea de miercuri spre joi s-a facut dupa consultarea cu autoritatile locale si localnicii care au vrut sa ramana in case. "Am intervenit la ora 8.00 pentru ca a trebuit sa ne coordonam activitatea cu cea a elicopeterelor. In plus, si militarii aveau nevoie sa se odihneasca putin", a spus col. Dima. El nu a putut preciza daca morarul afacerist, care a profitat de starea de pericol, va fi tras la raspundere.
Stricaciuni folositoare
Foto: EPA
Bresa din digul de pe malul drept al raului Sirect, amonte de localitatea Corbu vechi si aval de Namoloasa, a fost facut de expertii in lucrari hidrotehnice, pentru ca o parte din apele raului sa fie redirectionate, astfel incat pagubele produse de ape sa fie cat mai mici. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a anuntat chiar de miercuri iminenta spargerii controlate a digului pentru a se obtine atenuarea varfului de viitura de pe Siret. Responsabili din minister au precizat ca se asteptau la debite de 5.000-6.000 mc/s, dublu fata de cele inregistrate la inundatiile catastrofale din 1970 si de 30 de ori mai mari decat cele obisnuite. Potrivit comunicatelor de presa trimise de MMGA in cursul noptii de miercuri spre joi, pe langa bresa creata la Namoloasa, hidrotehnicienii au monitorizat continuu si zonele de confluenta ale raurilor Rm. Sarat cu Siret, care au deversat digul de aparare si au inundat localitatile Nanesti (sat Calieni, evacuat complet cu o zi inainte) si Maicanesti (partial evacuat din cauza refuzului unor locuitori de a parasi zona), precum si zona de confluenta a raului Buzau cu Siretul. Expertii au estimat ca, la Galati, nu vor fi depasite cotele de inundatii.
Stare de alerta la Corbu Vechi
Starea de alerta instaurata, miercuri seara, in localitatea braileana Corbu Vechi, ca urmare a unei viituri de 5500 mc/s, anuntata a se produce pe raul Siret, se mentine, informeaza Rompres. Sute de persoane au fost evacuate miercuri noapte, din localitatea Corbu Vechi, situata pe malul Siretului, pentru a fi ferite de viitura anuntata pentru ier dimineata, care, din fericire, nu a atins debitul prognozat, ea ajungand, la ora 1:00, la aproape 5.000 mc/s, in dreptul comunei galatene Namoloasa. Potrivit prefectului de Braila, Nicolae Mitroi, pericolul inundatiilor se pastreaza in zona, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta fiind pregatit sa intervina in cazul in care debitul Siretului va creste. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Braila a declarat, miercuri seara, starea de alerta in satul Corbu Vechi din comuna Maxineni, motiv pentru care s-a procedat la evacuarea celor 300 de localnici, care au fost cazati la caminul cultural din Maxineni si la scoala din Corbu Nou. O situatie aparte se intalneste in comuna Vadeni, situata tot pe malul Siretului, unde localnicii, speriati de pericolul care se anuntase, au luat singuri hotararea de a parasi zona, pornind, miercuri noapte, spre municipiul Braila, unii pe jos, altii cu carutele, desi autoritatile nu au dispus evacuarea localitatii.
Apele electrocuteaza
Un barbat din Braila a murit electrocutat in timp ce incerca sa scoata frigiderul din priza ca sa nu faca scurtcircuit din cauza apei care ii inundase casa, in urma ploilor abundente cazute in estul tarii, informeaza Rompres. Daniel P., de 34 ani, a incercat sa scoata din priza stecherul care alimenta frigiderul, in momentul in care apele au navalit cu putere in cartierul in care locuia, dar nu a mai reusit, deoarece casa i-a fost inundata in cateva secunde, iar el a murit electrocutat. "Daniel a fugit sa scoata din priza frigiderul din camera. Tripla era pe jos, in apa, iar Daniel a murit electrocutat", spun rudele indoliate. Seful Serviciului de Medicina Legala, dr. Gina Ilie, a declarat ca trupul inert al tanarului a fost depus la morga, unde, in urma necropsiei, s-a stabilit ca acesta a murit din cauza socului.
