Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Consiliul National de Coordonare a aprobat in unanimitate
PD a votat pentru anticipate
Membrii Consiliului National de Coordonare (CNC) al PD au aprobat sambata, cu unanimitate de voturi, participarea democratilor la declansarea procedurii alegerilor anticipate. Aprobarea declansarii alegerilor anticipate figura la primul punct de pe ordinea de zi a sedintei CNC. Ca atare, liderul PD, Emil Boc si presedintele executiv, Adriean Videanu, au cerut insistent, in discursurile lor, un vot pozitiv in acest sens.
Deblocarea reformei si inlaturarea dinozaurilor
In discursul sau, axat pe necesitatea alegerilor anticipate, Emil Boc le-a spus membrilor CNC ca acestea sunt singura solutie pentru a scapa definitiv de "dinozaurii epocii Iliescu", dar si sansa de a obtine, in Parlament, o majoritate confortabila, care sa asigure conducerilor celor doua Camere si Guvernului aceeasi culoare politica. Totodata, Boc a spus ca alegerile anticipate sunt sansa de a debloca reforma sistemului judiciar, reforma de care depinde integrarea Romaniei in UE. In alta ordine de idei, Boc a aratat ca prin decizia Curtii Constitutionale de a respinge pachetul de legi privind reforma justitiei a fost compromisa integrarea in UE. Potrivit liderului democrat, prin aceasta decizie lupta impotriva coruptiei a fost blocata, singura solutie fiind intoarcerea la cetateni pentru "a transa definitiv" aceasta problema. "Curtea Constitutionala nu a facut altceva decat sa umple paharul intr-o guvernare atacata de forte anti-reformiste", spus Boc, adaugand ca aceasta institutie este dominata de fostul partid de guvernamant, cinci dintre judecatorii Curtii fiind fosti inalti demnitari PSD.
PNL apreciaza favorabil
Decizia Consiliului National de Coordonare al PD de a participa la declansarea anticipatelor a fost salutata de liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, in aceeasi zi. Potrivit unui comunicat al PNL, Tariceanu "a apreciat favorabil" gestul aliatilor de la PD de a se alatura demersului de "intoarcere spre electorat" pentru a obtine sprijinul popular in vederea deblocarii "reformelor morale din justitie". In comunicatul PNL, Tariceanu mai spune ca decizia Curtii Constitutionale contravine normelor europene, blocheaza reforma Justitiei, mentine favoruri in functii si bani pentru o casta redusa de sefi din magistratura.
Presedintele PNL sustine ca decizia Curtii, impusa de magistrati "controlati de PSD", este "picatura care a umplut paharul coruptiei". "Acest flagel, ridicat de PSD la nivel de politica de stat, blocheaza total Justitia si sistemul democratic, precum si intreaga societate, afectand viata noastra, a tuturor", mai spune, in comunicat, liderul PNL. (R. ANDRONIC)
Dupa razboi, multi viteji s-arata!
Liberalii sustin ca aveau in plan alegerile
Liberalii au decis inca din cursul lunii mai sa declanseze procedurile necesare convocarii alegerilor anticipate, in conditiile in care Curtea Constitutionala va respinge pachetul de legi privind Justitia si Proprietatea, a declarat ieri secretarul general al PNL, Dan Motreanu. "Va marturisesc ca aceasta decizie s-a luat la nivelul conducerii PNL inca din luna mai, din momentul in care am fost gata sa ne asumam raspunderea pe pachetul de legi privind restituirea Proprietatii si reforma Justitiei. Am hotarat de atunci ca daca el va fi respins de catre Curtea Constitutionala vom consulta din nou vointa populara", a dezvaluit liberalul. Pe de alta parte, Motreanu a marturisit ca liderii PNL preconizau care va fi decizia judecatorilor Curtii. Hotararile acestui for, a continuat el, erau cu atat mai previzibile cu cat PSD a invocat autoritatea Curtii Constitutionale inca din momentul in care Alianta a incercat sa schimbe sefia celor doua Camere.
