Ziua Logo
  Nr. 3375 de vineri, 15 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Armata de profesionisti
-- Din iunie si respectiv octombrie anul viitor nu se mai fac incorporari * Militarii angajati pe baza de contract si subofiterii vor fi baza Armatei Romane * Nivelul soldei porneste de la cinci milioane de lei lunar, la care se adauga sporuri si diverse facilitati * La participarea in misiuni internationale, solda este de aproximativ 2000 USD lunar * Va prezentam in exclusivitate lista centrelor unde pot fi obtinute informatii
Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu in armata si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat. In conformitate cu angajamentul asumat prin programul de guvernare, Ministerul Apararii Nationale a elaborat acest proiect de lege privind trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Potrivit acestui proiect, incepand cu aceasta data, se va suspenda in armata executarea serviciului militar obligatoriu, in calitate de militar in termen sau in calitate de militar cu termen redus. Ultima incorporare a recrutilor pentru militari in termen va avea loc in octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, in luna iunie 2006. Acestea sunt si datele pana la care se va continua aplicarea prevederilor legii 46 din 1996, privind pregatirea populatiei pentru aparare. De altfel, Ministerul Apararii Nationale, inca din anul 2004 nu a mai facut incorporari pentru fortele navale, iar incepand din acest an, spre sfarsitul acestui an, nu se vor mai face incorporari nici pentru fortele aeriene.
MAC-ii si subofiterii vor constitui grosul Armatei
Dupa 1 ianuarie 2007, cetatenii care indeplinesc conditiile prevazute de legislatie, vor avea posibilitatea sa efectueze serviciul militar pe baza de voluntariat si de aceea, pana la sfarsitul anului viitor, ministerul va organiza sistemul de recrutare si selectie a cetatenilor, pentru indeplinirea indatoririlor militare pe baza de voluntariat in armata. Un lucru important de retinut este faptul ca pe durata starii de razboi, de mobilizare sau de asediu, executarea serviciului militar in armata devine obligatorie pentru barbati. Tocmai de aceea, inca din timp de pace, la implinirea varstei de 20 de ani tinerii vor trebui sa se prezinte la centrele militare pentru a fi luati in evidenta militara. Potrivit specialistilor, eliminarea stagiului militar obligatoriu tine cont de necesitatea mentinerii unei capacitati militare adecvate care sa raspunda misiunilor armatei in contextul geostrategic actual si obligatiilor internationale asumate de Romania conform intereselor si obiectivelor de securitate. In privinta avantajelor pe care le ofera aceasta noua lege, este de mentionat ca prin profesionalizarea completa a armatei vom avea o mai mare stabilitate a organismului militar, iar personalul va fi mai motivat, reducandu-se problemele de disciplina militara.
Potrivit ministrului Teodor Atanasiu, "costurile privind instruirea vor fi diminuate, prin aceea ca efectele pregatirii militarilor voluntari vor fi extinse pe o perioada mai mare de timp. In prezent, cheltuim aproximativ 2200 de dolari pentru un militar in termen si circa 1100 de dolari pentru un militar cu termen redus, pentru a-i face instruirea. Stiti foarte bine, dupa cele trei luni de instruire, ei mai pot fi folositi doar trei luni - militarii cu termen redus - si respectiv noua luni - ceilalti militari, urmand sa vina noul ciclu de recruti care sa fie, de asemenea instruiti. Militarii cu contract de munca cu armata, se instruiesc o singura data, iar contractul de munca daca este pe o perioada de cinci ani nu mai sunt noi cheltuieli cu instruirea. In schimb, militarii profesionisti fac fata provocarilor crescande ale campului de lupta si pot dovedi o instruire temeinica si la inalti parametri, care sa le permita sa deserveasca tehnologia militara complexa."
Este clar ca locul militarilor in termen va fi luat de catre militarii angajati pe baza de contract (MAC) si de catre subofiteri si maistri militari. Acestia vor forma grosul armatei, ei urmand sa ocupe diverse functii, de la luptator pana la cea de consilier al comandantului.
