Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Claude Simon, "mostenitorul lui Proust", decedat la 91 de ani
Scriitorul francez Claude Simon, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in 1985, a decedat miercuri la Paris la varsta de 91 de ani. Prozatorul, unul din reprezentantii de marca ai Noului Roman, era originar din Tanararive (Madagascar), unde se nascuse la 10 octombrie 1914, doua luni dupa moartea, pe front, a tatalui sau.
Prim-ministrul francez Dominique de Villepin i-a adus sambata un omagiu lui Simon, pe care l-a numit "mostenitorul lui Marcel Proust", "unul din marii romancieri ai memoriei intime si colective", ministrul Culturii din Hexagon, Renaud Donnedieu de Vabres, vorbind despre "o figura esentiala a romanului contemporan si unul din scriitorii cei mai apreciati ai epocii sale, in Franta ca si-n strainatate". Tot Agentia France Presse, care-i citeaza pe cei doi oficiali, face o trecere in revista a celor douazeci de carti care fac corpusul operei lui Claude Simon, de la "Le Tricheur", scris in 1941 si aparut imediat dupa incheierea razboiului, la "La route de Flandres", din 1960, cu care a obtinut Premiul Noului Val, si incheind cu "Georgicele" din 1981, "in acelasi timp epopee, poem si roman", oferind trei imagini ale razboiului, de-a lungul a doua secole.
De altfel, temele preferate ale lui Claude Simon, cazut prizonier in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, luptator in rezistenta si cunoscut ca a furnizat arme Spaniei republicane in timpul conflictului civil, sunt razboiul, haosul si jocul memoriei, intr-o formula literara care datoreaza mult primelor pasiuni ale autorului, fotografia si pictura (Simon i-a fost elev cubistului Andre Lhote, cunoscut mai degraba ca profesor si critic de arta, fondator al Academiei Montparnasse). "Inainte de toate, sunt un vizual. Ceea ce vreau sa arat, mai mult decat orice altceva, sunt imagini.", spunea Claude Simon intr-un interviu. "Pentru mine, un roman e incercarea de a descrie tot ceea ce se poate petrece intr-o secunda, ca amintire, imagine si asociatii, in spirit." Iar in argumentul Academiei Suedeze, se spune despre Simon ca "in romanele sale imbina imaginatia poetului si pe cea a pictorului, cu o adanca constiinta a timpului in descrierea conditiei umane".
Intotdeauna implicat social, Claude Simon a fost, in 1983, unul din semnatarii unei scrisori deschise impotriva cursei inarmarilor, iar in 1996 s-a alaturat altor 81 de laureati ai Premiului Nobel care militau pentru incetarea exploatarii sexuale a copiilor.
Claude Simon si-a publicat intreaga opera la editura Minuit, si urmeaza sa fie inclus in celebra serie "Pleiades" a Gallimard-ului. Ultima traducere a lui Claude Simon in romaneste ("Lectii de cuvinte si lucruri") dateaza din 1992. (I. POPOVICI)
A r h i v a
  "Iau toata tevatura asta politica foarte soft"    
  Piata de carte    2 comentarii
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Arta Coca-Cola, Fanta etc.    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00754 sec.