Decizia Curtii a umplut paharul
In pofida deciziei statuate de PNL in mai, a adaugat Motreanu, nu se poate spune ca liberalii au premeditat declansarea alegerilor anticipate. "Decizia Curtii a umplut paharul rabdarii PNL", a afirmat secretarul general al liberalilor. El a fost de parere ca toate crizele de sistem din ultimile luni - inundatiile, criza medicamentelor sau lipsa suportului financiar pentru cresterea salariilor - sunt determinate de fostul partid de guvernamant care a saracit bugetul Romaniei in scopuri electorale sau in favoarea camarilei politice. In aceste conditii, a precizat Dan Motreanu, alegerile anticipate reprezinta unica solutie viabila. "Avem nevoie de o majoritate puternica care, pe langa promovarea legilor necesare integrarii efective, sa taie si raul coruptiei de la radacina", a spus el. Liberalul a declarat ca viitorului Cabinet va incerca eradicarea clientelismului politic prin modificarea legislatiei care permite imixtiunea politicului in institutii precum Curtea Constitutionala sau Autoritatea Electorala Permanenta. "Acum aceste institutii, care ar trebui sa fie independente politic, sunt dominate de fosti parlamentari si ministri PSD", a mai specificat el.
Invitatie la fuziune pentru PC
Motreanu a mai spus ca, din punctul sau de vedere, Alianta DA nu trebuie sa stabileasca nici o colaborare electorala cu PC. Pe de alta parte, a mentionat el, gruparea condusa de Dan Voiculescu ar trebui, in pragul anticipatelor, sa faca o fuziune cu PNL sau PD. "Din punctul meu de vedere PC ar trebui sa mearga singur la alegeri sau, daca vine alaturi de noi, sa faca o fuziune cu unul dintre cele doua partide", a precizat secretarul general al liberalilor. Conform unor surse citate de Mediafax, Calin Popescu Tariceanu si Dan Voiculescu s-au intalnit ieri intr-una dintre statiunile de pe litoral. Premierul s-a intalnit cu liderul Partidului Conservator pentru a-l informa despre pasii care vor fi facuti de actuala putere pentru declansarea alegerilor anticipate. Surse din Coalitie sustin ca Tariceanu si Voiculescu au analizat si posibilitatile prin care PC ar putea ramane la putere, dupa anticipate. Una dintre variantele luate in calcul a fost realizarea unei fuziuni rapide PNL-PC. Intr-o astfel de situatie, conservatorii si-ar putea negocia obtinerea unor locuri eligibile pe listele electorale ale Aliantie, iar liberalii ar beneficia de suportul mediatic al trustului condus de Voiculescu. PNL a infirmat ieri, intr-un comunicat de presa, speculatiile privind intalnirea dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderul conservatorilor Dan Voiculescu. PNL a dezmintit si speculatiile privind negocierea participarii reprezentantilor PC pe listele Aliantei D.A. PNL-PD. "Precizam ca intocmirea listelor parlamentare nu constituie o prioritate pentru PNL", se mai arata in comunicatul remis redactiei. (Razvan GHEORGHE)
Graham Watson saluta gestul "curajos"
Foto: Mediafax
Demisia premierului Calin Popescu Tariceanu si intentia PNL-PD de a convoca alegeri anticipate reprezinta singurele solutii viabile care pot facilita finalizarea reformelor esentiale pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana conform calendarului stabilit, a declarat recent Graham Watson, liderul liberalilor din Parlamentul European. "Pe parcursul celor sase luni de mandat, guvernul liberal-democrat si-a dovedit angajamentul de a implementa reforme reale in vederea cerintelor Uniunii Europene. Procesul de continuare a reformelor a fost acum periclitat, in conditiile in care legislatia in domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei a fost blocata. Guvernul are nevoie de un sprijin parlamentar puternic pentru a putea continua procesul de reforma si a realiza astfel integrarea europeana la timp", a precizat oficialul european. El a catalogat gestul premierului drept "curajos" si a apreciat ca "obscurantismul" Curtii Constitutionale nu i-a lasat lui Tariceanu alta alternativa. "Sper ca Parlamentul Romaniei si marea majoritate a publicului vor intelege necesitatea de a sprijini un guvern reformist condus de Calin Popescu Tariceanu si de a respecta in continuare angajamentele Romaniei privind aderarea, pentru a finaliza procesul de integrare in Uniunea Europeana", a mai spus Graham Watson. (R.G.)