FCM Bacau la apa
Dupa ce in returul campionatului trecut au fost nevoiti sa dispute multe din meciurile pe teren propriu in conditii lacustre, fotbalistii de la FCM Bacau "infrunta" furia apelor in alte conditii mai dramatice. Ei au ramas izolati, din cauza inudatiilor si alunecarilor de teren care fac impracticabila soseaua de legatura cu Targu Ocna, in statiunea Slanic Moldova unde efectueaza un stagiu de pregatire. Vilele in care sunt cazati jucatorii au ramas fara apa calda, curent electric si gaze. Cum nici retelele de telefonie fixa si mobila nu mai functioneaza, ei nu dispuneau de nici un mijloc de comunicare cu membrii conducerii clubului. Directorul sportiv, Daniel Scanteie, a fost nevoit sa mearga pe jos pana la Targu Ocna, mai bine de 15 kilometri de drum desfundat pe carari de munte, ocolind zonele inundate, pentru a gasi solutii de aprovizionare cu alimente. Din Targu Ocna nu a mai putut pleca, dar el a reusit sa vorbeasca pe telefonul mobil, solicitand sprijin conducerii clubului bacauan.
Nemteni uitati de autoritati
Foto: EPA
Autoritatile judetului Neamt nu au distribuit nici un strop de apa minerala sau plata, paine ori alte alimente de prima urgenta in zonele afectate de inundatii, dupa patru zile de la declansarea potopului in 23 de localitati, informeaza Rompres. Prefectul Toader Mocanu sustine ca nu sunt fonduri pentru astfel de actiuni caritabile, iar la stocul de la Rezervele Statului nu se poate apela decat cu aprobarea premierului Tariceanu, desi nu a fost facuta nici o solicitare in acest sens. In plus, "romanii sunt mesteri la stat cu mana intinsa, sa se descurce cum pot, ca de aia au autoritati locale", a afirmat reprezentantul Guvernului in teritoriu. In opinia prefectului de Neamt, care indeplineste prin lege si functia de presedinte al Comitetului pentru situatii de urgenta, asigurarea alimentelor de prima necesitate pentru persoanele care au fost evacuate din locuintele distruse sau amenintate de furia apelor revine exclusiv primarilor. "Si asa alesii locali stau cu mainile in san, daca ar fi razboi sau alte calamitati cum ar fi", a mai replicat Toader Mocanu cu acelasi ton indiferent la sesizarea acestei situatii. Intrebat cum se explica faptul ca dupa patru zile de dezastru natural soldat cu sute de case distruse sau avariate si foarte multe izolate, cu zeci de persoane evacuate nu a ajuns nici o sticla de apa in zonele respective, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, colonelul Ioan Nitica, a spus ca nu aceasta este o prioritate. Cert este faptul ca sute de locuitori din municipiul Piatra Neamt si din zonele limitrofe care cuprind sase comune din orasul Bicaz pana la Tasca si Tarcau, precum si din alte localitati au ramas fara apa potabila in urma defectiunilor tehnice de la statiile de captare.
Focsani fara paine
Municipiul Focsani risca sa se confrunte cu o criza de paine dupa ce conducta magistrala care alimenteaza orasul cu gaze a fost luata de ape, informeaza Rompres. Cel mai mare producator de panificatie din Focsani, Comcereal SA, nu mai face paine incepand de miercuri dupa-amiaza, cand conducta magistrala de gaze a fost luata de viitura, in dreptul comunei Garoafa. "Toate cuptoarele noastre sunt pe gaz si o data cu intreruperea gazelor nu mai putem sa producem nici un gram de paine", a declarat, pentru Rompres, Gelu Scutaru, directorul Comcereal. Amintim ca miercuri dupa-amiaza peste 150.000 de vranceni au ramas fara gaze dupa ce conducta magistrala care alimenteaza municipiul Focsani si comunele Golesti, Cotesti si Petresti a cedat sub presiunea apelor.
236 de localitati in intuneric
"In teritoriu se inregistreaza 236 de localitati fara energie electrica in judetele: Alba - o localitate, Arges - o localitate, Bacau - 57, Buzau - 9, Cluj - 9, Galati - 11, Harghita - 2, Neamt - 9, Valcea - 1 si Vrancea - 136. De asemenea, sunt avariate 3 linii electrice de 110 kV in judetele Bacau si Focsani (pe traseele Comanesti - Darmanesti, Focsani Vest - Tataranu si Vulturu - Tataranu), iar 88 de stalpi de medie tensiune sunt rupti. Din cauza inundatiilor in zona Bacau au fost scoase de sub tensiune statiile Asau, Targu Ocna si Margineni", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului in subordinea caruia se afla compania Electrica. Pentru interventie operativa in zonele afectate, Electrica a mobilizat un numar de 86 de echipe. Comandamentul operativ constituit de urgenta la nivelul Electrica a decis trimiterea de echipe suplimentare in toate zonele afectate pentru remedierea rapida a defectiunilor.