Solda initiala - 5 milioane de lei
In ideea trecerii la o armata de profesionisti va prezentam in continuare detalii importante pentru cei care doresc sa imbratiseze cariera armelor, in calitate de militari angajati pe baza de contract, subofiteri sau maistri militari. Chiar daca la inceput cei care vor sa urmeze o astfel de cariera nu vor avea o solda foarte mare (undeva in jurul a 5 milioane de lei), exista perspective de avansare rapida si de integrare intr-o unitate militara care participa la misiuni internationale. La toate acestea se adauga alte avantaje, cum ar fi cele referitoare la norma de hrana si de imbracaminte si in viitor posibilitatea de a achizitiona diverse bunuri la preturi mai mici din reteaua magazinelor militare. Iata ce contin documentele oficiale din MApN in privinta trecerii la armata de profesionisti. Daca esti hotarat si chiar daca nu esti hotarat, inca, sa urmezi cariera militara, vino la biroul informare-recrutare din judetul tau.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a lua o decizie, este sa TE INFORMEZI. Pune intrebari ofiterului sau subofiterului recrutor, citeste materialele puse la dispozitie, afla tot ceea ce te intereseaz? despre criteriile de recrutare si intocmirea dosarului de candidat, despre probele de selectie si admitere, institutiile militare de invatamant si viata in mediul militar.
La randul sau, recrutorul iti va pune intrebari pentru a vedea daca indeplinesti CRITERIILE DE RECRUTARE pentru profesia militara si pentru ce categorii de personal, anume. Apoi, recrutorul te va CONSILIA si ORIENTA spre acel tip de cariera militara (forma de pregatire), cat si spre acele arme si specialitati militare ce corespund cel mai bine aspiratiilor, intereselor, preferintelor tale, dar si pregatirii, varstei si aptitudinilor pe care le ai. De aceea este important sa discuti deschis cu recrutorul si sa pastrezi, in continuare, contactul cu acesta. El este consilierul tau in domeniul carierei militare.
Dosarul de candidat
Daca indeplinesti criteriile generale si specifice de recrutare si te hotarasti sa imbratisezi profesia militara, vei primi toate indrumarile de care ai nevoie pentru completarea DOSARULUI DE CANDIDAT, cu documentele necesare. In primul rand, trebuie sa efectuezi VIZITA MEDICALA. Apoi, trebuie sa adaugi, in dosar, copii ale actelor de identitate si de studii, cerificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, vei completa cateva documente - tip.
Primul pas spre cariera militara se incheie cu sustinerea unui INTERVIU DE CUNOASTERE. Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, inca o data, indeplinirea criteriilor de recrutare, dupa care veti purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidential si cu concluziile si recomandarile recrutorului. Fii sincer si relaxat in timpul acestui dialog, el nu are caracter eliminatoriu. Tot ce mai ai de facut este sa completezi cererea de inscriere pentru institutia militara de invatamant aleasa, conform optiunii tale. Cat mai curand posibil, recrutorul te va planifica pentru sustinerea probelor de selectie, la centrul zonal de selectie si orientare. Intre timp, nu ezita sa te pregatesti. Antrenamentele fizice si exercitiile de perspicacitate si de comunicare iti vor fi de folos.
Conditii de intrare in sistem
Cei care vor sa candideze la una din institutiile de formare a maistrilor militari si subofiterilor, trebuie sa ia legatura cu biroul informare-recrutare care functioneaza la nivelul fiecarei resedinte de judet si care este institutia Ministerului Apararii Nationale specializata in furnizarea de informatii despre cariera militara. De la biroul informare/recrutare din judetul in care candidatul locuieste, acesta afla la ce institutii militare de invatamant si la ce specializari se organizeaza concurs de admitere. In fiecare judet exista un birou de informare-recrutare (BIR). Aici se poate obtine orice informatie despre profesia militara. Specialistii de la BIR te vor ajuta nu numai sa iti formezi o imagine cat mai clara despre ceea ce este armata si ce inseamna sa fii subofiter (maistru militar), ci si sa iti formulezi o optiune clara daca te-ai hotarat pentru un viitor in armata. In momentul in care cineva se hotaraste sa intre in armata si sa devina subofiter, personalul recrutor il va informa cu privire la documentele continute in dosarul de candidat, documente pe care va trebui sa le aduca la BIR in cel mai scurt timp. Dupa vizita medicala, daca indeplineste toate conditiile necesare si dupa ce toate informatiile solicitate au fost minutios verificate, candidatul va fi planificat pentru urmatoarea faza: selectia, care se desfasoara in Centrele Zonale de Selectie si Orientare.
