Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Piata de carte
Andrei Plesu, "Com�dii la portile Orientului"
Slava Domnului ca a scrie o carte nu este atat de solicitant pentru Andrei Plesu cum a fost consilierea presedintelui! Cu riscul de a ajunge "De rasul lumii", celebrul om de cultura s-a intors la "bucataria" lui, s-a asternut pe scris si i-au iesit niste "comedii". "Comedii la portile Orientului" inseamna mai multe: "umor tonic, haz vehement, ochi critic fixat asupra subrezeniilor indigene, verva cotropitoare, limbaj luxuriant si un farmec al rostirii care nu se obtine din dictionare si compendii. Aveti de-a face, asadar, cu un volum de gala. Rostul lui e sa ne binedispuna si sa ne reconecteze la literatura pura. Caci dincolo de eventuala lor miza pedagogic-moralizatoare, Comediile asta sunt: bucati sau mai degraba bucate literare, din care nu lipseste nici o mirodenie si care alcstuiesc un ospat inubliabil. Andrei Plesu descrie o Romanie fara fard, dezbracata de sclipici si livrata cu toate scrantelile, ezitarile, boacanele, excesele si abdicarile ei postdecembriste. O Romanie haotica si deliranta, ambigua si abrupta, hazlie si inconsecventa. Un spatiu al candorilor si al coniventelor, al farafastacului pompos si al formei fara fond", conchide editorul.
Daca, tiparita, cartea exista deja in reteaua de librarii, Humanitas anunta ca pregateste si versiunea vorbita a aceleiasi carti, de asta data pentru Colectia Multimedia, precum si a doua editie a CD-ului "Despre ingeri". Insusi Andrei Plesu va da glas capitolelor "comediilor": Onomastica; Eminescu si recitatorii; Zoologie; Meteo; Independentul roman; Romani in Japonia; Catre Europa de peste gard. Si tot Plesu va vorbi cititorilor transformati in ascultatori sau ascultatorilor care vor dori sa ajunga si cititori despre Apropierea si departarea ingerilor; Ingerii si muzica lumii; Ingerii si iubirea. (L.D.)
Salman Rushdie, "Orient, Occident", Traducere si note de Dana Craciun
Cea mai recenta carte semnata de Salman Rushdie si publicata de Polirom e o culegere de noua povestiri, dedicate Orientului, Occidentului si melanjului dintre ele. Textele fusesera deja editate in periodice, si sunt mai degraba exercitii tematice si de stil, care reiau, jucandu-se cu ele, subiectele preferate ale lui Rushdie - viata in comunitatile inchise din India la contactul cu civilizatia de neinteles a Vestului european, marile mituri ale Occidentului (Hamlet), vazute printr-un ochi strain, si incompatibilitatea dintre astfel de culturi. Sunt incercari ale unei maini sigure, in care e usor de recunoscut autorul "Rusinii" si al "Copiilor din miez de noapte", si, la fel, simtul basmului din "Harun si Marea de Povesti". Sunt memorabile descrieri de personaje si de lumi, apropriate in ritmul lent al nostalgiei, al memoriei careia-i place sa-si depene firul si pentru care actul povestirii e legatura vitala, singura necesara, cu realitatea. "Orient, Occident" e o jucarie de vacanta, anticamera marilor romane rushdiene, cu aceeasi respiratie a lor.
Atto Melani, "Secretele conclavelor. Regulile jocului in alegerea papilor", Traducere de Geo Vasile
Anul acesta, omenirea a mai trecut prin experienta disparitiei unui papa si alegerea succesorului. Pentru unii dintre noi, aceste fapte, istorice pana la urma, au constituit o premiera. Cum tot pentru intaia data au fost auziti termeni care tin strict de ritualul desemnarii unui papa. In traducerea lui Geo Vasile, Humanitas a publicat, in afara colectiilor, lucrarea lui Atto Melani - dupa un manuscris descoperit de Monaldi & Sorti - "Secretele conclavelor. Regulile jocului in alegerea papilor".
Si iata cum istoria mai ofera inca surprize: Atto Melani, spion in Italia Regelui Soare, (personaj principal al romanului "Imprimatur" de Monaldi & Sorti), nu este doar un personaj istoric real, ci si autor al acestui raport privitor la alegerea papilor in secolul al XVII-lea. Manuscrisul, datat 1700, a fost descoperit in Biblioteca Senatului Frantei si editat de cei doi autori ai romanului. Micul tratat este, potrivit editorilor, "un savuros manual, surprinzator de actual, cu multe anecdote piperate si observatii despre curtea papala si alchimiile ei politice, precum si despre arta de a influenta, prin mijloace mai mult sau mai putin permise, alegerea papilor, vizand in cele din urma victoria candidatului favorit al Frantei si al Regelui Soare". (L.D.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
de la Plesu la Poker . . . . . .   de Olga Khan
cartile   de traktorist
A r h i v a
  "Iau toata tevatura asta politica foarte soft"    
  Claude Simon, "mostenitorul lui Proust", decedat la 91 de ani    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Arta Coca-Cola, Fanta etc.    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00975 sec.