Guvernul demisioneaza pe 18 iulie
Toate actele necesare aderarii la UE vor fi adoptate prin ordonante de urgenta in doua sedinte care vor avea loc in aceasta saptamana
Guvernul isi va anunta demisia luni, 18 iulie, dupa ce, in prealabil, va adopta prin ordonante de urgenta toate actele normative necesare integrarii Romaniei in UE, a anuntat ieri ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David. Potrivit acestuia, Guvernul se va reuni saptamana viitoare de doua ori, pentru a emite toate ordonantele de urgenta necesare respectarii calendarului de aderare a Romaniei la UE. David a precizat ca premierul Calin Popescu Tariceanu se va deplasa la sfarsitul saptamanii viitoare la Bruxelles, pentru a prezenta masurile luate in cele doua sedinte de Guvern, dupa care va anunta demisia sa si a Cabinetului. Unii dintre membrii Guvernului sustin insa ca, cel mai probabil, premierul va demisiona in 14 iulie, intrucat in sedintele de marti si joi vor fi adoptate toate actele normative incluse in calendarul de integrare pana in luna octombrie. (R.G.)
Guvernul da asigurari ca totul va merge snur pana la alegeri
Structurile statului, la capacitate maxima
Structurile executive ale statului vor functiona, in perioada urmatoare, la capacitate maxima, fara sa fie afectate de organizarea alegerilor anticipate, subliniaza purtatorul de cuvant al Executivului, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. "Dupa demisie si pana la instalarea noului Cabinet, Guvernul va exercita in mod legal atributii pentru administrarea treburilor tarii si pentru buna desfasurare a sectorului public, chiar daca nu va putea sa promoveze politici noi. Prioritatea numarul unu in aceasta perioada va ramane punerea in aplicare a angajamentelor asumate pentru integrare", se arata in comunicat. In document, Guvernul apreciaza ca "reformele numeroase" adoptate si masurile luate deja pentru respectarea angajamentelor europene ofera "un spatiu generos" in care autoritatile statului sa actioneze in continuare, in sensul implementarii lor. "In aceste conditii, afirmatia facuta de cel care a fost ministru de Externe in Guvernul care a ridicat coruptia la rang de lege in Romania, potrivit careia tara va fi blocata pana la organizarea anticipatelor, este o dezinformare. Ea are la baza experienta fostului guvern PSD, care a blocat orice masura pentru integrare inainte de alegerile din 2004 si a compromis bugetul national cu pomeni electorale", se precizeaza in comunicat. Purtatorul de cuvand al Executivului spune ca Guvernul Tariceanu este "cel mai reformist din istoria post-decembrista a Romaniei", iar acest lucru "deranjeaza PSD, pentru ca are alergie la reforma". "De aceea PSD ar face orice ca sa o blocheze si ataca Guvernul sub o pretinsa acuzatie de �incompetenta�", se spune in comunicat. (O.B.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
PNL nu trebuie sa mearga pe mana lui Voiculescu   de Sapiens
A r h i v a
  Scenariile anticipatelor    17 comentarii
  Scheele: Data aderarii nu depinde de alegeri, ci de reforma    1 comentariu
  PSD zangane armele    6 comentarii
  Curte apolitica dupa alegeri    1 comentariu
  Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa    2 comentarii
  ZIUA de Iasi da in judecata Evenimentul zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01653 sec.