CNA recomanda teledon
Consiliul National al Audiovizualului solicita posturilor publice si private de radio si de televiziune sa initieze campanii de ajutorare a populatiei sinistrate in urma inundatiilor din ultima perioada, se arata intr-un comunicat de presa al CNA. Campaniile ar trebui sa vizeze colectarea de fonduri si bunuri necesare persoanelor sinistrate. "Consiliul National al Audiovizualului va sustine aceste demersuri, permitand radiodifuzorilor sa mentioneze identitatea donatorilor, persoane fizice sau juridice, a produselor sau serviciilor oferite de acestia, calitatea si cantitatea lor. Aceste precizari nu vor fi considerate publicitate, daca sunt facute in emisiuni informative sau in emisiuni dedicate ajutorarii populatiei sinistrate".
TVR pentru donatii
Televiziunea Romana reia campania sociala pentru ajutorarea persoanelor sinistrate in urma inundatiilor produse in ultimele zile, se arata intr-un comunicat de presa. Astfel, incepand de la sfarsitul acestei saptamani, vor fi redeschise liniile telefonice unde se vor putea dona bani (retelele de telefonie fixa si mobila), iar duminica, 17 iulie 2005, intre orele 10,00 si 13,00, respectiv 20,00 si 23,00, se va organiza un teledon pentru strangerea de noi fonduri destinate persoanelor sinistrate. Campania de strangere de fonduri va fi continuata pana la sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, Televiziunea Romana va pune la dispozitia telespectatorilor numarul de telefon (robot telefonic), cu tarif normal, 021.208.07.21 persoanelor interesate sa gazduiasca, temporar, familii ramase fara adapost din cauza inundatiilor sau cele care vor sa faca donatii.
Muzica populara impotriva inundatiilor
Cunoscuti interpreti de muzica populara viziteaza in aceste zile judetul Suceava si urmeaza sa sustina mai multe spectacole in tara in vederea strangerii de fonduri pentru sinistrati, anunta Rompres. Printre artistii veniti in Bucovina se afla Ionela Prodan, Dumitru Farcas, Veta Biris, Gheorghe Turda, Maria Carneci, Mioara Velicu, Stefania Rares. Din grup face parte si Nicolae Sabau care, din vara lui 2004, este primarul comunei maramuresene Cicarlau.
Alocari guvernamentale
Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut, ieri, ministrilor sa realizeze o evaluare cat mai rapida a pagubelor produse de inundatii, in asa fel incat autoritatile sa poata lua masuri cat mai rapid, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu. Potrivit acesteia, primul-ministru le-a cerut si prefectilor sa-si sprijine colegii din judetele calamitate. Guvernul a aprobat alocarea unui ajutor umanitar constand in alimente de prima necesitate in valoare de 29 de miliarde lei vechi. Oana Marinescu a precizat ca alimentele vor fi transportate inspre sinistrati de armata, care a deschis un pod aerian catre zonele calamitate din Moldova. Guvernul a decis si alocarea a 10.170 miliarde lei vechi din fondul de rezerva bugetara pentru reconstructia zonelor afectate de inundatii. La acest fond se adauga 15 miliarde de lei vechi pentru familiile sinistrate. Potrivit Oanei Marinescu, ajutoarele vor fi acordate pe baza unor anchete sociale, avand prioritate persoanele care au avut decese in familie si cele ale caror case au fost distruse de ape.
Apel in strainatate
Foto: EPA
Romania va solicita sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene si NATO, Organizatiei Natiunilor Unite, institutiilor financiare internationale si organizatiilor neguvernamentale pentru limitarea efectelor inundatiilor din Moldova, a anuntat, ieri, la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Potrivit acestuia, autoritatile de la Bucuresti au primit deja oferte de sprijin sau de finantare pentru refacerea infrastructurilor distruse de ape. Romania va solicita sprijin din partea Centrului de coordonare pentru reactie in caz de dezastre al Aliantei Nord-Atlantice, Consiliului European, Oficiului ONU pentru coordonarea asistentei umanitare, Crucii Rosii Internationale, organizatiilor ecologiste si de mediu, tuturor ONG-urilor care pot sa ajute in vreun fel pentru remedierea situatiei. Romania ar putea primi si o finantare din partea Bancii pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Aceste operatiuni vor fi coordonate de Ministerul Afacerilor Externe.
