Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Coruptii lor si neputinta noastra
Rares BOGDAN 
Fostul presedinte democrat Emil Constantinescu se recunostea, dupa 4 ani in care a fost prizonierul propriei neputinte, dublata de incompetenta colegilor sai din CDR, invins de un sistem pe care in timpul mandatului sau la Cotroceni nu a reusit nici macar sa il atinga, devenind, in timp, prizonierul acestuia.
Informatiile oferite discretionar sau voit eronat de catre serviciile secrete, dominate de indivizi si mentalitati ale altei epoci, justitia in care nu-si facusera pregnant aparitia "absolventii democratiei" (cei care si-au terminat studiile juridice dupa '89 sau cei care au inteles sa opereze "schimbarea" - "democratizarea" si la nivelul propriei constiinte), impreuna cu intreaga salba de structuri ale statului de drept, dominate de un adevarat blocaj structural la fenomenul de modernizare si democratizare, l-au impins pe Constantinescu, impreuna cu intreg regimul sau dominat, fara indoiala, si de o doza de incompetenta crasa, in lada de gunoi a istoriei politice a Romaniei.
Merita, totusi, remarcata, puterea celui care a ajuns la conducerea Romaniei pe un val de simpatie fara precedent de a se recunoaste invins de niste structuri carora chiar el insusi le-a intarziat reformarea la timp, din lipsa unei vointe politice reale. Astfel, la sfarsitul mandatului, reprezentantul dreptei romanesti a recunoscut ca, timp de patru ani, a fost doar un prizonier, ce-i drept, de lux, al serviciilor si al structurilor PDSR-ului de atunci.
Discursul de sambata al celuilalt Emil, este vorba de liderul democrat Emil Boc, a surprins nu atat prin virulenta limbajului, fara precedent pentru politicianul ardelean, cat prin asemanarea izbitoare cu discursul de renuntare la o noua candidatura prezidentiala si, implicit, de iesire de pe scena mare a politicii a fostului lider al CDR. In discursul tinut in fata Consiliului National de Coordonare al PD, noul presedinte democrat, Emil Boc, unul dintre co-presedintii Aliantei, a recunoscut fara echivoc neputinta reprezentantilor DA de a guverna, in acest moment, Romania, dominata pana in cele mai adanci structuri ale sale de catre reprezentanti ai fostei guvernari.
Folosind formula favorita a gurului sau, Traian Basescu, "regimul ticalosit al PSD", care le pune mari probleme reprezentantilor DA, Emil Boc a recunoscut, practic, incapacitatea Aliantei in actuala formula parlamentara de a-si duce la indeplinire promisiunile electorale enuntate in toamna anului trecut. Liderul PD a recunoscut, in sfarsit, ceea ce presa semnaleaza de opt luni: faptul ca, desi PSD a pierdut alegerile, inca se afla la putere, atat in teritoriu, cat si la Palatul Parlamentului.
"Structurile statului sunt dominate, inca, de PSD", este formula care ne prezinta, dupa opt luni de guvernare", o Alianta DA adusa la putere de castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, dar ai carei reprezentanti recunosc, in sfarsit, ca inca nu guverneaza Romania.
Discursul lui Boc a declansat, practic, campania electorala pentru anticipate, aratand, in acelasi timp, care va fi mesajul de campanie al Aliantei in incercarea de a castiga detasat anticipatele din octombrie. Tema principala de campanie, folosita cu succes de reprezentantii DA in confruntarea cu PSD pe parcursul anului electoral 2004, a fost fara indoiala tema coruptiei, impreuna cu variatiile ei: "baroni PSD", "clientelism", "feudalizarea Romaniei". Intr-o Romanie saracita, dominata de clientelismul cultivat de fostul partid de guvernamant, in care ministrii PSD sau presedintii de Consilii Judetene ai aceluiasi partid, in frunte cu modelul suprem al guvernarii in dispretul propriului popor, Adrian Nastase, au reusit sa acumuleze averi impresionante, extrem de greu de justificat, mesajul anti-coruptie, anti-clientelism si anti-baroni a prins de minune. Ramane de vazut daca noul mesaj adoptat de Alianta, care deocamdata se rezuma doar la enuntarea blocajului la reforma pe care "regimul ticalosit al PSD", care continua sa domine structurile statului, il face de opt luni, ii va convinge pe romani sa dea, din nou, votul reprezentantilor Aliantei, asta in cazul in care, in primul rand, ii va convinge sa iasa din case in ziua votului. Liderii DA au inceput campania pentru anticipate extrem de abil, aruncand in capul PSD declansarea actualei crize politice, prin faptul ca social-democratii au contestat la Curtea Constitutionala pachetul de legi privind reformarea justitiei si proprietatea, iar reprezentantii acestei instante, dominata, ce-i drept, de catre judecatori aserviti (7 din 9) PSD, au admis exceptiile de neconstitutionalitate la unele prevederi din legile privind reforma justitiei si, implicit, au retrimis legile inapoi parlamentului, fortand astfel demisia cabinetului Tariceanu, care isi asumase raspunderea pe aceste legi (!?). Sa fim seriosi, domnilor guvernanti! Motivele reale ale anticipatelor sunt cu totul altele, iar unul dintre principalele motive este iminenta decizie a Uniunii Europene de a amana aderarea Romaniei din 2007 in 2008, prin activarea clauzei de salvgardare.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
O administratie indreptata impotriva cetateanului..........   de Marius Adrian Porojnicu
dam vina pe altii - - si altii vor da vina pe noi   de RO-keepgoing
Da domnule asta e: imposibilitatea de a guverna cu mafia pesedista incremenita-n puturosenie si incompetenta!   de stefanalexandru
Demascarea PSD-ului   de Costescu
Mare atentie !!!!!!!   de enzo
Cap avem, Bogdane, cu logica e un pic mai greu!   de costy
A r h i v a
  Africa - o Romanie mai mare    17 comentarii
  Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor    20 comentarii
  De ce trebuie inca ucisi Stalin si Hitler    5 comentarii
  Joaca s-a terminat!    6 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88166 sec.