Fetele sa nu fie insarcinate la momentul vizitei medicale
Cel care s-a hotarat sa urmeze cariera militara trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: sa fie "apt medical" si sa aiba o dezvoltare fizica armonioasa; sa nu fi fost condamnat penal si sa nu fie in curs de urmarire penala; sa aiba un comportament moral in societate; sa nu faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice, iar daca face parte sa declare ca dupa admiterea in institutia militara de invatamant, va renunta la aceasta calitate; sa nu faca parte din organizatii aflate in afara legii (si sotia , cand este cazul, iar daca nu a implinit varsta de 18 ani si parintii sau intretinatorii sai legali); sa nu apartina unor culte sau secte religioase care, potrivit legii, contravin normelor de pastrare a ordinii publice, precum si celor care incalca bunele moravuri (si sotia, cand este cazul, iar daca nu a implinit varsta de 18 ani si parintii sau intretinatorii sai legali) sau afecteaza desfasurarea profesiei militare; sa fii recomandat de catre comandantul unitatii (institutiei, formatiunii etc.) militare in care isi desfasoara activitatea (numai daca este militar angajat pe baza de contract); (pentru candidatele de sex feminin) sa nu fie insarcinata la data efectuarii vizitei medicale si sa fie de acord (se va specifica in cererea de inscriere) sa fie exmatriculata, cu suportarea cheltuielilor de scolarizare, in situatia in care ramane insarcinata si da nastere la un copil, ulterior acestei date, pana la finalizarea studiilor; sa nu fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori asociatii comerciale, iar daca este intr-una din aceste situatii, sa se angajeze ca dupa admiterea in institutia militara de invatamant va renunta la aceasta calitate (va declara pe propria raspundere in cererea de inscriere). In afara conditiilor enumerate mai sus mai exista si o serie de criterii specifice. Pentru filiera directa: sa fie absolvent de invatamant liceal (civil sau militar), cu diploma de bacalaureat; sa aiba varsta de maxim de 24 ani, implinita in anul organizarii concursului de admitere. Pentru filiera indirecta: sa fie militar angajat pe baza de contract (gradat profesionist); sa fie confirmat in arma/serviciul/specialitatea pentru care se organizeaza concursul de admitere; sa fie absolvent de invatamant liceal cu diploma de bacalaureat; sa aiba varsta de maxim de 30 ani, implinita in anul organizarii concursului de admitere; sa aiba in aprecierea de serviciu din ultimul an, calificativul de cel putin BUN; pentru arma AUTO, sa aiba permis de conducere auto, categoria B si C.