Capitala reia campania de ajutorare
Campania actiunilor umanitare de ajutor pentru judetele afectate de inundatii continua la primariile celor sase sectoare ale Capitalei, prin derularea unui nou program de donatii. In acest sens, persoanele interesate care doresc sa ofere imbracaminte, mobilier si, inclusiv bani sunt asteptate la sediile primariilor de sector, unde se colecteaza ajutoarele. La Primaria Sectorului 1, din Bd. Banu Manta nr. 9, obiectele de imbracaminte si incaltaminte se pot depune la poarta 2, iar banii la caseria situata in holul mare al institutiei. Pentru obiecte mai mari, ce necesita transport, se poate apela dispeceratul Admnistratiei Domeniului Public, la tel. 319.32.63.
Primaria Sectorului 3 ii asteapta cu donatii pe toti cei care doresc sa se implice in aceasta campanie la sediul Filialei Cruce Rosie Sector 3 din Str. Matei Basarab nr. 59, program de lucru: luni-sambata intre orele 8.00-16.30. Donatiile in bani se pot face in contul - RO 77 RNCB 5101 0001 7953 0001 BCR Sucursala Unirea sau la casieria Filialei de Cruce Rosie Sector 3. Primaria Sectorului 3 face un apel catre agentii economici din sector care ii pot sprijini pe cei afectati de inundatii, mai ales cu produse de prima necesitate - sapun, detergent, pasta de dinti, clor, cizme de cauciuc, conserve, ulei, orez, prosoape, saci de dormit, paturi sau cearceafuri.
Primaria Sectorului 4 solicita donatii doar in materiale de constructii, decizia fiind luata de edili pentru a evita colectarea unor articole de imbracaminte si incaltaminte uzate sau a unor produse electrocasnice nefunctionale. Viceprimarul Radu Silaghi face pe aceasta cale, apel, indeosebi, catre agentii economici de profil de pe raza sectorului, care ii pot sprijini pe cei afectati de inundatii, si anunta locul unde pot dona materialele de constructii: Sectia Salubritate - ADPP Sector 4 din Str. Niculitel, nr. 12, nr. tel. 460.34.73. Pentru bucurestenii care doresc sa-si ajute semenii sinistrati, Primaria Sectorului 2 a amenajat centrul de colectare intr-un cort situat in fata Circului de Stat, la intersectia Sos. Stefan cel Mare cu Aleea Circului. Si edilii acestui sector fac apel ca ajutoarele donate sa fie numai materiale de constructii, apa minerala si conserve al caror termen de valabilitate sa fie cat mai mare cu putinta.
Imprumut public pentru sinistrati
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa aprobe in regim de maxima urgenta lansarea unui imprumut public, intern si international, de minimum 200 de milioane de euro (eurobonduri pe termen de 15-20 ani). Potrivit unui comunicat de presa, acest imprumut ar permite finantarea tuturor lucrarilor, livrarilor de echipamente si platii fortei de munca implicate in indepartarea efectelor inundatiilor din acest an. "AOAR cere in mod ferm valorificarea fara nici o ezitare a capacitatii de productie a societatilor romanesti, capabile sa asigure ciment, otel beton, materiale de constructie, pompe si escavatoare, camioane si echipamente terasiere", se precizeaza in comunicat.
Preafericitul Teoctist cheama la ajutor
"In aceste momente de grea cumpana, cand �toata faptura impreuna suspina� (Rom. 8,22) din pricina pacatelor noastre, impartasim durerea profunda a fratilor nostri din majoritatea regiunilor tarii, greu incercati de revarsarea nemiloasa a apelor, care a curmat vieti omenesti si a provocat mari pagube materiale. In fata acestui fenomen apocaliptic, chemam parinteste pe preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre sa ingenunchem si sa ne rugam staruitor pentru izbavirea de primejdii si iertarea greselilor noastre, ca prea milostivul Dumnezeu sa-si intoarca fata spre noi. Cu parinteasca dragoste, chemam pe toti fiii si fiicele Bisericii noastre sa ajute pe semenii lor aflati in suferinta, aducand alinare zecilor de mii de frati ai nostri fara locuinte si cele necesare vietii, colectele organizate pe plan local urmand sa fie distribuite direct celor afectati, dupa randuiala pe care Inalt Prea Sfintii si Prea Sfintii Iererhi o vor stabili. Cunoscand ca Dumnezeu �pe cel ce da de buna voie il iubeste� (2 Cor. 9.7), binecuvantam pe toti cei care vor contribui la ajutorarea fratilor nostri sinistrati. Cu parinteasca dragoste si binecuvantare", se arata intr-o "chemare la rugaciune si fapte de ajutorare" a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist.
Bani de la Chisinau
Salariul pentru o zi de munca al deputatilor din Parlamentul Republicii Moldova va fi transferat in contul sinistratilor din Romania care au avut de suferit in urma calamitatilor naturale din aceasta tara, relateaza Rompres. In legatura cu situatia critica ce s-a creat in Romania din cauza recentelor inundatii si in dorinta de a acorda sprijin populatiei care a avut de suferit din cauza acestora, legislativul de la Chisinau a adresat un apel institutiilor de stat, agentilor economici si societatii civile sa contribuie la colectarea si transmiterea ajutoarelor umanitare de orice fel sinistratilor din tara vecina. Guvernul Republicii Moldova urmeaza sa intreprinda masurile necesare pentru colectarea si transmiterea catre Guvernul Romaniei a mijloacelor financiare si materiale donate.
Romani pentru romani
BCR Asigurari organizeaza si finanteaza transporturi de ajutoare care vor pleca in aceste zile in judetele Bacau si Vrancea, care sunt cele mai greu incercate de inundatiile produse la inceputul acestei saptamani. Potrivit unui comunicat de presa, aceste transporturi vor fi insotite de reprezentantii BCR Asigurari si vor contine alimente si obiecte de prima necesitate (apa, conserve, paine, paturi etc.) pentru sprijinirea autoritatilor locale in efortul lor de a acorda primul ajutor sinistratilor. Organizarea unor astfel de transporturi va continua si in zilele urmatoare, in primul rand spre acele zone din tara unde s-au inregistrat pagube catastrofale ca urmare a inundatiilor. Pentru cei care vor sa contribuie la ajutorarea sinistratilor, Crucea Rosie a deschis un cont la BRD sucursala Romana. Numarul contului este RO36BRDE410SV51618614100. Alpha Bank Romania a donat sinistratilor un miliard de lei vechi si a deschis conturi unde se pot face donatii. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a virat suma de 10.000 de euro in contul deschis de Secretariatul General al Guvernului pentru ajutorarea persoanele sinistrate in urma inundatiilor, se arata intr-un comunicat al forului olimpic. (Luminita MOROIANU, Magda SEVERIN, Carmen POPESCU)
15 trenuri anulate
CFR Calatori a anulat 15 trenuri de calatori pe diferite rute spre Moldova, din cauza inundarii unor linii de cale ferata si deteriorarii unor elemente ale infrastructurii feroviare, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Au fost anulate urmatoarele trenuri de calatori: IC (Intercity) 553, IC 554, pe relatia Bucuresti Nord - Suceava si retur, IC 574, pe relatia Galati - Bucuresti Nord, R (Rapid) 754, pe relatia Botosani - Bucuresti Nord, R 661, R 662, pe relatia Bucuresti Nord - Iasi si retur R 876, pe relatia Galati - Bucuresti Nord, R 272/273, R 274/271, pe relatia Galati - Iasi si retur. Au fost anulate si trenurile: Acc (Accelerat) 1671, pe relatia Bucuresti Nord - Galati, Acc 1661, pe relatia Bucuresti Nord - Iasi, Acc 1752, Acc 1753, pe relatia Suceava - Brasov si retur, Acc 1563, Acc 1562, pe relatia Brasov - Iasi si retur. A fost afectata si circulatia mai multor trenuri personale, o parte dintre acestea fiind anulate.