Documente necesare inscrierii. Probe eliminatorii
Cei care doresc sa devina subofiteri pe filiera directa si sunt absolventi de liceu (civil sau militar), cu diploma de bacalaureat, vor avea nevoie in momentul inscrieri la concurs de o cerere de inscriere (tip). Cei care sunt militari angajati pe baza de contract vor depune la dosar: cerere de inscriere (tip); copie legalizata dupa diploma de bacalaureat sau adeverinta din care sa reiasa ca este inmatriculat in ultimul an de liceu sau ca a promovat examenul de bacalaureat; copie legalizata de pe certificatul de nastere; copie de pe cartea/buletinul de identitate (pentru candidat, parinti sau intretinatorii legali si sotie, unde este cazul); copie de pe ultimul contract cu MApN; fisa de examinare medicala (tip); recomandare privind profilul psiho-moral si comportamental (tip). Toate formularele tipizate se gasesc la birourile informare-recrutare. Selectia candidatilor pentru cariera de maistru militar sau subofiter se face intr-unul din cele 3 Centre Zonale de Selectie si Orientare dispuse la Alba Iulia, Breaza si la Campulung Moldovenesc. Pentru a deveni maistru militar sau subofiter nu este suficient sa ai un dosar de candidat complet, mai trebuie sa demonstrezi ca esti potrivit pentru aceasta profesie in fata unei comisii de orientare si selectie, formata din militari si civili, experti in psihologie, sociologie, medicina, educatie fizica. Selectia vizeaza urmatoarele domenii: indeplinirea conditiilor stabilite prin reglementarile in vigoare; starea de sanatate; dezvoltarea fizica; aptitudini pentru cariera militara. Selectia cuprinde parcurgerea urmatoarelor probe eliminatori: testare psihologica (test de inteligenta, chestionar de personalitate); testare aptitudini fizice; interviu final de evaluare si orientare. Procesul de selectie se desfasoara, de regula, pe parcursul a doua zile, timp in care candidatul va fi complet integrat intr-un program strict, caruia va trebui sa-i faca fata. Fiecare proba se apreciaza cu "ADMIS" ("APT") sau "RESPINS" ("INAPT").
Solda, echipament, compensatii pentru chirie, plata studiilor
La Ministerul Apararii Nationale se lucreaza la un proiect legislativ care reglementeaza statutul soldatilor si gradatilor voluntari din armata. Proiectul cuprinde un set de masuri care urmaresc reglementarea mai multor aspecte de interes pentru cei care doresc sa opteze pentru o cariera in armata. Gradatii si soldatii voluntari vor constitui un corp distinct de personal militar. Acestia pot fi selectionati din randul cetatenilor romani, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani si vor fi angajati pe baza unor contracte individuale de munca. La incheierea primului contract individual de munca soldatii si gradatii voluntari pot incheia succesiv, noi contracte cu durata de 2-3 ani fiecare. Gradatii si soldatii voluntari vor beneficia de drepturi care se refera la solda lunara, echipament, hrana, documente de transport, asistenta rnedicala si medicamente gratuite in conditiile legii, compensatii pentru chirie, locuinta de interventie cu scutire de la plata chiriei, concediu de odihna, precum si posibilitatea de a urma orice forma de perfectionare a pregatirii din invatamantul militar sau civil. Acestia pot fi trimisi la studii in tara si in strainatate. Soldatii si gradatii voluntari vor reprezenta principala sursa pentru formarea subofiterilor. Angajatorii care vor incadra in munca pe durata nedeterminata soldati si gradati voluntari trecuti in rezerva la incheierea contractelor de munca vor beneficia de masuri compensatorii. Conform proiectului, pot deveni gradati sau soldati voluntari rezervisti, pe o perioada de cel putin 5 ani, atat cei care au indeplinit serviciul militar activ, fiind trecuti in rezerva, cat si cei care nu l-au indeplinit. Cei care nu au indeplinit serviciul militar activ vor parcurge o perioada de pregatire, dupa care depun juramantul militar si semneaza un contract individual de munca.
O ultima precizare este aceea ca in misiunile internationale la care Armata Romana participa, precum cele din Afganistan, Irak, Bosnia sau Kosovo, sunt trimisi doar militari profesionisti, pe baza de voluntariat. Acestia urmeaza un stagiu special de pregatire inainte de plecarea in misiune, iar solda lunara este in jurul sumei de 2000 USD.
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Luati aminte la exemplul irakian!   de internautul
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Scandal in "Paradis" (315 afisari)
 Romania luata de puhoaie (126 afisari)
 Armata de profesionisti (81 afisari)
 Falsul capitalism din Europa de est (45 afisari)
 Mitul Atlantidei supus testului adevarului (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25670 sec.