Drumuri afectate
Ieri, la ora 13.00, potrivit Comandamentului central din Ministerul Transporturilor, erau inchise, din cauza inundatiilor, mai multe drumuri nationale: DN 11 A (Onesti-Adjud, la Urechesti), DN 2 (Bucuresti-Focsani, la Maracineni), DN 2D (Focsani-Ojdula, la Vidra si Lepsa), DN 2M (Odobesti-Andreiasu, la Odobesti si Nereju), DN 12 A (Comanesti-Onesti, la Tg. Ocna), DN 12A (Miercurea Ciuc-Onesti, la Ciobanus si Agas), DN 12B (Tg. Ocna-Slanic Moldova, la Tg. Ocna si Ciresoaia), DN 22 (Rm. Sarat-Braila, la Gradistea), DN 23 (Focsani-Braila, la Nanesti si Maicanesti), DN 24 (Tisita-Tecuci, la Tisita si Cosmesti), DN 2L (Tisita-Lepsa, la Vornita si Lepsa).
Se circula ingreunat pe DN 12C (Ghoeghieni-Lacul Rosu), DN 11 (Tg. Secuiesc-Onesti, la Oituz), DN 12C (Gheorghieni-Bicaz, la Bicaz), DN 12C (Gheoghieni-Lacul Rosu), DN 14 (Sibiu-Sighisoara, la Axente Sever), DN 15 (Piatra Neamt-Bacau, la Rahova), DN 15 (Toplita-Tulghes, la Borsec), DN 41 (intersectie cu DN 5 Oltenita, la Oltenita), DN 57 (Dubova-Svinita), DN 67 (Horezu-RM.Valcea, la Bunesti si Govora), DN 67D (Valea Cernei-Baile Herculane), DN 68A (Lugoj-Ilia, la Cosevita), DN 7 (Pitesti-Rm. Valcea, la Dedulesti), DN 7 (Rm.Valcea-Sibiu, la Calimanesti, Caciulata), DN10 (Buzau-Brasov, la Siriu), DN11 (Tg. Secuiesc-Onesti, la Ferastrau), DN 11 (Onesti-Bacau, la Helegiu, Sanduleni), DN 12A (Comanesti-Miercurea Ciuc, la Palanca), DN 12C (Gheorghieni-Bicaz, la Bicaz), DN15 (Poiana Largului-Bicaz, la Potoci), DN15 (Toplita-Poiana Largului, la Grinties).
Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu recomanda soferilor sa foloseasca mai bine ruta ocolitoare Sibiu-Fagaras-Brasov si Valea Prahovei, mai sigura decat DN7, care face legatura dintre Sibiu si Valcea, pe Valea Oltului, informeaza Rompres. "Recomandam soferilor sa foloseasca DN 1, pe varianta Sibiu - Brasov - Valea Prahovei pentru deplasarile in sudul tarii si sa adapteze viteza conditiilor de trafic", avertizeaza subcomisarul Lucian Tarnu, seful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Sibiu.
Informatii despre drumuri
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale informeaza ca numerele de contact din cadrul Comandamentului Central din Ministerul Transporturilor au fost schimbate. Inainte de a pleca la drum conducatorii auto pot afla mai multe informatii despre starea drumurilor nationale de la Dispeceratul Comandamentului Central la urmatoarele numere de telefon: 021 - 315.75.66, 021 - 318.66.31, 021 - 318.66.09, 9366, 9360. Informatiile sunt disponibile si pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului: www.mt.ro, la link-ul Starea infrastructurii.
Moldova rupta de tara
Inundatiile din ultimele zile din Moldova au afectat zeci de localitati. Au fost rupte poduri, podete, distruse sosele si portiuni din cea mai importanta cale ferata care leaga Capitala de Moldova. O zona afectata de potop este comuna Garoafa situata la doar 10 km de Focsani. Comuna Garoafa, a fost luat prin surprindere de apele revarsate ale raului Putna. Oamenii au reusit sa salveze doar o mica parte din ceea ce au agonisit o viata intreaga. Viitura a venit in noaptea de miercuri spre joi. Imediat dupa miezul noptii primarul comunei, Gheorghe Maghiar a trimis oameni prin sat sa anunte pericolul iminent. Astfel satenii au reusit sa-si salveze animalele si o mica parte din bunurile din gospodarie. Totusi unii sateni au refuzat sa plece din calea apelor, au riscat si au pierdut aproape totul. Unii sateni au incercat sa-si baricadeze curtile cu saci de nisip, dar in zadar.
Refugiul de la Edy-Oil
Raul Putna s-a revarsat, iar tot satul Garoafa a fost acoperit cu ape. Primul semn al inundatiilor a venit odata cu ruperea podului de cale ferata situata la marginea satului. "Pe la miezul noptii ne-am trezit cum troznesc grinzile podului si scantei de cativa metri. Se rupea podul, iar cablurile de alimentare au cazut in rau. A fost infricosator." Ne-a povestit un tanar care locuieste la doar cateva sute de metri de podul cu pricina. Dezastrul a afectat toata comunitatea, satul a ramas fara curent electric, legatura telefonica si apa potabila. Ba mai mult, podul rutier de pe drumul European 85 aflat in Garoafa s-a surpat devenind impracticabil pe sensul Bacau-Focsani. Interventia autoritatilor a lasat de dorit. Zona a fost survolata in permanenta de un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a evalua situatia si a interveni in cazul in care situatia se inrautateste. Insa nimeni nu s-a gandit la cei sinistrati care nu aveau nici apa de baut, puturile fiind inundate de ape si mal. In comuna sunt zeci de familii cu copii mici care aveau nevoie de hrana si conditii adecvate. Singurul refugiu pentru acestia a fost hanul Edy-Oil unde au gasit apa potabila si conditii pentru a supravietui pana cand se pot intoarce in casele lor. Tot aici se adunau oamenii sa incarce bateriile telefoanele mobile pentru a tine legatura cu autoritati si rude. Problemele insa nu au evitat nici acest loc. Ieri dimineata hanul a ramas fara curent electric, apa potabila, dupa ce a cazut si generatorul propriu. Astfel satenii care s-au refugiat aici au ramas fara nici un sprijin, iar oameniii fara nici un mijloc de comunicatii dupa ce li s-au descarcat bateriile de la telefoanele mobile.
Politisti zapaciti si soferi mincinosi
Politistii care au incercat sa tina piept situatiei au fost depasiti de moment. Agentul de circulatie care a fost de serviciu la iesirea din Focsani nu a reusit sa raspunda la intrebarile soferilor referitoare la conditiile de trafic si drumurile ocolitoare. El raspundea mecanic si invariabil la orice intrebare: Puteti circula pana la podul din Garoafa! si: Nu stiu pe unde sa mergeti. Majoritatea soferilor au reusit sa pacaleasca politistul si au trecut de baraj in speranta ca vor putea continua drumul spre Bacau. Un alt baraj al politiei a fost instalat chiar la capul podului de peste Putna unde situatia a fost similara pana la aparitia unui agent mai hotarat care l-a amenintat pe colegul sau ca "Te arunc in Putna daca mai trece vreo masina pe pod!" Inconstienta soferilor si incompetenta politistilor putea in orice moment sa produca o adevarata tragedie.
Titirezul din Putna
Satul Garoafa este acoperita cu un strat gros de mal si gunoi ramas dupa retragerea apelor. Ulitele sunt impracticabile chiar si cu tractorul. In unele locuri malul depus depaseste jumatate de metru. Oamenii au muncit o zi intreaga pentru a evacua din case noroiul si mizeria. Curtile sunt pline de ramasitele gospodariilor distruse de ape in amonte. "A venit un bustean pe apa. Era mai gros decat talia unui barbat bine facut. Inainta cu o viteza uluitoare. La un moment dat a ajuns la un gard din scanduri si a trecut prin el ca prin unt. Dupa gard se afla grajdul a trecut prin doi pereti, a daramat constructia si tot nu pierdea din viteza si putere" - povesteste clipele de groaza prin care a trecut o femeie in varsta.
In momentul prabusirii podului de cale ferata, oamenii din Garoafa au crezut ca vor avea din noua de suferit. Dupa aproape 12 ore de la prabusirea unuia din pilonii de sustinere a podului construit prin anii '40, acesta s-a faramat integral. In momentul in care un element lung de cativa zeci de metri a cazut in suvoiul de ape a fost rasucit de mai multe ori ca un titirez.
"Vine viitura!"
La doar cateva ore dupa retragerea apelor de pe sosea s-a raspandit zvonul ca vine o noua viitura. Zvonul a creat panica si o zarva de nedescris in sat. Femeile refugiate in han au sculat copii mici si au luat-o la fuga care pe incotro. Barbatii au incercat sa mute animalele pe un teren mai inalt. Caii se speriau, cativa au scapat si au luat-o la fuga pe camp prin sat tarand carutele dupa ei. Cei care se pregateau sa-si mute inapoi lucrurile evacuate noaptea au inceput sa se mute din nou. Culmea ironiei este ca cel care a lansat zvonul a sustinut ca informatia vine de la primar care ar fi cerut evacuare de urgenta a satului. Nici vorba de asa ceva, mai ales ca in acele momente nivelul apei a scazut semnificativ. A trecut peste o ora pana cand lucrurile s-au lamurit, iar oamenii s-au linistit. Reporterii ZIUA au incercat sa gaseasca pe cel care a lansat zvonul, dar acest lucru s-a dovedit imposibil. Informatia falsa a determinat pe multi dintre cei din Garoafa sa-si petreaca noapte sub cerul liber intr-o ploaie mocaneasca. Oamenii s-au organizat intr-o tabara amenajata la capatul satului dinspre Focsani. Unii au dormit in carute, altii au facut un cort improvizat din saci de plastic pentru a se adaposti.
Sistemul de asigurare defectuoasa
Unul dintre sinistratii din Garoafa este un tanar fermier. El a lucrat ca sudor ani de zile intr-o fabrica din Ploiesti. Cand fabrica a fost lichidata tanarul s-a intors in satul lui natal si s-a apucat de legumicultura. A luat in arenda teren si cu cel al parintilor a reusit sa faca un rost. "Acum am ramas fara nimic, arenda trebuie sa platesc, iar cultura s-a dus pe apa sambetei. Am avut o parcela de varza, dar nu mi-a mai ramas nici macar o capatana, am avut ardei, dar nu se mai vede, a fost acoperit de aluviuni si mal. Graul va incolti in picioare, ca nu se va usca terenul sa treieram. Am incercat sa asigur recolta, dar am fost refuzat de mai multe societati de asigurari fiind vorba de o cultura pe un teren luat in arenda." - ne povesteste cu lacrimi in ochi. Fostul sudor este dezamagit; el a incercat de asemenea sa faca asigurare pentru casa parinteasca, dar nu a reusit. Agentii de asigurare au considerat ca e prea riscant si nu merita.
Trotusul a ras totul
De comuna Garoafa apartin noua sate din care trei au avut de suferit pe urma revarsarilor de ape. Satele Doaga si Strajescu au fost inundate de Siret care a ajuns sa aiba un debit cat Dunarea. Astfel pe drumul care duce spre Tecuci, Barlad si Vaslui, in dreptul satului Doaga, s-a creat o prapastie de peste 20 de metri, iar satul Strajescu se afla sub ape si ieri dupa masa.
Catastrofa naturala a facut ravagii si in alte localitati din zona, zeci de sate din judetele Moldovei fiind izolate de lume. Raul Trotus a reusit sa intreaca toate limitele. La intrarea in Adjud apele au spalat terasamentul drumului si a rupt calea ferata pe o distanta de trei kilometri. Viitura din valea Trotusului a distrus sute de hectare de culturi si a lasat in urma zeci de tone de gunoi, materiale de constructii, barne, grinzi, capriori, busteni, bunuri luate din gospodarii. La doar dupa cateva ore dupa trecerea viiturii, inginerii de la drumuri si calea ferata au inceput evaluarea situatiei si refacerea cailor de comunicatii. Astfel, ieri au fost transportate zeci de vagoane de piatra sparta necesara pentru reconstruirea terasamentului cailor de rulare. Inconstienta unor soferi, scapati de barajele politistilor s-a manifestat din plin si in aceasta zona. Unii au organizat adevarate curse de viteza pe drumul European 85, desi acesta a fost grav afectat de viitura, in multe locuri fiind surpat. (Laszlo KALLAI)
 Afisari: 126  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pentru 14 ani PSD urmasul FSN   de Badea
Initiativa pentru ajutorarea sinistratilor   de Danb
Inundatiile au luat la vale aliantza DA   de traktorist
A r h i v a
  Pensii mai mari pentru 500.000 de romani    1 comentariu
  Razboi intre Ilfov si Bucuresti    
 Top afisari / comentarii 
 Scandal in "Paradis" (315 afisari)
 Romania luata de puhoaie (126 afisari)
 Armata de profesionisti (81 afisari)
 Falsul capitalism din Europa de est (45 afisari)
 Mitul Atlantidei supus testului adevarului (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14446 sec.